Από το ναυάγιο στο Φυλλάδι Ρηνείας |
Πιο συγκεκριμένα, ερευνήθηκε και αποτυπώθηκε με λεπτομέρεια ο μεγάλος λιμενοβραχίονας, που προστάτευε κατά την αρχαιότητα το κεντρικό λιμάνι της Δήλου (ιερός λιμένας) από τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, ο οποίος βρίσκεται σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της ανόδου της στάθμης κατά 2 μέτρα από την αρχαιότητα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγματοποιήθηκε η φωτογράφιση και η χαρτογράφηση δυο ακόμη ναυαγίων, που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες ερευνητικές περιόδους στις θαλάσσιες περιοχές των Φούρνων και του Κάτω Κενεράλε.
Επιπροσθέτως, εντοπίστηκαν ακόμη δύο νέα ναυάγια της ύστερης Ελληνιστικής Εποχής: Στη Χερρόνησο (στο νότιο άκρο της Δήλου) και στη Ρήνεια στον όρμο Φυλλάδι.
Τα ναυάγια στη Χερρόνησο της Δήλου, στο Φυλλάδι της Ρήνειας και στο Κάτω Κενεράλε, καθώς και στο κεντρικό λιμάνι, ανήκουν στην περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του νησιού (τέλη 2ου - αρχές 1ου αι. π.Χ.), λίγο δηλαδή πριν την καταστροφή της Δήλου από το Μιθριδάτη και τους πειρατές της Κιλικίας. Σημαντική είναι η παρουσία αμφορέων από περιοχές εκτός του Αιγαίου (Ιταλία, Ισπανία, Βόρεια Αφρική), που καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ευρύτητα των εμπορικών συναλλαγών του νησιού σε όλη τη Μεσόγειο κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Σημαντική είναι, επίσης, η ανακάλυψη κάποιων αμφορέων, που χρονολογούνται σε πρωιμότερες εποχές (όπως του 5ου αι. π.Χ.), για τις οποίες η γνώση μας είναι περιορισμένη, όσον αφορά στο εμπόριο και τις ανταλλαγές στην περιοχή της Δήλου.
Η εύρεση αμφορέων που χρονολογούνται σε περιόδους υστερότερες από την καταστροφή της Δήλου (2ος - 4ος αι. μ.Χ.), όπως και το προαναφερόμενο ναυάγιο των Φούρνων, δείχνουν ότι το νησί όχι μόνο δεν έπαψε να κατοικείται, αλλά πως έπαιζε ακόμη σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα της εποχής αυτής.
Στο δεύτερο μέρος, η Μ. Φαραντούρη συναντά στη σκηνή τη διάσημη Kαταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ σε τραγούδια ισπανικά, καταλανικά, καθώς και σε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ντάνι Εσπάσα (πιάνο και ακορντεόν), Τζόρντι Γκασπάρ (κοντραμπάσο), Τομπάλ Ρεντέρο (αρχιλαούτο και μπαντουρία), Αντόνιο Σάντσεθ (κρουστά).
Το κοντσέρτο θα ηχογραφηθεί ζωντανά στο Ηρώδειο από την παγκοσμίου φήμης γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM, με την προσωπική επιμέλεια του ιδρυτή της, Μάνφρεντ Αϊχερ. Η συναυλία είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017.
Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα. Ενα κείμενο γεμάτο σαρκασμό και αυτοσαρκασμό, που μέσα από το χιούμορ αναδεικνύει την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κρατούσα συντηρητική εξουσία και την ελπιδοφόρα κομμουνιστική, τις υπόγειες διασυνδέσεις της επίσημης Εκκλησίας με την εξουσία, καθώς και την εμπλοκή της στα πολιτικά δρώμενα, αλλά και τη μεγάλη δύναμη της γνήσιας και ειλικρινούς φιλίας και του έρωτα...
Την Παρασκευή 9 και την Κυριακή 11 του Ιούνη, αλλά και στις 14, 16 και 23 του Ιούλη, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την ανακάλυψη της Τροίας, τον «θησαυρό του Πριάμου» και τις περιπέτειες της Τρωικής Συλλογής του Ερρίκου και της Σοφίας Σλίμαν, που βρίσκεται σε μεγάλα μουσεία του κόσμου.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου κατέκτησαν, στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες, το βραβείο σεναρίου για την ταινία «The Killing of a Sacred Deer». Το βραβείο μοιράστηκαν με την Βρετανίδα, Λιν Ράμσεϊ, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «You were never really here».
Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στη σουηδική ταινία «The Square» του Ρούμπεν Οστλουντ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Πέδρο Αλμοδοβάρ.