ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση - κάλεσμα στα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλους

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Αθήνας
Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη σε κάθε κλάδο, με αίτημα κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη σε κάθε κλάδο και συνολικά να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Με βάση το χτεσινό δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ για τα αποτελέσματα της δράσης "Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018", δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε αδιέξοδο, αναζητώντας λύσεις και παιδικό σταθμό για να εγγράψουν τα παιδιά τους. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παιδιών θα κοπεί και από το αντίστοιχο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΑΕΔ.

Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος από τους αριθμούς που αποτυπώνονται στο δελτίο της ΕΕΤΑΑ, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση, π.χ. για να είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση μια οικογένεια με δύο παιδιά, έπρεπε να έχει 27.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, αποδεικνύεται πως ακόμα και κάτω από αυτό το όριο, περισσότερα από 55.000 παιδιά κόπηκαν από το πρόγραμμα.

Χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σπρώχνονται βίαια στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών, αν και εφόσον δεχτούν τα παιδιά τους, αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Με δεδομένη την άσχημη οικονομική δυνατότητα, με τους γονείς να αδυνατούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη, υψώνεται απροσπέλαστο τείχος.

Επειδή ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα parking ώστε να περιορίζεται στη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση, αφορά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις άμεσες διεκδικήσεις τους.

Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ευθύνη της κυβέρνησης η ταλαιπωρία των γονέων και οι αποκλεισμοί παιδιών

Να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να φέρουν τους γονείς σε αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή Πάτρας προσπαθούν ορισμένα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, παρουσιάζοντας αποσπασματικά και στρεβλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην παροχή βεβαιώσεων από τις υπηρεσίες του δήμου στους δικαιούχους voucher, για την εγγραφή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς της πόλης.

Ετσι, από χτες το πρωί, σε διάφορα ρεπορτάζ καταγράφονταν οι πολύωρες αναμονές γονέων έξω από τα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου, για τις οποίες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, «γιατί από πέρυσι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε δικαιούχος θα εξασφαλίζει μια θέση στις δομές για το παιδί του, ενώ ταυτόχρονα οι προσφερόμενες θέσεις στους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς είναι λιγότερες από τις αιτήσεις».

Ο δήμος σημειώνει ακόμα ότι μέχρι χτες, είχαν εξυπηρετηθεί 450 δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΠΑ. Δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στο δήμο, αναφέρει ότι «υποβλήθηκαν συνολικά 2.774 αιτήσεις, 175 περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι. Δεδομένου ότι σήμερα στην περιοχή του δήμου οι προσφερόμενες θέσεις, από δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς φορείς, είναι 1.956, προβλέπεται ότι θα αποκλειστούν από τις παραπάνω κοινωνικές δομές περισσότερα από 800 παιδιά. Υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού πολλές οικογένειες δεν κατέθεσαν αίτηση, επειδή δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα».

«Από την περσινή χρονιά διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή του δήμου μας περισσότερα από 600 παιδιά, που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα και ήταν κάτοχοι του κουπονιού χρηματοδότησης, έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, γιατί δεν βρήκαν θέσεις! Σε αυτό συνέβαλε και η αλλαγή από πέρυσι, για πρώτη φορά, του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος, τον οποίο και σαν δημοτική αρχή καταγγείλαμε, όπου η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στη δομή, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο», προσθέτει.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει ότι «επειδή πέρυσι περισσότερα, αναλογικά, βρέφη από ό,τι νήπια έμειναν εκτός δομών, δημιουργήσαμε στο δήμο μας και στον Κοινωνικό Οργανισμό νέα βρεφικά τμήματα, προκειμένου να καλύψουμε φέτος κάποιες από τις αιτήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν, επιπλέον των 250 περίπου νέων θέσεων που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Τέλος, τονίζει ότι «πάλι πολλά παιδιά, περισσότερα από πέρυσι, δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση σε κάποια δομή, ιδιωτική ή δημοτική, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές. Αλλά, για να εγγραφούν σε κάποια ιδιωτική δομή, θα πρέπει οι γονείς τους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη! Οσοι δεν έχουν θα αγωνιούν για το πού θα αφήσουν το παιδί τους! Η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων δεν εξαιρεί ούτε τη φροντίδα και την αγωγή των παιδιών! Εχουν ευθύνη για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιούνται υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας 55χρονος συνταξιούχος ήταν ο δράστης της αποστολής φακέλων με σφαίρες και απειλητικά σημειώματα από το 2013 σε υπουργεία, πολιτικούς, διοικητές τραπεζών και μουσουλμανικούς συλλόγους. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής, εξιχνιάστηκαν δέκα υποθέσεις αποστολής φακέλων, που περιείχαν απειλητικές - υβριστικές επιστολές και φυσίγγια πυροβόλων όπλων.

Αντιμέτωπος με πειθαρχική δίωξη βρίσκεται ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Β. Ντούμας, για τις δηλώσεις του σχετικά με την απαγόρευση της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια. Ο συνδικαλιστής των Ειδικών Φρουρών είχε χαρακτηρίσει «κράτος του Εξαρχιστάν» την περιοχή και τον Ν. Τόσκα «υπουργό Εξωτερικών». Αντιμετωπίζει την επιβολή της ανώτερης πειθαρχικής ποινής, δηλαδή αργία με απόλυση ή αργία με πρόσκαιρη παύση.

Το θάνατο βρήκε 54χρονος υποβρύχιος αλιέας, στη θαλάσσια περιοχή Καλλιθέα Χαλκιδικής, όταν παρασύρθηκε από ταχύπλοο σκάφος. Σύμφωνα με το Λιμενικό, περισυνελέγη από τον χειριστή του ταχυπλόου.

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις ελέγχου μεταναστών

Αθλιες παραμένουν οι συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των κυκλωμάτων διακίνησης, που είτε ζουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, είτε αναζητούν τρόπους διαφυγής προς άλλες χώρες.

Τις καθημερινές δυσκολίες επιτείνει το κυνηγητό της Αστυνομίας, που πραγματοποίησε προχτές εκτεταμένους ελέγχους στους χώρους απέναντι από τη λιμενική ζώνη της Πάτρας, όπου έχουν βρει προσωρινή στέγη πολλοί μετανάστες, που προσπαθούν να διαφύγουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από τους ελέγχους σε περίπου 150 άτομα που εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, 25 από αυτούς δεν είχαν τα προβλεπόμενα έγγραφα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες απέλασης στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στο Βιετνάμ.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της περιοχής, εκτιμάται ότι τον τελευταίο καιρό είναι 400-500 άτομα, δεκαπλάσια σχεδόν απ' ό,τι ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας περισσότεροι από 150 μετανάστες, λίγο πριν επιβιβαστούν σε πλοίο προς την Ιταλία, ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν συλληφθεί περίπου 120. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι Σύροι, που πληρώνουν στα κυκλώματα ακόμη και 1.000-1.200 ευρώ για ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Στη Σάμο επίσης έγινε από την Αστυνομία εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχου των περίπου 900 ατόμων που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριπτικό ασύλου και να απελαθούν.

Δύο νεκροί από σύγκρουση στη θάλασσα

Τραγωδία με δύο νεκρούς ψαράδες, 62 και 74 χρόνων, σημειώθηκε χτες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, όταν το δεξαμενόπλοιο «ΑΙΓΙΝΑ» συγκρούστηκε με ξύλινο αλιευτικό σκάφος, το οποίο διαλύθηκε. Οι δυο επιβαίνοντες, που ήταν αδέλφια, περισυνελέγησαν νεκροί από το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου, που ανήκει στην εταιρεία «Ηλικακίδη» και ήταν ναυλωμένο για τη μεταφορά νερού στην Αίγινα.

Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1957 και είχε 6 άτομα πλήρωμα, ενώ είναι άγνωστο αν διέθετε τα κατάλληλα μέσα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Για παράδειγμα, μάρτυρες αναφέρουν ότι ο καπετάνιος προσπάθησε να προειδοποιήσει τους δύο ψαράδες με ...φωνές, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το αν το πλοίο διέθετε το σύστημα προειδοποίησης (ηχητικά σήματα) για τον κίνδυνο σύγκρουσης. Ο πλοίαρχος και ένα μέλος του πληρώματος συνελήφθησαν, ενώ κρατούνταν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ