ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν για προσήλωση σε λύση

Κυρίαρχο το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων στα παζάρια, κρίκος στην αλυσίδα ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Αναστασιάδης και Αϊντε σε παλιότερη συνάντηση

Copyright 2017 The Associated

Αναστασιάδης και Αϊντε σε παλιότερη συνάντηση
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διεργασίες για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, με επίκεντρο το παζάρεμα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων που αφορά συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Μπροστά στη συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα συνεχιστεί στις 28 Ιούνη, αυξάνονται οι διαρροές και οι αναλύσεις που συνδέουν τις διαρκείς επαφές σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα και Βρυξέλλες (όπου ο Κύπριος Πρόεδρος έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με γενικότερα κρίσιμα ενδοϊμπεριαλιστικά «μέτωπα», όπως για παράδειγμα τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, σε μια περίοδο που ενισχύονται οι διμερείς αντιθέσεις, αλλά και οι προσπάθειες συμβιβασμού, τουλάχιστον σε ορισμένα πεδία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Τετάρτη διαμήνυσε ξανά τη «δέσμευση» και την «αποφασιστικότητά» του να εργαστεί για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε τον καθοριστικό ρόλο που έχει και οφείλει να διαδραματίσει η Τουρκία, ούτως ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος στα κρίσιμα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης συνάντησε και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να «αξιολογηθεί» και το περιεχόμενο του εγγράφου Αϊντε, που ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ παρέδωσε προχτές ως «μπούσουλα» για τις επερχόμενες συνομιλίες για Ασφάλεια - Εγγυήσεις.

Την αποφασιστικότητα, με την οποία θα φτάσει στην Ελβετία διαμήνυσε από τη μεριά του και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που αναμένεται σήμερα να έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα. Στη διάρκεια της προχτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, ο Ακιντζί επιβεβαίωσε ότι η «λύση» που προωθείται δεν είναι παρά σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» θα πάει στη Διάσκεψη με στόχο «την πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών». Τόνισε ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να παραμείνουν πιστές στην αλληλένδετη και παράλληλη συζήτηση όλων των κεφαλαίων.

Από τη μεριά του, ο Πενς (με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η επαφή) «υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη» στις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές «να συμφωνήσουν σε μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σφοδρό παζάρεμα προμήνυσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που υπογράμμισε την επιθυμία της Αγκυρας η συνάντηση της 28ης του Ιούνη «να είναι τελική διάσκεψη», προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον» και ότι στην Ελβετία «θα φανεί ποιος είναι ειλικρινής και ποιος όχι».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επανέναρξη του διαλόγου ζητά η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το Πεκίνο ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών για την Κορεατική Χερσόνησο, στο πλαίσιο και των συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ - Κίνας. Προχτές, στην Ουάσιγκτον τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις, αντίστοιχα, και οι Γιανγκ Ζιετσί, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Φανγκ Φενγκχουί, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Η συνάντηση εντάσσεται στον «Διάλογο για τη Διπλωματία και την Ασφάλεια Κίνας - ΗΠΑ 2017», που αποφασίστηκε στη συνάντηση των Προέδρων Τραμπ και Σι, τον Απρίλη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η κινεζική αντιπροσωπεία επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας εκεί, καλώντας ταυτόχρονα σε μια αυστηρή εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρότεινε ένταση των προσπαθειών ώστε να ανασταλούν, ταυτόχρονα, αφενός οι πυραυλικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας, αφετέρου οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να επισημάνει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής «ασπίδας» Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), σημειώνοντας μάλιστα ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς.

Η σινο-αμερικανική συνάντηση έγινε μια μέρα μετά από την εκτίμηση του Προέδρου Τραμπ ότι οι προσπάθειες «του Προέδρου Σι και της Κίνας για να βοηθήσουν στο ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα (...) δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα». Επισήμανε βέβαια ότι «τουλάχιστον γνωρίζω πως η Κίνα προσπάθησε».

Στο μεταξύ, ασιατικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν αποσπάσματα από κεντρικό άρθρο της εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν» (όργανο της ΚΕ του Κόμματος Εργατών της ΛΔ Κορέας), σύμφωνα με το οποίο «η Νότια Κορέα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι, αν ακολουθεί τον ψυχοπαθή Τραμπ (...) δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί στην καταστροφή».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «DAIMLER»
Κατασκευάζει μονάδα παραγωγής στη Ρωσία

Κατασκευή νέας μονάδας «Mercedes - Benz» κοντά στη Μόσχα ξεκίνησε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler», η πρώτη, όπως τουλάχιστον επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», νέα επένδυση από μεγάλη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία στη Ρωσία από τότε που επιβλήθηκαν δυτικές κυρώσεις το 2014.

Η «Daimler» δήλωσε το Φλεβάρη ότι θα επενδύσει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο, με στέλεχος της εταιρείας να δηλώνει ότι η «Daimler» πήρε την απόφαση μετά από μια «πολύ επιτυχή συνομιλία» με τη ρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσωπικά υπογράψει τη συμφωνία, επιτρέποντας στην περιφερειακή κυβέρνηση να προσφέρει συνθήκες που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες σε ξένους επενδυτές.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε αυτοκίνητα εκεί όπου βρίσκονται οι πελάτες μας και είμαστε σίγουροι για τη μακροπρόθεσμη δυναμική της Ρωσίας», δηλώνει η εταιρεία. Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες θεωρούσαν τη Ρωσία ως μια ελπιδοφόρα αναπτυσσόμενη αγορά μέχρι τις κυρώσεις του 2014. Παρόλο που οι ρωσικές πωλήσεις της «Mercedes - Benz» μειώθηκαν πέρυσι κατά 11%, στις 36.888, η εταιρεία αναμένει αύξηση το 2017 και ακόμη μεγαλύτερη από το 2019, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί η μονάδα.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε και απείλησε με «αντίμετρα» αν ισχύσουν οι κυρώσεις που ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ, ανάμεσα σε άλλες και για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και την τροφοδοτούν με υλικά για την κατασκευή αγωγών εξαγωγής ενέργειας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα τη μετακίνηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Ιντσιρλίκ της νότιας Τουρκίας, στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διεργασιών.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Συγκρούσεις με χρήση βαρέων όπλων σημειώθηκαν χτες στη βορειοανατολική ΛΔ Κονγκό μεταξύ στρατού και ομάδων ενόπλων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 μαθητών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ερευνητές του ΟΗΕ προβλέπουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έως το 2050 θα ανέλθει σε περίπου 9,8 δισ. (σήμερα είναι 7,6 δισ.). Ακόμα, ότι τα επόμενα χρόνια η Ινδία θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα (σήμερα είναι η Κίνα) και η Νιγηρία θα πάρει την τρίτη θέση από τις ΗΠΑ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 34 θανάτους και 58 τραυματισμούς προκάλεσε χτες βομβιστική επίθεση στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, μπροστά σε ένα υποκατάστημα της Νέας Τράπεζας της Καμπούλ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, που ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 70.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Η διοίκηση των πυροσβεστικών σωμάτων που συμμετείχαν στην κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην κεντρική Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο μόλις χτες, δηλαδή τέσσερις ολόκληρες μέρες αφού οι φλόγες άρχισαν να κατακαίνε τεράστιες δασικές εκτάσεις. Η απουσία ουσιαστικής αντιπυρικής προστασίας οδήγησε στο θάνατο 64 ανθρώπους και στην απανθράκωση περίπου 300.000 στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, παραδέχτηκε ότι η ιεραρχία των Αγγλικανών βοήθησε στην αποσιώπηση σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού δεκάδων παιδιών και εφήβων επί τουλάχιστον μια 20ετία από τον πρώην επίσκοπο Πίτερ Μπολ, ο οποίος πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος, αφού καταδικάστηκε για τα εγκλήματά του σε ποινή μόλις 16 μηνών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για την εφαρμογή προνομιακών μέτρων στην εισαγωγή ινών πολυεστέρα στις αγορές των ΗΠΑ από Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, ώστε να εντοπιστεί αν έχουν εφαρμοστεί άδικες εμπορικές πρακτικές σε βάρος των Αμερικανών παραγωγών.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ

Ενα ακόμα «επεισόδιο» στο σίριαλ της παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες αντίπαλων ή και συμμαχικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, γράφεται αυτές τις μέρες. Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL σημειώνει ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κατασκόπευε για χρόνια πολλούς «στόχους» στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στο διάστημα 1998 - 2006, σχεδόν 4.000 αναζητήσεις αφορούσαν αμερικανικούς «στόχους», στους οποίους περιλαμβάνονταν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, ο Λευκός Οίκος, η NASA, Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας.

Η «έκπληξη» που εκφράζουν πολλοί κάθε φορά που κυκλοφορούν τέτοια δημοσιεύματα είναι συχνά υποκριτική, δεδομένου του ίδιου του ρόλου που έχουν οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και - πάνω από όλα - των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που, ανάλογα με τις «συγκυρίες», οξύνονται ή «υποχωρούν», χωρίς όμως ποτέ να εξαλείφονται. Επίσης, πολλές φορές δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που τέτοιες πληροφορίες βγαίνουν στη φόρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ