Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Δυναμώνουν οι οικονομικοί δεσμοί

Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες

Copyright 2017 The Associated

Με την «κλιματική αλλαγή», το «ελεύθερο εμπόριο» και τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων των δυο χωρών να βρίσκονται στον πυρήνα των συζητήσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, συναντήθηκαν χτες και προχτές στο Βερολίνο. Επιπλέον, οι δυο ηγέτες είχαν ευρείες συνομιλίες για μια επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας, για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ υπέγραψαν πλήθος επιχειρηματικών συμφωνιών. Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στο Βερολίνο έγινε λίγες μέρες μετά την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ - Γερμανία) στη Σύνοδο Κορυφής του G7 και λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για το αν θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

«Η Κίνα έχει γίνει πιο σημαντικός και στρατηγικός εταίρος», είπε χτες η Αγκ. Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λι Κετσιάνγκ και πρόσθεσε: «Ζούμε σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότηταςκαι βλέπουμε ότι έχουμε την ευθύνη να διευρύνουμε την εταιρική σχέση μας σε όλους τους τομείς καινα προωθήσουμε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο νόμο». Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής G7, αλλά και λόγω Brexit, η καγκελάριος είχε δηλώσει: «Οι καιροί όπου μπορούσαμε να βασιζόμαστε πλήρως στους άλλους έχει τελειώσει σε κάποιο βαθμό» και «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας».

«Πράσινες» και άλλες μπίζνες

«Η Κίνα θα αναλάβει την ευθύνη της και θα προωθήσει περαιτέρω την προστασία του κλίματος παγκόσμια μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και με τον καθορισμό εθνικών στόχων», είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός και στηρίζεται στο ότι και οι «άλλες» χώρες θα κάνουν το ίδιο, συμπλήρωσε «κοιτώντας» προς τις ΗΠΑ.

Πίσω από τη δήθεν αντιμετώπιση της «υπερθέρμανσης του πλανήτη» κρύβονται μεγάλα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία (ηλεκτροκίνηση), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ανακύκλωση, στο φυσικό αέριο κ.ά. «Οταν φθάσει ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης, η Κίνα πρέπει να υιοθετήσει ένα βιώσιμο μοντέλο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την πράσινη ανάπτυξη», συνέχισε ο Λι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στη Σύνοδο του G7 Ευρωπαίοι και Καναδοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Τραμπ πως οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να μεταβιβάσουν την παγκόσμια ηγεσία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην Κίνα αν αποσυρθεί από το «Παρίσι».

Περαιτέρω, οι δυο χώρες έλαβαν «σαφείς δεσμεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο». «Με διμερείς εμπορικές σχέσεις αξίας 170 δισ. ευρώ το 2016, η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας» και «η υπογραφή 11 συμφωνιών σε αυτή τη συνάντηση δείχνει όλο το φάσμα της συνεργασίας», είπε η καγκελάριος. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ηλεκτροκίνηση, τεχνικές ανακύκλωσης, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. με τη συμμετοχή μεγάλων ομίλων όπως η Airbus, η Daimler, η Volkswagen και η Bosch. Ειδικά ενδιαφέρει ο τομέας της ηλεκτροκίνησης και η καγκελάριος ζήτησε «ευνοϊκές συνθήκες για τους Γερμανούς κατασκευαστές στην Κίνα».

Τέλος, συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία Κίνας - ΕΕ, που θα «ωφελήσει το άνοιγμα των αγορών των δυο πλευρών προωθώντας την απελευθέρωση του εμπορίου και τη διευκόλυνση των επενδύσεων», είπε ο Λι.

Σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, συμφώνησαν να επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά προσανατολίζονται σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι «πολύ πολύ επείγον», είπε η Μέρκελ.

Στη συνέχεια, οι δυο ηγέτες μίλησαν σε γερμανο-κινεζικό Φόρουμ για την καινοτομία, ενώ το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την ευκαιρία και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σήμερα η Ευρωκινεζική Σύνοδος

Μετά τη Γερμανία, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, επρόκειτο να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη 19η Συνάντηση Κορυφής Κίνας - ΕΕ που γίνεται σήμερα. Στόχος της επίσκεψης δηλώνεται ότι είναι να δυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο «της ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας και του ελεύθερου εμπορίου». Σχετικά με την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», αναμενόταν ένα κοινό ανακοινωθέν, ώστε «να επικυρώσουν τις δεσμεύσεις τους στην ιστορική Συμφωνία του Παρισιού και να επιταχύνουν την συνεργασία τους για τη βελτίωση της εφαρμογής της», σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε προχτές στο Βερολίνο ότι η Συμφωνία αποτελεί «διεθνή συνθήκη με νομικές δεσμεύσεις» και «θα χρειαστούν πολλά χρόνια εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να φύγουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ