Η ανάκαμψη του κεφαλαίου, τα μέτρα στήριξης που απαιτεί αλλά και τις παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν στο μέτρο του δυνατού αφενός τη συστράτευση των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων και αφετέρου τη χειραγώγηση του λαού, με δεδομένο το εύρος και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τις εργασίες της οποίας άνοιξε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Τα ζητήματα αυτά, εξάλλου, απασχόλησαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και στο δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, την Πέμπτη.
Σκιαγραφώντας τους πολιτικούς όρους της ανάκαμψης του κεφαλαίου, τη συστράτευση δηλαδή όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την υποταγή του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «σήμερα, περισσότερο από χτες, υπάρχει η ανάγκη για συνεννόηση» καθώς και «κοινωνικές συμμαχίες που ...δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις ... βρισκόμαστε τελικά, μπροστά στην επόμενη μέρα που έρχεται και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην ίδια βάρκα».
Φυσικά, ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο έκρυψε ότι η ανάπτυξη στην οποία αναφέρεται θα είναι για το λαό «ματωμένη», αφού προϋποθέτει παλιά και νέα μέτρα, αλλά σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας ισχυρίστηκε ότι θα είναι δίκαιη ως προς την κατανομή των ωφελημάτων! Στο υπόλοιπο της ομιλίας του, βέβαια, απλά επιβεβαίωσε προς όφελος ποιου θα είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη, αφού αναλώθηκε στο να μοιράζει «δώρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, διαβεβαίωσε για ακατάπαυστη ροή ζεστού χρήματος από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα), δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση μεγάλων έργων που σχεδιάζονται με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ανέλαβε δεσμεύσεις για στήριξη της βιομηχανίας, του τουρισμού, για έργα σχετικά με την Ενέργεια, υποδομών, εγγειοβελτιωτικά κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι τη «σκυτάλη» της συναίνεσης για τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου πήραν χτες και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, κατηγορώντας τη ΝΔ πως την υπονομεύει, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και την παρουσία του περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» παρά το ότι η ΝΔ την είχε χαρακτηρίσει κυβερνητική φιέστα. Ενδεικτικά, ο Δ. Παπαδημούλης έγραψε στο twitter πως «η πολιτισμένη αντιπαράθεση Τσίπρα - Κ. Μπακογιάννη χθες, είναι "σκηνές από τα προσεχώς"», προσθέτοντας πως «Η χώρα χρειάζεται ήπιο κλίμα και διάλογο για το μέλλον».
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», διαφήμισε και εκείνος στο κεφάλαιο την «υπευθυνότητα» του κόμματός του. «Εμείς», είπε, «λέμε στους επενδυτές, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, "ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα"... Εγώ δεν είμαι ο κ. Τσίπρας του 2014, να επιδιώκω την καταστροφή της Ελλάδας για να γίνω πρωθυπουργός επί των ερειπίων της πατρίδας μου».
Κατά τα άλλα στο γνωστό μοτίβο του διαγκωνισμού για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των «εθνικών» στόχων του κεφαλαίου επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε τίποτα στο ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ αντίθετα, δέσμευσε τη χώρα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, ότι «η οικονομία δεν ανακάμπτει. Ουσιαστικές επενδύσεις δεν γίνονται στη χώρα» κ.ο.κ.
Παραπέρα, κατέκρινε τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι ο ίδιος της έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη». Οπως, επίσης, κατέκρινε την κατάθεση από μέρους της πλειοψηφίας στη Βουλή τροπολογιών της τελευταίας στιγμής (με αφορμή τις τροπολογίες στο ν/σ/ του υπουργείου οικονομικών και την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία), επειδή όπως είπε «έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος».
Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τεράστιες υποδομές, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ολόκληρα βουνά και ορυχεία, με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Παρ' όλα αυτά βουλιάζει στα χρέη, ενώ η σημερινή κυβέρνηση, πιάνοντας το «νήμα» από τις προηγούμενες, ετοιμάζεται να δώσει στη ΛΑΡΚΟ τη χαριστική βολή με την ιδιωτικοποίησή της, και την έχει εντάξει στο Υπερταμείο, αναζητώντας απλώς το «μοντέλο», αν θα είναι απευθείας πώληση ή παραχώρηση ή ΣΔΙΤ.
Σε σχέση με αυτό, όπως ανέφεραν ο υπουργός, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ετοιμάζεται ένα «στρατηγικό πλάνο», με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται το Σεπτέμβρη και τη «νύφη» να την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, από τους οποίους ζητείται να βάλουν πλάτη στη «μείωση του μισθολογικού κόστους», που θα έρθει με απολύσεις, διαθεσιμότητες και παραπέρα περικοπές, κι ενώ ήδη τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους ψαλιδίζονται σταδιακά, και όσοι δουλεύουν σε εργολάβους παίρνουν μισθούς πείνας.
Τόσο ο υπουργός όσο και οι βουλευτές της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων απέδωσαν την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ σε ...κακοδιαχείριση και «ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις». Ενώ ΝΔ (Χρ. Σταϊκούρας) και ΠΑΣΟΚ (Οδ. Κωνσταντινόπουλος), διευκολύνοντας ουσιαστικά το «έργο» της κυβέρνησης, υπεραμύνθηκαν της «εξεύρεσης επενδυτή» για να μην κλείσει η εταιρεία.
Στην αντίπερα όχθη, ο Θ. Παφίλης, παίρνοντας το λόγο, ανέδειξε ότι «η ΛΑΡΚΟ ακολούθησε συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είχε η χώρα μας μετά τον πόλεμο», ο οποίος φαίνεται και από την «τύχη» των Ναυπηγείων, της κλωστοϋφαντουργίας και όλων των παραγωγικών τομέων της Ελλάδας, κατάσταση που όπως είπε «επιδεινώθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ». Τώρα, όπως τόνισε, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, που καταληστεύουν τα μεταλλεύματα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, η κυβέρνηση σπρώχνει τη ΛΑΡΚΟ στην ιδιωτικοποίηση και ήδη παίρνει όλα τα μέτρα «για να τη σερβίρει στο πιάτο των μεγαλοϊδιωτών». «Την απαλλάσσει από χρέη τα οποία θα φορτώσει στο λαό, της έχει εξασφαλίσει φτηνή Ενέργεια με τις ευνοϊκές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την ΔΕΗ, χτυπάει τους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει στους "επενδυτές" φτηνά εργατικά χέρια», σημείωσε ο Θ. Παφίλης.
Επισήμανε ότι πραγματική λύση για τη ΛΑΡΚΟ είναι αυτή που είχαν προβάλει παλιότερα οι εργαζόμενοι «για ενιαίο φορέα μεταλλευτικής βιομηχανίας» και «σύνδεση συνολικότερα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας». Η Ελλάδα, σημείωσε, έχει άριστης ποιότητας νικέλιο, είναι η μόνη που κάνει εξαγωγές, όμως στη ΛΑΡΚΟ το πλαίσιο των ανταγωνισμών και προς όφελος μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων δεν επέτρεψε να παράξει ανοξείδωτο χάλυβα. Αν η Ελλάδα, σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «είχε φτιάξει τον ανοξείδωτο χάλυβα, θα μπορούσε να στηρίξει βιομηχανία, βαριά βιομηχανία, στην οποία είχε μεγάλη παράδοση και ισχυρή παράδοση. Παράδειγμα, Ναυπηγεία και πάρα πολλά άλλα. Θα μπορούσε να λύσει πάρα πολλά προβλήματα στη βαριά βιομηχανία, αλλά αυτά δεν μπορούν να λυθούν εδώ, είναι και ο καταμερισμός της ΕΕ, είναι και το ίδιο το σύστημα που θέλει το κέρδος».
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τους κάλεσε «να μην κάνουν πίσω», να μην επιτρέψουν να τους πειράξουν δικαιώματα και τους επισήμανε: «Νομίζουμε ότι το να έχεις όλη αυτή την ιστορία και αυτή την εμπειρία και να μην βγάζεις συμπεράσματα και να στηρίζεις, ουσιαστικά, αυτούς που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, άσχετα αν φοράνε μπλε, πράσινο, πολύχρωμο πουκάμισο, είναι ένα θέμα. Πρέπει να αποφασίσεις να βγεις από το μαντρί, γιατί μες στο μαντρί, και αυτό λέγεται καπιταλισμός και ΕΕ, όποιος και αν είναι, ανεξάρτητα από το τι λέει, τα ίδια θα κάνει. Αυτοί είναι οι "σιδερένιοι" νόμοι του συστήματος κατά των εργαζομένων».
«Καμιά συναίνεση, καμιά αναμονή. Ο αγώνας συνεχίζεται για όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν», σημειώνει σε ανακοίνωση του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λαμία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης τονίζοντας πως «οι κάτοικοι της Λαμίας και όλης της Στερεάς Ελλάδας, μετά την συγκεκριμένη φιέστα της κυβέρνησης έχουν την εμπειρία να κρίνουν πως χρειάζεται να αγωνιστούν... για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και των συνεπειών τους, για μια διαφορετική πορεία της χώρας, όπου ο εργαζόμενος λαός θα είναι αφέντης και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης».
Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στα εγκαίνια του νέου Μνημείου - Μουσείου για τον ΔΣΕ στο Γράμμο, στο χωριό Θεοτόκος, διοργανώνει 2ήμερη εκδρομή - επίσκεψη στην περιοχή, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Αυγούστου.
Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Παρασκευής 18 Αυγούστου με πούλμαν από την Αθήνα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση στην Κόνιτσα, συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εγκαίνια του Μουσείου το Σάββατο 19 Αυγούστου, περιήγηση στην περιοχή και αναχώρηση το απόγευμα του Σαββάτου.
Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 210.5282.571, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ.
Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, διοργανώνοντας τη μετάβαση στα εγκαίνια του νέου Μνημείου - Μουσείου για τον ΔΣΕ στο Γράμμο, στο χωριό Θεοτόκος, το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου.
Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Λαμία:
«Η ανάπτυξη που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας είναι μια ματωμένη ανάπτυξη για το λαό, με παλιά και νέα μέτρα, μνημόνια διαρκείας, υψηλή ανεργία και μπόλικη κοροϊδία για δήθεν μείωσή της, μέσω προγραμμάτων ημιαπασχόλησης. Ωφελημένοι θα είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κέρδη τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην περιοχή της Φθιώτιδας, αποτελεί η βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ, που ενώ είναι μια στρατηγικής σημασίας μονάδα, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, η κυβέρνηση τη διατηρεί στο ΤΑΙΠΕΔ, προωθεί την ιδιωτικοποίησή της και την ίδια στιγμή το μόνιμο προσωπικό της πιέζεται για νέες μειώσεις μισθών και οι εργαζόμενοι μέσω της απαράδεκτης εργολαβίας εκβιάζονται με απολύσεις».
Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, συζήτησαν ζητήματα των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Ο, δε, Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στο «αναπτυξιακό πλάνο» της κυβέρνησης για την «προσέλκυση επενδύσεων». Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην οργάνωση της νέας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, καθώς και η διοργάνωση επιχειρηματικού forum στη Σμύρνη το ερχόμενο φθινόπωρο.