ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Βήματα κλιμάκωσης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών του επόμενου διαστήματος συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων

Από τη χτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα
Από τη χτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα
Τις δράσεις που θα αναπτύξουν το επόμενο διάστημα, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, συζήτησαν οι συμβασιούχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσαν χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων Αμαρουσίου, Ωρωπού και δήμων Πειραιά.

Εισηγητικά μίλησε ο Βαγγέλης Βασιλάκος, από την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Ωρωπού, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη αγωνιστικών παρεμβάσεων, η οποία υιοθετήθηκε από την σύσκεψη και περιλαμβάνει:

-- Πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή, όπου θα καταθέσουν πρόταση νόμου σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Τη μέρα που θα δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να κλείσουν όλα τα γκαράζ και να προκηρυχθεί από τα πρωτοβάθμια και κλαδικά σωματεία όλης της Ελλάδας 24ωρη απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση.

Επιπλέον αποφασίστηκε να δημιουργηθούν Επιτροπές Συμβασιούχων σε κάθε δήμο και συγκροτήθηκε κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο.

Σχετικά με τις εξελίξεις, ο Β. Βασιλάκος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βγάζει παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων, καλεί τους επιτρόπους να μην υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής και θέτει ζήτημα να επιστρέψουν οι συμβασιούχοι τους μισθούς από τις παρατάσεις και μετά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επισήμανε, «έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση (...) προετοιμάζει τις 15.000 απολύσεις στο κλάδο (...)». Ακόμα κατήγγειλε την τακτική της να καλλιεργεί κλίμα αναμονής και να προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ των συμβασιούχων.

Οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε, δεν πρέπει να δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δημάρχων και την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΚΕΔΕ «που σήμερα τάχα δήθεν βγαίνει να να στηρίξει τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν το προηγούμενο διάστημα καλούσε τη κυβέρνηση να μας απολύσει». Από την άλλη, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ «αρνείται να μας κάνει μέλη της», όπως επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο Καταστατικό Συνέδριο, ενώ στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο αρνήθηκε να εγγράψει στη δύναμή της το Σωματείο του νομού Σερρών, επειδή στο καταστατικό του δεν φαίνεται καθαρά ότι απαγορεύεται να ψηφίζουν οι συμβασιούχοι!

Ο Β. Βασιλάκος αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες που έχουν δώσει οι συμβασιούχοι από τα μέσα Μάη μέχρι σήμερα, λέγοντας: «Δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι ο αγώνας αυτός θα είναι εύκολος, θα είναι μια και έξω. (...) Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εδώ μιλάμε για κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ (...) που ικανοποιούν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για τόνωση της κερδοφορίας τους με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και διεύρυνση της δραστηριότητάς τους σε υπηρεσίες που παρέχονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια από το κράτος. Μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων είναι η συνολική σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές, με αιτήματα που αναδεικνύουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, όπως η μόνιμη και σταθερή εργασία».

Την υποστήριξη της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων μετέφερε στη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Μόσχος Χουδελούδης.

Τη στάση της ΚΕΔΕ, που μαζί με την κυβέρνηση κοροϊδεύει τους συμβασιούχους, κατήγγειλε η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Επισήμανε ακόμα πως το πέταγμα των συμβασιούχων στην ανεργία θα έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες των δήμων και τις λαϊκές οικογένειες που τις χρησιμοποιούν, επομένως ο αγώνας πρέπει να δοθεί από κοινού από όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Αντίστοιχη σύσκεψη οργανώθηκε χτες από το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Λάρισας και την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων δήμου Λάρισας.

Σήμερα, σύσκεψη οργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας, το Σωματείο Οδηγών Χειριστών δήμου Πάτρας και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων, στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο, στις 7 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη

Τη συνέχιση του αγώνα των συμβασιούχων οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας την απόφαση που πάρθηκε στην τελευταία Γενική τους Συνέλευση. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάη, και νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 29 Μάη, στη 1.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα καθοριστούν νέες αγωνιστικές δράσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σύλλογος καταθέτει ψήφισμα προς έγκριση σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, με το οποίο ζητά νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Το ψήφισμα αυτό κατέθεσε και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση, όμως η διοίκηση του δήμου αρνήθηκε να προτάξει το θέμα, με αποτέλεσμα τελικά να μην συζητηθεί και να μην ληφθεί απόφαση.

Το ψήφισμα που κατατίθεται προς έγκριση αναφέρει: «Η φημολογούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τους συμβασιούχους οδηγεί στην απόλυση 1.500 εργαζόμενους στους δήμους του νομού μας. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, που ενώ διαλαλούσε ότι η νομοθετική ρύθμιση που παρέτεινε τις συμβάσεις θα έλυνε το πρόβλημα, στην ουσία το μεγιστοποίησε. Χωρίς τους συμβασιούχους ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Παράλληλα, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στοιχίζεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα υπάρξουν. Ακολουθούν με συνέπεια τις οδηγίες της ΕΕ, που στην ουσία επιτάσσει ελαστικές σχέσεις εργασίας με συνθήκες γαλέρας.

Απαιτούμε: Νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Εξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τις υπηρεσίες των δήμων».

Συγκέντρωση συνταξιούχων στο Βόλο

Συγκέντρωση στο Βόλο ενόψει της πανσυνταξιουχικής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη στις 13/6 οργάνωσαν χτες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας. Στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) οι Χρ. Κολοβός, οργανωτικός γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και Παν. Πάλμος, οργανωτικός γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, οι οποίοι στις ομιλίες τους επισήμαναν την ανάγκη συσπείρωσής όλων των συνταξιούχων σε κοινό αγώνα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου και κατατέθηκε ψήφισμα στον προϊστάμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Διεύθυνση Διοίκησης Μαγνησίας.

Εκτός από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων προετοιμάζουν άλλες δύο πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις:

-- Στις 15/6, στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (θα συμμετάσχουν οι συνταξιούχοι Στερεάς Ελλάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πελοποννήσου και Αττικής).

-- Στις 21/6, στην Κρήτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΟΘ
Σε ενίσχυσή της καλεί η ΔΑΣ

Με τις αρχαιρεσίες για τα νέα όργανα ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) που ξεκίνησαν την Πέμπτη.

Οι εκπρόσωποι της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ανέδειξαν τις ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων που βρίσκονται στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, των δυνάμεων που στήριξαν την κυβερνητική εναλλαγή. Υπογράμμισαν ότι η ΕΔΟΘ λειτούργησε κυρίως ως μηχανισμός έγκρισης των αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ και κάποιων Ομοσπονδιών και απαξιώθηκε παραπέρα στις συνειδήσεις των δημοσίων υπαλλήλων του νομού.

Οπως υπογράμμισαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ, αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα να περάσει η οργάνωση της πάλης στα χέρια των εργαζομένων, με μαζικοποίηση, τακτική λειτουργία των οργάνων του κινήματος, ενημέρωση και συζήτηση στους εργασιακούς χώρους, αποκάλυψη του χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων, πάλη για ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που βλέπει ότι δεν πάει άλλο με αυτήν την κατάσταση, με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συμβάλει, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του αγώνα και της προοπτικής, με τα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να στηρίξει τη ΔΑΣ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στο Συνέδριο της ΕΔΟΘ, μίλησε ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του Κόμματος, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα θα πρωτοστατήσουν στην πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ