ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και δικαστική διαμάχη

Βομβαρδισμένη περιοχή από το ουκρανικό πυροβολικό στο Κομιντέρνοβο
Βομβαρδισμένη περιοχή από το ουκρανικό πυροβολικό στο Κομιντέρνοβο
Συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου εναντίον θέσεων των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (όρος που είναι αποπροσανατολιστικός αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Οπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των πολιτοφυλακών, το τελευταίο 48ωρο σημειώθηκαν και πάλι χιλιάδες παραβιάσεις της μόνο στα χαρτιά συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Στην πόλη Γιασινοβάταγια χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα 4 σπίτια να υποστούν σημαντικές ζημιές χωρίς να αναφέρονται ανθρώπινες απώλειες.

Επίσης, για άλλη μια φορά η ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ έμεινε χωρίς νερό, αφού χτυπήθηκε η ηλεκτρική εγκατάσταση στο σταθμό ύδρευσης, που υποτίθεται ότι με συμφωνία της 1ης Μάρτη οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βομβάρδιζαν ξανά. Ενώ χτυπήθηκαν και σταθμοί ηλεκτρισμού και σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό. Ενα νέο στοιχείο είναι ότι σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας για πρώτη φορά επιτέθηκαν κατά των περιοχών κοντά στη Μαριούπολη, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές.

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση της Ουκρανίας και με τη Ρωσία κλιμακώνεται με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ακροαματική διαδικασία της οποίας ξεκίνησε χτες. Η προσφυγή είχε κατατεθεί στα μέσα του περασμένου Γενάρη και αναφέρεται «σε παραβίαση των συνθηκών κατά της τρομοκρατίας και κατά των φυλετικών διακρίσεων», σημειώνοντας ότι η Ρωσία «χρηματοδοτεί φιλορώσους αυτονομιστές στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία».

Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έχει στείλει στρατεύματα ή εξοπλισμό στην Ανατολική Ουκρανία και αναμένεται να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η πάγια θέση της είναι ότι ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα που έγινε το 2014, αποφάσισε την επανένωση με τη Ρωσία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο στη Χερσόνησο της Κριμαίας όσο και στις ανατολικές περιοχές, είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός με ρωσική καταγωγή, ενώ η χερσόνησος το 1954, στο πλαίσιο βεβαίως ενός διαφορετικού ενιαίου σοσιαλιστικού κράτους, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, πέρασε από τη ΣΔ της Ρωσίας στη ΣΔ της Ουκρανίας. Βεβαίως, με την καπιταλιστική παλινόρθωση, οι αστικές τάξεις προώθησαν εθνικιστικές εντάσεις, ενώ η ίδια η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ενδοαστική ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου που καταλήστεψαν τη λαϊκή περιουσία και επιλέγουν διαφορετικό ιμπεριαλιστή. Είναι ταυτόχρονα και ενδοϊμπεριαλιστική ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που στήριξαν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις για την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και ως «ενεργειακού κόμβου» για το πέρασμα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό τον ανταγωνισμό των καπιταλιστών πληρώνουν με το αίμα τους τα λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής.

Ενα ακόμα ζήτημα που επίσης εγείρει η ουκρανική κυβέρνηση είναι η καταδίκη της Ρωσίας για την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Ιούλη του 2014, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 298 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ερευνητική ομάδα, την όποια η Ρωσία αμφισβητεί, «το αεροπλάνο κατερρίφθη από ρωσικό πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή η οποία ελεγχόταν από φιλορωσικές δυνάμεις».

Ταυτόχρονα, από χτες επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, Πάβλο Κλίμκιν, που θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, και άλλους αξιωματούχους, με βασικό στόχο της επίσκεψης να επιβεβαιωθεί η στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου.

ΠΓΔΜ
Παρατείνεται η ενδοαστική κόντρα

ΣΚΟΠΙΑ.--

Παρατείνεται η αβεβαιότητα στα Σκόπια όπου συνεχίζεται η έντονη ενδοαστική κόντρα ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα (το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE και το σοσιαλδημοκρατικό SDSM) που δείχνουν, επί του παρόντος, απροθυμία σε μία μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργεί η άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ μολονότι έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη 67 βουλευτών σε σύνολο 120.

Το κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι συνέχισε τις διαδηλώσεις και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις όλο το Σαββατοκύριακο απαιτώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών, περίπου δύο μήνες μετά από τις κάλπες της 11ης Δεκέμβρη που του έδωσαν πλειοψηφία μόλις δύο εδρών έναντι του κόμματος SDSM του Ζάεφ που παρέμεινε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ανώτερα στελέχη του κόμματος πρότειναν στη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, δίχως την υποστήριξη των αλβανικών κομμάτων, διαβεβαιώνοντας ότι θα τη στηρίξουν αρκεί να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις που εγείρονται στο πλαίσιο της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας» (π.χ. καθιέρωση της Αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ).

Αντίθετα, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM, Ζ. Ζάεφ, επανέλαβε και χτες τις πιέσεις του στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, απαιτώντας να του δώσει άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι διαθέτει τις απαιτούμενες ψήφους για να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η τεταμένη κατάσταση στα Σκόπια απασχόλησε χτες, μεταξύ άλλων θεμάτων, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση «εφόσον η ΕΕ δώσει στις χώρες της περιοχής την ισχυρή και αξιόπιστη υποστήριξη που χρειάζονται...». Στη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε εκτενώς και η έκθεση που υπέβαλε η Μογκερίνι μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στα Δυτικά Βαλκάνια από την 1η έως τις 4 Μάρτη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μικρό προβάδισμα Μέρκελ με φόντο το βάθεμα της φτώχειας

Μικρό προβάδισμα μιας μονάδας για την Αγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες για τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν στις 24 Σεπτέμβρη, καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Emnid» για την κυριακάτικη «Bild». Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 23/2 - 1/3 σε 1.403 ερωτηθέντες. Πιο συγκεκριμένα, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) προηγείται με 33% (+1% από πρηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας), ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υπό τον Μάρτιν Σουλτς με 32%.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 7%, το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Αριστερά» (Linke) (στην προεδρία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ) 8% , το φιλελεύθερο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) 6%, το ξενοφοβικό κόμμα στο ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) 10%.

Τον τόνο στην ενδοαστική αντιπαράθεση στη Γερμανία δίνει ο επικεφαλής των Σοσιασαλδημοκρατών Μ. Σουλτς, που αυτοπαρουσιάζεται (και προβάλλεται από μερίδα του αστικού Τύπου) ως δήθεν εναλλακτική, τη στιγμή που Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες συγκυβερνούν τα τελευταία χρόνια και από κοινού στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα ο «άφθαρτος» πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σουλτς, επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα προβάλλοντας ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, δήθεν «πιο κοντά στους εργαζόμενους».

Πάντως, για τους εργαζόμενους και τους άνεργους η φτώχεια το 2015 έφτασε στο 15,7% του πληθυσμού της χώρας, πλήττοντας 12,9 εκατ. άτομα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που συνέταξε ο Σύνδεσμος Φορέων Κοινωνικής Πρόνοιας (Paritatischer Wohlfahrtsverband). Είναι βέβαιο πως όσο κι αν προσπαθούν να εξαπατήσουν τον γερμανικό λαό, οι πολιτικές περικοπών, ελαστικής εργασίας, επίθεσης στα όποια εναπομείναντα δικαιώματα θα συνεχιστούν, και η φτώχεια θα βαθαίνει και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Μια σημαντική πτυχή της φτώχειας αποτυπώνεται και σε χτεσινό δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο μέσα σε έναν χρόνο οι αρχές έκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερους από 331.000 ανθρώπους στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο κυριότερος λόγος διακοπής ρεύματος οφείλεται στο ότι το κατώτατο βοήθημα για ανέργους δεν επαρκεί, λόγω του αυξανόμενου κόστους Ενέργειας. Το ποσό που προβλέπεται για ρεύμα είναι 408 ευρώ το χρόνο για έναν εργένη. Σε περίπτωση που χρωστά κάποιος 100 ευρώ στον πάροχο, τότε αμέσως παίρνει ειδοποίηση για διακοπή. Το 2015 ταχυδρομήθηκαν 6,3 εκατομμύρια τέτοια ειδοποιητήρια. Επιχειρήματα όπως ότι στο σπίτι ζουν παιδιά ή ότι χρειάζεται το ψυγείο για συντήρηση φαρμάκων, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο».

Πωλήθηκε η «Opel» στην «Peugeot»

Ο γαλλικός όμιλος «PSA Peugeot Citroen» αγόρασε από τη «General Motors» την αυτοκινητοβιομηχανία «Opel», με την τιμή αγοράς να φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι διαδικασίες της εξαγοράς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «dpa», η αυτοκινητοβιομηχανία «PSA», η οποία παράγει ήδη τις μάρκες «Peugeot», «Citroen» και «DS», επιθυμεί με αυτήν την κίνηση να ανέλθει στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τη «Volkswagen».

Στη Γερμανία η «Opel» απασχολεί 19.000 εργαζόμενους, οι θέσεις των οποίων «προστατεύονται» με σχετικό νόμο μέχρι το τέλος του 2018, και σε επτά ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας φτάνει τις 38.000. Το μέλλον για τους εργαζόμενους είναι δυσοίωνο, καθώς ο επικεφαλής της «PSA» έχει διατυπώσει την άποψη πως η «Opel» θα πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασίες «εξυγίανσης». Πέρσι η «PSA» είχε κέρδη 1,7 δισ. ευρώ, έχοντας προχωρήσει ήδη σε ένα εντατικό πρόγραμμα «εξυγίανσης» και μείωσης προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ