ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών

Eurokinissi

Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποζημίωση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη.

Η Ερώτηση, την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Τάσσος, αναφέρει:

«Οι μεγάλες υλικές ζημιές και ο θάνατος μιας 43χρονης γυναίκας που προκάλεσε ο σεισμός στη Λέσβο αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση του '74 μέχρι και σήμερα, οι οποίες αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.

Επιβεβαιώνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν έχουν άμεση οικονομική ανταπόδοση και δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται άμεσα να ληφθούν μέτρα για:

-- Να καταγραφούν όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.

-- Να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και να παγώσουν τα χρέη τους. Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.

-- Να προχωρήσει η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία, με άμεση χρηματοδότηση.

-- Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (φοιτητικές εστίες και διδακτήρια), των κτιρίων που στεγάζονται φροντιστήρια στη Λέσβο, των χώρων όπου διασκεδάζει η νεολαία. Του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού, των προνοιακών μονάδων (Ασυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ), με ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσής τους. Να ελεγχθούν επίσης όλα τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, όσα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες.

-- Την ασφάλεια των χώρων εργασίας, με τη συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης.

-- Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες του νομού.

Ερωτάται ο υπουργός πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ξεκινά η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων

Σημαντική ανάσα για εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους

Δεκάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου
Δεκάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε προχτές ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με αφορμή την έναρξη της φετινής περιόδου της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου Πατρέων. Η λειτουργία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως και τις 11 Αυγούστου διαρθρωμένη σε 4 περιόδους διάρκειας 2 βδομάδων η καθεμία.

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο δήμος Πατρέων, έχοντας σταθερή πυξίδα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να πάρουν ανάσες οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Σε αυτήν την προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος από τον ΚΟΔΗΠ η λειτουργία της Ημερήσιας Παιδικής Κατασκήνωσης, 5ο Θερινό ΚΔΑΠ, στην Πλαζ του ΕΟΤ, που με τους αγώνες του πατραϊκού λαού η συνολική έκταση διασώθηκε από το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα οι γονείς και τα παιδιά τους να μην αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Να απολαμβάνουν δωρεάν, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης μας, τις διακοπές, την ξεκούραση και το παιχνίδι γιατί δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά βασική ζωτική ανάγκη όλων των παιδιών.

Η λειτουργία των Θερινών ΚΔΑΠ θα πραγματοποιηθεί έως και 11/8/2017 διαρθρωμένη σε 4 περιόδους διάρκειας 2 βδομάδων η καθεμιά. Το αντίστοιχο διάστημα του 2015, φιλοξενήσαμε 500 παιδιά, το 2016 750 και φέτος σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε 1.000 παιδιά, ενώ κάνουμε αγώνα δρόμου να λειτουργήσει η παιδική κατασκήνωση στα Ροΐτικα. Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν είναι ηλικίας 8 - 14 χρόνων και η τοποθέτησή τους στις Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις, μετά από την επιλογή τους, θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια.

Η επιλογή των παιδιών, σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις, θα γίνει βάσει των κριτηρίων, που έχουν να κάνουν με το εισόδημα των οικογενειών τους.

Η μεταφορά των παιδιών θα γίνεται με μισθωμένα από την υπηρεσία του ΚΟΔΗΠ λεωφορεία. Η ημερήσια απασχόληση θα περιλαμβάνει πλήρη διατροφή και δραστηριότητες για δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας, υλοποίηση δράσεων έκφρασης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι «η λειτουργία της κατασκήνωσης στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας, καθώς και στους συμβασιούχους με 2μηνες συμβάσεις αλλά και στους δεκάδες εθελοντές, γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπως και τις περικοπές των χρημάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών».

ΜΕΝΙΔΙ
Φασιστοειδή σε ρόλο αυτόκλητου «προστάτη»

Σε σοβαρές καταγγελίες για τη δράση ομάδων φασιστοειδών στο Μενίδι προχώρησαν χτες εκπρόσωποι σωματείων και συνδικάτων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες φασιστοειδών ντυμένοι στα μαύρα, χωρίς διακριτικά, τις τελευταίες μέρες ανεβαίνουν σε λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια και κυρίως αυτό της γραμμής Κάτω Πατήσια - Μενίδι (755), ελέγχουν τους επιβάτες και κατεβάζουν κάτω όποιον θεωρούν ότι είναι τοξικομανής ή μετανάστης και προχωρούν ακόμα και σε τραμπουκισμούς των ανθρώπων! Αυτές οι ομάδες τραμπούκων, που φτάνουν μέχρι και τα 20 άτομα, λένε στους επιβάτες ότι «επειδή ο νόμος δεν εφαρμόζεται, θα τον εφαρμόσουμε εμείς». Μάλιστα, έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες από εργαζόμενους που γύριζαν από τις δουλειές τους, οι οποίοι έπεσαν θύματα αυτής της δράσης. Φαίνεται πως κάποιοι αξιοποιούν το γεγονός του θανάτου του μικρού μαθητή πριν δυο βδομάδες από αδέσποτη σφαίρα, με σκοπό να επιβάλουν ένα ιδιότυπο καθεστώς φόβου, που βεβαίως δεν έχει στο στόχαστρο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, αλλά να κατοχυρωθούν ως αυτόκλητοι «προστάτες», να τρομοκρατήσουν εργαζόμενους, νέους και μετανάστες που, κατά τη γνώμη τους, είναι λίγο πιο σκούροι απ' το κανονικό ή δεν τους «γεμίζουν το μάτι».

Χτες, σωματεία της περιοχής προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού που καλύπτει όλες τις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Συνταξιούχων Μενιδίου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης», το Παράρτημα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μενιδίου - Φυλής, το Συνδικάτο Επισιτισμού Παράρτημα Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μενιδίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Μενιδίου. Οι εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχτούν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κάποιοι να παίζουν ρόλο αυτόκλητου «προστάτη» και να τρομοκρατούν εργαζόμενους, νέους και μετανάστες της περιοχής, ότι η προσπάθεια να επιβληθεί καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας δεν θα περάσει.

Να κλείσει άμεσα η χωματερή

Με αίτημα «να κλείσει άμεσα η χωματερή της Φυλής. Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού», ο δήμος Πετρούπολης καλεί το λαό της πόλης σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 21 Ιούνη, στο ΧΥΤΑ Φυλής. Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους κατοίκους, η δημοτική αρχή Πετρούπολης σημειώνει τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και υπογραμμίζει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, καθώς και της περιφερειακής αρχής Αττικής, που πρόσφατα αποφάσισε την επέκταση του ΧΥΤΑ.

Η αναχώρηση για τη συγκέντρωση θα γίνει με πούλμαν, στις 6 το απόγευμα, από την πλατεία «Ηρώ».

Ανάκληση του φαρμακευτικού προϊόντος «Mucosolvan»

Την ανάκληση των παρτίδων 2014034 (ημ. ληξ. 06/2017) και 2015012 (ημ. ληξ. 07/2018) του φαρμακευτικού προϊόντος «Mucosolvan Κόμμι από στόματος, 15 mg», αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οπως αναφέρεται, η απόφαση λήφθηκε λόγω αποτελεσμάτων εκτός προδιαγραφών κατά τη διάρκεια των ελέγχων σταθερότητας για την παράμετρο «ποσοτικός προσδιορισμός της δραστικής Ambroxol Hydrocloride».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η εταιρεία «Βοeringer Ingelheim», η οποία ανακαλεί προληπτικά τις αναφερόμενες παρτίδες, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με όλους τους αποδέκτες των εν λόγω παρτίδων, προκειμένου να τις αποσύρουν από την αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ