ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Από την Κρήτη έως τη Φλώρινα απλώνονται οι εκδηλώσεις

Δεκάδες είναι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις αλλά και κεντρικές εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες νομών που γίνονται σήμερα και αύριο στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)».

Αναλυτικά εκδηλώσεις γίνονται:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στην Αρτα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σκουφά, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων με: Διαδραστικό παιχνίδι για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά στο Μαθητικό Στέκι. Μουσικό και αφηγηματικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση με τίτλο «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο...». Συναυλία με τον Δημήτρη ΝΤΖ#. Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

-- Στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Θανάση Σαμαρά, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Υπαίθρου της ΚΝΕ.

-- Στην Κατερίνη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Κατερίνης. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της Οργάνωσης.

-- Στη Δράμα, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Πάρκο, με ομιλητή τον Ηλία Αργυρόπουλο, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

-- Στα Σέρβια Κοζάνης, στις 9 μ.μ., στο Φυτώριο, με ομιλητή τον Μανώλη Θεοδωρίδη, Γραμματέα της ΚΟΒ Σέρβιων του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι με τους: Δώρα Δημαράκη, Κώστα Αντάρα, Αντώνη Μπέλτσιο.

-- Στη Θήβα, στις 8.30 μ.μ., στο Βιοκλιματικό Πάρκο, εκδήλωση για την Παιδεία με τίτλο «Το σχολείο του σήμερα και το σχολείο των αναγκών μας», με μαθητικό project, ομιλία από τον Αντώνη Τουλουμάκο, μέλος της ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

-- Στο Αίγιο, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στην Κόρινθο, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Φλοίσβου, με ομιλητή τον Θανάση Κολιζέρα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στο Ναύπλιο, στις 9 μ.μ., στο Θεατράκι του ΟΣΕ, με ομιλητή τον Γιάννη Τζαβάρα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά, στις 7 μ.μ., στο προαύλιο Ξενία, με ομιλητή τον Χρήστο Τριάντη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακόμα: Παράσταση Καραγκιόζη, μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυκτα» και μουσικό λαϊκό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- Στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, στις 9 μ.μ., στη Λίμνη Αγ. Νικολάου, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακόμα προβολή ντοκιμαντέρ, συναυλία με τον Νικόλα Ευαντινό και λαϊκό γλέντι.

-- Στη Χίο, στις 8 μ.μ., στο Κόκκινο Φαναράκι, με ομιλητή τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στη Φλώρινα, στις 9 μ.μ., στο Νέο Πάρκο, με ομιλήτρια την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στην Κάλυμνο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Χριστού, με ομιλήτρια την Μαρία Γκιτάκου, στέλεχος της ΚΝΕ, και ακόμα προβολή ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση, επίδειξη μπαλέτου από τη σχολή χορού της Ειρήνης Τσαπένκο, νησιώτικο - κρητικό γλέντι με λύρα και λαούτο, από τον Αντώνη Σηφάκη και την ορχήστρα του.

-- Στη Λαμία, στις 5 μ.μ., στο πάρκο Τσαλτάκη, τουρνουά μπάσκετ 3x3. Δηλώσεις συμμετοχής στο τουρνουά στο τηλέφωνο: 6979129265

-- Στο Κιλκίς, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κήπου, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά με τίτλο «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», με ομιλήτρια την Ειρήνη Χατζή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Συζήτηση περί απομάκρυνσης των «κομματικών παρατάξεων» από τις Σχολές

Ανακοίνωση των εκλεγμένων φοιτητών με τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ

Τις τελευταίες μέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια ανακοίνωση, η οποία πανηγυρίζει που έγινε πραγματικότητα η απομάκρυνση των υλικών και των χώρων των «κομματικών παρατάξεων» στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), θεωρώντας ότι αυτή πρέπει να είναι η «σύγχρονη πραγματικότητα»! Στη συζήτηση που ανοίγει γύρω από αυτό το θέμα παρεμβαίνουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι φοιτητές στα ΔΣ των συλλόγων του ΔΠΘ με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ, σημειώνοντας:

«Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούρια. Χρόνια τώρα, έχει ανοίξει από αντιλαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να στήσουν συλλόγους - συνομιλητές τους, ώστε να καταφέρνουν να περνάνε την πολιτική τους με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο - και με το πρόσχημα του γενικότερου συνθήματος "έξω τα κόμματα" - αξιοποιούν την όποια απέχθεια τρέφουν οι φοιτητές για τις κυβερνητικές παρατάξεις και τα φαινόμενα σήψης που αναπαράγουν στο Πανεπιστήμιο, για να ταυτίσουν μαζί τους και την όποια ανατρεπτική φωνή υπάρχει σε αυτό».

Οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές «να προβληματιστούν τι εντέλει είναι σύγχρονο και τι αναχρονιστικό:

  • Αναχρονιστικό είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Πανεπιστήμιο ή το γεγονός ότι στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία πηγαίνοντας στη σχολή μας, εν έτει 2017;
  • Αναχρονιστική είναι η οργάνωση των φοιτητών και η διακίνηση υλικών που καλεί σε αυτή, ή το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα δεν υπήρχε καν θέρμανση στα αμφιθέατρα; (το 2017)
  • Αναχρονιστικό είναι το κάλεσμα των συμφοιτητών μας σε διεκδίκηση, ή ο συμβιβασμός με το να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για κώδικες και συγγράμματα; (ναι, το 2017)
  • Αναχρονιστικό είναι να παλεύεις για να τεθεί η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του ή να υποτάσσεις ολόκληρη τη λειτουργία των Πανεπιστημίων στα κέρδη των επιχειρήσεων;

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα: Σύγχρονο Πανεπιστήμιο για μας σημαίνει σύγχρονοι όροι ζωής και σπουδών, με μια πραγματικά υψηλής ποιότητας δημόσια δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα των φοιτητών να τη διεκδικούν. Δεν σημαίνει συμβιβασμό με τους μειωμένους προϋπολογισμούς και τα "ματωμένα" πλεονάσματα, στο βωμό των οποίων θυσιάζουμε τις σπουδές και τη ζωή μας! Δεν σημαίνει τους όρους ζωής περασμένων δεκαετιών στους οποίους καταδικάζουν τη γενιά μας για τα κέρδη τους!

Στο στόχαστρό τους δεν βρίσκονται γενικά "τα κόμματα" ή "οι παρατάξεις", αλλά κάθε φωνή οργάνωσης των φοιτητών κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων, των μονοπωλίων και της ΕΕ. Καλούμε τον κάθε φοιτητή να καταδικάσει αυτές τις προσπάθειες, δίνοντας την καλύτερη απάντηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς», καταλήγουν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ.

Σύσκεψη

Οι ΟΒ Νέας Μάκρης και Ραφήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν σήμερα Σάββατο, στις 20.00, στο Λιμανάκι της Νέας Μάκρης, σύσκεψη εκδήλωση για την προετοιμασία του 43ου Φεστιβάλ όπου θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αθλητικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Από αύριο Κυριακή αρχίζει το Αθλητικό Δδιήμερο που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι αθλητικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο χώρο στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και στο Ποσειδώνιο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Αύριο, Κυριακή (Αγαλμα Μ. Αλεξάνδρου):

Από τις 6.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ., αγώνας σκακιού «σιμουλτανέ» με τον Θάνο Μαστροβασίλη, grand maitre, μέλος της Εθνικής και πρωταθλητή Ελλάδας 2015.

Από τις 7 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., επίδειξη μαχητικών αθλημάτων.

Στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον αθλητισμό», με ομιλητές τους Σάββα Κωφίδη, προπονητή ποδοσφαίρου και Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 9 μ.μ., νυχτερινός αγώνας δρόμου 3 χιλιομέτρων με τερματισμό στο Ποσειδώνιο (Μέγαρο Μουσικής).

  • Δευτέρα, 4 Σεπτέμβρη (Ποσειδώνιο)

Στις 6 μ.μ., τουρνουά μπάσκετ 3x3, στα γήπεδα του Ποσειδωνίου.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 697.8419.042 (για μπάσκετ), 697.7809.880 (για σκάκι), 698.0119.626 (για αγώνα δρόμου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ