Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες
Copyright 2017 The Associated |
«Η Κίνα έχει γίνει πιο σημαντικός και στρατηγικός εταίρος», είπε χτες η Αγκ. Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λι Κετσιάνγκ και πρόσθεσε: «Ζούμε σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότηταςκαι βλέπουμε ότι έχουμε την ευθύνη να διευρύνουμε την εταιρική σχέση μας σε όλους τους τομείς καινα προωθήσουμε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο νόμο». Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής G7, αλλά και λόγω Brexit, η καγκελάριος είχε δηλώσει: «Οι καιροί όπου μπορούσαμε να βασιζόμαστε πλήρως στους άλλους έχει τελειώσει σε κάποιο βαθμό» και «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας».
«Η Κίνα θα αναλάβει την ευθύνη της και θα προωθήσει περαιτέρω την προστασία του κλίματος παγκόσμια μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και με τον καθορισμό εθνικών στόχων», είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός και στηρίζεται στο ότι και οι «άλλες» χώρες θα κάνουν το ίδιο, συμπλήρωσε «κοιτώντας» προς τις ΗΠΑ.
Πίσω από τη δήθεν αντιμετώπιση της «υπερθέρμανσης του πλανήτη» κρύβονται μεγάλα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία (ηλεκτροκίνηση), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ανακύκλωση, στο φυσικό αέριο κ.ά. «Οταν φθάσει ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης, η Κίνα πρέπει να υιοθετήσει ένα βιώσιμο μοντέλο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την πράσινη ανάπτυξη», συνέχισε ο Λι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στη Σύνοδο του G7 Ευρωπαίοι και Καναδοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Τραμπ πως οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να μεταβιβάσουν την παγκόσμια ηγεσία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην Κίνα αν αποσυρθεί από το «Παρίσι».
Περαιτέρω, οι δυο χώρες έλαβαν «σαφείς δεσμεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο». «Με διμερείς εμπορικές σχέσεις αξίας 170 δισ. ευρώ το 2016, η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας» και «η υπογραφή 11 συμφωνιών σε αυτή τη συνάντηση δείχνει όλο το φάσμα της συνεργασίας», είπε η καγκελάριος. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ηλεκτροκίνηση, τεχνικές ανακύκλωσης, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. με τη συμμετοχή μεγάλων ομίλων όπως η Airbus, η Daimler, η Volkswagen και η Bosch. Ειδικά ενδιαφέρει ο τομέας της ηλεκτροκίνησης και η καγκελάριος ζήτησε «ευνοϊκές συνθήκες για τους Γερμανούς κατασκευαστές στην Κίνα».
Τέλος, συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία Κίνας - ΕΕ, που θα «ωφελήσει το άνοιγμα των αγορών των δυο πλευρών προωθώντας την απελευθέρωση του εμπορίου και τη διευκόλυνση των επενδύσεων», είπε ο Λι.
Σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, συμφώνησαν να επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά προσανατολίζονται σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι «πολύ πολύ επείγον», είπε η Μέρκελ.
Στη συνέχεια, οι δυο ηγέτες μίλησαν σε γερμανο-κινεζικό Φόρουμ για την καινοτομία, ενώ το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την ευκαιρία και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μετά τη Γερμανία, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, επρόκειτο να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη 19η Συνάντηση Κορυφής Κίνας - ΕΕ που γίνεται σήμερα. Στόχος της επίσκεψης δηλώνεται ότι είναι να δυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο «της ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας και του ελεύθερου εμπορίου». Σχετικά με την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», αναμενόταν ένα κοινό ανακοινωθέν, ώστε «να επικυρώσουν τις δεσμεύσεις τους στην ιστορική Συμφωνία του Παρισιού και να επιταχύνουν την συνεργασία τους για τη βελτίωση της εφαρμογής της», σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε προχτές στο Βερολίνο ότι η Συμφωνία αποτελεί «διεθνή συνθήκη με νομικές δεσμεύσεις» και «θα χρειαστούν πολλά χρόνια εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να φύγουν».
ΟΥAΣΙΓΚΤΟΝ.--
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέμεναν χτες ενεργειακά μονοπώλια την απόφαση που είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει λίγο μετά τις 10 μ.μ. ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι στη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών, που επιτεύχθηκε το Δεκέμβρη του 2015 και έχει υπογραφεί έκτοτε από 195 χώρες (σχεδόν όλες, εκτός από τη Νικαράγουα και τη Συρία).
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λίγη ώρα αφότου έκανε την ανάρτηση σχετικού μηνύματος στο «twitter» ο Πρόεδρος Τραμπ, συνοδεύοντάς το με το γνωστό σύνθημα «Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά», αυξήθηκαν οι διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου Μπρεντ (στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών βδομάδων). Ενισχυμένος εμφανίστηκε σε διεθνή χρηματιστήρια γενικότερα ο κλάδος μονοπωλίων που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες, καθώς μέρος της αγοράς έδειξε να προεξοφλεί ως βέβαιη την απόφαση του Προέδρου Τραμπ για αποχώρηση από τη (νομικώς δεσμευτική) διεθνή Συνθήκη Αντιμετώπισης των Κλιματικών Αλλαγών. Συμφωνία που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύοντας τις ΗΠΑ σε μέτρα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 26% και 28%, στα επίπεδα του 2005, έως το 2025.
Ωστόσο, έως την τελευταία στιγμή, οι προθέσεις του Τραμπ για το θέμα δεν ήταν ξεκάθαρες, μολονότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε αποδοκιμάσει έντονα τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «φάρσα» με στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Είχε μάλιστα εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του, επιδιώκοντας την ενίσχυση των αμερικανικών μονοπωλίων πετρελαίου και άνθρακα. Ο Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων το απόγευμα της Τετάρτης στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε σιβυλλικά: «Ακούω από πολλούς ανθρώπους και για τις δύο απόψεις».
Εντονη ήταν πάντως η φημολογία ότι ο Τραμπ επεξεργαζόταν τους όρους αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ, που προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Τραμπ σχετικά με τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων της χώρας του, καθώς ενοχλεί ιδιαίτερα τα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υψηλής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Τους 90 έφτασαν τελικά οι νεκροί από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε προχτές στην αφγανική πρωτεύουσα, στη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες. Συγκεκριμένα, παγιδευμένο με εκρηκτικά βυτιοφόρο νερού εξερράγη κοντά στην πύλη της γερμανικής πρεσβείας, προκαλώντας καταστροφικές ζημιές στο κτίριο, αλλά και σε πολλά ακόμα της ίδιας περιοχής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 450.
Καθόλου τυχαία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τηλεφώνησε στον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, για να καταδικάσει το «χτύπημα», ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, χαρακτήρισε «ακλόνητη» τη δέσμευση της χώρας του στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού της χώρας να επιτύχουν ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία». Παρέμβαση δεν παρέλειψε να κάνει και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε μια περίοδο που η χώρα της διεκδικεί «διαύλους» ενεργότερης ανάμειξης σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (π.χ. Αφρική).
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Διμερείς επενδυτικές συμφωνίες που «άγγιξαν» τα 8 δισ. δολάρια υπογράφτηκαν χτες στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που έκανε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, αθροιστικά κατέληξαν σε 13 νέες συμφωνίες, για τις οποίες ωστόσο δεν υπήρξε αναλυτική ενημέρωση μέχρι και χτες. Σκόρπιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μια από τις συμφωνίες αφορούσε συνεργασία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας του κολοσσού «Τζένεραλ Ελέκτρικ».
Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Βιετναμέζος ηγέτης είπε ότι «η σχέση μεταξύ Βιετνάμ και ΗΠΑ πέρασε από σημαντικές αναταράξεις στην Ιστορία, αλλά σήμερα έχουμε καταφέρει να γίνουμε συνεκτικοί εταίροι». Ο ίδιος, μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ» για την κατάσταση ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τόνισε ότι «πρέπει να συζητήσουμε μαζί με τους μετόχους, ώστε να βεβαιωθούμε πως όλες οι πλευρές θα κερδίσουν από οποιαδήποτε ενέργεια αποφασίσουμε για να εγγυηθούμε την ειρήνη στην περιοχή». Ακόμα, έκανε λόγο για «τεράστιες ευκαιρίες» που υπάρχουν για τις δύο χώρες ειδικά σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι υποδομές, η ψηφιακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
Η συνεργασία ΗΠΑ - Βιετνάμ είναι ενδεικτική της σημασίας που η Ουάσιγκτον δίνει στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, διαψεύδοντας βιαστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν μετά την «απόσυρση» των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TPP). Η πραγματικότητα είναι πως το αμερικανικό κεφάλαιο επιδιώκει όρους πιο ευνοϊκούς για τη θέση του.