Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε μετά τις διακοπές η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ξεκίνησε χτες, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο δήμαρχος Κορίνθου Αλ. Πνευματικός για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο και, ιδιαίτερα, του πρώην βουλευτή της Ευ. Μπούκουρα, επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου στην περιοχή.

Αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην επέτειο της μάχης των Δερβενακίων τον Ιούνη του 2012: «Στην τελετή υπήρχαν η Φιλαρμονική Κορίνθου, το άγημα του στρατού και το άγημα της Χρυσής Αυγής που κρατούσαν κονταστήλια. Νωρίτερα είχε προηγηθεί φραστική επίθεση προς τον βουλευτή Ταγαρά. Ολοι τους είχαν ομοιόμορφη ενδυμασία, ήταν στρατιωτικά παρατεταγμένοι...» είπε χαρακτηριστικά. Ο μάρτυρας κατέθεσε και για την κίνηση που έκανε ο Μπούκουρας στον ίδιο ότι θα τον σφάξει. Εκανε λόγο για «συντεταγμένη ομάδα που υπάκουε στις εντολές Μπούκουρα για το πού θα πάνε και τα συνθήματα που θα έλεγαν. Θεωρώ ότι υπήρχε προσυνεννόηση και οι εντολές δίνονταν από τους επικεφαλής», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δράση του Ευ. Μπούκουρα στα Εξαμίλια σε κατάσβεση πυρκαγιάς, όπου του ζήτησε να... παλέψουν: «Καθώς έστριψα να απομακρυνθώ, με μια στρατιωτικού τύπου λαβή, αφού με έπιασε από τη ζώνη του παντελονιού, με πέταξε κάτω. Βρέθηκα στο χώμα και γύρω μου 30 φουσκωτοί - μέλη της Χρυσής Αυγής»... Ανέφερε επίσης στρατιωτικό παράγγελμα για «μεταβολή» του Μπούκουρα στους χρυσαυγίτες σε γιορτή στο Χιλιομόδι.

Μίλησε ακόμα για βιαιοπραγίες χρυσαυγιτών που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα, ενώ επισήμανε και την «περίεργη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Αστυνομίας απέναντι στους χρυσαυγίτες, που προσπάθησε να τους καλύψει ώστε να μη συλληφθούν.

Νωρίτερα κατέθεσε ο Θεοδ. Πισιμίσης, εργαζόμενος στο δήμο Χαλανδρίου, που υπέστη επίθεση από χρυσαυγίτες το 2014, όταν αντέδρασε στην παρουσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στο Χαλάνδρι. Ο μάρτυρας, που περιέγραψε το πώς χτυπήθηκε στο πρόσωπο ενώ βρισκόταν με τη γυναίκα και την εγγονή του, αναφέρθηκε στην παρουσία των χρυσαυγιτών που φώναζαν για την αποφυλάκιση των πρωτοκλασάτων στελεχών της Χρυσής Αυγής. «Εκαναν πορεία και μοίραζαν φυλλάδια. Ολος ο κόσμος βγήκε από τα μαγαζιά να δει τι γίνεται. Οταν κατάλαβαν για τι πρόκειται, όλοι ένιωσαν ένα μούδιασμα (...). Ενας (σ.σ. χρυσαυγίτης) μου έκανε νόημα και είπε "τι θες; να σε ξεκοιλιάσουμε;"», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως περί ειρηνικής πορείας και γιατί μιλάει για φόβο, τόνισε: «Και ο Χίτλερ ειρηνικές πορείες έκανε εκτός από τα πογκρόμ εναντίον των φουκαράδων». «Ο φόβος προκύπτει ακόμα και με τον τρόπο που προχωράγανε στο δρόμο, παραταγμένοι, με τις προκηρύξεις, τα συνθήματα», εξήγησε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι αφού έφυγαν οι χρυσαυγίτες, κάποιοι από τους περίοικους έσκιζαν τις προκηρύξεις. Τόνισε ακόμα: «Η Χρυσή Αυγή δεν λειτουργεί σαν ομάδα ανθρώπων που κατεβαίνει σε πορείες με σωματεία κ.λπ., η Χρυσή Αυγή είναι πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση». Μάλιστα, κατέθεσε ότι «οι στόχοι του εθνικοσοσιαλισμού είναι να τρομοκρατήσουν και να δελεάσουν την κοινωνία ταυτόχρονα. Στρέφονται εναντίον όσων είναι διαφορετικοί», είπε σημειώνοντας ότι η σχέση της βίας με την ιδεολογία τους είναι ιστορικά αποδεδειγμένη.

  • Η δίκη διακόπηκε για δυο ώρες λόγω στάσης εργασίας των γραμματέων, με αίτημα την ανάγκη κάλυψης των κενών των δικαστικών υπαλλήλων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ