Από το βήμα του συνεδρίου «παρέλασαν» εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα των Μεταφορών και των Κατασκευών, που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα και θέλουν να επεκτείνουν τις δουλειές τους, είτε σκοπεύουν στο μέλλον να επενδύσουν κεφάλαια. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της ανάδειξης της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, όχι μόνο με την κατασκευή κρατικών υποδομών, αλλά και με τη διαμόρφωση «φιλικού επιχειρηματικού κλίματος» για τους ομίλους που επενδύουν στη χώρα.
Ετσι, ο Τ. Βαμβακίδης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά», θυγατρικής της COSCO, στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της «ελεύθερης ζώνης καθεστώτος ΦΠΑ» για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Χάρη σε αυτό το καθεστώς, που θα χορηγηθεί φυσικά στο σύνολο των ομίλων που θα επενδύσουν στον τομέα αυτό, η κινεζική πολυεθνική μπορεί να εκτελωνίζει εμπορεύματα που προορίζονται για τις χώρες της ΕΕ, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε ΦΠΑ στην Ελλάδα, αφού ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στη χώρα προορισμού όπου θα καταναλωθούν τα προϊόντα.
Επιπλέον, δεν προκύπτουν άλλου τύπου φόροι για τον όμιλο εταιρειών που θα χρησιμοποιήσει αυτό το καθεστώς, ενώ η περίοδος κατά την οποία τα εμπορεύματα παραμένουν στην «ελεύθερη ζώνη» είναι απεριόριστη, εκτός από τα γεωργικά προϊόντα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενισχύοντας έτσι την ικανότητα διακίνησης φορτίων της ΣΕΠ στα 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων το χρόνο, από 3,2 εκατ. σήμερα.
Ακόμη, από φέτος ξεκινά η λειτουργία της νέας αποθήκης 25.000 τ.μ. στην «ελεύθερη ζώνη», η οποία θα λειτουργεί ως μικρό εμπορευματικό κέντρο με λειτουργίες επανασυσκευασίας προϊόντων, και πρόσθεσε ότι με βάση τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, η ΣΕΠ μπορεί να χειριστεί μέχρι και 10 εμπορευματικούς συρμούς τη μέρα προς την Κεντρική Ευρώπη από το σιδηροδρομικό σταθμό του Ικονίου.
Στην ειδική σημασία που αποκτούν οι συνδυασμένες μεταφορές στάθηκε ο εκπρόσωπος του ομίλου της «Goldair», η οποία είναι ανάδοχος σε κοινοπραξία με την «ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ» για 60 χρόνια, για το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου, Κ. Καλλίνικος, σημειώνοντας με έμφαση τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Χαρακτήρισε την επένδυση του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου ως «στρατηγικού χαρακτήρα», καθώς είναι το πρώτο μεγάλο εμπορευματικό κέντρο που διαθέτει πλήρως το χαρακτήρα των συνδυασμένων μεταφορών, συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με το διευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών «Ten-T». Εντός του εμπορευματικού κέντρου πρόκειται να κατασκευαστούν 235.000 τ.μ. κτιρίων, 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά.
Ειδικό ρόλο, βεβαίως, σε όλα αυτά θα έχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, εκπρόσωποι των οποίων στάθηκαν ιδιαίτερα στα ζητήματα «χρηματοδότησης» και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων υποδομών.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - από τους βασικότερους διεκδικητές του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι μαζί με την ινδική GMR - Γ. Περιστέρη, ο οποίος εξέφρασε έντονα «παράπονα» για το γεγονός ότι σήμερα είναι «σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα για μια χώρα σε ύφεση» το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι υποδομές μεταφορών προσελκύουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά και το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, εξαιτίας του γεγονότος ότι η απόδοση κερδοφορίας τους εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, δεκαετιών, και δεν επηρεάζονται τόσο από την τρέχουσα συγκυρία.
Παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη σε συνέδριο στο υπουργείο Μεταφορών
Eurokinissi |
Μεγάλα κατασκευαστικά έργα, που τριπλοπληρώνει ο λαός, προορίζονται να διευκολύνουν τις μεταφορές εμπορευμάτων και να προσελκύσουν νέες κερδοφόρες επενδύσεις για το κεφάλαιο |
Το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών», όπως το ονομάζουν, δίκαια χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «ορόσημο» για το μέλλον των μεταφορών, σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, να αποτελέσει βάση για επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών και για την εφαρμογή πολιτικής σ' αυτόν τον τομέα, έως το 2037.
Σε ό,τι αφορά αυτό καθ' αυτό το κατασκευαστικό έργο, πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο έργων υποδομών, που θα κινητοποιήσει τα επόμενα χρόνια τεράστιους οικονομικούς πόρους, προκαλώντας ευφορία και μεγάλες προσδοκίες για κερδοφορία στα μονοπώλια των κατασκευών.
Κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας ως «άμεση πολιτική δραστηριότητα», όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε. Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, αναδείχτηκε η σημασία του Πειραιά, ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, που ενώνει τις αγορές της Ασίας με εκείνες της Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Κατά συνέπεια, όπως ειπώθηκε, η διαμεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου, έχοντας στο επίκεντρο τον Πειραιά, και η ενδοχώρια χερσαία μεταφορά με τρένο ή οδικώς στα Βαλκάνια, μπορούν να καταστήσουν τη χώρα έναν διεθνή κόμβο συνδυασμένων μεταφορών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αντίστοιχα, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έως το λιμάνι του Μπουργκάς, όπου θα μπορούν τα εμπορεύματα να μεταφέρονται από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου.
Επίσης, το Σχέδιο Δράσης για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, που καταρτίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «ενθαρρύνει πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη των δικτύων και των υποδομών εφοδιαστικής» και περιλαμβάνει τις εξής βασικές παρεμβάσεις σε έργα υποδομών:
Αυτό που έγινε ξεκάθαρο από ακόμη ένα δημόσιο βήμα, είναι πως ο κλάδος των συνδυασμένων μεταφορών αποτελεί στρατηγικής σημασίας τομέα της καπιταλιστικής οικονομίας και πως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ενισχύει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ο λαός θα πληρώνει διπλά και τρίδιπλα τη χρήση και συντήρηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως γίνεται ήδη με τα μεγάλα οδικά δίκτυα.
Από την πλευρά των δικών τους συμφερόντων, επομένως, καμιά προσδοκία δεν πρέπει να τρέφουν οι εργαζόμενοι και ο λαός απ' όλον αυτό το σχεδιασμό. Η προσδοκώμενη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν στον τομέα των Μεταφορών εδράζεται στην κρατική στήριξη και στο βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης, που σημαίνει κρατικό χρήμα και προνόμια για τα μονοπώλια από τον ιδρώτα του λαού και νέοι αντιλαϊκοί - αντεργατικοί νόμοι, πλάι σε όσους έχουν ήδη ψηφιστεί, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής από το κράτος της εργατικής εξουσίας. Εκεί πρέπει να κατατείνει η συμμαχία και η πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για σύγχρονα δικαιώματα, ανάκτηση των απωλειών, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην υπηρεσία της ανάπτυξης προς όφελος του λαού.