ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό με συγκέντρωση την Τρίτη 14/3

Μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Μεγάλη η συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μεγάλη η συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε χτες η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (μηχανικών, υγειονομικών, δικηγόρων, οικονομολόγων κ.ά.), για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

Στη συνέντευξη τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου και όλο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι Επιτροπές Αγώνα ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συγκέντρωσης - πορείας διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 14/3, στις 6.30 μ.μ.

Αγωνιστικός συναγερμός για την ανατροπή όλης της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας

Παρουσιάζοντας την κεντρική εισήγηση, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Μηχανικών και Τεχνικών, τόνισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κατατρώει έως και το 40% του εισοδήματος των εργαζόμενων επιστημόνων, ποσοστό που φτάνει έως και το 60% αν συνυπολογιστεί η συνολικότερη κυβερνητική φοροκαταιγίδα. Οπως σημείωσε, ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 20ετία, εφαρμόζοντας την πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης για την προώθηση της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας» στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ χαρακτήρισε ως σημείο - σταθμό για τους μηχανικούς το νόμο 3518/2006 που καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα στο Ταμείο των μηχανικών και οδήγησε σε δραστικές αυξήσεις στις εισφορές και μειώσεις στις συντάξεις. Σχεδόν το 50% των μηχανικών, ανέφερε, αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους που είχαν διαμορφωθεί στη βάση αυτού του αντιασφαλιστικού πλαισίου. Αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου, επισήμανε πως ουσιαστικά νομιμοποιεί το δελτίο παροχής υπηρεσιών ως βασική εργασιακή σχέση των μισθωτών τεχνικών και γενικότερα των επιστημόνων, οδηγώντας ταυτόχρονα σε μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Αποκαλύπτοντας τους ψεύτικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως δήθεν ο νέος νόμος είναι «δικαιότερος», υπογράμμισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπει είναι υπέρογκες - ζητάει 2.700 ευρώ ετησίως από έναν άνεργο μηχανικό - ενώ η όποια εμφανιζόμενη μείωση των εισφορών αφενός υπολογίζεται με βάση τις δραστικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που προέκυψαν την τελευταία περίοδο, ενώ την ίδια στιγμή μεταφράζεται σε υπέρμετρη μείωση της σύνταξης που δικαιούται ο ασφαλισμένος.

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης
Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης
Ο Ηλ. Τσιμπουκάκης άσκησε κριτική στη στάση της ηγεσίας του ΤΕΕ, που περιορίζεται σε ανώδυνα αιτήματα χρονικής μετάθεσης των αρνητικών συνεπειών της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και κάλεσε σε αγωνιστικό συναγερμό για να ανατραπεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλη η αντιασφαλιστική νομοθεσία και να μπλοκαριστούν τα νέα μέτρα στις συντάξεις.

Εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, ο Αντώνης Αντανασιώτης αναφέρθηκε στα απανωτά χτυπήματα που έχουν επιφέρει οι διαδοχικοί αντιασφαλιστικοί νόμοι στους δικηγόρους, ουσιαστικά εξωθώντας ένα μεγάλο κομμάτι εκτός επαγγέλματος. Στάθηκε στην ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην πολιτική της άρχουσας τάξης, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ασκησε κριτική στη στάση του ΔΣΑ, που περιορίζεται στη δικαστική προσφυγή κατά των κυβερνητικών ρυθμίσεων και δεν συγκαλεί ούτε γενική συνέλευση.

Ο Χρήστος Παπάζογλου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών, υπογράμμισε την αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, οδηγώντας τους στο κλείσιμο των ιατρείων τους, ενώ κατήγγειλε την άσφαιρη διαμαρτυρία του ΠΙΣ και του ΙΣΑ. Αναφερόμενος στις γενικότερες επιπτώσεις, σημείωσε πως τη νύφη τελικά θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, καθώς η συγκέντρωση της αγοράς υγείας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του κόστους υγείας.

Ο Παναγιώτης Λεωνιδόπουλος, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων, σημείωσε πως μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων, κυρίως λογιστών, αδυνατούν πλέον να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και κάλεσε σε κοινή δράση αυτοαπασχολούμενων - μισθωτών ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Στη συνέντευξη Τύπου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών, η Ολγα Κολιούση από το ΣΕΤΗΠ, ο Αντώνης Πατίδης από την ΠΟΕ-ΔΟΥ, ο Βαγγέλης Φιλέρης, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών - Τεχνικών, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», και ο Κώστας Τζατζάνης, από τους συνταξιούχους μηχανικούς.


ΠΑΣΕΒΕ - ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους

Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, 14 Μάρτη, στις 9 π.μ. διοργανώνει η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στη φοροληστεία, ενώ για την ίδια μέρα προγραμματίζει ταυτόχρονες αγωνιστικές δράσεις - μέχρι στιγμής έχουν οριστεί κινητοποιήσεις στις εφορίες Περιστερίου, Καλλιθέας και Νέας Ιωνίας - με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία από το πρώτο ευρώ - Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους».

Με ανακοίνωσή της, η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τα κλαδικά σωματεία, τις τοπικές Ενώσεις, τους Εμπορικούς Συλλόγους και όλες τις Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ να παλέψουν για την επιτυχία και μαζικότητα των κινητοποιήσεων.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Σε ανακοίνωσή της, προς όλα τα κλαδικά σωματεία που ανήκουν στη δύναμή της, υπογραμμίζει: «Παίρνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία. Πραγματοποιούμε μάχιμα ΔΣ για την οργάνωση του ανοίγματος. Να μην μείνει συνάδελφος αυτοαπασχολούμενος που να μην απευθυνθούμε. Να μετρήσουμε νέες εγγραφές στα σωματεία, να γίνουν στο επόμενο 10ήμερο συσκέψεις και συζητήσεις σε μαγαζιά, να συμμετέχουν περισσότερες δυνάμεις μικρών βιοτεχνών, επαγγελματιών και εμπόρων στις κινητοποιήσεις».


Ο

ΔΟΛ: Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΔΟΛ πραγματοποίησαν χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η ΕΤΕΡ, η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Απαίτησαν την καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ - ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ειδικότητα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, περιλαμβανομένων και εκείνων από τους εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας - και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ATHENS LEDRA»: Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του κατασκευαστικού ομίλου «J&P ΑΒΑΞ» οργανώνει αύριο το σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Η κινητοποίηση γίνεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς οι εργοδότες που έχουν αφήσει «στον αέρα» τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο (οικογένεια Παρασκευαΐδη) είναι συνιδιοκτήτες του κατασκευαστικού ομίλου. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, οι εργοδότες, όλους αυτούς τους μήνες που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, συνεχίζουν να παίζουν επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες τους, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί «να τους ταΐζει με κρατικό χρήμα για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που διατηρούν».

ΣΕΕΕΝ: Παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, προγραμματίζει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), απαιτώντας από τη διοίκηση της ΔΕΗ να πάρει πίσω την τρομοκρατική μήνυση και την κλήση σε απολογία σε βάρος τριών εργαζομένων της, μέλη του «Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Ν. Κοζάνης», οι οποίοι διώκονται επειδή προσπάθησαν, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο, να συναντήσουν τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ, που βρέθηκε στην περιοχή στις 11/2. Ακόμα, η Διοίκηση της ΔΕΗ έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να απολύσει 8μηνίτη εργαζόμενο, μέλος του Συλλόγου. Το ΣΕΕΕΝ καταγγέλλει ότι η κλήση σε απολογία και η μήνυση «στόχο έχουν και τους 3 μισθωτούς της, αλλά συνολικά όλο το προσωπικό, τους κατοίκους των πληττόμενων χωριών (...) Καλούμε συνδικάτα, φορείς, τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να δείξουν την συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συναδέλφους».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Δώμα, με τα εξής θέματα: Εξελίξεις στην Ψυχική Υγεία, ΠΦΥ, συμβάσεις εργολαβικών, πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, συζήτηση για τις ελλείψεις προσωπικού, τις εργασιακές συνθήκες, τις απλήρωτες ώρες και εφημερίες, αποφάσεις για οργάνωση κινητοποιήσεων.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Την προσπάθεια της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής να επιφέρει νέα χτυπήματα στην κυριακάτικη αργία, ξεκινώντας «δημόσια διαβούλευση» μέσα από την οποία θα αποφασίσει και για τις Κυριακές κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ