ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μαχητική συγκέντρωση στη Βουλή ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τις άθλιες μεθοδεύσεις

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων, συνταξιουχικών σωματείων, ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, γυναικείων, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, δίνοντας άμεση αγωνιστική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα - «ουρές» του 4ου μνημονίου και στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να τα περνά με διαδικασίες εξπρές με τη μορφή τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια... για την αλιεία, όπως έκανε χτες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση, επισήμανε ότι «αυτοί που έλεγαν πως θα σχίσουν τα μνημόνια, θα δώσουν πίσω συντάξεις, σήμερα γίνονται δήμιοι, και συναγωνίζονται τους προηγούμενους δήμιους ποιος θα κόψει περισσότερα (...) Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές σας, με τα μέτρα και ό,τι άλλο έχετε αποφασίσει». «Ο μόνος ανοιχτός δρόμος σήμερα είναι ο δρόμος του αγώνα», υπογράμμισε, και κάλεσε στις τρεις πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται τις επόμενες μέρες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μετέφερε την εμπειρία από τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, στη ΛΑΡΚΟ, στο Πέραμα και αλλού, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και την ικανοποίηση των αναγκών τους. Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, που με τη σχετική τροπολογία διαιωνίζει το σημερινό άθλιο καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων, ο Σ. Πουλικόγιαννης σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σήμερα βρισκόμαστε έξω από τη Βουλή για να καταγγείλουμε την απαράδεκτη διαδικασία επέκτασης μνημονίων μέσα από τροπολογίες για το ψάρεμα! Σε μας ψάρεμα σε θολά νερά δεν έχει!».

Από τη χτεσινή άμεση αγωνιστική απάντηση του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή
Από τη χτεσινή άμεση αγωνιστική απάντηση του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή
Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, σημείωσε: «Δίνουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τις άθλιες μεθοδεύσεις που επέλεξε η κυβέρνηση (...) για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός (...) Χρειάζεται με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς για να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας».

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα εργατικά μας δικαιώματα δεν είναι τροπολογία για τα ψάρια τους (...) Εμείς θα συνεχίσουμε χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω (...) Τώρα τους επιστρέφουμε πίσω το δόλωμα που προσπάθησαν να βάλουν, τους επιστρέφουμε πίσω τα ψάρια τους». Σε εκείνο το σημείο, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, μέλη του ΠΑΜΕ πέταξαν δύο τελάρα με σαρδέλες στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

«Ο αγώνας είναι ο δικός μας νόμος»

Σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Γ. Πέρρος, δίνοντας έμφαση στη συνέχεια της πάλης, υπογράμμισε τα εξής:

«Οσους νόμους κι αν ψηφίσουν, όσες αποφάσεις κι αν πάρουν, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, δεν πρόκειται να σταματήσει τους καθημερινούς αγώνες. Στηρίζουμε τους αγώνες των συνταξιούχων, στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που θα είναι σε εξέλιξη, στηρίζουμε τους αγώνες όλων των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δίνουμε τη μάχη και την απάντηση, τη συνέχεια των αγώνων μας, στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στις 24 και 25 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη. Για μας ο αγώνας είναι ο δικός μας νόμος. Η καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς είναι η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που νομίζει ότι βρήκε δόλωμα για να τσιμπήσουμε. Ε, εμείς δεν τσιμπάμε».

Από τη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. Συγκεντρωμένοι πέταξαν τελάρα με σαρδέλες στον προαύλιο χώρο της Βουλής
Από τη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. Συγκεντρωμένοι πέταξαν τελάρα με σαρδέλες στον προαύλιο χώρο της Βουλής
Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινούν οι πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις

Από την προχτεσινή συγκέντρωση στο Αιγάλεω
Από την προχτεσινή συγκέντρωση στο Αιγάλεω
Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Την Τρίτη 13 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου (συνταξιούχοι Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου).
  • Την Πέμπτη 15 Ιούνη, στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (συνταξιούχοι Στερεάς Ελλάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πελοποννήσου και Αττικής).
  • Την Παρασκευή 16 Ιούνη, στη Λέσβο, στις 10.30 π.μ., με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43) και πορεία.
  • Την Τετάρτη 21 Ιούνη, στην Κρήτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών και φορομπηχτικών νόμων, για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Στις συγκεντρώσεις καλούν επίσης τα μέλη τους ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και περιχώρων.

Τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις αποφάσισαν και οι σύλλογοι συνταξιούχων επιστημόνων (Τεχνικών, Υγειονομικών, Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων). Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, η Ενωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΣΤΑΜΕΔΕ), η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Υγειονομικών (ΠΕΣΥ), ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Παράλληλα, τα συνταξιουχικά σωματεία οργανώνουν τη μετακίνηση των συνταξιούχων, που θα ταξιδέψουν από διάφορες περιοχές για να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις.

Η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Αμαλιάδας δρομολογεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη στην Αθήνα, με αναχώρηση στις 5.20 π.μ., από το Ταχυδρομείο Αμαλιάδας.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις νομού Λάρισας δρομολογούν λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στις 13 Ιούνη, με αναχώρηση στις 8 π.μ. από την πλατεία Λαού (Ωδείο).

Κινητοποίηση στο Αιγάλεω

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου (μετρό «Αιγάλεω») πραγματοποίησαν προχτές τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, καθώς και φορείς της Αγίας Βαρβάρας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, που έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πανσυνταξιουχικής κινητοποίησης στις 15 Ιούνη στην Αθήνα, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα που υλοποιούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Οπως τόνισε, μέσα σε 15 μέρες έγιναν μαζικές περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα σε 40 πόλεις.

«Εκταμιεύσεις» αντιλαϊκών μέτρων με ανακυκλώσεις κρατικών δανείων

Η εκταμίευση δόσης ύψους μέχρι 10 δισ. ευρώ αναμένεται να «ξεκλειδώσει» στο πλαίσιο της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, όπου, όπως έγινε γνωστό, θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

Να σημειωθεί ότι για το μήνα Ιούλη οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ (προς την ΕΚΤ, ΔΝΤ κ.ά). Στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή για τη λήξη του 3ετούς ομολόγου, ύψους 2,1 δισ., που εκδόθηκε το 2014, στο πλαίσιο της εξόδου στις αγορές που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, «με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον Ιούλη και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με μία "καταρχήν συμφωνία" όπως είχε συμβεί και με άλλες χώρες στη δεκαετία του 1980».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, καθώς και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ