ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αύριο διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές

Ολοι οι ...αστοί στην «πίστα» (κατά την επίσκεψή τους στην εφημερίδα «De telegraaf»)

AP 2017

Ολοι οι ...αστοί στην «πίστα» (κατά την επίσκεψή τους στην εφημερίδα «De telegraaf»)
Στο φόντο της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας διεξάγονται αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία για τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Τα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το φιλελεύθερο «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, και το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) με αρχηγό τον Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος προέρχεται από το σημερινό κυβερνών κόμμα (και συνεργαζόταν με αυτό ως το 2012). 28 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, όλα όμως βρίσκονται στην ίδια βασική ρότα, αυτή της υπεράσπισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «Peil» έδειχνε πρώτο το κυβερνών κόμμα (VVD) με 24 έδρες και στη δεύτερη θέση το κόμμα του Βίλντερς με 22 έδρες, όπως και η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA). Ακολουθεί η «Πράσινη Αριστερά» με 20, το φιλελεύθερο κόμμα «Δημοκράτες 66» (D66) με 17, το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 15 και μετά το Εργατικό Κόμμα (PvdA - είναι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Γιούρογκρουπ) με 9 έδρες και έπονται άλλα κόμματα, όπως η Χριστιανική Ενωση, το συντηρητικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, το Κόμμα των Ζώων και άλλα.

Πολιτικοί αναλυτές της χώρας σημειώνουν πως κανένα κόμμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πάνω από 17% και πως «θα προκύψει ένας κυβερνητικός συνασπισμός τριών, τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων» για τις «76 έδρες που απαιτούνται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Επιπλέον, «μέχρι και την τελευταία μέρα, πάνω από το 20% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, ενώ 3% αποφασίζει στην κάλπη. Γύρω στις 60 έδρες θα μπορούσαν να είναι αβέβαιες», αναφέρουν.

Κατά την προεκλογική περίοδο, στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα όπως ο ρόλος της ΕΕ - με το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού να ενισχύεται - αλλά και το Μεταναστευτικό, ενώ ανέβηκαν οι τόνοι ενάντια σε μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα. Τον «τόνο» έδινε και η εμφανιζόμενη δημοσκοπική άνοδος του Γκ. Βίλντερς, με συνθήματα όπως «Η Ολλανδία και πάλι στα χέρια μας», ζητώντας περιορισμό της μετανάστευσης, λιγότερες αρμοδιότητες στην ΕΕ και περισσότερο «εθνική πολιτική», ενίοτε και δημοψήφισμα για «Νexit», κλείσιμο των μουσουλμανικών τεμένων κ.λπ. Αντίστοιχα το συντηρητικό - φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε προτρέπει τους μετανάστες «Συμπεριφέρσου κανονικά ή φύγε», εμφανίζεται ενάντια στη διεύρυνση της ΕΕ με νέα μέλη και ζητά περιορισμό των εξουσιών της. Από σοσιαλδημοκράτες διαφόρων αποχρώσεων γίνεται λόγος περί «προοδευτικού πατριωτισμού». Ενδεικτικά οι Πράσινοι θέλουν μια ΕΕ πιο δυνατή αλλά πιο ...«δημοκρατική». Πρόκειται για θέσεις που εντάσσονται στην ενδοαστική κόντρα για το μέλλον και τον χαρακτήρα της ΕΕ, με δεδομένη και αναμφισβήτητη πάντως την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που χτυπάει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται τα μέτρα καταστολής στο όνομα της «τρομοκρατικής απειλής»

Συνεργασία γερμανικής αστυνομίας και στρατού για επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ενίσχυση της παρακολούθησης με κάμερες σε δημόσιους χώρους

Κοινή άσκηση της γερμανικής αστυνομίας και του ομοσπονδιακού στρατού, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία, πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα σε πολλά σημεία της χώρας. Η συνεργασία αστυνομίας και στρατού για επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας παρουσιάζεται από τη γερμανική κυβέρνηση ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της «απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας», επιβεβαιώνοντας πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα αξιοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις για ένταση της καταστολής κατά των λαών και του εργατικού κινήματος. Παράλληλα, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση της παρακολούθησης και καταγραφής εικόνων μέσω καμερών παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», η άσκηση με την επωνυμία «GETEX» έγινε σε έξι ομόσπονδα κρατίδια με τη συμμετοχή 360 στρατιωτών. Είναι η πρώτη στο είδος της στη μεταπολεμική Γερμανία, καθώς το γερμανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις κατά των «εχθρών του κράτους», δηλαδή για την κατάπνιξη επαναστατικών κινημάτων. Ιστορικά, ήταν ο στρατός της Πρωσίας που κατέπνιξε την πρώτη γερμανική αστική επανάσταση το 1848. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, λίγο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», ο γερμανικός στρατός υπό τις εντολές της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης πυροβολούσε κομμουνιστές και μέλη των εργατικών και αγροτικών συμβουλίων.

Σήμερα, αξιοποιούνται από τη γερμανική κυβέρνηση οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Βερολίνο για να σπείρουν το φόβο και να «νομιμοποιηθούν» στη λαϊκή συνείδηση τα μέτρα καταστολής. Η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ, Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, δηλώνει σχετικά: «Οι τρομοκράτες συνεργάζονται, δεν γνωρίζουν σύνορα. Για το λόγο αυτό πρέπει οι γερμανικές αρχές ασφαλείας να επικοινωνούν άμεσα και να λειτουργούν αποτελεσματικότερα από ό,τι στο παρελθόν. Οι κοινές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να προσκρούουν σε όρια αρμοδιοτήτων ή συνόρων ομόσπονδων κρατιδίων». Για τον υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, η πρώτη κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων τρομοκρατικών χτυπημάτων δεν θα είναι η τελευταία.

Νομοσχέδιο για κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για ενίσχυση της βιντεοεπιτήρησης σε εμπορικά κέντρα, στάδια, πλατείες μεγάλων πόλεων, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, χώρους στάθμευσης οχημάτων, λεωφορεία και τρένα στο όνομα της «διασφάλισης του αισθήματος ασφάλειας», μετά τις επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα πακέτο μέτρων του υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, που ανακοινώθηκε το 2016.

Οι περιφερειακές αρχές προστασίας των δεδομένων εξακολουθούν να εξετάζουν τα αιτήματα των αρχών για χρήση των δεδομένων που καταγράφουν οι κάμερες παρακολούθησης. Ομως, πλέον με το νόμο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η άρση τυχόν αντιρρήσεων, στο όνομα της εσωτερικής ασφάλειας και της διατήρησης της τάξης.

Η Βουλή συμφώνησε, επίσης, να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή αστυνομία να χρησιμοποιεί αυτόματα συστήματα για την ανάγνωση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων και κάμερες στη στολή των αστυνομικών, καθώς και να καταγράφει τηλεφωνικές κλήσεις σε κέντρα ελέγχου.

  • Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία του προσωπικού εδάφους στα αεροδρόμια του Βερολίνου. Οπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Verdi, «η απεργία θα τελειώσει στις 5.00 (6.00 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης». Οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στο Βερολίνο, που απασχολούνται κυρίως στη φόρτωση των αποσκευών ή στην καταχώρηση, απεργούν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με μισθολογικά αιτήματα.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμότητα για συνέχιση του παζαριού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την «αποφασιστικότητα» της ελληνοκυπριακής πλευράς «να συνεχίσουμε τον διάλογο» επανέλαβε με νέες δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «τα προσχήματα, από όπου και αν προβάλλονται, δεν θεωρώ ότι αποτελούν αρκετή δικαιολογία για να συνεχίζεται το αδιέξοδο».

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσε να είναι παραγωγικός ένας πιο ενεργός ρόλος των Ηνωμενων Εθνών», εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί «αν ενεργήσουν με το σκεπτικό "να μην πικράνουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά"».

Ενδιαφέρον έχει και μεγάλη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται θέληση για αμοιβαίο συμβιβασμό και υποστηρίζοντας ότι «γίνονται κάποια βήματα» για να επιστρέψουν οι δυο πλευρές στο «τραπέζι του διαλόγου».

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διαθέσεων για παζάρι είναι και η συζήτηση που συντηρείται στα κυπριακά ΜΜΕ για την απαίτηση της Αγκυρας να ισχύουν οι «τέσσερις ελευθερίες» για όσους Τούρκους φτάνουν στην Κύπρο (σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού). Ορισμένες πληροφορίες εμφανίζουν τη Βρετανία να είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσδοκώντας τετελεσμένα και προς δικό της όφελος (εν όψει του Brexit).

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δυο βδομάδες και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε ως διά μαγείας» τη σχέση Τουρκίας - ψευδοκράτους και ότι «δεν είναι εντελώς άτοπο να βρούμε κάποιους τρόπους να διατηρήσουμε κάποια ειδική μεταχείριση για την Τουρκία». Μίλησε ακόμα για «μικρές εξαιρέσεις ή μεταβατικές περιόδους για κάποια προϊόντα από την Τουρκία».

ΔΑΝΙΑ
Απολύσεις 4.000 εργαζομένων στα Ταχυδρομεία

Συνεχίζεται το κύμα απολύσεων στη Δανία, με θύματα αυτή τη φορά τους υπαλλήλους των ταχυδρομείων. Μόνιμη αιτιολογία, η ανταγωνιστικότητα, ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία είναι ιδιωτική, κρατική ή δημοτική. Αν και η παραγωγικότητα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, κοντεύει να ξεπεράσει τα όρια του δυνατού, λόγω απολύσεων και εργοδοτικής τρομοκρατίας, συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις.

Τα «Δανέζικα Ταχυδρομεία» πουλήθηκαν πριν ένα χρόνο στα «Σουηδικά Ταχυδρομεία» (Post Nord), αφού είχαν απολύσει πάνω από 15.000 εργαζόμενους από το 2000 και μετά. Σήμερα ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει την εταιρεία σε ιδιώτες τμηματικά, πουλώντας πρώτα τα φιλέτα, όπως τη διανομή Τύπου, και για να αποδείξει ότι είναι ανταγωνιστική, προχωράει σε απόλυση 4.000 εργαζομένων σε πρώτη φάση.

Τα «Δανέζικα Ταχυδρομεία» από κρατική εταιρεία μετατράπηκαν το 1995 σε ανώνυμη εταιρεία, και από το 2000, με βάση την ευρωενωσιακή ντιρεκτίβα «απελευθέρωσης» του κλάδου, μπήκαν στο παιχνίδι άλλες εταιρείες, που απασχολούσαν προσωπικό από άλλες χώρες με μισθούς πείνας. Με την απόλυση των 4.000 εργαζομένων η διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής τα γράμματα θα διανέμονται μόνο μια φορά τη βδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων 3F, διά στόματος του προέδρου της, θεώρησε παρατραβηγμένο το μέτρο, αλλά παράλληλα ανέλαβε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, ότι μπορούν να βρουν άλλη δουλειά. Επίσης πριν από λίγο καιρό η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία «NOVO», παρά τα δισεκατομμύρια κερδών, ανακοίνωσε 1.000 απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ