ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εντατικές προετοιμασίες ενόψει της νέας φουρνιάς με τα αντιλαϊκά μέτρα

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από κυβέρνηση - κεφάλαιο - κουαρτέτο φέρνει η νέα «αξιολόγηση»

Eurokinissi

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από κυβέρνηση - κεφάλαιο - κουαρτέτο φέρνει η νέα «αξιολόγηση»
Με αφετηρία την αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ ξεκινά ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο πλαίσιο της ΔΕΘ, περί τα μέσα του Σεπτέμβρη, επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, με ατζέντα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 (κατατίθεται στις 2 Οκτώβρη), την πορεία του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι διεργασίες της «επόμενης μέρας» συμπληρώνονται από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13 - 15 Οκτώβρη) στη Ουάσιγκτον. Στο γενικότερο κάδρο των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και διαιρέσεων εμφανίζονται τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε αυτήν τη φάση με φόντο τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, που πλέον αρχίζει να δημιουργεί «προβλήματα» ανταγωνιστικότητας σε κράτη όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ έχει θέσει ζήτημα νέων «διαγνωστικών ελέγχων» στους εγχώριους τραπεζικούς Ομίλους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, καθώς και για πιο «επιθετική» διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το φόντο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου θα καταφτάσουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτώβρη, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΔΝΤ, προκειμένου να κλειδώσουν την 3η «αξιολόγηση» με την επιβολή της νέας φουρνιάς με τα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, αναφορικά με τον επιμερισμό τυχόν κινδύνων από το κρατικό χρέος και τις τράπεζες.

Βαρέλι χωρίς πάτο

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα, τονίζει ότι «η διαδικασία της επισκόπησης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου εξελίσσεται απρόσκοπτα και αποτελεσματικά». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «η χαρτογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα των εξοικονομήσεων θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου 2017».

Ο κεντρικός άξονας του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 κινείται στην κατεύθυνση της περαιτέρω κατακρεούργησης των κρατικών κονδυλίων που έχουν απομείνει για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Ουσιαστικά, τα αντιλαϊκά μέτρα του 2018 αποτελούν «γέφυρα» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής το 2019, με την περαιτέρω σύνθλιψη των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στην πορεία για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, ή και νωρίτερα, σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018, όπως εμφανίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018 - 2021, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται από την παραπέρα συρρίκνωση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, για την επόμενη χρονιά προετοιμάζονται παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια, του κονδυλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, η πλήρης κατάργηση παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και, βέβαια, η παραπέρα κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με φόντο την οριστική κατάργησή του μέχρι το τέλος του 2019.

Στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία («ενοποιημένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης») προβλέπεται νέα καρατόμηση στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ !

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, το ΕΚΑΣ για το 2019 θα διαλυθεί στα 34 εκατ., ενώ βέβαια θα μηδενιστεί από το 2020. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., που βέβαια έχει «εξαϋλωθεί» στο πλαίσιο της ...«δίκαιης ανάπτυξης».

Το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» εμφανίζεται το 2018 στάσιμο στα 760 εκατ., για να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και όλη την επόμενη περίοδο.

Οπως προβλέπεται στις «επικαιροποιημένες» συμφωνίες τους με το κουαρτέτο, η καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας θα αφήσει μόνο 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%).

Χαρακτηριστικό του τι σημαίνει «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που περιγράφεται παραπάνω συνδυάζεται με την προβλεπόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018.

Αναιμική ανάκαμψη και στο Β' τρίμηνο

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) εμφανίζουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης και για το Β' τρίμηνο του 2017, ενώ παράλληλα καταγράφουν σημαντική καθίζηση των νέων επενδύσεων.

Βέβαια, τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στην οικονομία μετά το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» (τέλος Ιούνη), στην οποία ποντάρουν η κυβέρνηση και το εγχώριο κεφάλαιο, με το βλέμμα στην τόνωση της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο Β' τρίμηνο του 2017 το παραγόμενο ΑΕΠ σε όρους όγκου εμφανίζει ισχνή ανάκαμψη μόλις 0,8% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο του 2016) και 0,5% σε σχέση με το Α' τρίμηνο του 2017.

Παράλληλα, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης, ο ρυθμός της αναμενόμενης ανάκαμψης για το 2017 αναμένεται στο 1,8% (από 2,7% προηγουμένως), ενώ ταυτόχρονα οι ρυθμοί της σχετικής ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπονται μεταξύ 2,6% και 2,2% ανάλογα με τη χρονιά (2018: 2,4%, 2019: 2,6%, 2020: 2,3%, 2021: 2,2%). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ιδιαίτερα αναιμικούς ρυθμούς, καθώς αυτοί συνδέονται με την ιδιαίτερα χαμηλή βάση υπολογισμού, μετά από την κατρακύλα του ΑΕΠ στη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, από την πλευρά του, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, προβλέπει μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, κατά μέσο όρο μόλις στο 1,3% το χρόνο για την περίοδο μέχρι το 2060. Να σημειωθεί ότι η σωρευτική κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, μέχρι σήμερα, έχει φτάσει στο 26%, ποσοστό που με βάση τις προβλέψεις τους θα ανακτηθεί μετά από 20 χρόνια, δηλαδή το 2038.

Παράλληλα, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, προβλέπεται ότι θα παραμένουν ουσιαστικά στο ύψος τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, θα χρειαστούν 21 χρόνια, προκειμένου η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα να υποχωρήσει από 23% σήμερα στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στο εύρος του 9%. Αυτό σημαίνει μείωση, κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα το χρόνο.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Κυριακή:

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Κιλκίς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Πάρκο Κήπου, θα παρουσιάσουν τη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Την παρουσίαση θα κάνει η Ειρήνη Χατζή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στην Ποντοκώμη Κοζάνης, στο μνημείο των πεσόντων, η ΚΟΒ Ποντοκώμης και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κουδούνας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων». Θα μιλήσει ο Χρήστος Αγγελόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την ίδια έκδοση παρουσιάζει στις 8 μ.μ. η ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα της ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ