Το ανοιχτό μάθημα Ιστορίας |
Στη συνέχεια, οι ηθοποιοί Δ. Αλεξανδρής και Κ. Σαμαρά διάβασαν κείμενα από ποιήματα του Γ. Ρίτσου και αποσπάσματα από το λογοτεχνικό βιβλίο του Α. Φλουντζή για το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Επίσης, διάβασαν μηνύματα των 200 κομμουνιστών πριν εκτελεστούν και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, με τη λέξη «αθάνατοι» να ηχεί δυνατά σε όλον το χώρο.
Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του αγώνα με τον Μ. Ανδρουλιδάκη και την Ρ. Αντωνοπούλου.
Μουσική εκδήλωση με τους «Υπεραστικούς» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καισαριανή |
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου έως την Καισαριανή, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια που μετέφεραν τους 200 κομμουνιστές στο χώρο της εκτέλεσης. Στη διάρκεια της διαδρομής τους προς την εκτέλεση, οι μελλοθάνατοι αγωνιστές πετούσαν σημειώματα που μάζευαν οι κάτοικοι των περιοχών που διέρχονταν. «Κάθε μέτρο που θα διανύετε είναι ποτισμένο με το αίμα τους», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, Μ. Σελέκος λίγο πριν την εκκίνηση.
Οι εκδηλώσεις στην ανταρτομάνα Καισαριανή ξεκίνησαν το Σάββατο με αγώνα ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της πόλης, κατοίκους της Καισαριανής αλλά και από τις γύρω περιοχές. Το βράδυ της ίδιας μέρας το συγκρότημα «Υπεραστικοί», παρουσίασε με φυσικό ήχο μια μουσική εκδήλωση δίπλα στο χώρο του Μνημείου, δημιουργώντας κλίμα μυσταγωγίας και συγκίνησης στο πλήθος που την παρακολούθησε.
Το πρωί της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο παλιό δημαρχείο γυναίκες, άντρες και παιδιά και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», κρατώντας πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων. Οση ώρα οι Καισαριανιώτες τιμούσαν τους αλύγιστους κομμουνιστές, η λαμπαδηδρομία από το Χαϊδάρι προσέγγιζε την πόλη και τελικά την υποδέχτηκαν οι δήμαρχοι Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος.
Πικετοφορία με τα ονόματα των εκτελεσμένων στην Καισαριανή |
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από την Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Μ. Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, από τους δημάρχους Καισαριανής και Χαϊδαρίου και από μαζικούς φορείς της πόλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Κυριακής έγινε ανοιχτό μάθημα Ιστορίας, με θέμα: «Από τον 1ο στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», από τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γ. Μαργαρίτη, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος με επιστημονικό και γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πραγματικότητα του Μεσοπολέμου ως προμήνυμα του αιματηρού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ακροατήριο με τεράστιο ενδιαφέρον παρακολούθησε για δύο ώρες τη διάλεξη-μάθημα και στο τέλος διατύπωσε ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις.
Από την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο |
Από το Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου εκεί απ' όπου ξεκίνησαν οι 200 αλύγιστοι |
Ρ. Αντωνοπούλου και Μ. Ανδρουλιδάκης τραγούδησαν στο Χαϊδάρι |
Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών εργατών του Μάη του '36, καλεί σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 π.μ., σε συγκέντρωση μπροστά από την έδρα της (Εγνατία 89) και σε πορεία προς τον τόπο θυσίας των εργατών, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Στη συνέχεια, στις 12 μ., στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο για τον Γ. Τσαρουχά, στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια της χούντας.
Επίσης, εκδήλωση με θέμα «Μάης '36: Ετούτος 'δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του», διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.