Τίποτα δεν θεωρείται βέβαιο για το αποτέλεσμα
© KEYSTONE / SALVATORE DI NOLF |
Ηδη σε πρεσβείες της Τουρκίας (εδώ στην Ελβετία) Τούρκοι υπήκοοι έχουν αρχίσει να ψηφίζουν για το δημοψήφισμα |
Τις προσπάθειές τους εντείνουν όλα τα αστικά στρατόπεδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της προεκλογικής μάχης που δίνεται για την έγκριση ή απόρριψη των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ορισμένοι αναλυτές - Τούρκοι και Δυτικοί - υποστηρίζουν ότι μέχρι τις 16 Απρίλη (ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος) τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» θα κονταροχτυπιούνται σκληρά, ενώ αρκετοί εστιάζουν και στις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν διαφωνίες τόσο στο εσωτερικό του (κυβερνώντος) ΑΚΡ, από πλευρές που αντιδρούν ειδικότερα στην αναθεώρηση αλλά και γενικότερα στην κομματική ηγεσία, όσο και στο εθνικιστικό ΜΗΡ (όπου επίσης εδώ και καιρό εκδηλώνονται διαφωνίες ως προς τη γραμμή της ηγεσίας).
Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας «Γκεζίσι» (Gezici) εμφανίζει το «όχι» να συγκεντρώνει 51% των ερωτηθέντων, έναντι 58% που συγκέντρωνε το Γενάρη (όταν το 42% δήλωνε ότι θα ψηφίσει «ναι»). Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη αποχή στις μικρές ηλικίες, που στην κατηγορία 18 - 27 ετών φέρεται να φτάνει το 45%.
Ακόμα, το αραβικό δίκτυο «Αλ Μόνιτορ» μετέδωσε χτες ότι σε 28 δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα, οι 12 έδιναν σαφές προβάδισμα στο «όχι» και οι 8 στο «ναι».
Στον αντίποδα της προσπάθειας εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων στις προτεραιότητες της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, το ΚΚ Τουρκίας δίνει τη μάχη για την απόρριψη των μεταρρυθμίσεων, προσπαθώντας να αναδείξει την αντιδραστική φύση της σημερινής ηγεσίας της χώρας, που δεν εξαντλείται στη συγκεκριμένη αναθεώρηση αλλά αφορά στην ίδια τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομικής βάσης, και καλεί το λαό να προτάξει την οργάνωση των αγώνων του, με γνώμονα τις δικές του σύγχρονες ανάγκες. Δίνει τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες, διαρκώς αντιμέτωπο με την ολόπλευρη καταστολή και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία Αδανα (νότια) δύο μέλη του κόμματος συνελήφθησαν ενώ έκαναν εξόρμηση, αφού ασφαλίτες τους πλησίασαν και τους ρώτησαν μάλιστα αν θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων. Αντίστοιχο κλίμα διαμορφώνεται σε πολλές περιοχές. Μια 19χρονη μαθήτρια στην επαρχία Χατάι (επίσης στα νότια) αποβλήθηκε από το σχολείο της, μάλιστα ενώ ολοκλήρωνε την προετοιμασία για τις εξετάσεις της, επειδή συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ της απόρριψης των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη, στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος δικηγόρος, μέλος του κόμματος.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσει στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και άλλα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας, αλλά όχι - σύμφωνα και με το «Ρόιτερς» - εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Χτες, η εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούνταν αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με τους οποίους ο Τίλερσον φτάνει στην Τουρκία μεταξύ άλλων για να συζητήσει τη δημιουργία μιας «ενδιάμεσης ζώνης σταθερότητας» (στα τουρκο-συριακά σύνορα).
Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν - σύμφωνα με την εφημερίδα - ότι «θέλουμε να δούμε, ειδικά στα σύνορα των συμμάχων μας, περιοχές όπου ο εμφύλιος αποκλιμακώνεται, όπου μπορεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά (...) Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία πώς θα ενισχύσουμε πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός που οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν με τους Ρώσους και άλλους στη διαδικασία στην Αστάνα».
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Λίγα 24ωρα πριν τις σερβικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 2 Απρίλη, ανέβηκε χτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το θερμόμετρο της έντασης, με αφορμή το μπλόκο που έστησαν μερικές δεκάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, εμποδίζοντας την πορεία 60 λεωφορείων που μετέφεραν πολλές εκατοντάδες Σέρβους με κατεύθυνση το Λεπόσαβιτς. Στην περιοχή είχε προγραμματίσει ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 2ας Απρίλη, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Μπροστά στο ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων, το κομβόι των σερβικών λεωφορείων ματαίωσε τα σχέδια μετάβασης στο Λεπόσαβιτς, επιστρέφοντας στη Σερβία. Νωρίτερα, ο Σέρβος υποψήφιος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε να ματαιώσει την προεκλογική του συγκέντρωση στο Λεπόσαβιτς, δηλώνοντας πως «δεν παίρνει εντολές από την Πρίστινα» και πως δεν ανέχεται τους όρους που έθεσαν, όπως να μην ξεπεράσει η εκδήλωση σε διάρκεια τις τρεις ώρες και να μην έχει μαζί του τους Σέρβους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.
Ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε υποκριτικά πως ο ίδιος είναι υπέρ της ελευθερίας συναθροίσεων των Σέρβων στην περιοχή.
Στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών και στα Βαλκάνια, σταθερά συνεχίζεται και η ανάμειξη της Τουρκίας σε μια σειρά αντιλαϊκές επιδιώξεις.
Προχτές, βρέθηκε στην Αγκυρα ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών του Κοσσόβου, Ρασίμ Ντεμίρι, που σε δηλώσεις του τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα προσφέρει τη στήριξή της για τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων». Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», πρόσθεσε μάλιστα ότι το Κόσσοβο νιώθει σίγουρο πως «θα διασφαλίσει τη στήριξη και του ΝΑΤΟ και άλλων οργανισμών».
Θυμίζουμε ότι στις αρχές του Μάρτη, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (και πρώην αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, έθεσε στο κοινοβούλιο του προτεκτοράτου ζήτημα δημιουργίας κανονικού στρατού, με μετασχηματισμό της σημερινής «Δύναμης Ασφαλείας Κοσσόβου» (KSF). Μάλιστα, ο Θάτσι συνέδεσε τη δημιουργία «κανονικών» Ενόπλων Δυνάμεων με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας «για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Σερβίας, δεδομένου του ότι, τυπικά, το Κόσσοβο παραμένει (σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) «αναπόσπαστο τμήμα» της σερβικής εδαφικής επικράτειας.
Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δίνουν και παίρνουν, καθώς ενόψει εκλογών, το Σεπτέμβρη, οι κυβερνητικοί εταίροι, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, στο πλαίσιο της χειραγώγησης του λαού με διαφορετικά μείγματα αστικής διαχείρισης αλλά τη στρατηγική του κεφαλαίου, σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Μια αντιπαράθεση που σχετίζεται συνολικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ και τα προβλήματα συνοχής της.
Τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν αυτήν τη βδομάδα καταγράφοντας είτε οριακό προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών είτε «ισοπαλία» με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε δύο, ισχυρότερο κόμμα αναδεικνύεται η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση υπό την Αγκ. Μέρκελ (CDU): Στη δημοσκόπηση της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ) θα λάμβανε 34% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη), ενώ το δεύτερο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) 33% (+2,5% ). Στη δημοσκόπηση του περιοδικού «Stern» και του τηλεοπτικού δικτύου RTL το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών παραμένει αμετάβλητο (34%), ενώ του SPD, με 32%, καταγράφει αύξηση 1%.
Τρίτο κόμμα παραμένει το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Die Linke) με 8% και στις δύο δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) λαμβάνουν 7,5% και 6,5% αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της FAZ, ενώ στη δημοσκόπηση των «Stern» /RTL και τα δύο αυτά κόμματα παραμένουν σταθερά στο 7% και 6% αντίστοιχα. Το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταγράφει 7% και στις δύο δημοσκοπήσεις.
Προχτεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας «Ιnsa» για την «Bild» δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ισοψηφούν με 32% (σ.σ. το SPD παραμένει σταθερό και το CDU/CSU αυξάνει το ποσοστό κατά 1% σε σχέση με προηγούμενη), οι Πράσινοι παίρνουν 6,5%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» 8,5% των ψήφων, το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) 6%, η ακροδεξιά - αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) 11% και «Αλλο» απάντησε το 4%. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 24 - 27/3 σε 2.034 ερωτηθέντες.
Γερμανοί πολιτικοί βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) ως «φίλα προσκείμενοι» στο «κίνημα» του ιμάμη και επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ». Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στη λίστα της ΜΙΤ βρίσκεται - ανάμεσα σε 300 ονόματα - το όνομα της βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μισέλ Μουντεφέρινγκ, όπως και όνομα ενός βουλευτή του CDU. Η σοσιαλδημοκράτισσα βουλευτής είναι εδώ και χρόνια μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της Γερμανο-τουρκικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη βρέθηκε στην Τουρκία με μια ομάδα του Κοινοβουλίου της Γερμανίας.
Στο μεταξύ, από προχτές η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας «κατ' αγνώστων», αντιδρώντας στις καταγγελίες για παρακολουθήσεις από τη ΜΙΤ, εντός του γερμανικού εδάφους, φερόμενων «Γκιουλενιστών», ενώ διάφοροι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν αυτή τη δράση «παρανοϊκή».