ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των λαών

Σε πλήρη στοίχιση κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά αστικά κόμματα συνεχίζουν να «περνάνε» από τη Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, διακρατικές συμφωνίες με τις οποίες «ανοίγουν» νέα πεδία κερδοφορίας στα εγχώρια και ευρωπαϊκά μονοπώλια σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων των λαών. Η χτεσινή συμφωνία που κατατέθηκε όπως και οι προηγούμενες σε μορφή νομοσχεδίου αφορά το πλαίσιο για την «εταιρική σχέση και συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της αφενός και της Μογγολίας αφετέρου».

Οι βασικοί σκοποί της συμφωνίας αποτυπώνονται με ακρίβεια στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Ο ένας είναι η γεωπολιτική και πολιτική επιρροή της ΕΕ σε μία περιοχή που συνορεύει με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της, Ρωσία και Κίνα, και ο άλλος η εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και του λαού της. «Από πλευράς ΕΕ επιδιώκεται - αναφέρει η αιτιολογική έκθεση - η διεύρυνση του πεδίου σχέσεων και της συνεργασίας με τη Μογγολία και ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα αυτή, η οποία δεδομένης της εξωτερικής της πολιτικής μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο εταίρο σε διάφορα διεθνή ζητήματα (...) δεδομένης και της γεωστρατηγικής της θέσης και σημασίας»... Ακόμα, επιδίωξη της ΕΕ, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση είναι «η αύξηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας και εκμετάλλευσης επιχειρηματικών ευκαιριών στη χώρα», ενώ σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για τις «θετικές επιδόσεις» της Μογγολίας «της εξορυκτικής βιομηχανίας (κυρίως άνθρακα και χαλκού) και τις άμεσες ξένες επενδύσεις». Και βέβαια από όλο αυτό το αλισβερίσι προσδοκά τα δικά της οφέλη και μπίζνες η εγχώρια αστική τάξη.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, από την πρώτη στιγμή, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (χτες απουσίαζε λόγω συμμετοχής στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος) είχε αναδείξει καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ότι «πρόκειται για λεόντειες, "ετεροβαρείς" για τους λαούς, συμφωνίες, που έχουν ως βασικό στόχο να περιορίσουν διοικητικά, οικονομικά κι άλλα εμπόδια στη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, στις χώρες αυτές, καταργώντας κάθε προστατευτικό και ρυθμιστικό μέτρο». Ως παράδειγμα ανέφερε τα άρθρα 19 και 20, όπου, προδιαγράφοντας την έφοδο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και κεφαλαίων σε αυτήν τη χώρα, αναφέρεται ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ροή επενδύσεων με την ανάπτυξη ελκυστικού και σταθερού περιβάλλοντος», «τη διερεύνηση διοικητικών μηχανισμών για τη διευκόλυνση των επενδυτικών ροών και την προώθηση σταθερών, διαφανών, ανοιχτών και χωρίς διακρίσεις κανόνων για τους επενδυτές». Ακόμα ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που συνδέονται με αντι-ανταγωνιστική πρακτική, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο διμερές εμπόριο», να «διευκολύνουν την κίνηση κεφαλαίων» κ.λπ.

Οπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, το κεφάλαιο της ΕΕ ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών της Μογγολίας και προβλέπεται η διευκόλυνσή του μέσω των δημόσιων επενδύσεων, για τη διείσδυσή του σε τομείς που αφορούν την Ενέργεια, το νερό, συνολικά σε κάθε κερδοφόρα δράση. Σημείωσε ακόμα το γεωπολιτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτή η χώρα για την ΕΕ και αναφέρθηκε στα σχετικά κεφάλαια της συμφωνίας που δείχνουν την επιδίωξη της ΕΕ για την αύξηση της πολιτικής της επιρροής στη χώρα, όπως είναι αυτά που προβλέπουν συνεργασία στους τομείς δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας κ.λπ., «τα οποία η ΕΕ χρησιμοποιεί όπως την συμφέρουν - σημείωσε η Δ. Μανωλάκου - για την άσκηση πολιτικών πιέσεων, εκβιασμών και επεμβάσεων».

Χαρακτηριστικά ως προς τους σκοπούς της συμφωνίας ήταν και αυτά που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι ένα από τα «βασικά θέματα που επιχειρούνται να κατοχυρωθούν είναι (...) προφανώς και η αύξηση της εμπορικής και της οικονομικής συνεργασίας και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών στη χώρα».

Η ναζιστική ΧΑ καταψήφισε όχι γιατί διαφωνεί με το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά για διαχειριστικούς λόγους (π.χ. θέλει πρόσδεση με την ιμπεριαλιστική Ρωσία κ.ά.).

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ολοκληρώθηκαν οι σχολιασμοί των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής

Σε σχολιασμό των καταθέσεων των μαρτύρων για τις συσχετιζόμενες υποθέσεις που εξετάστηκαν μέχρι τώρα στο δικαστήριο προχώρησε χτες η Πολιτική Αγωγή, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Εχουν εξεταστεί οι δολοφονικές επιθέσεις στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, ο εμπρησμός καταστήματος Καμερουνέζου στην Πλατεία Αμερικής, το σπάσιμο των γραφείων της Τανζανικής Κοινότητας, ρατσιστικές επιθέσεις, επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, δολοφονικές επιθέσεις σε Πακιστανούς εργάτες στην Ιεράπετρα. Κάποιες από αυτές έχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για τους χρυσαυγίτες, όπως π.χ. η επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», το μαχαίρωμα μαθητή έξω από το σχολείο του στο Π. Φάληρο, ενώ άλλες, όπως αναδείχθηκε, δεν κατάφεραν να φτάσουν στο ακροατήριο, όπως ο εμπρησμός σε τζαμί το 2010 από τη χρυσαυγίτικη ομάδα στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου κινδύνευσαν να καούν μετανάστες από το Μπανγκλαντές.

Η Πολιτική Αγωγή επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι από τις καταθέσεις αναδείχθηκε πως τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής που εξετάζονται ήταν προσχεδιασμένες, απρόκλητες επιθέσεις, που οργανώθηκαν, καθοδηγήθηκαν και εγκρίθηκαν σύμφωνα με τις εντολές της ηγεσίας της, η οποία κηρύσσει έμπρακτα το φυλετικό μίσος και τη βία κατά των «διαφορετικών»: Μελαψών, ξένων, μεταναστών, όσων έχουν άλλη θρησκεία, όσων θεωρούνται ιδεολογικοί εχθροί και πολιτικοί αντίπαλοι. Σκοπός των επιθέσεων, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και κατέληξαν σε βαρύτατους τραυματισμούς, ήταν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων, με τα θύματα να στοχοποιούνται επειδή αντιπροσωπεύουν όσα η ναζιστική ιδεολογία κατατάσσει στους εχθρούς της. Εκτελέστηκαν με παρόμοιο τρόπο, από τα τάγματα εφόδου (στρατιωτική δομή και ιεραρχία, ομοιόμορφη εμφάνιση, δήλωση πολιτικής ταυτότητας κ.ά.).

Επισημάνθηκε μεταξύ των κοινών στοιχείων των επιθέσεων, όπως προέκυψε, και η προσωπική συμμετοχή ηγετικών στελεχών στις επιθέσεις (π.χ. Λαγός - Μίχος στο «Συνεργείο»). Η Πολιτική Αγωγή θύμισε ότι ο καταδικασμένος δράστης της επίθεσης στην «Αντίπνοια», Σιατούνης, που μαχαίρωσε τον δάσκαλο Ισπανικών με δολοφονική πρόθεση, ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής και «ανταμείφθηκε» για το έγκλημά του με το να είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της οργάνωσης, ενώ στη δίκη του τον υπερασπίστηκαν τα ηγετικά στελέχη της, Κασιδιάρης και Λαγός.

Για τη δολοφονική επίθεση στον μαθητή Φ. Δεμερτζίδη έξω από το σχολείο του, τονίστηκε ότι εντάσσεται στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται στο βούλευμα. Σημειώνεται σχετικά ότι εκτός από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, «καταγράφονται και συχνές βίαιες δράσεις ιδιαίτερης βαρύτητας από μέλη της Χρυσής Αυγής σε μικρές ομάδες, των δύο έως πέντε ατόμων, που ενεργούσαν είτε προγραμματισμένα (έβγαιναν για να χτυπήσουν αλλοδαπούς) είτε παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους, πάντοτε όμως έχοντας την πεποίθηση (και ορθώς) ότι ενεργούν ως γνήσιοι χρυσαυγίτες (...)».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αξιολογεί «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο

Την κατάσταση στο Αιγαίο συζήτησε στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα «νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή την τελευταία περίοδο». Ακόμα, αναφέρεται ότι η Τουρκία «επανέλαβε την προτίμησή της για επίλυση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με την Ελλάδα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του εποικοδομητικού διαλόγου, αλλά δηλώθηκε ότι οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα».

Στο μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου, για να πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση με αληθινά πυρά, την Κυριακή 2 Απρίλη.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, αλλά σε διεθνή χωρικά ύδατα.

  • Στο μεταξύ, χτες, 2 οπλισμένα τουρκικά «F-16» προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.
Στην Ελλάδα ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χτες ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (NATO ALLIED MARITIME COMMAND - MARCOM), Βρετανός αντιναύαρχος Κ. Τζόνστοουν, επισήμως στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ. Χτες συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, με τον οποίο συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με εστίαση στην επιχείρηση της ναυτικής δύναμης SNMG2 για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο». Επίσης, συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ν. Τσούνη, και ακολούθως μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Γ. Παυλόπουλο, ενημερώθηκε για την οργάνωση και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου, και επέβη σε πολεμικά πλοία ελλιμενισμένα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ