ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2001
Σελ. /40
Το πρόβλημα του νερού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παγκόσμια Μέρα για το Νερό είχαμε τις προάλλες και τα διάφορα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φανερώνουν πως το απολύτως απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή και την οποιαδήποτε ανάπτυξη φυσικό αυτό αγαθό μετατρέπεται παγκοσμίως, και με γρήγορους μάλιστα ρυθμούς, σε «είδος εν ανεπαρκεία». Ιδιαίτερα δυσμενείς ήταν οι προβλέψεις που καταγράφηκαν σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη. Τρία δισεκατομμύρια άτομα, σε 48 χώρες, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα νερού, μέχρι το 2025, εκτίμησαν οι επιστήμονες, ενώ μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό θα ανέλθει στα 4 δισεκατομμύρια άτομα. Με άλλα λόγια δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο μέρος του τότε παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι απανταχού ειδικοί επιστήμονες, βέβαια, όπως και διάφορες διεθνείς οργανώσεις, κινήματα, κλπ., δεν κρούουν μόνο τον κώδωνα του κινδύνου. Αναζητούν και τις αιτίες του κρίσιμου και σοβαρότατου αυτού προβλήματος. Προτείνουν επίσης λύσεις και μέτρα για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Τόσο οι πρώτες, όμως, όσο και οι δεύτερες, έρχονται σε σύγκρουση - στον έναν ή άλλο βαθμό - με τις λογικές και πολιτικές της «παγκοσμιοποίησης», το ασύδοτο κυνηγητό των κερδών και την αυξανόμενη συσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου από μια χούφτα πολυεθνικές, τον ανταγωνισμό και τους «νόμους της αγοράς».

... είναι κυρίως πολιτικό

Γίνεται φανερό, έτσι και, μάλιστα, μέσ' από την ίδια τη ζωή και τις εξελίξεις, ότι σήμερα, ακόμη και το πρόβλημα του νερού έχει στην πραγματικότητα βαθύτατα πολιτικό και ταξικό περιεχόμενο. Αποτελεί μια ακόμη, χεροπιαστή απόδειξη της ορθότητας των εκτιμήσεων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που σημείωνε σχετικά: «Στο κατώφλι του 21ου αιώνα οι διεθνείς εξελίξεις σημαδεύονται από τη βάρβαρη και απάνθρωπη επιχείρηση του ιμπεριαλισμού να επιβάλει τη "νέα τάξη πραγμάτων" σε όλο τον κόσμο. Η ανθρωπότητα ζει ζοφερές στιγμές, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που εκδηλώνεται σε έκταση και βάθος στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στο πολιτικό σύστημα, στον ιδεολογικό, πολιτιστικό τομέα, στις διεθνείς σχέσεις, στο περιβάλλον».

Εχει κανείς ακόμη και την πραγματική αμφιβολία, ότι μόνον η αποφασιστική ενίσχυση και συντονισμός της πάλης των λαών μπορεί να αποσοβήσει τα ακόμη χειρότερα, να δώσει λύσεις σε προβλήματα και να ανοίξει δρόμους προς όφελος των εργαζομένων;

Η αναζήτηση των αιτιών...

Πρόβλημα νερού, όμως, δεν αντιμετωπίζουν μόνον πολλές χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, αλλά και πολλές αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, ανάμεσά τους και η δική μας. Τουλάχιστον, αυτό λένε οι αρμόδιοι. Τα όσα στοιχεία, όμως, έρχονται στη δημοσιότητα οδηγούν σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα. Βάζουν την επιτακτική ανάγκη της αναζήτησης των βαθύτερων αιτιών του όποιου προβλήματος νερού έχει η χώρα μας και απαιτούν τις ανάλογες προτάσεις και μέτρα.

Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 115.000 εκατομμύρια κυβικά. Απ' αυτά, κάτι πάνω από 50.000 εκατ. κυβικά «μένουν» στην επιφάνεια και μόνο 18.700 εκατ. απορροφώνται και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το άθροισμά τους αποτελεί το σύνολο των υδάτινων πόρων της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα εξατμίζονται. Την ίδια στιγμή, η συνολική κατανάλωση νερού στη χώρα μας ανέρχεται σήμερα σε 8.000 περίπου εκατ. κυβικά, με τις αγροτικές αρδεύσεις να βρίσκονται στο 85% περίπου της ποσότητας αυτής. Επομένως, νερό υπάρχει και μάλιστα αρκετό. Το θέμα βρίσκεται στις πολιτικές, με τις οποίες οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τον αναντικατάστατο αυτό φυσικό πλούτο.

... και οι απαντήσεις

Χρειάζεται ή όχι, για παράδειγμα, ένα πανελλαδικό και επιστημονικά επεξεργασμένο, μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας; Με ποια κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, κλπ., κριτήρια πρέπει να οικοδομηθεί; Μπορεί ή όχι, στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, να έχουμε μια σοβαρή αύξηση των νερών, που εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα; Πρέπει ή όχι, να παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις (οικονομικές, επιστημονικές, τεχνικές, κλπ.) στους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, ώστε να αντικαταστήσουν τα σημερινά συστήματα ποτίσματος με «στάγδην» και να υπάρξει μια σοβαρή οικονομία νερού; Πρέπει ή όχι, να υπάρχει μια συστηματική και αποτελεσματική συντήρηση των δικτύων ύδρευσης, ώστε να μη χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού; Πρέπει ή όχι, να υπάρξει μια πραγματικά αυστηρή νομοθεσία και, ιδιαίτερα, αυστηρή εφαρμογή της, σχετικά με τη μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων; Και για όλ' αυτά - και πολλά ακόμη, εξίσου αναγκαία - θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, οι συνταξιούχοι και γενικότερα ο λαός ή όσοι συσσωρεύουν χρόνια τώρα αμύθητα πλούτη, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές - μαζί και το νερό;

Δίνοντας ο καθένας απαντήσεις στα παραπάνω -και σε πολλά άλλα παρόμοια - ερωτήματα, περιγράφει ουσιαστικά την πολιτική νερού, που θεωρεί απαραίτητη και αναγκαία. Μπορεί, επίσης, να κρίνει την αντίστοιχη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας εφησυχασμός

Ο κύβος για την κοινωνική ασφάλιση ερρίφθη. Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Εχουν οριστικοποιήσει τους στόχους τους. Η οικονομία της μετάΟΝΕ εποχής, πλάι στο μοντέλο του «απασχολήσιμου» απαιτεί και ένα άλλο μοντέλο, αυτό του «ασφαλίσιμου». Μια «κοινωνική ασφάλιση», μόνο κατ' όνομα, ένα σύστημα, σκιά του σημερινού, ένα απομεινάρι του 20ού αιώνα, κολοβό και λειψό. Ενα αδειανό πουκάμισο για να ντύσουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης και η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου. Απ' αυτό το στόχο η κυβέρνηση δεν υποχωρεί ούτε πόντο. Παραμένει προσηλωμένη με θρησκευτική ευλάβεια στις νεοφιλελεύθερες επιταγές. Αυτές υπηρετεί, αυτές εξυπηρετεί. Καμία σημασία δεν έχει αν όλα αυτά, τα επιχειρήσει με το πρώτο κύμα της «μεταρρύθμισης» ή αν θα πνίξει τις κατακτήσεις των εργαζομένων τμηματικά και με δόσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο δυσβάσταχτο για την εργατική και λαϊκή οικογένεια.

H εναγώνια προσπάθεια μέσα από τα «μπιλιετάκια» του Μαξίμου, πως οι ανατροπές δε θα θίξουν τα «ώριμα δικαιώματα». Οτι θα αφήσουν απ' έξω από την αντιασφαλιστική λαίλαπα, τον άλφα ή βήτα κλάδο, δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν. Είναι ο λάκκος της «εκσυγχρονιστικής φάβας». Ισα - ίσα όλες αυτές οι διαρροές, οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα ενισχύουν τους φόβους και την πεποίθηση, ότι μπροστά σ' αυτή την επίθεση δεν πρόκειται να υπάρξουν «οάσεις» ασφαλιστικές. Κανένας δε μένει στο απυρόβλητο. Γι' αυτό τώρα δε χωρά κανένας εφησυχασμός, καμιά αυταπάτη, καμία αναμονή.

Αλλωστε η εμπειρία του πρόσφατου εργασιακού νομοσχεδίου δίνει απαντήσεις. Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή «έριξε» τις αποφάσεις της, στη συνέχεια μέσα από τα τερτίπια του «διαλόγου» επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, για να νομοθετήσει στη συνέχεια το αντεργατικό τερατούργημα, ατόφιο και χωρίς να παίρνει και το ελάχιστο πίσω από την ουσία των αρχικών τις διακηρύξεων. Το ίδιο «επικοινωνιακό» σενάριο ακολουθεί και σήμερα με το Ασφαλιστικό. Στόχος αυτού του επικοινωνιακού πολέμου, η εξουδετέρωση ή η ουδετεροποίηση τμημάτων των εργαζομένων, η σαλαμοποίηση των αντιδράσεων, η διάσπαση του αγώνα.

Αυτή την κρίσιμη ώρα, την ώρα της μάχης, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν μόνο στην αμφισβήτηση, να βουλιάξουν στην ανησυχία και στο φόβο του επερχόμενου κακού. Πολύ περισσότερο που σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνολική επίθεση. Με τον τρομονόμο, τα σχέδια για απαγόρευση των διαδηλώσεων, την ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους. Ολα αυτά είναι αρκετά σημάδια μιας δεκαετίας συνολικής αντιδραστικής επίθεσης, που δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Τώρα είναι η ώρα της πάλης. Η ώρα της πιο πλατιάς και μαχητικής συσπείρωσης. Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στις 14 Μάρτη, σε 46 πόλεις της Ελλάδας, δείχνουν ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που μάχονται, που συνεγείρουν, που συγκρούονται. Είναι στους δρόμους, και στους δρόμους του αγώνα καλούν και στις 5 Απρίλη. Καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, και προειδοποιούν πως αν τώρα υποκύψουν στη λογική του «λιγότερου κακού», τότε αύριο θα εισπράξουν το χειρότερο.

Τα έργα τους

Υμνούν τα έργα

που 'χουν κάνει,

τα δισ. που ρίξαν

για βιτρίνα,

νισάφι όμως

το λιβάνι,

γιατί εκτός

από εκείνα,

έργα δικά σας

είναι «διάνοι»

κι η ανεργία

και η πείνα!

*

Υμνούν τα έργα

τα «μεγάλα»,

«μετρό» και «Σπάτα»,

λέει και δρόμοι,

δικά σας όμως

και τα άλλα,

η ΟΝΕ

κι οι μαύροι σας

οι νόμοι

αλλά γι' αυτά

δε λέτε στάλα

των αφεντάδων

ιπποκόμοι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ