Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διμερείς επενδυτικές συμφωνίες που «άγγιξαν» τα 8 δισ. δολάρια υπογράφτηκαν χτες στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που έκανε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, αθροιστικά κατέληξαν σε 13 νέες συμφωνίες, για τις οποίες ωστόσο δεν υπήρξε αναλυτική ενημέρωση μέχρι και χτες. Σκόρπιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μια από τις συμφωνίες αφορούσε συνεργασία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας του κολοσσού «Τζένεραλ Ελέκτρικ».

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Βιετναμέζος ηγέτης είπε ότι «η σχέση μεταξύ Βιετνάμ και ΗΠΑ πέρασε από σημαντικές αναταράξεις στην Ιστορία, αλλά σήμερα έχουμε καταφέρει να γίνουμε συνεκτικοί εταίροι». Ο ίδιος, μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ» για την κατάσταση ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τόνισε ότι «πρέπει να συζητήσουμε μαζί με τους μετόχους, ώστε να βεβαιωθούμε πως όλες οι πλευρές θα κερδίσουν από οποιαδήποτε ενέργεια αποφασίσουμε για να εγγυηθούμε την ειρήνη στην περιοχή». Ακόμα, έκανε λόγο για «τεράστιες ευκαιρίες» που υπάρχουν για τις δύο χώρες ειδικά σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι υποδομές, η ψηφιακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Η συνεργασία ΗΠΑ - Βιετνάμ είναι ενδεικτική της σημασίας που η Ουάσιγκτον δίνει στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, διαψεύδοντας βιαστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν μετά την «απόσυρση» των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TPP). Η πραγματικότητα είναι πως το αμερικανικό κεφάλαιο επιδιώκει όρους πιο ευνοϊκούς για τη θέση του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ