ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Συμφωνίες, κόντρες και παζάρια

Μια από τις «δύσκολες» συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτή με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρωί της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες...
Μια από τις «δύσκολες» συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτή με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρωί της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες...
Η πρώτη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο εξωτερικό ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη Σαουδική Αραβία. Ο συμβολισμός (κυρίως για τα μονοπώλια της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας) ήταν πολλαπλά χρήσιμος και ιδιαίτερα αποδοτικός, αφού υπογράφηκαν συμφωνίες ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για πώληση οπλικών συστημάτων, πυραύλων Patriot, αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων κ.ά., ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπογράφηκαν επίσης και άλλες διμερείς συμφωνίες, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Αμερικανού ηγέτη για το Ισλάμ στη Σύνοδο των ΗΠΑ με 55 ισλαμικές και μουσουλμανικές χώρες στο Ριάντ, που ανάμεσα σε εκκλήσεις για καταπολέμηση του θρησκευτικού «εξτρεμισμού», κεντρικός στόχος ήταν να στοχοποιηθεί το Ιράν. Στο τέλος της Συνόδου με τους δεκάδες ομολόγους του συμφώνησαν στη συγκρότηση μιας στρατιάς 34.000 εφέδρων του λεγόμενου «Αραβικού ΝΑΤΟ» από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής και της Ασίας, όπως η Ινδονησία (η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Μουσουλμάνων παγκοσμίως). Οι 34.000 έφεδροι αναφέρθηκε πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν «οπουδήποτε χρειαστεί» για να υποστηρίξουν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» σε Συρία, Ιράκ κ.α.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Τραμπ στο εξωτερικό ήταν «συμπτωματικά» ένας ακόμη μεγάλος γεωπολιτικός αντίπαλος του Ιράν: το Ισραήλ. Εκεί ο Τραμπ καμώθηκε τον «ειρηνοποιό», συναντώντας πέρα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη Βηθλεέμ. Σε αυτές τις συναντήσεις εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι «είναι έτοιμοι για ειρήνη», μόνο που αυτή «δεν θα είναι εύκολη», εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν «δύσκολες αποφάσεις». Πάντως, η όλη κίνηση δείχνει ότι υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες, με στόχο όχι μόνο μία ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία, αλλά μία «ευρύτερη» αραβο-ισραηλινή συμφωνία. Πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ δείχνουν διεργασίες με στόχο τη σύναψη διπλωματικών και άλλων σχέσεων ανάμεσα στις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, άλλες αραβικές δυνάμεις και το Ισραήλ.

Οι κόντρες με εταίρους σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, G7

Ωστόσο, τα μεγάλα παζάρια που ξεκίνησε ο Τραμπ με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων, δεν περιορίστηκαν μόνο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων, και διότι οι κόντρες των ΗΠΑ αφορούν και τους ανταγωνισμούς με συμμάχους τους στην Ευρώπη, όπως αυτοί στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, αλλά και στους G-7 (της ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών).

Μετά από μία σύντομη στάση στο Βατικανό και τη συνάντησή του με τον πάπα Φραγκίσκο, ο Πρόεδρος Τραμπ μετέβη στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου επανέλαβε την ανάγκη να μοιραστούν πιο ...δίκαια τα έξοδα για τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις από τους εταίρους της λυκοσυμμαχίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, επίσης, ο Τραμπ ξεχώρισε για την ...αγκωνιά που έδωσε στον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς (η χώρα θα μπει και επίσημα στο ΝΑΤΟ τον Ιούνη), όταν αυτός τόλμησε να μπει μπροστά του (βέβαια, στη συνέχεια ο Μαυροβούνιος τον δικαιολόγησε, γιατί δεν μπορούσε παρά ο Τραμπ να είναι πρώτος). Στη συνέχεια, ο Τράμπ πήγε στην Ταορμίνα της Σικελίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του G-7.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Τραμπ με ομολόγους του κυριάρχησε «η μάχη κατά της τρομοκρατίας» (με φόντο και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ), όπου φάνηκε να υπάρχει μία σχετική σύγκλιση απόψεων. Αλλα θέματα που τέθηκαν στις συναντήσεις αφορούσαν τις αμερικανο-ευρωπαϊκές κόντρες για τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις κλιματικές αλλαγές (με χαρακτηριστική την άρνηση του Προέδρου Τραμπ να ξεκαθαρίσει εάν θα εφαρμόσει ή όχι τη διεθνή Συνθήκη του Παρισιού που υπέγραψε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα), την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με χώρες της ΕΕ (με βασική την επιδίωξη του Τραμπ να πετύχει μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων με χώρες όπως η Γερμανία) και το Προσφυγικό, με γνωστή την άρνηση των ΗΠΑ να δεχτούν πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αξιοποίηση επιθέσεων με φόντο την όξυνση αντιθέσεων

Την πολυποίκιλη αξιοποίηση της δολοφονικής επίθεσης που σημειώθηκε ξημερώματα της 23ης Μάη (ώρα Ελλάδας) σε στάδιο του Μάντσεστερ με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες προωθεί σταθερά η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Ωστόσο, η Μέι δεν είναι μόνη της. Εχει στο πλευρό της σημαντικό μέρος της αστικής τάξης και των μονοπωλίων που την στηρίζουν, εντείνοντας την καταστολή και τον εκφοβισμό σε βάρος του βρετανικού λαού.

Τον δικό τους ρόλο παίζουν και αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, για να ανέλθουν στην εξουσία, προβάλλοντας διαφορετικό διαχειριστικό μείγμα, ενώ παραμένουν υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που έσπευσε να στηλιτεύσει την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας και τον ρόλο της σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, στις οποίες έβαλε παλιότερα «πλάτη» και το δικό του κόμμα (ιδιαίτερα επί ηγεσίας Τόνι Μπλερ), δίχως ωστόσο να παίρνει αποστάσεις από την ουσία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων...

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως τα τελευταία γεγονότα στη Βρετανία διαδραματίζονται με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που εξελίσσονται σε διάφορα επίπεδα και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διαπραγμάτευση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), τη συμμετοχή του Λονδίνου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή κ.α.), τις κόντρες με γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης, όπως η Ρωσία, αλλά και με εταίρους, όπως φάνηκε από τις διαρροές απόρρητων στοιχείων που είχαν συλλέξει οι βρετανικές αρχές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως η κυβέρνηση μέσα στα πρώτα 24ωρα από την επίθεση στο Μάντσεστερ, με φερόμενο φυσικό αυτουργό τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι, προχώρησε σε προοδευτική κλιμάκωση αντιποίνων έως ότου ανακοινώσει προχτές πως... «εξάρθρωσε» το μεγαλύτερο μέρος τρομοκρατικού δικτύου στην πόλη.

Σε πρώτη φάση ανέβασε στο ύψιστο σημείο το επίπεδο ασφαλείας έναντι τρομοκρατικών απειλών και έβγαλε στους δρόμους περίπου 1.000 στρατιώτες (εφαρμογή της μυστικής επιχείρησης Temperer) για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, με πρόσχημα την αποτροπή νέων επιθέσεων και απώτερο στόχο την αύξηση «πιέσεων» στους πολίτες που στις 8 Ιούνη καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν νέα Βουλή και κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Μέι ανέστειλε για τρεις μέρες την προεκλογική εκστρατεία και μετέβη στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων κρατών (G7) στην Ταορμίνα της Ιταλίας, προωθώντας μέτρα περαιτέρω αύξησης της (ήδη στενής...) συνεργασίας των μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, με το ΝΑΤΟ να αποφασίζει συμβολικά τη συμμετοχή του στον «διεθνή» αντιτρομοκρατικό συνασπισμό των ΗΠΑ. Η Μέι στη Σύνοδο του G7 έκανε και ένα βήμα παραπάνω, παροτρύνοντας τους ομολόγους της να πιέσουν τεχνολογικά μονοπώλια, όπως οι εταιρείες Google, Facebook, Twitter να επιβάλουν περισσότερους ελέγχους και μέτρα περιστολής των ελευθεριών στο Ιντερνετ, με πρόσχημα την ανάσχεση προβολής και διάδοσης «επισφαλούς υλικού» και «εξτρεμιστικών» απόψεων, που αρχικά μπορεί να αφορούν τους τζιχαντιστές, αργότερα μπορεί να αφορούν το λαϊκό κίνημα.

Είναι προφανές ότι όσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, θα πυκνώνει η συνέχιση φονικών επιθέσεων με τελευταία εκείνη στο Μάντσεστερ και πρότερες ανάλογες αυτές σε Αγία Πετρούπολη, Βερολίνο, Νίκαια, Βρυξέλλες, Παρίσι, που θα αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως.


Δ.ΟΡΦ.

ΙΤΑΛΙΑ
Διεθνιστική εκδήλωση κατά του G7

Διεθνιστική εκδήλωση με σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρας στους ιμπεριαλιστές!» οργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας το Σάββατο, στην πόλη Τζιαρντίνι, κοντά στην Ταορμίνα της Σικελίας, όπου έγινε η Σύνοδος των «G7». Σε αυτή μίλησαν ο Εντουάρντο Κοράλες, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Μάρκο Ρίτσο, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ