Με ένα δελτίο Τύπου που υμνεί συνεχώς την «επιχειρηματικότητα», το ΑΠΘ ανακοίνωσε αυτή τη συνεργασία σημειώνοντας πως στόχος της «είναι - μεταξύ άλλων - η προώθηση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας και η υποστήριξη πρωτοβουλιών καινοτομίας και εξωστρέφειας. Στο ΑΠΘ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις ή με τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών. Επιπλέον, θα γίνουν παρουσιάσεις εμπορικά αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και σχετικών επιχειρηματικών σχεδίων σε ενδιαφερόμενα στελέχη επιχειρήσεων ή χρηματοδοτικούς φορείς». Με άλλα λόγια, είναι παραπάνω από φανερός ο προσανατολισμός στην εμπορευματοποίηση της έρευνας, ο προσανατολισμός στην έρευνα που θα παράγει κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και που, όταν τελικά τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής διαδικασίας φτάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο λαό, θα έχουν τη μορφή πανάκριβου εμπορεύματος που θα το χρυσοπληρώνει ή που θα αδυνατεί να το αγοράσει.
Σύμφωνα δε με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, «το Πανεπιστήμιο θέλει να διερευνήσει όλους τους τρόπους που θα δώσουν ευκαιρίες στους αποφοίτους μας να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να στήσουν τις δικές τους εταιρείες και να μείνουν στην Ελλάδα προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας». Μάλιστα, η πρώτη κοινή δράση, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι η διοργάνωση τριήμερου σεμιναρίου, με τίτλο «Match and Develop a Startup», για την καθοδήγηση και δικτύωση ερευνητικών ομάδων και start ups που συνδιοργανώνεται με το «NBG Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή, η προοπτική που υποδεικνύει το πανεπιστήμιο προς τους χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους που μαστίζονται από την ανεργία, είναι οι λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, τα δάνεια δηλαδή προκειμένου να αυτοχρηματοδοτούν την προώθηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων και να ελπίζουν πως κάποια από αυτά τα αποτελέσματα θα τα αγοράσει ένας μεγάλος όμιλος...
Το θεσμικό πλαίσιο για ενίσχυση της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, μέσω και τέτοιου είδους συνεργασιών, έχει τεθεί από την προηγούμενη δεκαετία και συνεχώς εμπλουτίζεται, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί στο ακέραιο όλο αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο (με κύριο το νόμο - πλαίσιο της Διαμαντοπούλου) που ενθαρρύνει επιχειρήσεις να αλωνίζουν μέσα στα ΑΕΙ, παραγγέλλοντας έρευνα και αποφοίτους στα μέτρα τους. Θυμίζουμε ότι πέρσι, για παράδειγμα, το ΑΠΘ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ιδρυμα του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και είχε προχωρήσει στη δημιουργία δυο επώνυμων εδρών (Ποντιακών Σπουδών και Ρωσικής Γλώσσας), χρηματοδοτούμενων από το Ιδρυμα του επιχειρηματία, που καθορίζει και το περιεχόμενό τους.
Αναφορικά τώρα με την Εθνική Τράπεζα, να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε κέρδη 53 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, ενώ φέτος προχώρησε στο δεύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, διώχνοντας περίπου 1.000 εργαζόμενους και οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ έχει μια δεκαετία να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιλέγοντας όλο και φθηνότερους εργαζόμενους (6 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις υπάρχουν στην τράπεζα, με εργαζόμενους νοικιασμένους, πρακτικάριους κ.ά.).
«Το μήνυμά μας μπροστά στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης προς τα δικαιώματα και τις σπουδές μας, μπροστά στο τσάκισμα του μέλλοντός μας αλλά και των οικογενειών μας, δεν θα σταματήσει να ακούγεται, δηλώνουμε ότι αυτή η πολιτική είναι ενάντια στο συμφέρον μας και τις ανάγκες μας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα μας λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα. Η υποχρηματοδότηση μαστίζει τους φοιτητές και δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις σχολές μας (ελλείψεις σε εξοπλισμό, σε αναλώσιμα), αλλά εκτός από αυτό, εκείνο που μας επιτίθεται είναι η πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων, που τη λύση τη βλέπουν στα δίδακτρα και στο να αποτελεί το Πανεπιστήμιο κέντρο δημιουργίας φτηνής και ευέλικτης εργατικής δύναμης για τις επιχειρήσεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για δωρεάν και δημόσια Παιδεία για όλους, για επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας. Μόνο έτσι μπορούμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να κατακτήσουμε την επιστήμη μας και να κάνουμε την Ερευνά μας προς όφελος του λαού μας! Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας! Εχουμε συμμάχους όσους πλήττονται από αυτήν την πολιτική, όσους έχουν τις ίδιες ανησυχίες, προβλήματα και ανάγκες με εμάς! Γι' αυτό είναι ευκαιρία για να δυναμώσει ο αγώνας μας, να δυναμώσουμε τον κοινό συντονισμό και με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και με άλλα κοινωνικά στρώματα. Προχωράμε πλάι με τα ταξικά σωματεία και τα λαϊκά συνδικάτα για γενική κλιμάκωση στις 7 Απρίλη, ενάντια στην ψήφιση των μέτρων και των αντιμέτρων κυβέρνησης - μονοπωλίων».
Η επίσκεψη περιελάμβανε ομιλία από τον Τάκη Πετρόπουλο, σύμβουλο του δημάρχου Πατρέων στον Αθλητισμό και πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου. Στην ομιλία αναδείχτηκαν πλευρές αξιοποίησης του Σταδίου και δυνατότητες συντήρησης και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών του, μέσω διεκδίκησης αυξημένου προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Σταδίου, όπου έγινε παρουσίαση του μεταλλικού φορέα καθώς και ορισμένων στοιχείων γύρω από την κατασκευή του Σταδίου. Την ξενάγηση έκαναν ο Χρυσοβιτσάνος Νίκος, πολιτικός μηχανικός και στέλεχος του Δήμου Πατρέων, και ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, υπότροφος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα καταστήματα και τις ΑΕ Ν. Αρκαδίας, το Παναρκαδικο Συνδικάτο Τεχνοεργατών Οικοδόμων, το Σωματείο Ενέργειας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ - ΠΑΣΑΣ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Π. Κουφαλάκο, καλώντας τα μέλη τους αύριο, στα δικαστήρια, «να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, να πούμε ένα βροντερό "όχι" στην ποινικοποίηση των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος», όπως αναφέρουν.
Τη δίωξη καταγγέλλει με ψήφισμά του και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις αντίστοιχες υπηρεσίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει. Καλεί, επίσης, τα σωματεία του νομού να παρευρεθούν αύριο στα δικαστήρια στην Τρίπολη.
Σε δώδεκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος φοιτητής Φιλοσοφικής για τον ξυλοδαρμό του αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγέλου Συρίγου. Η καταδίκη ήταν χωρίς ελαφρυντικά και αφορά τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής. Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τρία άτομα, όταν σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει, είχε προσπαθήσει να τους αποτρέψει από το να κάνουν ένα γκράφιτι.