ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια»

Συνεχίστηκε χτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η εξέταση της δεύτερης από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, η δολοφονική επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου, στο στέκι «Αντίπνοια», στα Πετράλωνα, στις 30/6/2008. Ο μάρτυρας Γ. Μηλιαράκης, που, κατά τη δολοφονική επίθεση μαχαιρώθηκε στη μηριαία αρτηρία, με αποτέλεσμα να υποστεί αιμορραγικό σοκ, επανέλαβε στην κατάθεσή του τους διακριτούς ρόλους που είχε ο καθένας στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τη δήλωση της ταυτότητάς τους, το πώς τους εγκλώβισαν και δεν μπορούσαν να φύγουν: «Ο καθένας είχε διακριτούς ρόλους(...) ο σκοπός ήταν να μας δολοφονήσουν(...) Αν δεν ήταν η νοσοκόμα (σ.σ. η 4η μάρτυρας) θα ήμουν νεκρός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οπως είχε πει στην προηγούμενη δικάσιμο νοσηλεύτηκε 20 μέρες στο νοσοκομείο και χρειάστηκε 7 φιάλες αίμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε στο δικαστήριο ότι δεν διαχωρίζεται η δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής με τα τάγματα εφόδου, αφού όπως κατέθεσε «σε πλήθος χτυπημάτων συμμετείχαν βουλευτές. Είναι ένα και ενιαίο».

Ο οργανωμένος τρόπος της επίθεσης του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής και ο διακριτός ρόλος που είχε ο καθένας σε αυτό, αναδείχθηκαν και από τις καταθέσεις των δύο επόμενων μαρτύρων, της Βασιλικής Μάργαρη και της Κατερίνας Γερούκη. Η πρώτη κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Ηταν οργανωμένοι και ήρθαν απρόκλητα, με σκοπό. Ο καθένας είχε συγκεκριμένο στόχο. Ηταν καλοσχεδιασμένο. Συγκεκριμένοι μαχαίρωσαν, συγκεκριμένοι σπάγανε, συγκεκριμένος έριξε το σπρέι πριν το μαχαίρωμα. Ημασταν άοπλοι, ήταν ένοπλοι. Ημασταν λίγοι, ήταν πολλοί. Ηταν ίδιο με την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, στο ΠΑΜΕ...». «Ακουσα το τέλος χρόνου, άφησε ό,τι έκανε (σ.σ. ο χρυσαυγίτης Σιατούνης που μαχαίρωνε) και φύγαν όλοι συντεταγμένα», κατέθεσε η δεύτερη μάρτυρας.

Και οι δύο μάρτυρες μίλησαν στο δικαστήριο για το ρόλο του Κασιδιάρη και του Λαγού σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση και τη στάση τους τον Μάη του '11 όταν εκδικαζόταν η συγκεκριμένη υπόθεση: «Στο δικαστήριο(...) εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι με άλλους 15 φασίστες, οι οποίοι χειρονομούσαν(...) Ηταν και ο Λαγός κι ο Κασιδιάρης εκεί, για να καθαρίσουν την υπόθεση με τους γνωστούς τραμπουκίστικους τρόπους, πλαγίως πάντα»... «Ο ίδιος ο Κασιδιάρης υπό τα απαθή βλέμματα της αστυνομίας ήρθε κατά το μέρος μου να με χτυπήσει(...) έλεγε θα πεθάνετε σήμερα»...

Η μάρτυρας Β. Μάργαρη κατέθεσε πως τα θύματα των δολοφονικών επιθέσεων εμπίπτουν στο χώρο των ιδεολογικών εχθρών της Χρυσής Αυγής. «Ο Φύσσας ήταν αντιφασίστας, οι Αιγύπτιοι είναι ταξικά μας αδέλφια(...) Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη Χρυσή Αυγή»...

ΣΕΒ
Θέλει χωροταξικό σχεδιασμό ακόμα περισσότερο στα μέτρα του

Τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θέσπιση ενός χωροταξικού σχεδιασμού που επιτάσσουν οι «ανάγκες των επιχειρήσεων» παρουσίασε προχτές ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, ενώπιον του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος με θέμα «Χωροταξική μεταρρύθμιση και νέα πολιτική του χώρου ως προϋπόθεση ανάπτυξης».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κ. Μπίτσιος εξέφρασε δυσφορία εκ μέρους των επιχειρήσεων, αναφερόμενος στο χωρικό σχεδιασμό και «τον τρόπο που εφαρμόζεται στη χώρα μας», γιατί όπως είπε, εδώ και δεκαετίες, «σε αντίθεση με αυτό που όλοι θα επιθυμούσαμε, δεν αποτελεί εγγύηση για τον επενδυτή» και επιπλέον «οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από επενδύσεις». Οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν μια χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία - «λάστιχο» και απολύτως προσαρμοσμένη στις επενδυτικές ανάγκες του κεφαλαίου, ζητούν ο εθνικός χωρικός σχεδιασμός να τους παρέχει «ασφάλεια δικαίου», που στην πραγματικότητα σημαίνει κανέναν περιορισμό στην επιχειρηματική τους δράση.

Ο Γ. Σταθάκης εγγυήθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σταθερά στη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου, που «θα περιγράφει ξεκάθαρα τους κανόνες» και θα παρέχει τη νομοθετική ασφάλεια που επιζητούν οι επενδυτές, διατηρώντας φυσικά στη φρασεολογία του ως «φύλλο συκής» την... «προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών», επιχειρώντας δηλαδή να πείσει το λαό ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει τάχα με τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό (4447/2016), το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αποσαφηνίζονται οι χρήσεις γης, τη θεσμοθέτηση των 11 Περιφερειακών Πλαισίων, την αποσαφήνιση του πλαισίου για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του Ειδικού Πλαισίου για τον Ορυκτό Πλούτο, την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, το νόμο για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την κατάρτιση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί κανόνων δόμησης.

Εφυγαν με την ουρά στα σκέλια οι ναζί - κασιδιάρηδες

Την Τετάρτη 22/2 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος η πανελλαδική συγκέντρωση των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, ενάντια στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Διεκδικούν την υλοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αύξηση των μισθών και των συντάξεών τους. Διατράνωσαν τη θέλησή τους να αγωνιστούν μαζί με τον υπόλοιπο λαό.

Στη συγκέντρωση, που ήταν μαζική και μαχητική, παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος.

Στο χαιρετισμό του, ο Γ. Πέρρος τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), δεν διαφέρουν από τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος λαός μας. Ολοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και την εργασία με αξιοπρέπεια. Απαίτησε να δοθούν τώρα αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κάλεσε το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να πορευτεί με το εργατικό κίνημα, μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό στον αγώνα. Τόνισε ότι υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα για τα οποία αγωνίζεται το προσωπικό των ΣΑ, για:

  • Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης. Καθιέρωση μισθολογίου που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Μονιμοποίηση του συνόλου των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Μελανό σημείο της συγκέντρωσης η παρουσία των ναζιστών Κασιδιάρη και Γερμενή. Εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση παρά το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε προσκληθεί από τους διοργανωτές. Με την παρουσία τους αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι είναι ψεύτες και υποκριτές, αφού η Χρυσή Αυγή έχει προγραμματική θέση την κατάργηση του συνδικαλισμού στα ΣΑ και τις ΕΔ. Οι διοργανωτές αμέσως κάλεσαν τους ναζιστές να αποχωρήσουν από τη συγκέντρωση, οπότε και οι δύο ναζιστές έβαλαν την ουρά στα σκέλια και έφυγαν από τη συγκέντρωση.

Χρειάζεται οπουδήποτε εμφανίζονται οι νοσταλγοί - απόγονοι του Χίτλερ, να συναντούν την καθολική κατακραυγή και την αποβολή από κάθε εκδήλωση και διαμαρτυρία. Οι ναζιστές - εγκληματίες, οι εκφραστές των συμφερόντων του κεφαλαίου, να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν πουθενά. Να συναντούν την ομόθυμη καταδίκη τους, ιδιαίτερα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η συγκέντρωση του προσωπικού των ΣΑ μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μαζικότερες και μαχητικότερες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το προσωπικό των ΣΑ θα πρέπει να έχει σταθερά στον προσανατολισμό του τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του, μαζί με τα αιτήματα του υπόλοιπου αγωνιζόμενου λαού. Είναι ανάγκη να βαδίσουν μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό, στον κοινό δρόμο του αγώνα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων.

Να μην επιτρέψουν η κυβέρνηση να τους χρησιμοποιήσει για την καταστολή των αγώνων του λαού μας. Εχουν υποχρέωση να αναπτύξουν παραπέρα τους δεσμούς και την κοινή πάλη με όλους όσοι οραματίζονται ζωή με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια, πολέμους και δυστυχία.


Λ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ