ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σε πλήρη εξέλιξη οι αντιλαϊκές διεργασίες

Σε πολλά επίπεδα και σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ
Σε πολλά επίπεδα και σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ
Σε φάση πλήρους εξέλιξης και σε πολλαπλά επίπεδα έχουν περάσει οι διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, με προοπτική την επίτευξη του αντιλαϊκού «προσυμφώνου» και την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν λόγο για κλίμα «σημαντικής προόδου», στο τραπέζι έχουν πέσει «νέες» προτάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα εφαρμοστεί με επίκεντρο την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό και για την κατακρεούργηση των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό «δημοσιονομικό πακέτο» θα νομοθετηθεί στο προσεχές διάστημα, ενώ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2019 με περαιτέρω κλιμάκωση από το 2020. Μάλιστα, τα τελευταία σενάρια που συζητήθηκαν προχτές στις Βρυξέλλες, προβλέπουν ταχύτερους ρυθμούς κλιμάκωσης σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών.

Παράλληλα, η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου, που είχε προγραμματιστεί για χτες το βράδυ, μετατέθηκε πιθανόν για σήμερα Πέμπτη, σε μια εξέλιξη που σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδέεται με τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ», ενώ αναφορικά με την «αξιολόγηση» σημείωσε πως «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών», τονίζοντας ότι «οι καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».

Το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής επίθεσης

Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια:

Θα προηγηθούν από το 2019 οι νέες δραστικές περικοπές στις συντάξεις (1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,9 δισ. ευρώ), που αναμένονται να αφορούν σε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Μάλιστα, είναι πιθανό το ενδεχόμενο της κατακρεούργησης επί της συνολικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Από το 2020 θα εφαρμόζεται η περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου με στόχο την ενίσχυση της φορολεηλασίας του λαού με ακόμη 1,9 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, τα φορολογικά μέτρα θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας και θα εφαρμόζονται επίσης από το 2019, δηλαδή ταυτόχρονα με την καρατόμηση των συντάξεων.

Προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Brexit, ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα», όπως ακριβώς επισημαίνει και η πλευρά του ΣΕΒ, τόνισε πως η νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το Brexit αναμένεται να αυξήσει κατά τι το κόστος του χρήματος, να περιορίσει ενδεχομένως τις κοινοτικές ενισχύσεις και να μειώσει τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω της υποτίμησης της στερλίνας, της πιθανής επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου και της αύξησης των ναύλων.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε πιθανές θετικές επιδράσεις του Brexit για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, σημείωσε πως αν υπάρξει φυγή από το Λονδίνο κάποιων ναυτιλιακών επιχειρήσεων προς άλλα ναυτιλιακά κέντρα, δεν αποκλείεται να ευνοηθεί και το λιμάνι του Πειραιά (π.χ. παραρτήματα ναυτιλιακών γραφείων αντιπροσώπευσης).

Οπως τόνισε, ενδέχεται να προσελκυσθούν κάποιες δραστηριότητες ξένων φαρμακευτικών πολυεθνικών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μέρος από τα προγράμματα συγχρηματοδοτήσεων σε έρευνα και τεχνολογία που παρέχει η ΕΕ για φαρμακευτικές εταιρείες, σημαντικό μέρος των οποίων κατευθυνόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο». Βέβαια, στο πλαίσιο των «συγχρηματοδοτήσεων», ο υπουργός Οικονομίας «έκλεισε το μάτι» στους μεγαλοεπιχειρηματίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και για επιδοτήσεις και στήριξη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σε συνδυασμό βέβαια με τα κονδύλια της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η εκχώρηση σε ιδιώτες νευραλγικών υποδομών και δικτύων διαμορφώνει προσδοκίες για την προσέλκυση ξένων κερδοφόρων επενδύσεων, σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη επιχειρηματικών συμπράξεων με ισχυρούς εγχώριους ομίλους.

Σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Ελλάδα «έχει ήδη τεθεί στα "ραντάρ" μεγάλων πολυεθνικών σχημάτων με ισχυρή παρουσία στο χώρο των logistics, καθότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη υποδομών σε λιμάνια και αεροδρόμια, η σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων και έργων σταθερής τροχιάς, η αναμενόμενη κατασκευή του σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, συγκροτούν ένα θετικό υπόστρωμα για την επιχειρηματικότητα, ενώ διαμορφώνουν και ένα νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη συνεργασιών με καταξιωμένες επιχειρήσεις στο χώρο, πολλές από τις οποίες προέρχονται και από τη Γερμανία».

Με αφορμή τη διεθνή έκθεση μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας στο Μόναχο, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επισημαίνει πως το 11% του ελληνικού ΑΕΠ παράγεται από την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ οι εταιρείες του κλάδου «αναμένεται να αναπτύξουν σημαντικά τα μεγέθη τους και να αποτελέσουν αξιόπιστους συνεργάτες μεγάλων ξένων επιχειρήσεων με ευελιξία και ανταγωνιστικές τιμές».

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Στα 106,3 δισ. ευρώ εμφανίζονται, στο τέλος του 2016, τα «κόκκινα» δάνεια («μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα») στις εγχώριες τράπεζες και διαμορφώνονται στο 44,8% επί της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού.

Σύμφωνα με τη δεύτερη Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τους «επιχειρησιακούς στόχους» των τραπεζών, κατά το τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε 1,2% συγκριτικά με το τέλος του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, στο α' τρίμηνο 2017 καταγράφηκε νέα αύξηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία.

Οπως αναφέρεται στην Εκθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί στη διετία 2018-2019, κατά βάση από πρακτικές ρυθμίσεων των τραπεζικών δανείων, αλλά και μέσω άλλων παρεμβάσεων, όπως με τη μεταβίβαση - πώληση προβληματικών δανείων σε άλλους «επενδυτές», από διαγραφές κ.ά. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η απομείωση των «κόκκινων» δανείων στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Από την πλευρά του, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ανακοίνωσε χτες ότι υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σκηνικό απειλών και εκβιασμών

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση παράγοντα της Ευρωζώνης, που δήλωσε τις προάλλες ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση, «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή». Στο ίδιο μήκος και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είπε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα «ρίσκα» που προκαλούνται από τις «καθυστερήσεις».

Με δηλώσεις όπως αυτές, στην πραγματικότητα απευθύνονται στο λαό και τον καλούν να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα που συμπληρώνουν το «παζλ» της «αξιολόγησης», με το επιχείρημα ότι όσο η συμφωνία καθυστερεί, τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός και μεγαλώνει η «αβεβαιότητα» για τις εξελίξεις στην οικονομία. Επομένως, αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η «αξιολόγηση», ο επόμενος γύρος της διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία θα αρχίσει με ακόμα ψηλότερα τον πήχη σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Βέβαια, το επιχείρημα δεν είναι καινούργιο. Από τους πρώτους που το έριξαν στο τραπέζι ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σε ομιλία του στο «London School of Economics», ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είχε πει ότι μια «κακή» συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη στο μέλλον, τονίζοντας κι αυτός τη σημασία που έχει από τη σκοπιά του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η «αξιολόγηση», με καταληγμένα και συμφωνημένα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αλλά και η ΝΔ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το ίδιο λένε. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία, τόσο αυξάνει ο λογαριασμός από την «αβεβαιότητα» στην οικονομία, υπολογίζοντας μάλιστα ότι το κόστος τής έως τώρα καθυστέρησης μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η δήλωση του ίδιου παράγοντα της Ευρωζώνης, ότι «η συμφωνία είναι τεχνικά εύκολη, αλλά πολιτικά δύσκολη», δείχνει ότι η συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στη διαχείριση της επίδρασης που θα έχει η εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων στην ικανότητά της να ελίσσεται απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια και να την ενσωματώνει.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση, ενώ έχει συμφωνήσει με τις περικοπές στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, προσπαθεί να μεταθέσει την εφαρμογή του μέτρου για μετά το 2019, προκειμένου να μη συμπέσει με τη μείωση του αφορολόγητου και δράσει έτσι πολλαπλασιαστικά στη δυσαρέσκεια και στις αντιδράσεις.

Οι επαναλαμβανόμενοι εκβιασμοί πρέπει να πέσουν στο κενό. Να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα απορρίπτουν τα παζάρια της με τους «θεσμούς» και όλες τις αντιλαϊκές συμφωνίες, όπως αυτή που συζητιέται τώρα, ανεξάρτητα από το πότε θα καταληχθεί. Με σταθμό τα αυριανά συλλαλητήρια, να ανέβει ο βαθμός ετοιμότητας των εργαζομένων, να ενταθεί η προετοιμασία για γενική πανεργατική απεργία.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το χουντικό στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017 και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το βιβλίο «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ομιλία - παρέμβαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, μετά από αίτημα του Κ. Μητσοτάκη, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ