ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα

Με την υπόθεση της υπερκοστολόγησης των αρθροσκοπήσεων ξεκίνησε, χτες, τον δεύτερο γύρο συνεδριάσεών της η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά το διάστημα 1997 - 2014.

Η σχετική υπόθεση αφορά την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Μ. Βορίδης και αναπληρωτής υπουργός ο Μ. Σαλμάς και στηρίζεται κυρίως στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την «προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος» μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Συμέλας Σαπίδου, το Νοέμβρη του 2016.

Εκείνη την περίοδο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) γνωμοδότησε ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση με οπτική ίνα «είναι απολύτως ίδια με την μέχρι τότε διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο» και ότι στο εξής θα μπορεί να γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιδιωτικό ιατρείο. Με βάση αυτήν τη γνωμοδότηση «ήρθε» Υπουργική Απόφαση που κοστολογούσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στα 1.500 ευρώ. Επιπρόσθετα, η εξέταση αυτή γινόταν από ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο το οποίο φέρεται να έχει σχέση με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Στη συνέχεια το ΚΕΣΥ, με νέα γνωμοδότηση, το 2016, αποφάνθηκε ότι τελικά η τιμή της εξέτασης είναι 150 ευρώ.

Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε χτες να καλέσει ως μάρτυρες την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Μ. Βορίδη, Λ. Γρηγοράκο και Μ. Σαλμά). Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να καταθέσει και ο σημερινός υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, καθώς με αυτόν υπουργό βγήκαν τα εντάλματα για την πληρωμή των υπερκοστολογημένων τιμολογίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι βεβαίως θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, ωστόσο επισήμανε ότι αν κάτι αναδεικνύεται και από το θέμα των αρθροσκοπήσεων είναι ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφήνουν συνειδητά στο απυρόβλητο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι ότι η Υγεία στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος «αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα». Σε αυτό το έδαφος φύονται τα σκάνδαλα, τα οποία θα συνεχίσουν να «καλλιεργούνται» όσα μέτρα και αν ληφθούν, θυμίζοντας ότι ήδη υπάρχει ένα «πλούσιο» θεσμικό πλαίσιο, όμως τα σκάνδαλα και η διαφθορά «καλά κρατούν».

Τόνισε ακόμα ότι τα σκάνδαλα αξιοποιούνται από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και ως άλλοθι για παραπέρα περικοπές σε κονδύλια, σε βάρος ακόμα και αυτών των εντελώς υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας, σε βάρος του λαού, τον οποίο αναγκάζουν να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην ήδη λεηλατημένη του τσέπη.

Πρότεινε ανάμεσα στους μάρτυρες να συμπεριληφθεί και ο τότε πρόεδρος του ΚΕΣΥ.

Ξεκίνησε μετά τις διακοπές η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ξεκίνησε χτες, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο δήμαρχος Κορίνθου Αλ. Πνευματικός για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο και, ιδιαίτερα, του πρώην βουλευτή της Ευ. Μπούκουρα, επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου στην περιοχή.

Αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην επέτειο της μάχης των Δερβενακίων τον Ιούνη του 2012: «Στην τελετή υπήρχαν η Φιλαρμονική Κορίνθου, το άγημα του στρατού και το άγημα της Χρυσής Αυγής που κρατούσαν κονταστήλια. Νωρίτερα είχε προηγηθεί φραστική επίθεση προς τον βουλευτή Ταγαρά. Ολοι τους είχαν ομοιόμορφη ενδυμασία, ήταν στρατιωτικά παρατεταγμένοι...» είπε χαρακτηριστικά. Ο μάρτυρας κατέθεσε και για την κίνηση που έκανε ο Μπούκουρας στον ίδιο ότι θα τον σφάξει. Εκανε λόγο για «συντεταγμένη ομάδα που υπάκουε στις εντολές Μπούκουρα για το πού θα πάνε και τα συνθήματα που θα έλεγαν. Θεωρώ ότι υπήρχε προσυνεννόηση και οι εντολές δίνονταν από τους επικεφαλής», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δράση του Ευ. Μπούκουρα στα Εξαμίλια σε κατάσβεση πυρκαγιάς, όπου του ζήτησε να... παλέψουν: «Καθώς έστριψα να απομακρυνθώ, με μια στρατιωτικού τύπου λαβή, αφού με έπιασε από τη ζώνη του παντελονιού, με πέταξε κάτω. Βρέθηκα στο χώμα και γύρω μου 30 φουσκωτοί - μέλη της Χρυσής Αυγής»... Ανέφερε επίσης στρατιωτικό παράγγελμα για «μεταβολή» του Μπούκουρα στους χρυσαυγίτες σε γιορτή στο Χιλιομόδι.

Μίλησε ακόμα για βιαιοπραγίες χρυσαυγιτών που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα, ενώ επισήμανε και την «περίεργη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Αστυνομίας απέναντι στους χρυσαυγίτες, που προσπάθησε να τους καλύψει ώστε να μη συλληφθούν.

Νωρίτερα κατέθεσε ο Θεοδ. Πισιμίσης, εργαζόμενος στο δήμο Χαλανδρίου, που υπέστη επίθεση από χρυσαυγίτες το 2014, όταν αντέδρασε στην παρουσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στο Χαλάνδρι. Ο μάρτυρας, που περιέγραψε το πώς χτυπήθηκε στο πρόσωπο ενώ βρισκόταν με τη γυναίκα και την εγγονή του, αναφέρθηκε στην παρουσία των χρυσαυγιτών που φώναζαν για την αποφυλάκιση των πρωτοκλασάτων στελεχών της Χρυσής Αυγής. «Εκαναν πορεία και μοίραζαν φυλλάδια. Ολος ο κόσμος βγήκε από τα μαγαζιά να δει τι γίνεται. Οταν κατάλαβαν για τι πρόκειται, όλοι ένιωσαν ένα μούδιασμα (...). Ενας (σ.σ. χρυσαυγίτης) μου έκανε νόημα και είπε "τι θες; να σε ξεκοιλιάσουμε;"», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως περί ειρηνικής πορείας και γιατί μιλάει για φόβο, τόνισε: «Και ο Χίτλερ ειρηνικές πορείες έκανε εκτός από τα πογκρόμ εναντίον των φουκαράδων». «Ο φόβος προκύπτει ακόμα και με τον τρόπο που προχωράγανε στο δρόμο, παραταγμένοι, με τις προκηρύξεις, τα συνθήματα», εξήγησε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι αφού έφυγαν οι χρυσαυγίτες, κάποιοι από τους περίοικους έσκιζαν τις προκηρύξεις. Τόνισε ακόμα: «Η Χρυσή Αυγή δεν λειτουργεί σαν ομάδα ανθρώπων που κατεβαίνει σε πορείες με σωματεία κ.λπ., η Χρυσή Αυγή είναι πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση». Μάλιστα, κατέθεσε ότι «οι στόχοι του εθνικοσοσιαλισμού είναι να τρομοκρατήσουν και να δελεάσουν την κοινωνία ταυτόχρονα. Στρέφονται εναντίον όσων είναι διαφορετικοί», είπε σημειώνοντας ότι η σχέση της βίας με την ιδεολογία τους είναι ιστορικά αποδεδειγμένη.

  • Η δίκη διακόπηκε για δυο ώρες λόγω στάσης εργασίας των γραμματέων, με αίτημα την ανάγκη κάλυψης των κενών των δικαστικών υπαλλήλων.
Σήμερα η κηδεία του σ. Νίκου Πυκνή

Σήμερα Τετάρτη, στις 5 μ.μ., στο Νεκροταφείο Πετρούπολης, με πολιτική κηδεία θα κηδευτεί ο σ. Νίκος Πυκνής, που «έφυγε» προχτές Δευτέρα, σε ηλικία 91 ετών. Η οικογένειά του επιθυμεί αντί για στεφάνια να ενισχυθεί το ΚΚΕ οικονομικά.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο σ. Νίκος ήταν ένας κομμουνιστής με εξαίρετο ήθος, με συμβολή στους αγώνες της εργατικής τάξης, ασυμβίβαστος στην ταξική πάλη, μέχρι το τέλος της ζωής του».

Ο Νίκος Πυκνής, γόνος λαϊκής οικογένειας, γεννήθηκε στην Καλλιμασιά της Χίου. Πήγε σχολείο στη Χίο και από πολύ μικρός συνέδεσε τη ζωή του με το κίνημα και το Κόμμα.

Παραμονές της Πρωτομαγιάς του '48, συλλαμβάνεται στον Πειραιά μαζί με άλλους δύο συντρόφους του ενώ μοίραζαν προκηρύξεις.

Εξορίζεται διαδοχικά σε Γυάρο και Μακρόνησο. Αποφυλακίζεται το 1951 και τρία χρόνια μετά ξανασυλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία στον Αη Στράτη, όπου παραμένει μέχρι τη διάλυση του στρατοπέδου το 1962.

Αμέσως μετά βρίσκει δουλειά στον κλάδο του Μετάλλου σε διάφορες επιχειρήσεις στην περιοχή του Πειραιά και χωρίς να χάσει χρόνο αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εκλέγεται στο ΔΣ της Μηχανουργικής Ενωσης Πειραιά. Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας τον συλλαμβάνουν και τον εξορίζουν στη Γυάρο μέχρι το 1970 που αποφυλακίζεται.

Τάσσεται υπέρμαχος των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του 1968, κόντρα στη φραξιονιστική ομάδα που επιδίωκε τη διάλυση του Κόμματος, μάχη που έδωσε και στην εξορία. Μετά τη δικτατορία διετέλεσε στο Γραφείο Μετάλλου της ΕΣΑΚ και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ. Την περίοδο 1983-1989 ήταν εκλεγμένος στο ΔΣ της ΠΟΕΜ.

Την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα, στάθηκε ακλόνητος υπερασπιστής της συνέχισης της ύπαρξης και της μαρξιστικής - λενινιστικής φυσιογνωμίας του Κόμματος, αταλάντευτος στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού.

Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαψε ποτέ να είναι παρών σε κάθε μάχη που έδινε το Κόμμα, συμβάλλοντας με τη δράση του, τη σκέψη του, πάντα με το κουπόνι και τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον κομμουνιστή εικαστικό Γιώργο Φαρσακίδη

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας την αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά του κομμουνιστή εικαστικού Γιώργου Φαρσακίδη, διοργανώνει προς τιμήν του έκθεση με τα έργα του, από την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη έως την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών (1ος όροφος του παλαιού κτιρίου).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., με την παρουσία του Γ. Φαρσακίδη.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει προγραμματιστεί για τις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό.

Σε Κοζάνη και Φλώρινα σήμερα ο Σ. Βαρδαλής

Σε Κοζάνη και Φλώρινα θα περιοδεύσει, σήμερα Τετάρτη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Στο πλαίσιο της περιοδείας θα επισκεφτεί: Στις 8.15 π.μ. το Ορυχείο Αμυνταίου, στις 9.30 π.μ. τον ΑΗΣ Μελίτης και στις 12 μ. το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ