ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Για «ευρεία σύγκρουση» προειδοποιεί και η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο» για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο κάλεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε άρθρο του (που δημοσιεύτηκε με αφορμή την αυριανή έναρξη της Συνόδου των BRICS) εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης.

Καθώς η Ρωσία επιμένει ότι η επιβολή κυρώσεων είναι «αντιπαραγωγική» για τη λύση του προβλήματος, ο Πούτιν επέλεξε να υποστηρίξει ότι «τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο». «Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο» υποστήριξε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη». Μάλιστα, επέλεξε να εκτιμήσει (ή προειδοποιήσει;) ότι η Κορεατική Χερσόνησος βρίσκεται «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης» και ζήτησε την υποστήριξη προσπαθειών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με προϋπόθεση αφενός την αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών της ΛΔ Κορέας, αφετέρου των κοινών στρατιωτικών ασκήσεν ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή (...) Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική». Γι' αυτό και «πρέπει να προετοιμαστούμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, απέρριψε τις ερμηνείες όσων του απέδωσαν «διαφοροποίηση» από τις θέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και λέγοντας ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον Πρόεδρο, εξήγησε ότι οι «διπλωματικές λύσεις» για τις οποίες μίλησε, λέγοντας ότι «δεν ξεμένουμε» από αυτές, «μπορεί να σημαίνουν οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ». Οπως είπε, «(διπλωματικές λύσεις) δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον Πρόεδρο. Δεν μιλάμε με τους Βορειοκορεάτες προς το παρόν».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι «Κίνα και Ρωσία θα αντιληφθούν πλήρως τη σημασία της επιβολής νέων κυρώσεων (κατά της ΛΔ Κορέας)». Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Ασο δήλωσε ότι ακυρώνει επίσκεψή του που είχε προγραμματιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω «της κατάστασης με τη Βόρεια Κορέα». Στις επαφές του επρόκειτο να συζητηθούν θέματα νομισματικής πολιτικής.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
«Πανηγύρια» για τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Αστικά ΜΜΕ εντοπίζουν πολλές «καινοτομίες» και η MEDEF μιλά για «προσαρμογή» στην «καθημερινότητα των εταιρειών»

Η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι στο στόχαστρο των εργατικών αγώνων πρέπει να μπει συνολικά η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, όχι ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπός του (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση σιδηροδρομικών)

Associated Press

Η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι στο στόχαστρο των εργατικών αγώνων πρέπει να μπει συνολικά η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, όχι ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπός του (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση σιδηροδρομικών)
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μεταρρύθμιση του Κώδικα Εργασίας: αμέτρητες νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος χτεσινής ανάλυσης στην οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπιούν», για τις νέες μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε προχτές ότι θα προωθήσει.

Το κείμενο μιλούσε από μόνο του: «Νέοι τύποι (εργασιακών) συμβάσεων "απλοποιημένων" για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας. Εφεύρεση της "συλλογικής διάρρηξης των συμβάσεων". Πιθανότητα κατάληξης συμβάσεων χωρίς τα συνδικάτα... Τα διατάγματα που πρόκειται να αναμορφώσουν τον Κώδικα Εργασίας αφθονούν σε καινοτομίες».

Το δημοσίευμα ξεχωρίζει ως βασικά οφέλη από τις νέες ανατροπές τα περιθώρια για συμβάσεις που «δεν θα συμμορφώνονται» σχετικά με το χώρο εργασίας, αλλά και τα περιθώρια για «αμοιβές πιο εύκολο να διαπραγματευτούν».

Αλλωστε, η ικανοποίηση της εργοδοσίας αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων MEDEF Πιερ Γκατάζ, που χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «μια πρώτη φάση στη διαμόρφωση ενός εργατικού δικαίου προσαρμοσμένου με την πραγματική καθημερινότητα των εταιρειών», εννοώντας φυσικά τις σημερινές ανάγκες ανάκαμψης των κερδών του γαλλικού κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν προχτές η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό και ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, προβλέπουν τη διευκόλυνση των απολύσεων, νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), νέα περιθώρια για «ευέλικτες» διαπραγματεύσεις με τους όρους που απαιτεί η επιχειρηματική κερδοφορία κ.τ.λ.

ΓΑΛΛΙΑ
Σχέδια «ανοικοδόμησης» και για τη ρημαγμένη Συρία

Προετοιμάζει συνάντηση επενδυτών το 2018 για να «κινητοποιηθούν» κεφάλαια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις φιλοδοξίες των γαλλικών μονοπωλίων να διεισδύσουν πιο δυναμικά στη Μέση Ανατολή ανέδειξαν και τα σχέδια που το Παρίσι ανακοίνωσε ότι έχει για την «ανοικοδόμηση» της Συρίας. Είχε προηγηθεί, την περασμένη βδομάδα, η επίσκεψη των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στη Βαγδάτη, όπου είχαν αποκαλυφθεί αντίστοιχα σχέδια και για το Ιράκ.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του ασκεί πιέσεις για την πραγματοποίηση μίας «διπλωματικής πρωτοβουλίας» που θα αποσκοπεί στην «ειρηνική ανοικοδόμηση» στη Συρία. Δήλωσε ακόμη ότι οι Σύροι που ζουν στο εξωτερικό «θα πρέπει να παίξουν μεγάλο ρόλο» στη μελλοντική διαδικασία για την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία...

Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του να διοργανώσει μία συνάντηση «επενδυτών» για τη Συρία στις αρχές του 2018, για να κινητοποιήσει, όπως είπε, «δημόσια και ιδιωτικά» κεφάλαια σε σχέδια που έχουν στόχο τάχα «και την ανακούφιση των Σύρων προσφύγων».

Την ίδια στιγμή, όσο ο συριακός στρατός προχωρά την ανακατάληψη σημαντικών εδαφών από τους τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» με τη βοήθεια των συμμάχων του σε Ρωσία, Ιράν και «Χεζμπολάχ», τόσο ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του σε περιοχές της χώρας, εκτός της πρωτεύουσας Δαμασκού, όπου παραμένει ως επί το πλείστον από την έναρξη του πολέμου το 2011 για λόγους ασφαλείας...

Χτες, ο Πρόεδρος Ασαντ εμφανίστηκε στην πόλη Κάρα (100 χλμ. μακριά από τη Δαμασκό, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο), για να συμμετάσχει στη σημαντική μουσουλμανική γιορτή Αιντ αλ Αντχα, γνωστή ως Κουρμπάν Μπαϊράμ ή και ως «Γιορτή των θυσιών» (όπου εορτάζεται η προθυμία του Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισμαήλ στο Θεό). Ο συριακός στρατός και το σιιτικό κίνημα «Χεζμπολάχ» εκδίωξαν το «Ισλαμικό Κράτος» από τη συγκεκριμένη περιοχή μόλις την προηγούμενη βδομάδα.

Μηνύματα Λαβρόφ προς τις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ.--

Την απάντησή της σχεδιάζει η Μόσχα απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο καθώς και άλλα δυο ρωσικά διπλωματικά οικήματα σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

«Το εξετάζουμε από την ώρα που λάβαμε το σημείωμα χτες (σ.σ. προχτές) το βράδυ. Θα απαντήσουμε μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγησή μας», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, απευθυνόμενος στους φοιτητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας.

Παράλληλα «θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο των κυρώσεων, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα. Στόχος ήταν να διαρρήξουν τις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ και να εμποδίσουν τον Πρόεδρο Τραμπ να προωθήσει εποικοδομητικές προτάσεις».

Ο ίδιος επέλεξε να εκτιμήσει ότι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ «υπάρχουν δυνάμεις που απλά θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση (Τραμπ), αυτή είναι η θέση μας σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλει», είπε. Με αυτήν την έννοια «δεν θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ενέργειες που αφορούν τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», αλλά «θα δώσουμε σκληρή απάντηση σε κινήσεις που προκαλούν ζημιά για το τίποτα και βασίζονται μόνο στη θέληση κάποιων να καταστρέψουν τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Πάντως, πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για ομαλές και αμοιβαία επωφελείς ρωσοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα αντιδράσουμε».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Αισιοδοξία» και γκρίνια για το «διαζύγιο»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τα συνεχιζόμενα σκληρά παζάρια ΕΕ - Βρετανίας και τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με «αποφασιστική αισιοδοξία» τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η «αισιοδοξία» του Ντέιβις εκφράστηκε λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα επιχειρήσει να προλειάνει το έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στη νέα εποχή που ξημερώνει μετά το Μάρτη του 2019, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ επεσήμανε ότι η χώρα του δεν θα εκβιαστεί, ώστε να συμφωνήσει στο κόστος της αποχώρησής της που επιδιώκει η ΕΕ, καλώντας τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συζητηθεί η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φέρχοφστατ, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» υποστήριξε ότι «αν και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διασφαλίσει μια στενή σχέση (...), πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στη μεθοδολογία για την τακτοποίηση των λογαριασμών, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τα ιρλανδικά σύνορα».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ