ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Να αποζημιωθούν άμεσα τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι επαγγελματίες που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους ζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι στην προχτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Την ανάγκη να ενισχυθεί έστω και τώρα η Δασική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, να γίνουν έργα υποδομής και να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές, τόνισαν οι κομμουνιστές εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής επισημαίνει: «Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα για τη μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα στην Αττική από τις πυρκαγιές. Αυτό δείχνει η τοποθέτησή της, ότι ευτυχώς δεν είχαμε νεκρούς και δεν κάηκαν περισσότερα σπίτια.

Οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" κατά τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συζήτηση, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική, υπενθύμισαν ότι, είχαν καταθέσει αίτημα για συζήτηση στις 10 Μάη, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να παρθούν πρακτικά μέτρα που αφορούσαν στην πρόληψη, δηλαδή στον καθαρισμό των δρόμων, στον έλεγχο των δικτύων πυρόσβεσης και των υδατοδεξαμενών, στη στελέχωση των πυροφυλακίων για τον έγκαιρο εντοπισμό και άμεση επέμβαση στην εκδήλωση πυρκαγιάς καθώς και ταυτόχρονη ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και τεχνικά μέσα της Δασικής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καταγγέλλοντας την αποδυνάμωσή τους με την υποχρεωτική απόσπαση πυροσβεστών στα ιδιωτικά αεροδρόμια της "Fraport".

Η διοίκηση αρνήθηκε τότε τη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιούνη, δηλαδή στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου κι όταν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος για την έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών της.

Στην εξέλιξη των πυρκαγιών επιβεβαιώθηκε η μεγάλη αποδυνάμωση από έμψυχο υλικό της Πυροσβεστικής, που οδήγησε, οι πυροσβέστες να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους καθώς και η πολύ μεγάλη φθορά των τεχνικών μέσων (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.) και του υπόλοιπου εξοπλισμού τους, λόγω της υποχρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση.

Κατήγγειλαν ότι, πάνω στις στάχτες των χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική, στα Κύθηρα, στις Σπέτσες αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας στήθηκε ένας προκλητικός και βολικός ταυτόχρονα καβγάς μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ για το αν το 2007 ή το 2017 κάηκαν περισσότερα ή λιγότερα στρέμματα.

Τόνισαν ότι η πολιτική τους είναι εμπρηστική, γιατί δεν αγγίζει τη βασική αιτία που προκαλεί τις πυρκαγιές και που δεν είναι άλλη από την ατομική ιδιοκτησία στη γη και τα δάση, καθώς η επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους οπλίζει το χέρι του κάθε εμπρηστή. Την πολιτική αυτή ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και γι' αυτό κάθε χρόνο μετράμε χιλιάδες καμένα στρέμματα.

Ανέδειξαν τις ευθύνες της Διοίκησης της Περιφέρειας που στηρίζει αυτήν την πολιτική που κατακαίει τα δάση και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της όλο αυτό το διάστημα δεν διεκδίκησε τίποτα από την κυβέρνηση.

Κατήγγειλαν επίσης ότι η συζήτηση για τις αρμοδιότητες που έθεσε η περιφερειάρχης κ. Δούρου σε πρόσφατο άρθρο της είναι αποπροσανατολιστική για να αποφύγει να μιλήσει για την ουσία που θα τη φέρουν σε αντίθεση με την κυβέρνηση που στηρίζει και βέβαια μέσα από αυτό προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της ως περιφερειάρχη.

Τόνισαν την ανάγκη, επειδή η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει, να ενισχυθούν, έστω και τώρα, η Δασική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και να παρθούν επίσης τα αναγκαία άμεσα μέτρα:

-- Για την αναδάσωση κι όχι για την τσιμεντοποίηση των καμένων περιοχών.

-- Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς και

-- να αποζημιωθούν άμεσα τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι επαγγελματίες που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι τοποθετήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Δεν μπορούμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον δήμαρχο για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επειδή οι ευχές δεν πρέπει να δίνονται υποκριτικά και δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές διεργασίες άλλου κόμματος. Ο δήμαρχος δίνει έναν αγώνα σε κοινή στράτευση με τις πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις που εκφράζει, με τις οποίες έχουμε αντιπαρατεθεί αυτά τα 8 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γίνεται μια υποκριτική συζήτηση για τον ακομμάτιστο χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών και των υποψηφίων προσώπων. Εμείς εκπροσωπούμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και έτσι κατεβήκαμε στις εκλογές. Ο κ. Καμίνης στηρίχθηκε από συγκεκριμένα κόμματα, τον κ. Σπηλιωτόπουλο είχε στηρίξει ο κ. Σαμαράς, η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έχει τον δικό της υποψήφιο. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε υποδείξει στον κ. Σακελλαρίδη και μάλιστα υπήρχε και αντιπαράθεση με την κ. Πορτάλιου σχετικά με τους όρους παρέμβασης.

Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πολιτική και η πολιτική έχει πρόσημο. Εμείς τονίζουμε ότι ο κ. Καμίνης είναι δήμαρχος των τριών μνημονίων, τριών διαφορετικών κυβερνήσεων, από τη σκοπιά ότι τα αποδέχτηκε, τα στήριξε, τα υλοποίησε και ευθύνεται για τις επιπτώσεις που φέρουν αυτά. Οι όποιες διαφορές δεν αναιρούν ότι στήριξε αυτά τα χρόνια την πολιτική του κεφαλαίου, που προσπάθησε να ξεπεράσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού. Από αυτήν την πλευρά, έχει δώσει δείγματα στην υλοποίηση μιας πολιτικής που φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου και έχει το ρόλο του στις εργασίες που συμβαίνουν στο αστικό πολιτικό σκηνικό».

Στη συνέχεια, ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στο θέμα των εργαζομένων του δήμου και σημείωσε: «Για να μη χαρακτηριστεί ως "δήμαρχος των απολύσεων", με αφορμή και την υποψηφιότητά του, ο δήμαρχος θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα των 83 απολύσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ). Η επαναπρόσληψη αυτού του προσωπικού θα ενισχύσει τις δυνατότητες του ΔΒΑ, να κάνει δεκτές όλες τις αιτήσεις και τους επιλαχόντες. Από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΒΑ προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα να δεχτεί το ΔΒΑ και τις 227 εκπρόθεσμες αιτήσεις και τους 301 επιλαχόντες. Υπάρχουν κενές θέσεις για τα παιδιά αυτών των οικογενειών. Χτες είχαμε θάνατο στην καθαριότητα, στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η απουσία μέτρων προστασίας και ασφάλειας και η γενίκευση της ανακύκλωσης των εργαζομένων στο δήμο, είναι βασικές αιτίες για τα εργατικά δυστυχήματα».

Τέλος, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Θα πρέπει ο δήμος να πιέσει τον ΟΣΕ για να επισπεύσει τα έργα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει, για να μη θρηνήσουμε, μέχρι να γίνουν τα έργα, και τρίτο θύμα στις γραμμές του τρένου στα Σεπόλια».

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο στο Περιστέρι η κωμωδία «Ιππής» του Αριστοφάνη

Συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία η κωμωδία «Ιππής » του Αριστοφάνη, που παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ. Η παράσταση θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο «Φοίνικας» στο Περιστέρι αύριο Κυριακή 3 Σεπτέμβρη στις 20.00 και στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης» στην Αγία Παρασκευή την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη στις 20.00.

Η συγκεκριμένη κωμωδία πήρε το όνομά της από το χορό, που αποτελείται από πολίτες της εύπορης και συντηρητικής τάξης των Ιππέων, οι οποίοι αντιπαθούσαν τον δημαγωγό Κλέωνα, εναντίον του οποίου στρέφει την πένα του ο Αριστοφάνης.

Ο καυστικός Αριστοφάνης περιγράφει τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη - πρόσωπα συμβολικά, που εύκολα παραβάλλονται με πρόσωπα της εποχής - διακωμωδώντας, έτσι, τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή παίζει ο χορός των Ιππέων.

Οι «Ιππής», γράφει ο Κώστας Βάρναλης, «είναι ίσως η πιο ανελέητη και η πιο ολοκληρωμένη πολιτική σάτιρα του Αριστοφάνη εναντίον των δημαγωγών του καιρού του και τόσο αληθινή που ξεπερνά τα φράγματα των καιρών». «Ο Αριστοφάνης νίκησε στον ποιητικό αγώνα», καταλήγει ο Βάρναλης, «αλλά νικήθηκε στον πολιτικό. Θριάμβεψε ο ολέθριος Κλέωνας. Ομως το μάθημα που μας έδωσε ο ποιητής είναι αθάνατο. Μας δείχνει ποιο είναι το χρέος των εθνικών δασκάλων στις παρόμοιες ιστορικές ώρες».

Πυρκαγιά στη Ρόδο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία το μεσημέρι σε περιαστικό δάσος στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ), στις παρυφές της πόλης της Ρόδου. Για την αντιμετώπισή της έσπευσαν στην περιοχή μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 20 οχήματα και με περισσότερους από 50 πυροσβέστες, ενώ γίνονταν και ρίψεις νερού από ελικόπτερο. Στην περιοχή μαζεύτηκε κόσμος για να συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν κυρίως προς την πλευρά του Αρχαίου Σταδίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά του δρόμου και κινδυνεύσουν σπίτια.

ΠΕΑΦΕ
Εκδήλωση για τον Βασίλη Λιόγκαρη

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) σε ειδική εκδήλωση, μεθαύριο Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη, στον Κήπο του Μουσείου Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο), στις 20.00, θα παρουσιάσει το πλούσιο έργο του λογοτέχνη Βασίλη Λιόγκαρη. Θα ακουστούν αποσπάσματα του έργου του από καλλιτέχνες συνοδεία μουσικής.

Φωτιά στον «Αγιο Σάββα»

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες τα ξημερώματα στην κουζίνα του 4ου ορόφου του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα κατασβέστηκε χωρίς να κινδυνεύσει κανείς. Λόγω του καπνού η Πυροσβεστική εκκένωσε τον όροφο απομακρύνοντας 14 από τους 16 ασθενείς από τις σκάλες και τους άλλους δύο με κλιμακοφόρο όχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ