Σήμερα η συνέχιση των συνομιλιών για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης του νησιού
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η πρώτη που αναμένεται μετά από την «εμπλοκή» που δημιουργήθηκε στα μέσα Φλεβάρη, με φόντο την ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό που διαμηνύουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε όλους τους τόνους, είναι πως οι εκκρεμότητες χρειάζεται να εξεταστούν ως «πακέτο», προμηνύοντας ακόμα σφοδρότερη συνέχιση του παζαριού, που αφορά όχι μόνο την επανένωση της Κύπρου αλλά και το τι θα γίνει με σχεδιασμούς καταρχήν στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, αλλά και της Ασφάλειας (π.χ. την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»). Μεταξύ άλλων, το ενδοϊμπεριαλιστικό αλισβερίσι θα δυναμώσει σε διάφορα «μέτωπα», όπως και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο δυνάμωσαν κι άλλο τα σενάρια γύρω από τη διασφάλιση των «τεσσάρων ελευθεριών» της ΕΕ για την Τουρκία, εφόσον λυθεί το Κυπριακό.
Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αιϊντε, είχε συνάντηση με τον Ακιντζί, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική», και αναμενόταν να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ν. Αναστασιάδη που βρισκόταν στη Μαδρίτη (στη «Σύνοδο Χωρών του ευρωπαϊκού Νότου»).
Το Σαββατοκύριακο, ο Ακιντζί είπε ότι το ψευδοκράτος προσδοκά από τον ΟΗΕ «γεφυρωτικές απόψεις και προτάσεις», προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έρθει στο διάλογο «με καλή θέληση», δεν θα προχωρήσει σε μονομερή βήματα, αλλά και προσδοκά από την ελληνοκυπριακή πλευρά «αποφασιστικότητα και θέληση για λύση». Επανέλαβε, πάντως, ότι η λογική των μηδενικών στρατευμάτων και μηδενικών εγγυήσεων δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε λογική, όπως και ότι αν τον Ιούλη αρχίσουν γεωτρήσεις χωρίς να έχει υπάρξει λύση, θα προκληθεί ένταση.
Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε χτες ότι οι «προκλήσεις» της Τουρκίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ψύχραιμα, με νηφαλιότητα και σίγουρα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι», υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθειά μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων (σ.σ. με άλλες χώρες) στην ενεργειακή μας πολιτική».
Στο μεταξύ, ενδεικτικές της θέσης που έχει η Κύπρος στην ανάπτυξη κρίσιμων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας, Μάικ Πένινγκ, με αφορμή την ολοκλήρωση της ανακατασκευής ενός φθαρμένου διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης στη στρατιωτική βάση που διατηρεί η Βρετανία στο Ακρωτήρι (νότια Κύπρος). Ο Πένινγκ - όπως αναμετέδωσε και ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου - συνέδεσε το αποτέλεσμα των εργασιών με την εξασφάλιση μιας «σύγχρονης, ασφαλούς εγκατάστασης του 21ου αιώνα», που θα είναι «ικανή να υποστηρίζει επιχειρήσεις για τα επόμενα 20 χρόνια και ακόμα παραπέρα». Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η βασική αεροπορική βάση της Βρετανίας για επιχειρήσεις κατά του Daesh (ISIS) είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη από ποτέ για να καταπολεμήσει απειλές για την εθνική ασφάλεια» και χαρακτηρίζει τη βάση «πρώτης κλάσης».
Ο ίδιος ο Πένινγκ είπε ότι η βάση στο Ακρωτήρι «δεν είναι απλώς ένα σημείο ανεφοδιασμού ή βάση εκπαίδευσης, αλλά μία αεροπορική βάση με σημασία - είναι στην προμετωπίδα της υποστήριξης των πιο σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεών μας την τελευταία δεκαετία και παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας εκστρατείας κατά του Daesh». «Η επένδυση σημαίνει ότι η βάση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πλήρη ανάπτυξη των σημερινών και μελλοντικών αεροσκαφών της RAF και εκείνων των συμμάχων μας», πρόσθεσε το Λονδίνο.
Απάντηση στην προσπάθεια παρεμπόδισης του προσκλητηρίου αγώνα που απευθύνουν οι κομμουνιστές ενόψει και του δημοψηφίσματος της Κυριακής
Από την αγωνιστική παρέμβαση του ΤΚΡ στην Κωνσταντινούπολη |
Δυναμική απάντηση στην ένταση της κρατικής καταστολής και της συνολικότερης προσπάθειας εγκλωβισμού του λαού στους ανταγωνισμούς των αστών - μπροστά και στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής 16 Απρίλη - έδωσε το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), με αγωνιστικές παρεμβάσεις που οργάνωσε το Σάββατο 8 Απρίλη σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Οι συγκεντρώσεις και εξορμήσεις έδωσαν απάντηση και στην απόφαση των τουρκικών Αρχών να απαγορεύσουν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις του TKP δύο φορές. Επίσης, με σύνθημα «"Οχι", αλλά αυτό δεν αρκεί», το TKP έκανε τη δική του παρέμβαση μπροστά στο δημοψήφισμα για τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό, καθώς και για άλλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Με τη δράση του απευθύνει πρόσκληση για ισχυροποίηση της ταξικά προσανατολισμένης οργάνωσης και πάλης των Τούρκων εργαζομένων, όχι μόνο ενάντια στον αυταρχισμό του Ερντογάν, αλλά στο κεφάλαιο συνολικά.
Παρεμβάσεις έγιναν από την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, μέχρι τη Σμύρνη, τη Σαμψούντα, τη Μερσίνα, τα Δαρδανέλλια, αλλά και το Ντιγιάρμπακιρ και το Ικόνιο, με τα υλικά του TKP να μοιράζονται πλατιά και μεταξύ άλλων να σημειώνουν ότι «οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της αστικής κρατικής μηχανής πρέπει να απορριφθούν από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, με ταυτόχρονη ολόπλευρη ανάπτυξη της λαϊκής οργάνωσης και πάλης ενάντια στην αστική τάξη».
Κι ενώ οι συγκεντρώσεις του ΚΚ Τουρκίας απαγορεύονται, οι δυνάμεις του κεφαλαίου υψώνουν ολόπλευρα τους τόνους για να στρατεύσουν τα λαϊκά στρώματα στις επιδιώξεις της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.
Ετσι, μιλώντας σε συγκέντρωση του κυβερνητικού ΑΚΡ υπέρ του «ναι» στις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα πληρώσει για ό,τι έκανε... Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι μετά την 16η Απρίλη». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρώπη καταρρέει» και συνέδεσε την έγκριση των μεταρρυθμίσεων με τη διασφάλιση «μιας μεγάλης Τουρκίας» και της «σταθερότητας».
Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το αποτέλεσμα της κάλπης. Διάφορες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο με δεδομένη την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών αλλά και τις σκοπιμότητες που συχνά εξυπηρετούν οι έρευνες, είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί κάτω από 10%, ενώ στην κεντρική Τουρκία, στην περιφέρεια της Αγκυρας, το «ναι» έχει ποσοστά μέχρι και 60%. Σε προπύργια του ΑΚΡ, όπως η Καισάρεια, το «ναι» φτάνει ακόμα πιο υψηλά ποσοστά. Στη Σμύρνη, όπου γενικά έχει μεγαλύτερες δυνάμεις το CHP (σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση), το «όχι» προηγείται, ωστόσο ορισμένοι δημοσκόποι επιμένουν πως το ΑΚΡ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της ιστορίας του.
Η υπηρεσία πληροφοριών του γερμανικού στρατού διεξάγει έρευνα για 275 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία βαραίνουν υποψίες πως ανήκουν στην άκρα δεξιά, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού που ακούστηκε να λέει «Χάιλ Χίτλερ», σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Αμυνας προς την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς».
Τουλάχιστον 143 από τις υποθέσεις αυτές αναφέρθηκαν πέρυσι και άλλες 53 φέτος, σύμφωνα με την 15σέλιδη επιστολή του υπουργείου, στην οποία δίνονται λεπτομέρειες για στελέχη του στρατού που έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς ή εκστόμισαν προσβλητικά, ρατσιστικά σχόλια εναντίον συναδέλφων τους που είναι γόνοι μεταναστών.
Η επίδειξη των ναζιστικών συμβόλων και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί απαγορεύονται διά νόμου στη Γερμανία. Στην επιστολή σημειώνεται ότι επιδείχθηκε υπερβολική χαλαρότητα στον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων από τα πιο σοβαρά κρούσματα.
Ενας στρατιώτης φέρεται να χρησιμοποίησε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η οποία συνδέεται με το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (NPD) και να ανάρτησε ρατσιστικές απόψεις, όπως να επιβάλλεται θανατική ποινή σε «ξένους», και του επιβλήθηκε μόνο «πειθαρχική» τιμωρία. Σε άλλο στρατιώτη επιτράπηκε να κρατήσει τον ατομικό του οπλισμό και του επιβλήθηκε μόνο μια πειθαρχική ποινή, διότι έκανε τον ναζιστικό χαιρετισμό ενώ βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.
Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε τον Γενάρη πως το NPD έχει υπόδειγμα τους εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ, αλλά τάχθηκε εναντίον του να τεθεί εκτός νόμου, διότι «δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία». Πάντως από την περασμένη βδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει ξεκινήσει μια νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο «νεοναζιστικό» ΝPD ως αντισυνταγματικό κόμμα, μια κίνηση που εντάσσεται και στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.
Στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του «G7», της ομάδας των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιταλία), που έγινε στη Ρώμη, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως «επιφυλάσσονται» όσον αφορά τις δεσμεύσεις του «G7» που ανέλαβαν κατά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, ο οποίος προήδρευε της συνάντησης αυτής.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πάρει θέση «μέχρι τα τέλη Μάη» σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπογράφηκε στα τέλη του 2015 από περισσότερες από 190 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τώρα η νέα κυβέρνηση Τραμπ, εκφράζοντας διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, θέλει να αναθεωρήσει.