Στο τραπέζι και οι «στρατιωτικές εναλλακτικές»
Copyright 2017 The Associated |
Από περιπολία του «Carl Vinson» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τον περασμένο Μάρτη |
Τη σημασία που έχει για τα αμερικανικά μονοπώλια η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αναδεικνύουν οι προκλήσεις που συνεχίζουν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τη ρητορική τους απέναντι στη ΛΔ Κορέας, με κύριο αποδέκτη των μηνυμάτων τους - βέβαια - αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Ετσι, ο ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «επανεξετάζει» όλα τα ζητήματα που αφορούν τη «Βόρεια Κορέα», συμπεριλαμβανομένης και της συμπερίληψης της χώρας στη λίστα των κρατών που στηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία, «όπως και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στην Πιονγιάνγκ, για να συνομιλήσει μαζί μας, αλλά να συνομιλήσει σε μια βάση εντελώς διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν». Την ίδια ώρα μετά την «ασυνεννοησία» για το πού κατευθύνεται η αρμάδα στην οποία ηγείται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», δηλώνεται ότι έχει πάρει εντολή να κατευθυνθεί προς την Κορεατική Χερσόνησο, που θα φτάσει πιθανόν την επόμενη βδομάδα.
Αλλά και ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, είπε ότι «σαφώς και δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε στρατιωτικές λύσεις, αλλά θα πρέπει να έχουμε όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι». Ακόμα, ο Ράιαν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των προσπαθειών συνεργασίας με την Κίνα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Στο μεταξύ, οι σχεδιασμοί για την Κορεατική Χερσόνησο αλληλεπιδρούν όπως είναι φυσικό και με άλλες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατάσταση αναφέρθηκε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, από το Πεκίνο (όπου βρέθηκε για τον 7ο Στρατηγικό Διάλογο ΕΕ - Κίνας). Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», μιλώντας σε φοιτητές η Μογκερίνι τόνισε πως Κίνα και ΕΕ έχουν «κοινή ευθύνη» και (κοινό) «συμφέρον» από την «αποφυγή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Χερσόνησο, την ώθηση της Βόρειας Κορέας ώστε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επαναδιαπραγματευτεί με τη διεθνή κοινότητα».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αμερικανικά αλλά και ρωσικά ΜΜΕ, διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την έγκριση ενός σχεδίου απόφασης για την Κορεατική Χερσόνησο «ναυάγησαν» μετά από διαφωνία της Ρωσίας. Η Μόσχα αντέδρασε επειδή αφαιρέθηκε από το υπό εξέταση κείμενο η φράση «με διάλογο», που συνήθως συνοδεύει το καλωσόρισμα «των προσπαθειών που κάνουν τα μέλη του ΣΑ, όπως και άλλα κράτη, για τη διευκόλυνση μιας ειρηνικής και περιεκτικής λύσης» (στη Χερσόνησο). Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που διαφώνησε, καθώς το αμερικανικό πρακτορείο εμφάνισε την Κίνα έτοιμη να εγκρίνει το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης. Επίσης, δυτικά ΜΜΕ αναφέρονται σε κινήσεις ενίσχυσης με στρατιωτικό εξοπλισμό των συνόρων της Ρωσίας με την ΛΔ Κορέας, κοντά στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ.
Το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό ανέδειξε και η χτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας που συνεχίζει στην περιοχή.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδονήσιο Πρόεδρο, Τζόκο Γουιντόντο, ο Πενς τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας με την Ινδονησία. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί εξαγωγείς χρειάζεται να διασφαλίσουν σχέσεις αμοιβαίου οφέλους. Σημειώνουμε ότι ειδικά μετά την ακύρωση της συμφωνίας TPP, η Ουάσιγκτον αναζητά διμερείς συνεργασίες και συμβιβασμούς που θα διασφαλίσουν για τα αμερικανικά μονοπώλια ευνοϊκούς όρους δράσης σε όλο τον Ειρηνικό. Ειδικά στη γοργά αναπτυσσόμενη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν έντονη παρουσία ισχυροί αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η «Freeport-McMoran Inc» για την οποία έχει αποδειχτεί «χρυσωρυχείο» ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της Ινδονησίας.
ΚΑΪΡΟ.--
Η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Κάιντα σε Συρία και Ιράκ, και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Αιγύπτου, ήταν από τα βασικά θέματα στην ατζέντα συνομιλιών που είχαν χτες στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις.
Ο Μάτις πραγματοποίησε σειρά επαφών στο Κάιρο, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ερχόμενος από τη Σαουδική Αραβία, όπου καταφέρθηκε εναντίον του Ιράν, που στην παρούσα φάση θεωρείται κοινός ισχυρός γεωπολιτικός αντίπαλος της Ουάσιγκτον και του Ριάντ. Στη Σαουδική Αραβία ο Μάτις είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι προσπαθεί να στήσει στην Υεμένη μία «δεύτερη Χεζμπολάχ», μέσω της υποστήριξης που είπε πως παρέχουν οι Ιρανοί στους αντικαθεστωτικούς ενόπλους Σιίτες Χούτι της Υεμένης, ενώ, επιβεβαιώνοντας τη σύγκλιση συμφερόντων της κυβέρνησης Τραμπ με τη μοναρχία στο Ριάντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ επίσκεψη στην περιοχή έως το τέλος του Μάη.
Ο Αλάα Γιουσέφ, εκπρόσωπος του Αιγύπτιου Προέδρου, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Σίσι και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συζήτησαν «τους ιδιαίτερους και στρατηγικούς δεσμούς που ενώνουν» τις δύο χώρες. Τόνισε ότι ο Πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσε την προθυμία της κυβέρνησής του να ενισχύσει τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ακόμη πως ο Αιγύπτιος ηγέτης επισήμανε την ανάγκη «να στεγνώσουν εντελώς οι πηγές χρηματοδότησης της δράσης των τζιχαντιστών τρομοκρατών» στην ευρύτερη περιοχή.
Επόμενοι σταθμοί του Μάτις, μετά το Κάιρο, είναι το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντήσει τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Στις 22 του μήνα ο Μάτις θα μεταβεί στο Κατάρ, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες της χώρας και αξιωματούχους της περιοχής, στο πλαίσιο «συνέχισης των προσπαθειών για ενίσχυση των περιφερειακών αρχιτεκτονικών ασφαλείας». Θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην περιοχή μεταβαίνοντας την Κυριακή στο Τζιμπουτί (όπου οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική βάση), άτυπη έδρα της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM).
Με εκδήλωση στην περιοχή Σιέναγα της επαρχίας Ματάνσας στην Κούβα τιμήθηκε προχτές η 56η επέτειος από τη νίκη ενάντια στην αμερικανική επέμβαση, στις 19 Απρίλη 1961 (δύο χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης) στην παραλία Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων. Αυτή η εποποιία του κουβανικού λαού, με μπροστάρη τον ηγέτη του Φιντέλ Κάστρο, «γράφτηκε» σε 72 ώρες μετά την απόβαση Αμερικανών μισθοφόρων.
Στις 16 Απρίλη 1961 ο Φιντέλ Κάστρο ανακήρυξε για πρώτη φορά τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης, μόλις 24 ώρες μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να καταστρέψει τόσο την Κουβανική Αεροπορία όσο και στρατηγικά σημεία του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού.
Μετά από την ανακήρυξη αυτή, ξεκίνησε από τη «Μπριγάδα 2506», που είχε στη σύνθεσή της 1.500 Κουβανούς εξόριστους που είχαν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στη Γουατεμάλα και είχαν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό της εποχής, η λεγόμενη επιχείρηση «Πλούτων», δηλαδή η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν άμεσα και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς μέσα σε 72 ώρες. Ηταν η πρώτη ήττα των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική, που αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο στην πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Αυτή την ιστορική διάσταση ανέδειξε και η προχτεσινή εκδήλωση δίπλα στην παραλία Χιρόν, θέατρο της σφοδρής σύγκρουσης, όπου σημειώθηκε ότι «ένας λαός αποφασισμένος να παλέψει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία του δεν μπορεί να ηττηθεί». Επικεφαλής στην εκδήλωση ήταν ο Χόρχε Κουέβας Ράμος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, παραβρέθηκαν στελέχη της περιοχής, ενώ συμβολικά 56 νέοι έγιναν μέλη της Κομμουνιστική Νεολαίας και επίσης σε 56 μαχητές απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα προχώρησε χτες στην εκτόξευση του πρώτου διαστημόπλοιου μεταφοράς εφοδίων, εξοπλισμού και εμπορευμάτων, με τον κωδικό «Tianzhou-1». Η είδηση σχολιάστηκε ως σημαντική κίνηση στην προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει έναν μόνιμο, επανδρωμένο διαστημικό σταθμό έως το 2020. Η εκτόξευση έγινε στη νότια επαρχία Χαϊνάν. Αφού τεθεί σε τροχιά, το διαστημόπλοιο θα προσδεθεί και θα ανεφοδιάσει το διαστημικό επιστημονικό εργαστήριο «Tiangong-2». Ακόμα, θα πραγματοποιήσει άλλα πειράματα πριν επιστρέψει στη Γη.
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Χαλίντ αλ Φάλιχ, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ στο Αμπού Ντάμπι, πρότεινε να συνεχιστεί η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, ώστε να αυξηθούν οι διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού» εξαιτίας των πτωτικών πιέσεων που προκαλεί η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Για άλλη μια φορά, στην Κολομβία ο φτωχός κόσμος πληρώνει την πλήρη ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων από το αστικό κράτος. Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί μήνας από την τραγωδία με τους 323 νεκρούς, στα νότια της χώρας, στην πόλη Μοκόα στην περιοχή Πουτουμάγιο, με 45.000 κατοίκους, που θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης από κατολισθήσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων όπου τρία ποτάμια που υπερχείλισαν.
Αυτήν τη φορά, λίγο πιο βόρεια, φτωχογειτονιές της πόλης Μανισάλες, μετά από έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερών και κατολισθήσεις γειτονικών λόφων θρηνούν ήδη 17 ανθρώπους, οι αγνοούμενοι είναι 9 και εκατοντάδες οι πληγέντες. Και πάλι οι αστοί πολιτικοί μιλάνε για «θεομηνία» και για «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα», όμως η σκληρή πραγματικότητα για τη φτωχολογιά είναι το αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής που δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια - όπως και σε πολλές άλλες καπιταλιστικές χώρες - αγνοούνται τα επιστημονικά πορίσματα και τα αιτήματα φορέων του λαϊκού κινήματος. Στην Κολομβία, χαρακτηριστικά, υπάρχει μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου που πολύ αναλυτικά προειδοποιεί για τον κίνδυνο επανάληψης πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων σε 385 σημεία σε όλη τη χώρα, σε πόλεις που είναι κοντά στους πρόποδες των τριών οροσειρών της, όπου υπάρχουν και μεγάλα ποτάμια και πλαγιές λόφων, όπως και η περίπτωση με τις φτωχογειτονιές στη Μανισάλες.