ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»:

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Διαμορφώνει την «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική» σε «στενή και σταθερή συνεργασία» με τους εγχώριους βιομήχανους.

«ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»: Παροχές κάθε είδους στους επιχειρηματικούς ομίλους για έναν ακόμα «στρατηγικό στόχο» του κεφαλαίου.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Μια αντιφατική συνεργασία που αφορά και ανταγωνισμούς ισχυρών μονοπωλίων.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Στις αρχές της βδομάδας, μονοπώλια από τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, της Τουρκίας και ασιατικών χωρών διερεύνησαν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή, σε φόρουμ στο Σαράγεβο.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
«Στενή και σταθερή συνεργασία» με τους εγχώριους βιομήχανους

Σε στενή συνεργασία, κυβέρνηση και εγχώριο κεφάλαιο διαμορφώνουν την «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

MotionTeam

Σε στενή συνεργασία, κυβέρνηση και εγχώριο κεφάλαιο διαμορφώνουν την «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας
Εντονη κινητικότητα εμφανίζεται σχετικά με το υπό διαμόρφωση σχέδιο «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», που αφορά στο μοντέλο της λεγόμενης «παραγωγικής ανασυγκρότησης», με κατεύθυνση την «ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», σε συνδυασμό βέβαια με τις ενισχύσεις από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι κεντρική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού», υπογράμμισε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το «Φόρουμ για τη Βιομηχανία», όπου συμμετέχουν τα αρμόδια υπουργεία και κρατικοί φορείς, οι σύνδεσμοι των εγχώριων βιομηχάνων και άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται μόλις στο 9,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 15%» και τόνισε την ανάγκη για «νέα αναπτυξιακή στρατηγική», που να στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την «παραγωγική ανάταξη σε στενή και σταθερή συνεργασία όλων των παραγωγικών και αυτοδιοικητικών φορέων».

Παράλληλα, διαβεβαιώνοντας τους βιομήχανους σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τα κάθε «κίνητρα» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε: «Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διοχετεύσουμε επιπλέον πόρους στην οικονομία - οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος - ενώ και οι θεσμικές μας παρεμβάσεις αποβλέπουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου οικονομικού περιβάλλοντος που διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και δίνει ουσιαστική ώθηση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κ. Μπίτσιος, στην παρέμβασή του στην ίδια εκδήλωση, εστίασε στο «ρόλο της ατμομηχανής» που καλείται να αναλάβει η εγχώρια βιομηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η εγχώρια βιομηχανία δημιουργεί το 15,6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, δηλαδή περίπου 20 δισ. ευρώ. Το 90% των εξαγωγών αποτελείται από βιομηχανικά προϊόντα, αξίας άνω των 24 δισ. ευρώ, ενώ κατέχει και την υψηλότερη παραγωγικότητα από το σύνολο της υπόλοιπης οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Παραγωγής - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», Ευ. Δοντάς, επισήμανε ότι η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην κρίση. Οπως είπε, ο στόχος για το 2020 για την ΕΕ είναι το 20% της οικονομίας της κάθε χώρας να προέρχεται από τη βιομηχανία, λέγοντας ότι «μπορούμε να συμμετάσχουμε ισότιμα και με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό στόχο».

Ο διάλογος της συγκυβέρνησης με τους εγχώριους βιομήχανους είχε και συνέχεια προχτές, μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» που εξέδωσε ο ΣΕΒ. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι βιομήχανοι, «τέτοιες πρακτικές συνεργασίας και συνδιαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν τις δικές τους επενδυτικές δράσεις και, έτσι, να προσδώσουν μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «πρέπει να ενισχυθούν η μεταποίηση και οι εξαγωγές. Πρέπει να προετοιμαστούν και να προβληθούν διεθνώς μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομών προς αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών και χρηματοδότησης. Πρέπει, επίσης, να συσταθούν από την κυβέρνηση ομάδες δράσης υψηλού επιπέδου, για την συνδιαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων εξελίξεων που κυοφορούνται στην παραγωγική διαδικασία λόγω επερχόμενων τεχνολογικών και θεσμικών αλλαγών»...

Μπαράζ αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

«Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών επιχειρήσεων πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και λιγότερες ευκαιρίες συνεργασίας με άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις ή ιδρύματα».

Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο πρόσφατης ομιλίας του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), δείχνοντας στην κατεύθυνση συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με στόχο, βέβαια, την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας», ζήτημα που αποτελεί, ουσιαστικά, και τον κεντρικό άξονα της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», που προετοιμάζουν η κυβέρνηση και οι εγχώριοι βιομήχανοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:

-- Το 2015 ο τομέας της μεταποίησης αποτελούνταν από 57.971 επιχειρήσεις (σε σχέση με 79.338 που ήταν το 2010), στη συντριπτική τους πλειοψηφία «πολύ μικρές» (περίπου το 95% των επιχειρήσεων απασχολούσε έως 9 άτομα).

-- Ο κλάδος της μεταποίησης απασχολεί περίπου 350.000 άτομα, ενώ παρατηρήθηκε μείωση της απασχόλησης κατά την περίοδο 2010 - 2016 κατά 26%.

-- Πρώτος κλάδος με βάση την απασχόληση είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού (37% για το 2016).

-- Το 50% των επιχειρήσεων του τομέα της μεταποίησης κατά το 2015 είναι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, ειδών ενδυμασίας, δέρματος και δερμάτινων ειδών, της παραγωγής βασικών μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων και της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και καπνού.

-- Η κατηγορία «οπτάνθρακας και προϊόντα διύλισης» καλύπτει το υψηλότερο ποσοστό του κύκλου εργασιών (33% για το 2015) και της αξίας παραγωγής (34% για το 2015).

-- Την περίοδο 2010 - 2016, η εξαγωγική επίδοση της μεταποίησης διευρύνθηκε, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως των φαρμακευτικών, των χημικών και πλαστικών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, ενώ οι κλάδοι αυτοί, αν και σχετικά μικρού μεγέθους και με περιορισμένη συμμετοχή στο σύνολο των εξαγωγών, αποτελούν το πλέον δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, πιο παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα καύσιμα, τα μέταλλα, τα μη μεταλλικά ορυκτά και τα τρόφιμα και ποτά, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό τόσο των συνολικών εξαγωγών όσο και της παραγωγής, επιδεικνύουν αυξημένη εξαγωγική επίδοση.

-- «Σε βάθος χρόνου, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην καινοτομία και στις τεχνολογίες αιχμής, ώστε η οικονομία να μετακινηθεί εγγύτερα προς το τεχνολογικό όριο», με την επίτευξη υψηλότερου ρυθμού αύξησης παραγωγικότητας σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας, το διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο που αποκτούν τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «η μεταποίηση, στη μεταβατική οικονομική περίοδο που διανύουμε, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ελληνική οικονομία, διαθέτοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας, συνεισφέροντας στο νέο παραγωγικό πρότυπο», που αφορά «στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσω της μεταστροφής από κλάδους και επιχειρήσεις μη διεθνώς ανταγωνιστικούς σε κλάδους και επιχειρήσεις παραγωγής διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, υπηρεσιών, καθώς και προϊόντων του πρωτογενούς τομέα».

Συμπράξεις κράτους - ιδιωτών

Ως βασικό εργαλείο προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων ιεραρχούνται η συνεργασία και οι «Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), ενώ ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο διοικητής της ΤτΕ εστίασε:

-- Στην Ενέργεια, όπου η ΔΕΗ ήδη συμπράττει με τον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή νέων σταθμών και επιζητεί τον πολλαπλασιασμό παρόμοιων σχημάτων, στα οποία η ΔΕΗ προσφέρει τις υποδομές και οι επενδυτές τα απαραίτητα κεφάλαια.

-- Στις Τηλεπικοινωνίες υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπου το Δημόσιο θα μπορούσε να συνεισφέρει τις υποδομές και οι ιδιώτες επενδυτές τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία.

-- Στην έρευνα και καινοτομία, τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια, «παρά το πολύ αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό τους, δεν διαθέτουν την απαραίτητη ευελιξία να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αξιοποιήσουν εμπορικά τις καινοτόμες ιδέες των ερευνητών τους και να χρηματοδοτήσουν έτσι περαιτέρω τα ερευνητικά προγράμματά τους».

-- Στον τομέα της ανάπτυξης τουριστικών υποδομών, όπου το Δημόσιο διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία, με τις κατάλληλες χρήσεις γης, θα μπορούσε να προσελκύσει πολύ σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις, με υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή.

-- Το ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με την ΤτΕ, «μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, όπου το δημόσιο σύστημα θα συνυπάρχει με επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης».

-- Στο σύστημα Υγείας ήδη υπάρχουν ξεχωριστές δημόσιες και ιδιωτικές δομές, «ενώ οι δύο δομές θα μπορούσαν να συνυπάρξουν, για παράδειγμα στον ιατρικό τουρισμό».

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, απευθύνοντας εύσημα και «σπρώχνοντας» την κυβέρνηση, τονίζει: «Με τη διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021, το κράτος αναμένεται να συμβάλει στην κινητοποίηση όλων των υγιών παραγωγικών δυνάμεων του έθνους προς τους αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται». Βέβαια, η «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου έρχεται να «κουμπώσει» με το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που μαζί με όλα τα προηγούμενα που παραμένουν σε ισχύ, διαμορφώνουν το πλαίσιο έντασης της εκμετάλλευσης, αποτελώντας τον «κράχτη» και τη βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ