Copyright Phil Nijhuis |
Η προχτεσινή συνάντηση των 13 κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή |
Την Πέμπτη το απόγευμα, μια μέρα μετά τις εκλογές, συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι ηγέτες των 13 κομμάτων που εκλέγονται στο ολλανδικό Κοινοβούλιο των 150 εδρών και όρισαν τον υπουργό Υγείας, Εντιθ Σίπερς, επικεφαλής της διαδικασίας σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ο Σίπερς θα βολιδοσκοπήσει τα κόμματα με στόχο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη να έχει έτοιμη αναφορά, που θα είναι η βάση συζήτησης στη νέα συνάντηση των κομμάτων την Πέμπτη. Στη συνέχεια θα αρχίσουν οι προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των πιθανών κομμάτων που θα σχηματίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με αναλυτές, το κόμμα του Μ. Ρούτε (VVD) είναι πιθανόν να συναινέσει με τους Χριστιανοδημοκράτες (Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση - CDA) με 19 έδρες και τους φιλελεύθερους Δημοκράτες 66 (D66), επίσης με 19 έδρες. Η σοσιαλδημοκρατική «Πράσινη Αριστερά», που αύξησε κατά 10 τις έδρες της και τώρα έχει 14, είναι επίσης μια επιλογή.
Η εφημερίδα «Trouw» στο κύριο άρθρο της σημειώνει ότι ο υπουργός Υγείας στοχεύει σε μια σταθερή πλειοψηφική κυβέρνηση, αν όμως αυτό αποδειχθεί πολύ δύσκολο, μια μειοψηφική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Η εφημερίδα βλέπει πρόβλημα στη συνεργασία του Ρούτε με τους D66 και τη Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση όσον αφορά την εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και καταλήγει πως οι κυβερνήσεις μειοψηφίας μπορεί να είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες, με την προϋπόθεση τα κόμματα να θέλουν να συνεργαστούν και να μην εξαναγκάσουν σε νέες εκλογές.
Η «Financieele Dagblad» αμφιβάλλει επίσης αν το Εργατικό Κόμμα θα αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο που θα εξασφαλίσει πλειοψηφική κυβέρνηση. Ούτε και η «Πράσινη Αριστερά» είναι πολύ πιθανόν να δώσει στην κυβέρνηση Ρούτε μια άνετη πλειοψηφία.
Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στο Εργατικό Κόμμα (PvdA - είναι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Γιούρογκρουπ) για τα αίτια της εκλογικής του κατάρρευσης. Το Εργατικό Κόμμα συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση με το κόμμα του Ρούτε έχοντας 38 έδρες, αλλά σε αυτές τις εκλογές έπεσε στις 9 έδρες. Αρκετά στελέχη του κόμματος εμφανίζονται να προτείνουν την αυτοδιάλυσή του. Ο πρόεδρος του κόμματος, Χανς Σπέκμαν, ο οποίος έχει ήδη πει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παραιτηθεί, είναι πιθανό να μην πάρει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη συνεδρίαση του κόμματος που αναμενόταν να γίνει σήμερα.
Το ζήτημα του εθνικού προστατευτισμού διχάζει τις αστικές τάξεις
ΜΠΑΝΤΕΝ - ΜΠΑΝΤΕΝ.--
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών («G20») στη συνεδρίασή τους στη Γερμανία (που έχει την προεδρία αυτήν την περίοδο), που ξεκίνησε χτες στο Μπάντεν - Μπάντεν και συνεχίζεται σήμερα, διαρρέουν ότι θα δυσκολευτούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για τον προστατευτισμό, αφού η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να εξετάζει την επιβολή δασμών που θα καταστήσουν ακριβότερες τις εισαγωγές. Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος της «G20», το οποίο συνεχώς τροποποιείται και αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί σήμερα, αναφέρεται σύμφωνα με διαρροή στο «Reuters», ότι θα σημειώνεται: «Επαναλαμβάνουμε ότι η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θα διαβουλευτούμε στενά για τις αγορές συναλλάγματος. Επαναβεβαιώνουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα θέσουμε ως στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για λόγους ανταγωνισμού».
Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αναφορά στο εμπόριο και τα θέματα του προστατευτισμού, σπάζοντας την παράδοση μιας δεκαετίας, σύμφωνα με την οποία στα ανακοινωθέντα του «G20» τα χρόνια αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι τρόποι διατύπωσης, για να επικυρωθεί το ελεύθερο εμπόριο και να απορριφθεί ο προστατευτισμός.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, μετά τη συνάντησή του με τον οικοδεσπότη Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε προχτές στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εμπορικούς πολέμους, αλλά συγκεκριμένες εμπορικές σχέσεις χρειάζεται να επανεξεταστούν, για να γίνουν πιο δίκαιες για τους Αμερικανούς εργαζομένους.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι η προστατευτική στάση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει το «G20» στο να αφήσει εξ ολοκλήρου εκτός της ανακοίνωσης το θέμα του εμπορίου. Επίσης, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του να εξηγήσει τα σχέδιά του αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού φορολογικού κώδικα και της επιβολής δασμών στις εισαγωγές. «Θα του παρουσιάσω τα επιχειρήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου μιλούν κατά της αλλαγής του φορολογικού συστήματος ολόκληρου του κόσμου», είπε.
Πάντως, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπριγκίτε Ζούπρις, δήλωσε χτες σε γερμανικό ραδιόφωνο ότι η Γερμανία μπορεί να καταθέσει προσφυγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρόταση για την επιβολή δασμών. Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που η BMW σχεδιάζει να κατασκευάσει σε νέα βιομηχανική μονάδα στο Μεξικό για να τα εξαγάγει στην αμερικανική αγορά.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Οτι είδε «πολλά σημεία σύγκλισης με την καγκελάριο» δήλωσε ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχε προχτές στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ. Στις δηλώσεις του, υποστήριξε ότι εξέφρασε στη Γερμανίδα ηγέτη την «αφοσίωσή» του στο γαλλογερμανικό άξονα, την επιθυμία του να αγωνιστεί «ενάντια στις ακραίες φωνές» και τη βούλησή του «να τηρήσει τις δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Γαλλία απέναντι στην Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τις σύγχρονες ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου.
Με δεδομένες τις έντονες ενδοαστικές διεργασίες εντός Γαλλίας, που αποτυπώνουν την προσπάθεια του κεφαλαίου να διασφαλίσει την απαιτούμενη «ευελιξία» στην ΕΕ για να μπορεί να στηρίξει τα αυτοτελή του συμφέροντα, διεκδικώντας ανάκτηση έστω ενός μέρους της δικής του χαμένης «δύναμης», ο Μακρόν είπε ότι συζήτησε με την Μέρκελ την επιθυμία του να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα, να επεξεργαστεί «ένα πακέτο επενδύσεων για την οικονομία» και «να αποκαταστήσει μια ισχυρή εμπιστοσύνη μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας». Επίσης, ισχυρίστηκε πως η συνομιλήτριά του ήταν «πολύ ανοιχτή σε ένα ακόμη πιο ισχυρό γαλλογερμανικό ζεύγος», ιδίως σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, και εξέφρασε ελπίδα για την ενίσχυση «της Ευρώπης της άμυνας (...) της ψηφιακής τεχνολογίας και του περιβάλλοντος», καθώς και την επιθυμία του να δοθεί μια «ώθηση στην αύξηση των επενδύσεων στην Ευρωζώνη».
Οπως υπογράμμισε ακόμα ο Μακρόν, «δεν είναι δυνατό να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα για τη Γαλλία χωρίς ανησυχία για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά και για τη Γερμανία».
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Μακρόν συμμετείχε και σε εκδήλωση με τίτλο «Τι μέλλον για την Ευρώπη;», με άλλους ομιλητές τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και τον ακαδημαϊκό Γιούργκεν Χάμπερμας.
Σημειώνουμε ότι ο Μακρόν θεωρείται ο επικρατέστερος για τη θέση του Γάλλου Προέδρου, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να βγαίνει πρώτος στομ β' γύρο των εκλογών έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, που μέχρι σήμερα εμφανίζεται να επικρατεί στον α' γύρο.
Στο εκλογικό πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα ο Μακρόν σημειώνεται ότι «είναι καιρός, στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας (ασφάλεια, μετανάστες, εμπόριο, ψηφιακή τεχνολογία) να επιβεβαιωθεί ότι η αληθινή κυριαρχία περνά μέσα από τη δράση σε επίπεδο ευρωπαϊκό, σε ένα ανανεωμένο πλαίσιο δημοκρατίας. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ευρώπη συγκεντρώνεται στις μεγάλες προκλήσεις και τολμά να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της στον κόσμο. Το να θέλει κανείς να αδυνατίσει την Ευρώπη, σημαίνει να αφήσει τη Γαλλία μόνη απέναντι στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις. Η Ευρώπη πρέπει να αποτελεί μια συμπληρωματική προστασία για τη Γαλλία».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Οντοξα» το 75% των Γάλλων ψηφοφόρων επιθυμεί την αποχώρηση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών. Ακόμα, εννέα στους δέκα Γάλλους θεωρούν ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είναι έντιμος, ενώ περίπου τα 3/4 θεωρούν ότι δεν είναι «πειστικός» ούτε «απαντά στις ανησυχίες τους».