Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του «902.gr», ότι το δεξαμενόπλοιο έπαιρνε παρατάσεις από υπηρεσίες του υπουργείου
Eurokinissi |
Χτες, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, μετά τις προχτεσινές σημαντικές αποκαλύψεις του «902.gr» για τα πιστοποιητικά με παρατάσεις που είχαν χορηγηθεί στο δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» από υπηρεσίες του υπουργείου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου από το Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε εντολή για «την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας»!
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τη «βρώμικη δουλειά», να φέρνει, δηλαδή σε πέρας ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να διαλύσει τον Κλάδο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) του υπουργείου Ναυτιλίας. Δηλαδή, καταργεί τον μοναδικό κρατικό μηχανισμό ελέγχου των πλοίων, ενώ θα έπρεπε να τον ενισχύσει, να τον επανδρώσει και να τον εξοπλίσει με τα κατάλληλα μέσα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στους ελέγχους των εκπροσώπων των ναυτεργατών, πρόταση που προβάλλει το ναυτεργατικό κίνημα, για να περιοριστούν τα όποια «στεγανά» και οι διασυνδέσεις με τους εφοπλιστές.
Η «πρωθυπουργική εντολή» στην πράξη ανοίγει για τα καλά τον «ασκό του Αιόλου» σε βάρος της προστασίας της ζωής ναυτεργατών και επιβατών, σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι νηογνώμονες αποτελούν πλέον, μηδενός εξαιρουμένου, ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρείες, στις οποίες συμμετέχουν και εφοπλιστές, οι οποίες εμπορεύονται από πλοία μέχρι πιστοποιητικά αξιοπλοΐας!
Είναι χαρακτηριστικό για το ρόλο των νηογνωμόνων ότι, για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού Νηογνώμονα που έγινε το 1992 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, προβλεπόταν από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων. Ακόμα, με βάση κοινοτικές οδηγίες του 2001, άρχισε σταδιακά η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ΚΕΕΠ και μεταφορά αυτών στους νηογνώμονες, με τον ΚΕΕΠ να παρέχει εξουσιοδοτήσεις στους νηογνώμονες να εκτελούν επιθεωρήσεις σε πλοία, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να απαγορεύεται ο ίδιος ο ΚΕΕΠ να επιθεωρεί πλοία και να εκδίδει πιστοποιητικά.
Αμέτρητα είναι τα ναυάγια πλοίων που βούλιαξαν, έχοντας στα συρτάρια τους πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τους νηογνώμονες. Καραμπινάτες περιπτώσεις είναι το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που ναυάγησε στέλνοντας στον υγρό τάφο 82 ανθρώπους, έχοντας στα συρτάρια του πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του Ελληνικού Νηογνώμονα, ενώ αποδείχθηκε ότι ακόμα και τα σωστικά του μέσα ήταν άχρηστα. Το κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND» που ακόμα ρυπαίνει τη θάλασσα της Σαντορίνης και αγνοούνται 2 επιβάτες, ναυάγησε έχοντας πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από το Νορβηγικό Νηογνώμονα.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με κατοίκους της περιοχής |
Ηταν η πέμπτη μέρα που κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή και μίλησε με κατοίκους για την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στη θάλασσα και την ακτή, ενημερώνοντάς τους για τις θέσεις του Κόμματος και την ανάγκη λήψης μέτρων για την απορρύπανση της περιοχής, αλλά και τη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών του ναυαγίου.
«Υπάρχουν υπολείμματα σε αρκετά σημεία της, ενώ τα βράχια της ακτογραμμής είναι μαύρα από την πίσσα στα σημεία όπου ξεβράστηκε η πετρελαιοκηλίδα. Εδώ, πριν από το μεσημέρι έρχονταν πολλοί Πειραιώτες για μπάνιο. Σήμερα ήρθαν 3-4 και βούτηξαν οι δυο σε κάποια σημεία της ακτής που έδειχναν καθαρά. Κανείς δεν πάτησε το πόδι του», λέει κάτοικος της περιοχής και προσθέτει: «Μένω στην Καλλίπολη, περίπου 200 μέτρα από την ακτή. Η μυρωδιά από τη ρύπανση είχε φτάσει μέχρι εκεί τις πρώτες μέρες».
Προχωρώντας στην ακτή Θεμιστοκλέους, το κλιμάκιο του ΚΚΕ μοίραζε στους πολίτες το κείμενο της Ερώτησης που έχει καταθέσει στη Βουλή το Κόμμα και στην οποία επισημαίνονται οι ευθύνες της κυβέρνησης. Πιο κάτω στην παραλία Τερψιθέα, η παραλία που κάθε μέρα συγκεντρώνει εκατοντάδες άτομα είναι άδεια. Σε αυτήν έχουν γίνει εργασίες απορρύπανσης, αλλά ακόμα η παραλία μυρίζει πετρέλαιο. Στα περισσότερα σημεία της τα βότσαλά της είναι μαύρα από την πίσσα. Οπως μας λέει η μοναδική λουόμενη, οι κάτοικοι «έρχονται, βλέπουν και φεύγουν. Ούτε κι εγώ έκανα μπάνιο. Ηρθα μόνο για τον ήλιο».
«Ηρθα στο μαγαζί νομίζοντας ότι έπιασε φωτιά. Τόσο έντονη ήταν η μυρωδιά από τη ρύπανση», μας λέει καταστηματάρχης. «Θα δουλεύαμε μέχρι τις 20 Οκτώβρη, αλλά, πλέον, δεν πατά το πόδι του κανείς. Αρχίζουμε και μαζεύουμε».
Συγκεκριμένα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σταθμό μας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Γιάννης Τσιρώνης, είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια οικολογική καταστροφή. Διερωτώμενος αντιστοίχως αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τους τυφώνες "Ιρμα" και "Χάρβεϊ". Πώς σχολιάζετε αυτήν τη δήλωση;».
Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:
«Θέλει μεγάλο θράσος, βέβαια, από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ότι δεν τους λείπει αυτό το θράσος. Λένε το μεγαλύτερο ψέμα, τη μεγαλύτερη χυδαιότητα, να το πω έτσι, με τέτοιο απόλυτο τρόπο. Ο κ. υπουργός θα έπρεπε καταρχήν να απαντήσει στα δημοσιεύματα - το είχε ο "Ριζοσπάστης" σήμερα και άλλες εφημερίδες πρωτοσέλιδο - ότι το υπουργείο ήταν αυτό που έδωσε τα πιστοποιητικά, ενώ αυτό το "σαπάκι" με τόσους τόνους μαζούτ που είχε μέσα, 45 χρόνων, είχε λήξει η αποστολή του, έπρεπε να πάει για διάλυση, να αποσυρθεί, ενώ του έδινε συνεχώς κάθε μήνα νέα ανανέωση, μέχρι να βυθιστεί τελικά. Και οι πρόσφατες δίμηνες ανανεώσεις έγιναν τελευταία, τους προηγούμενους μήνες.
Μάλιστα, η δεύτερη ανανέωση που έγινε τον Αύγουστο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έληγε τέλος Σεπτέμβρη, αν θυμάμαι καλά. Και αυτές είναι με υπογραφές υπουργείων, με υπογραφές κυβερνητικών στελεχών, δημοσιεύτηκαν αυτά τα έγγραφα. Ούτε βεβαίως είχε την ευθύτητα να πει "τέλος πάντων θα το ψάξουμε, θα δούμε μήπως είναι κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δε λειτουργούν σωστά ή που υπάρχει διαφθορά, που «τα παίρνουν» απ' τους εφοπλιστές, απ' όλους αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα". Αρα, λοιπόν, αυτή η ιστορία του "φταίει ο Θεός, φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίνε οι καιρικές συνθήκες και ο στρατηγός άνεμος ή οι τυφώνες ή η φύση που εκδικείται", δεν ισχύει.
Βεβαίως, θα έχεις νεροποντές, θα έχεις τυφώνες, αλλά γιατί σε κάποιες χώρες παίρνονται έγκαιρα μέτρα, εκκενώνονται περιοχές, δημιουργούνται καταφύγια, υπάρχουν σπίτια ή κτίρια τα οποία είναι ασφαλή και σε άλλες όχι; Δε θα μπορούσε να υπάρχει αυτό; Είναι η ίδια ιστορία που μας λένε κάθε χρόνο για τις πλημμύρες ή για τις πυρκαγιές. Βεβαίως, μπορεί να γίνει και καταιγίδα, αλλά το γεγονός ότι δεν παίρνεις αντιπλημμυρικά μέτρα ή αντισεισμικά μέτρα - αφού είμαστε σεισμογενής χώρα - θωράκισης των κτιρίων, ιδιαίτερα εκεί που συγκεντρώνεται ο κόσμος, σχολικά κτίρια, δημόσια κτίρια, που συγκεντρώνονται νέοι άνθρωποι, μετά λες "φταίει το κακό το ριζικό μας" ή "φταίει ο καιρός". Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Πρέπει να παλεύουμε και πρέπει ν' απαιτούμε απ' αυτούς που έχουν εκλεγεί, υποτίθεται για να ρυθμίζουν και να λύνουν προβλήματα και να καθορίζουν τις τύχες του λαού μας. Και να αποδίδονται ευθύνες. Και βέβαια οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και γι' αυτό το έγκλημα στη Σαλαμίνα, στο Σαρωνικό, το οποίο έχει γενικευτεί σε όλα τα παράλια της Αττικής, όπως και για άλλα τέτοια περιβαλλοντικά ζητήματα».
«Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής "Βοτσαλάκια". Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής, εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, μπροστά από τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».
Σύμφωνα με την ίδια ΥΑ, οι υπεύθυνοι των προαναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.
«Συνιστάται σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση», λέει σε σύστασή του το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από αυτοψία κλιμακίου στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας.