ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ο,τι κατακτήθηκε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού κινήματος

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χρ. Σκαλούμπακα στο βήμα της εκδήλωσης
Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χρ. Σκαλούμπακα στο βήμα της εκδήλωσης
Με την εκδήλωση που οργάνωσε χτες το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Studio» στην πλατεία Αμερικής, τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Στην εκδήλωση μίλησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Δύο ημέρες, μία νύχτα», των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Χτες, όπως και όλες τις μέρες της βδομάδας που διανύουμε, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ έκαναν εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, συζήτησαν με εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχους, με νέες γυναίκες και μητέρες. Μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς, καλώντας τις εργαζόμενες να πάρουν στα δικά τους χέρια τη σκυτάλη των αγώνων.

«160 χρόνια μετά, ο αγώνας των εργατριών της Ν. Υόρκης και όλοι αυτοί που ακολούθησαν, αποτελούν για μας το μεγαλύτερο δίδαγμα: Οτι μόνο η οργάνωση και η συλλογική δράση των εργαζομένων μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες του φόβου. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ο,τι κατακτήθηκε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού κινήματος», σημείωσε στην ομιλία της η Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Κάλεσε τις γυναίκες να απορρίψουν τη σημερινή βαρβαρότητα και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση. Θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει! Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μερική απασχόληση, με τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με τις συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι, με τα "δουλεμπορικά" γραφεία εύρεσης εργασίας.

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν το μοντέλο της "απασχολήσιμης", της εργαζόμενης - λάστιχο, διαρκώς επανακαταρτιζόμενης, αφού θα μένει μήνες ή και χρόνια εκτός εργασίας, μετακινούμενη απ' άκρη σ΄ άκρη της χώρας, αλλά και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ σε αναζήτηση δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι μοντέλο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. (...)

Ο συνδυασμός της εργασίας με τη μητρότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν κατακτήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, κοινωνική προστασία της μητρότητας. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, ενώ θα μπορούμε να συμμετέχουμε και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας».

Σε πρώτο πλάνο οι αγώνες τού σήμερα

Μέσα από την ταινία που προβλήθηκε παρουσιάστηκε η προσπάθεια μιας εργαζόμενης, μέσα στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, να πείσει τους συναδέλφους της να παραιτηθούν από το «μπόνους», προκειμένου να αποτραπεί η απόλυση που η εργοδοσία τής έχει αναγγείλει σε αντίθετη περίπτωση.

Προλογίζοντας την ταινία η Εύη Κοντόρα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, σημείωσε: «Η ταινία που θα παρακολουθήσετε δεν μιλάει για τους συγκλονιστικούς αγώνες τού χτες. Μιλάει για τα μικρά και αβέβαια καμιά φορά βήματα του σήμερα που όμως προοιωνίζονται τον μεγάλο και ορμητικό διασκελισμό του αύριο. Είναι μια ταινία που τοποθετεί στο κέντρο της τη σημερινή γυναίκα από την εργατική τάξη. Ακουμπάει στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της λαϊκής οικογένειας. Στήνει την κάμερα πλάι σε κάθε υποχώρηση και δισταγμό της, καταγράφει κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη της. Η εργάτρια που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της είναι μία από τις χιλιάδες ανώνυμες γυναίκες που περνούν καθημερινά δίπλα μας, είναι μία από εμάς. Η εργάτρια και ο εργάτης που καλούνται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον συνάδελφό τους, έστω και με κόστος προσωπικό, είναι επίσης μία και ένας από εμάς».


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ, σωματείων και Εργατικών Κέντρων. Τις επόμενες μέρες, τη σκυτάλη παίρνουν οι πρωτοβουλίες που οργανώνουν οι εξής φορείς:

  • ΣΗΜΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), στις 11.00, στην αίθουσα του Συλλόγου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων, στις 18.30, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Γιοσέφ Ελιγιά 7), με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα», την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

-- Η Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου, στις 21.00, στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με προβολή της ταινίας «Δυο Ημέρες, Μία Νύχτα». Στην εκδήλωση καλεί και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

  • ΑΥΡΙΟ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, στις 18.30, στα γραφεία του (πλατεία Διάκου).

-- Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου και τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Mira Mare», «Sheraton», «Amilia Mare» και «Paradise Village», στις 19.00, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με θέμα «Εντατικοποίηση της δουλειάς και οι επιπτώσεις στην υγεία, τη μητρότητα, τη ζωή των γυναικών ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η συμμετοχή τους στο κίνημα».

  • ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/3

-- Οι Σύλλογοι της ΟΓΕ σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και 2ο Διαμέρισμα Δήμου Αθήνας, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», στις 6 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί στο χώρο παιδότοπος.

-- Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας, στις 19.00, στο θεατράκι του Δημαρχείου Νέας Αρτάκης, με θέμα «Οταν τα παιδιά ρωτούν για τον πόλεμο». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και αφήγηση του μουσικού παραμυθιού «Με τα φτερά της Ειρήνης».

-- Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων και η Ομάδα Γυναικών Σπάτων - Αρτέμιδας, στις 18.00, στο 1ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας (Σπετσών και Θεμιστοκλέους).


Δεν έχουν ιερό και όσιο

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας ήταν η χτεσινή και στην ειδική συνεδρίαση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής πρώτη το λόγο πήρε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, για να πει ανάμεσα σε άλλα πως «είναι μια μέρα υπόσχεσης, εγρήγορσης αγωνιστικής και αλληλεγγύης προς τις γυναίκες όλου του κόσμου που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και «μέρα ξεχωριστής τιμής στις πρωτοπόρες εκείνες γυναίκες», «όπως την Ηλέκτρα Αποστόλου», «που με τα λόγια τους και τις πράξεις τους έδειξαν ότι τα όρια υπάρχουν για να ξεπερνιούνται».

Είναι, βέβαια, πρόκληση και πραγματικό «ξεπέρασμα των ορίων» αυτά να τα λέει η υπουργός που η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε ήταν η επέκταση των δουλεμπορικών «ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», των οποίων τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες. Η υπουργός που εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που για λογαριασμό του κεφαλαίου συνεχίζει και «επαυξάνει» το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων και αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στη σφοδρή επίθεση σε βάρος των εναπομεινάντων εργασιακών - ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, στα οποία συγκαταλέγονται και τα δικαιώματα των γυναικών. Που μόλις πρόσφατα, για παράδειγμα - σε ένα μόλις από τα εκατοντάδες παρόμοια παραδείγματα - αποκαλύφτηκε ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου έχει «κηρύξει πόλεμο» στα δικαιώματα της μητρότητας αναγκάζοντας συμβασιούχες εργαζόμενες με επαπειλούμενη κύηση, που ζήτησαν άδεια, να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυση και στη γέννηση του παιδιού τους...

Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, βέβαια, είναι η προσπάθεια να «στριμώξουν» τα φωτεινά παραδείγματα για όλες τις γυναίκες του κόσμου, όπως η κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, στα άθλια αυτά αντεργατικά μέτρα και τους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης που υπηρετεί η σημερινή ...«αριστερή» κυβέρνηση. Ξεπερνάει πράγματι κάθε όριο η προσπάθεια της υπουργού να παρουσιάσει ότι η κυβέρνηση έχει ως «οδηγό» τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών, όπως της Ηλέκτρας, στη ...μάχη για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», που φέρνει νέα βάρβαρα μέτρα «για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας», όπως βαφτίζουν την «κανονικότητα» της άγριας εκμετάλλευσης και τον εργασιακό μεσαίωνα για να πάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία και να έρθει η ανάκαμψη για το κεφάλαιο. Πάει πολύ να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζόμενων, άνεργων γυναικών λέγοντας ότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι τελικά εκείνες οι προϋποθέσεις που θα κρίνουν την πραγματική ανάπτυξη της χώρας», όταν προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι ακριβώς η ισοπέδωση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων γυναικών και αντρών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Θα ήταν περιττό να ενημερώσουμε την κα Αχτσιόγλου ότι η Ηλέκτρα Αποστόλου δεν έδωσε τη ζωή και το αίμα της για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου και την ανάκαμψή του. Ο,τι και να λένε οι απολογητές του κεφαλαίου ο αγώνας και η θυσία της Ηλέκτρας και όλων των γυναικών που μέσα από το ΚΚΕ και τις γραμμές του εργατικού κινήματος αναδείχθηκαν σε συνειδητές αγωνίστριες, αποτελούν σήμερα έμπνευση και πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων στην οργάνωση της πάλης για μία κοινωνία όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει. Και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη με τους συμμάχους της θα στείλουν εκεί που τους πρέπει τα παράσιτα τους καπιταλιστές, «παρέα» με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.


Α. Ζ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ