Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυναμώνει η προεκλογική αντιπαράθεση

Τίποτα δεν θεωρείται βέβαιο για το αποτέλεσμα

Ηδη σε πρεσβείες της Τουρκίας (εδώ στην Ελβετία) Τούρκοι υπήκοοι έχουν αρχίσει να ψηφίζουν για το δημοψήφισμα

© KEYSTONE / SALVATORE DI NOLF

Ηδη σε πρεσβείες της Τουρκίας (εδώ στην Ελβετία) Τούρκοι υπήκοοι έχουν αρχίσει να ψηφίζουν για το δημοψήφισμα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις προσπάθειές τους εντείνουν όλα τα αστικά στρατόπεδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της προεκλογικής μάχης που δίνεται για την έγκριση ή απόρριψη των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ορισμένοι αναλυτές - Τούρκοι και Δυτικοί - υποστηρίζουν ότι μέχρι τις 16 Απρίλη (ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος) τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» θα κονταροχτυπιούνται σκληρά, ενώ αρκετοί εστιάζουν και στις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν διαφωνίες τόσο στο εσωτερικό του (κυβερνώντος) ΑΚΡ, από πλευρές που αντιδρούν ειδικότερα στην αναθεώρηση αλλά και γενικότερα στην κομματική ηγεσία, όσο και στο εθνικιστικό ΜΗΡ (όπου επίσης εδώ και καιρό εκδηλώνονται διαφωνίες ως προς τη γραμμή της ηγεσίας).

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας «Γκεζίσι» (Gezici) εμφανίζει το «όχι» να συγκεντρώνει 51% των ερωτηθέντων, έναντι 58% που συγκέντρωνε το Γενάρη (όταν το 42% δήλωνε ότι θα ψηφίσει «ναι»). Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη αποχή στις μικρές ηλικίες, που στην κατηγορία 18 - 27 ετών φέρεται να φτάνει το 45%.

Ακόμα, το αραβικό δίκτυο «Αλ Μόνιτορ» μετέδωσε χτες ότι σε 28 δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα, οι 12 έδιναν σαφές προβάδισμα στο «όχι» και οι 8 στο «ναι».

Συλλήψεις μελών του ΚΚ Τουρκίας

Στον αντίποδα της προσπάθειας εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων στις προτεραιότητες της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, το ΚΚ Τουρκίας δίνει τη μάχη για την απόρριψη των μεταρρυθμίσεων, προσπαθώντας να αναδείξει την αντιδραστική φύση της σημερινής ηγεσίας της χώρας, που δεν εξαντλείται στη συγκεκριμένη αναθεώρηση αλλά αφορά στην ίδια τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομικής βάσης, και καλεί το λαό να προτάξει την οργάνωση των αγώνων του, με γνώμονα τις δικές του σύγχρονες ανάγκες. Δίνει τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες, διαρκώς αντιμέτωπο με την ολόπλευρη καταστολή και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία Αδανα (νότια) δύο μέλη του κόμματος συνελήφθησαν ενώ έκαναν εξόρμηση, αφού ασφαλίτες τους πλησίασαν και τους ρώτησαν μάλιστα αν θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων. Αντίστοιχο κλίμα διαμορφώνεται σε πολλές περιοχές. Μια 19χρονη μαθήτρια στην επαρχία Χατάι (επίσης στα νότια) αποβλήθηκε από το σχολείο της, μάλιστα ενώ ολοκλήρωνε την προετοιμασία για τις εξετάσεις της, επειδή συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ της απόρριψης των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη, στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος δικηγόρος, μέλος του κόμματος.

Σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα ο Τίλερσον

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσει στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και άλλα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας, αλλά όχι - σύμφωνα και με το «Ρόιτερς» - εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Χτες, η εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούνταν αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με τους οποίους ο Τίλερσον φτάνει στην Τουρκία μεταξύ άλλων για να συζητήσει τη δημιουργία μιας «ενδιάμεσης ζώνης σταθερότητας» (στα τουρκο-συριακά σύνορα).

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν - σύμφωνα με την εφημερίδα - ότι «θέλουμε να δούμε, ειδικά στα σύνορα των συμμάχων μας, περιοχές όπου ο εμφύλιος αποκλιμακώνεται, όπου μπορεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά (...) Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία πώς θα ενισχύσουμε πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός που οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν με τους Ρώσους και άλλους στη διαδικασία στην Αστάνα».

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χτες ότι οι οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ που είχαν απομακρυνθεί τον Οκτώβρη από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας «τρομοκρατικών απειλών» θα επιστρέψουν κανονικά, εφιστώντας την προσοχή σε Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται ειδικά τη νότια Τουρκία να είναι προσεκτικοί εξαιτίας «της συνεχούς τρομοκρατικής απειλής».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ