ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Διήμερο δράσης στις 21 και 22 Μάρτη

Τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών και σπουδαστών στις οποίες προχωρά το επόμενο διάστημα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μέσα από ένα πολύμορφο πρόγραμμα δράσης, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, με πρώτο άμεσο σταθμό το διήμερο δράσης στις 21 και 22 Μάρτη.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης, την ανάγκη αντεπίθεσης στην επίθεση που δέχονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στα δικαιώματα στις σπουδές, στη δουλειά, στο μέλλον και τόνισε πως «η πλειοψηφία των φοιτητών αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, αγωνίες και άγχη, γιατί κοινή είναι η πολιτική που τσακίζει το δικαίωμά μας στη δουλειά, τη μόρφωση και ζωή. Γιατί η όποια ανάκαμψη και εάν έρθει, η κερδοφορία των μονοπωλίων θα πατήσει στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας.

Απαιτείται, λοιπόν, κοινός αγώνας μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς μας συλλόγους, να μαζικοποιηθούν οι συλλογικές διαδικασίες, να πρωτοστατήσουμε ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να κάνουν το βήμα να μπουν στην οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση. Σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις που ανεξαρτήτως χρώματος, όπως αποδείχτηκε, ρημάζουν τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των μονοπωλίων!».

Τα παραπάνω τονίστηκαν από πλευράς του ΜΑΣ και ανακοινώθηκαν οι πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα:

  • Στις 21 Μάρτη - Μέρα κατά του ρατσισμού, συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα για την ανάγκη αλληλεγγύης στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, απομόνωσης του φασισμού και ρατσισμού, για τις αιτίες του πολέμου, τον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, με πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη ζωντάνια των συλλόγων, συνέχιση της οργανωμένης αλληλεγγύης με μάζεμα σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα κ.ά.
  • Στις 22 Μάρτη, φοιτητές και σπουδαστές διαδηλώνουν μαζί με τους μαθητές στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας για οξυμένα ζητήματα των σχολών τους.
  • Στις 28 Μάρτη, με αιτήματα «άμεση απόσυρση των χαφιεδομηχανημάτων από τα ΜΜΜ και δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές», διοργανώνονται κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΑ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ δηλώνουν πως από τώρα ξεκινά η προετοιμασία για μεγάλη απεργιακή μάχη που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία για το επόμενο διάστημα, θέτοντας το ζήτημα στις διαδικασίες των συλλόγων, ανοίγοντας πλατιά την κουβέντα πλατιά σε κάθε έτος και αμφιθέατρο για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής του κάθε συλλόγου στην απεργία, για την ανάγκη κοινού συντονισμού του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα.

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Τουρκικών Σπουδών και με τη συμμετοχή των Συλλόγων Φυσικού, Μαθηματικού, Οδοντιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ, όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα και τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στο συντονισμό των συλλόγων.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι μαθητές

Με περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι μαθητές της Αττικής κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα να μην εφαρμοστεί η απόφαση για κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, διεκδικώντας παράλληλα λύσεις στα προβλήματα των σχολείων. «Παλεύουμε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι γονείς μας. Για τις ελλείψεις στα σχολεία μας, για τα εμπόδια που συναντάμε για να ολοκληρώσουμε το σχολείο, για όσα αντιμετωπίζουν οι γονείς μας που πληρώνουν όλο και περισσότερα σε φόρους, χαράτσια, για τη μόρφωσή μας... Στεκόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κάνει το σχολείο μας ακόμα χειρότερο, με τις "ευλογίες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο κάλεσμά της μπροστά στην κινητοποίηση.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές που βρίσκονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο με τις απολύσεις και την εργασιακή περιπλάνηση, και καλύπτουν τα κενά που έχουν προκύψει και από τις χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, ενώ εμπαίζονται από την ελληνική κυβέρνηση για το διορισμό τους, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ερώτησή του κατήγγειλε ότι οι αναπληρωτές καθηγητές υφίστανται μια σειρά από αρνητικές διακρίσεις, δουλεύοντας χωρίς αποζημίωση οδοιπορικών και επιδότηση ενοικίου σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, στις οποίες στέλνονται να υπηρετήσουν, χωρίς να έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα σε άδειες αντίστοιχες με τους μόνιμους συναδέλφους τους, ενώ πολλές φορές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν ακόμα και με απόλυση, αν πάρουν π.χ. άδεια αναρρωτική πάνω από 15 μέρες και κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους.

Περαιτέρω η γενικευμένη ενοποίηση ειδικοτήτων, που ανοίγει το δρόμο για παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και για την ενοποίηση γνωστικών αντικειμένων, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη μόρφωση των παιδιών, φανερώνει ότι σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι στο στόχαστρο μιας γενικευμένης επίθεσης που οδηγεί σε ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο, με περιορισμό της Γενικής Παιδείας. Ολα δε τα παραπάνω αποτελούν συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματόδοτησης, περικοπών και υποβάθμισης της παιδείας που προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από κοινού με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην ανάγκη:

- για μόνιμους διορισμούς καθηγητών;

- για εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους, αναπληρωτές, ωρομισθίους, χωρίς καμία διάκριση;».

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν στις 7 Ιούνη για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων και στις 6 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

  • Το πρόγραμμα των εξετάσεων γενικών λυκείων έχει ως εξής:

7/6: Νέα Ελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

9/6: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

12/6: Ιστορία (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

14/6: Λατινικά (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Θετικών Σπουδών), Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

16/6: Βιολογία (Γενικής Παιδείας και Θετικών Σπουδών).

19/6: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας), Ιστορία (Γενικής Παιδείας).

  • Το πρόγραμμα των υποψηφίων από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ:

6/6: Ελληνική Γλώσσα.

8/6: Μαθηματικά.

10/6: Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ανατομίας - Φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις.

13/6: Ψηφιακά Συστήματα, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Μεταφορά Φορτίων, Οικοδομική.

15/6: Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών, Υγιεινή, Ιστορία των Τεχνών - Εργα και Δημιουργοί, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

17/6: Μηχανές Πλοίου ΙΙ, Ηλεκτρικές Μηχανές, Δενδροκομία, Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού.

20/6: Δίκτυα Υπολογιστών, Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών, Καλλιέργεια Ανθοκομικών Φυτών, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Κινητήρες Αεροσκαφών ΙΙ.

21/6: Ηλεκτροτεχνία, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Βοοτροφία - Αιγοπροβατοτροφία.

  • Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων:

22/6: Αγγλικά. 23/6: Αρμονία. 24/6: Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, Ισπανικά. 26/6: Ελεύθερο Σχέδιο. 27/6: Γραμμικό Σχέδιο. 28/6: Γερμανικά. 29/6: Γαλλικά. 30/6: Ιταλικά.

Διεκδικούν έκπτωση στις μετακινήσεις

Σε κινητοποίηση καλεί την Παρασκευή 17 Μάρτη η ΕΛΜΕ Πειραιά, διεκδικώντας παροχή έκπτωσης για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται από και προς τη Σαλαμίνα για να διδάξουν. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ επισημαίνει την αρνητική οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται, σημειώνοντας πως επωμίζονται ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος «την ώρα που η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων οδηγεί το βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων όλο και πιο χαμηλά». Η ΕΛΜΕ καλεί μέσα από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στη 1.30 μ.μ., στα Παλούκια, οι εκπαιδευτικοί να διεκδικήσουν μείωση 50% στο κόστος μεταφοράς και να ζητήσουν από τις ναυτιλιακές εταιρείες και την κυβέρνηση την ικανοποίηση του αιτήματος.

Επεσαν σοβάδες σε σχολείο στη Λάρισα

Κλειστές παρέμειναν, χτες, σχολικές μονάδες του συγκροτήματος των 4ου και 37ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας και 28ου και 37ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, καθώς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έπεσαν σοβάδες στην αίθουσα του 4ου Δημοτικού, ευτυχώς σε ώρες που το σχολείο δεν λειτουργούσε. Με απόφαση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές και σήμερα Τρίτη, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και προληπτικών ελέγχων στις άλλες αίθουσες των σχολείων.

Σύσκεψη στο Πέραμα

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση που επιφέρουν τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης διοργανώνει σήμερα η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, στις 6.30 το απόγευμα, στο δημαρχείο της πόλης, με ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλία Πατίδη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ