ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα και σενάρια τριχοτόμησης

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν τώρα την Τουρκία ότι θα ζητήσουν πίσω τα βαρέα όπλα που έδωσαν στους Κούρδους

Από τη συνάντηση, στη Μόσχα, του Ρώσου υπουργού Αμυνας (αριστερά) με τον Αχμαντ Τζάρμπα (δεξιά), στέλεχος οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης

AP

Από τη συνάντηση, στη Μόσχα, του Ρώσου υπουργού Αμυνας (αριστερά) με τον Αχμαντ Τζάρμπα (δεξιά), στέλεχος οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σχέδια ανάπτυξης στρατευμάτων στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενόψει του επόμενου γύρου ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν (4 - 5 Ιούλη) και στη Γενεύη (10 Ιούλη).

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, αποκάλυψε χτες πως στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα, πέριξ της Δαμασκού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ρωσικά και ιρανικά στρατεύματα, αμερικανικά και ιορδανικά στη νότια περιοχή Ντεράα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων που είχε υπογραφτεί στις 4 Μάη ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, κάνοντας τότε πολλούς να μιλούν για σχέδια «de facto» τριχοτόμησης της χώρας.

Μία παραπλήσια εκδοχή παρουσίασε νωρίτερα χτες ο Ρώσος βουλευτής και προεδρεύων της Επιτροπής Αμυνας της Δούμας (Βουλής), Βλαντιμίρ Σαμάνοφ. Ο Σαμάνοφ είπε πως η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Καζακστάν και την Κιργιζία να αναπτύξουν στρατεύματα στη Συρία, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση. Ο Ρώσος απεσταλμένος στη Συρία πρόσθεσε πως Ρωσία και Ιράν θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα για να ελέγξουν «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία και πως θα ήταν δυνατόν να συμμετάσχουν «και άλλες χώρες».

Στις 4 Μάη, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Η μεγαλύτερη από αυτές περιλαμβάνει την επαρχία του Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία. Οι άλλες τρεις είναι στην επαρχία Χομς, στα βόρεια, στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας (ανατολικά της Δαμασκού) και κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Ιορδανία στα νότια.

Μέρος της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία είχε αντιταχθεί σε αυτήν την πρόταση, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να πείσει τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, και τους Ιρανούς συμμάχους του να σεβαστούν τις εκεχειρίες.

Νωρίτερα χτες, Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε επιστολή που φέρεται πως έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του, Φικρί Ισίκ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, στην οποία διαβεβαιώνει πως τα βαρέα όπλα που δόθηκαν στους Κούρδους της Συρίας θα ζητηθούν πίσω και πως στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα στη βόρεια Συρία «το 80% των δυνάμεων θα είναι Αραβες μαχητές» και «αραβική» θα είναι και η διοίκηση της πόλης, μόλις εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Επιπλέον, στη Μόσχα συναντήθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αχμαντ Τζάρμπα της συριακής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Συρία Αύριο», από τη λεγόμενη «Πλατφόρμα του Καΐρου». Ο Τζάρμπα είπε ότι εναποθέτει στη Μόσχα τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο, ενώ ο Λαβρόφ κατηγόρησε μέρος της συριακής αντιπολίτευσης, που στηρίζεται από το εξωτερικό, ότι πάσχιζε περισσότερο για την ικανοποίηση της ατζέντας ξένων συμφερόντων παρά για το καλό του συριακού λαού...

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε πως οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ ανατίναξαν το ιστορικό τέμενος Αλ Νούρι, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και στο οποίο είχε κάνει το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του ο αρχηγός των τζιχαντιστών, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Η εξέλιξη προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και χαρακτηρίστηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό ένδειξη πως οι τζιχαντιστές χάνουν λέγοντας πως η ανακατάληψη της Μοσούλης είναι πλέον «θέμα ημερών»...

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
Παρασκηνιακά παζάρια προδίδουν οι αμερικανικές αντιδράσεις

ΝΤΟΧΑ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΡΙΑΝΤ.--

Το «χοντρό» παζάρι που διεξάγεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Κατάρ και τα άλλα κράτη του Κόλπου υποδηλώνει η προχτεσινή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνέχιση του εμπάργκο σε βάρος του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή αυτής της μορφής κυρώσεων σε βάρος της πρώτης διεθνώς δύναμης στην παραγωγή και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ενδεικτική ήταν η τελευταία αντίδραση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, που εξέφρασε απορία «για την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να δικαιολογήσουν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Κατάρ».

Ζήτησε μάλιστα από τις δύο πλευρές να επιλύσουν την «επικίνδυνη διένεξη» και εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις «αν η πραγματική αιτία της έντασης είναι η φερόμενη υποστήριξη του Κατάρ στην τρομοκρατία», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ και δυο βδομάδες, από την έναρξη του εμπάργκο, δεν κατανοούμε γιατί οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν δώσει ούτε στο Κατάρ, ούτε δημοσίως, τις λεπτομέρειες που ισχυρίζονται πως διαθέτουν σε βάρος του Κατάρ. Οσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι αμφιβολίες για τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Χτες, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επιχείρησε να παρέμβει για πολλοστή φορά υπέρ του στενού συμμάχου του, Κατάρ, τηλεφωνώντας στον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν με αφορμή την προαγωγή του 31χρονου γιου του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη θέση του διαδόχου του θρόνου. Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης με το Κατάρ και να βελτιώσουν περισσότερο τις σχέσεις συνεργασίας.

Νωρίτερα, η καταριανή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου «Qatargas» ανακοίνωσε συμφωνία με την αγγλο-ολλανδική «Shell» προκειμένου να της παράσχει από το Γενάρη του 2019 ετησίως και για πέντε χρόνια 1.100.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν, που επίσης παράγει φυσικό αέριο, ανακοίνωσε πως άρχισε από χτες τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο γειτονικό Ιράκ.

Επιπροσθέτως, η καταριανή αεροπορική εταιρεία «Qatar Airways» εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά του 10% των μετοχών της «American Airlines», προκαλώντας στις ΗΠΑ έρευνα «αντιμονοπωλιακής» υπηρεσίας.

ΥΕΜΕΝΗ
Απαγωγές με εμπλοκή των ΗΠΑ «δείχνει» δημοσιογραφική έρευνα

ΣΑΝΑΑ.--

Πρακτικές απαγωγής και βασανισμού «υπόπτων για τρομοκρατία», που χρησιμοποιούσαν πράκτορες της CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης, φαίνεται πως εφαρμόζουν σήμερα στην Υεμένη Αμερικανοί στρατιωτικοί, σε παράνομες φυλακές που έχουν φτιάξει στρατεύματα των συμμάχων τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό ισχυρίζεται δημοσιογραφική έρευνα του πρακτορείου ΑΡ, στην οποία καταγράφονται οι εξαφανίσεις, οι βασανισμοί ή και θάνατοι πάνω αρκετών χιλιάδων ανδρών σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Υεμένης, που ελέγχονται ως επί το πλείστον από τις δυνάμεις του «φιλοδυτικού» Προέδρου Χάντι, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της (όπως οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.), που πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα από το Μάρτη του 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ΑΡ, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παραδέχονται την ύπαρξη του δικτύου των παράνομων αυτοσχέδιων φυλακών που φτιάχνουν οι σύμμαχοί τους σε αεροδρόμια, λιμάνια, στρατιωτικές βάσεις, βίλες πλουσίων, ακόμη και σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, ισχυριζόμενοι πως οι ίδιοι δεν συμμετέχουν, ή τουλάχιστον δεν είναι μπροστά σε βασανισμούς «υπόπτων για τρομοκρατία» ή συνεργασία με ομάδες φανατικών ισλαμιστών της «Αλ Κάιντα» που δρουν στην Υεμένη.

Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι δίνουν ερωτήσεις σε στρατιωτικούς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), οι οποίοι καταγγέλλεται από άλλες πλευρές πως αναλαμβάνουν τις απαγωγές και τις ανακρίσεις υπόπτων χρησιμοποιώντας βασανιστήρια όπως τον εγκλωβισμό των «αιχμαλώτων» σε κοντέινερς, άγριους ξυλοδαρμούς, σεξουαλική κακοποίηση, «ψήσιμο» κρατουμένων σε αυτοσχέδιες σχάρες μέχρι να μαρτυρήσουν.

Οι Αμερικανοί παραδέχθηκαν ότι εμπλέκονται στις ανακρίσεις όχι όμως και στα βασανιστήρια, προφανώς για να μην κατηγορηθούν για παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών που αφορούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντάσεις γύρω από την ηλεκτροδότηση της Γάζας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν κατηγόρησε χτες τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς ότι προσπαθεί να προκαλέσει νέα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και «Χαμάς» (που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας), επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται τις τελευταίες μέρες να πληρώσει σε ισραηλινή εταιρεία το κόστος για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Ο Λίμπερμαν ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να διακόψει γενικότερα τη χρηματοδότηση προς τη Λωρίδα της Γάζας, αναστέλλοντας τις πληρωμές για καύσιμα, φάρμακα, μισθούς κ.λπ., ώστε να ζημιώσει τη «Χαμάς» και να την ωθήσει σε σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πριν λίγες μέρες το Ισραήλ μείωσε την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που δίνει στη Γάζα, η οποία ούτως ή άλλως έφτανε για μόλις τέσσερις ώρες ηλεκτροδότηση των κατοίκων της περιοχής. Από προχτές, πάντως, η Αίγυπτος άρχισε να αποστέλλει φορτία με καύσιμα στη Γάζα ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στο ντόπιο πληθυσμό.

Αυτά, ενώ αργά προχτές βράδυ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζ. Κούσνερ και ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζ. Γκρίνμπλατ συναντήθηκαν στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, συζητώντας τρόπους για «συνέχιση του διαλόγου» Ισραηλινών - Παλαιστινίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ