ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές

Συντεταγμένη αποχώρηση από τα μπλόκα αποφάσισαν στις χτεσινές συνελεύσεις και συσκέψεις

Από το επιτυχημένο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το επιτυχημένο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Τη συντεταγμένη αποχώρησή τους από τα μπλόκα και τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα τους με άλλες μορφές αποφάσισαν οι μικρομεσαίοι αγρότες στις χτεσινές συνελεύσεις και συσκέψεις, που πραγματοποίησαν μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια αποφασίστηκε η αποχώρηση των αγροτών και των τρακτέρ να γίνει σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι.

Συνέχεια με συλλαλητήρια, Κιλελέρ και κατά τόπους παρεμβάσεις

Παράλληλα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν την επόμενη βδομάδα, στις 21, 22 και 23 Φλεβάρη, εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα. Επίσης, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισε να τιμήσει με συγκέντρωση στις 19 Μάρτη την επέτειο του Κιλελέρ, προσθέτοντας έναν ακόμα σταθμό στον αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την επιβίωσή τους.

Ταυτόχρονα, οι συνελεύσεις που έγιναν στα μπλόκα και οι κατά τόπους αγροτικοί σύλλογοι σχεδιάζουν το πρόγραμμα δράσης τους για τις επόμενες μέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου Αμαρίου οργανώνει σήμερα Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΟ στο Ρέθυμνο.

Στο μπλόκο των αγροτών της Ηλείας, που έχει στηθεί στο Λατίφι Αμαλιάδας, μετά από Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει παρέμβαση στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 15.00. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», με προσυγκέντρωση στις 13.30 στα Βενζινάδικα του Αιγίου.

Επίσης, την Τρίτη 21/2 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία ΟΤΕ, στον Πύργο.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανοίγει δρόμο για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στη διαμετακόμιση

Σε πλήρη στοίχιση, η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για να μετατραπούν λιμάνια, διαμετακομιστικά κέντρα (π.χ. Θριάσιο), αλλά και ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, σε βάρος των εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου «επιχειρηματικού κλίματος» που θα συμβάλλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Ξηράς, από το οποίο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων, λιμενεργάτες κ.ά.) του λιμανιού του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των άλλων λιμανιών της χώρας που είναι ανώνυμες εταιρείες, καθώς και τα διαμετακομιστικά κέντρα (logistics)!

Το Εθνικό Μητρώο είναι μεν ενταγμένο στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, δίνοντας τη δυνατότητα για διαμόρφωση ευρύτερων επιχειρηματικών σχημάτων, ωστόσο προβλέπει τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση και την ασφάλεια όσων ασκούν αυτό το επάγγελμα. Το γεγονός ότι από το Μητρώο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα μεγάλα λιμάνια και τα διαμετακομιστικά κέντρα, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, σημαίνει πρακτικά ότι τα λιμάνια και η διαμετακόμιση μετατρέπονται σε Ειδικές Ζώνες, αφού:

  • Οι εργαζόμενοι δεν θα είναι «πιστοποιημένοι». Ποιος θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του εργαζόμενου και ποιος θα έχει την εποπτεία; Ο εργοδότης, δηλαδή η COSCO, οι ανώνυμες εταιρείες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να μην καθορίζει με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους κανονισμούς διεξαγωγής φορτοεκφορτωτικών εργασιών.
  • Διευκολύνεται με τον τρόπο αυτό η εργοδοσία να εφαρμόσει τέτοιο καθεστώς στους εργαζόμενους του ΟΛΠ μετά τη λήξη της ΣΣΕ, που είναι σε ισχύ μέχρι το Μάη του 2017, αλλά και στους εργαζόμενους του ΟΛΘ.
  • Με την εξαίρεση, οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν θα εντάσσονται πλέον στα ΒΑΕ, αφού η νομοθεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προβλέπει την ένταξη των πιστοποιημένων φορτοεκφορτωτών.
  • Δεν θα ισχύουν τα μέτρα πρόληψης, υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της υγείας για τους φορτοεκφορτωτές που προβλέπεται από το ΣΕΠΕ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην εργοδοσία με ένα μονομερή κανονισμό εργασίας να καθορίσει όλα τα παραπάνω.
Ενα βήμα πιο πέρα για το κεφάλαιο

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, αποφεύγοντας να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο «για διατάξεις με τις οποίες επανακαθορίζεται με ορθολογικό και απλό τρόπο η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο, καταργούνται ρυθμίσεις οι οποίες δημιουργούσαν δυσλειτουργίες και ερμηνευτικές συγχύσεις», ενώ προσέφυγε στη βολική αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη για τη διεύρυνση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, «δηλαδή - τόνισε - λέτε στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα κάντε τις θυσίες για να έρθει το ξέφωτο. Ποιο είναι αυτό το ξέφωτο; Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία όταν θα έρθει, θα τους λέτε συνεχίστε να κάνετε θυσίες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη. Αρα, καλείτε την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να κάνουν διαχρονικές θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας, στη θωράκιση, επί της ουσίας, της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Πρόσθεσε ότι ακριβώς αυτά τα συμφέροντα υπηρετεί και το νομοσχέδιο, καθώς «ένας από τους βασικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης της χώρας μας είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακό και διαμετακομιστικό. Διευκολύνετε εσείς αυτή την τάση; Βεβαίως. Ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα την προχωράτε κι εσείς ένα βήμα παραπέρα».

«Τι κάνετε με το Μητρώο Φορτοεκφορτωτών; Εξαιρείτε τα μεγάλα λιμάνια, εκεί όπου θα γίνουν τα βασικά διαμετακομιστικά κέντρα, που είναι είτε ιδιωτικοποιημένα πλέον, όπως είναι το Λιμάνι του Πειραιά, είτε βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης, όπως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε ποια κατεύθυνση; Στην κατεύθυνση να διευκολύνετε την ιδιωτικοποίησή τους και να διευκολύνετε επί της ουσίας τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, στα χέρια των οποίων έχουν περάσει, να θωρακίσουν την κερδοφορία τους», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Εκτός από τη ΝΔ, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. Η ναζιστική ΧΑ καταψήφισε επί της αρχής για επιμέρους άρθρα, αφού για το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, δηλαδή για το Μητρώο, ο ειδικός αγορητής, Δ. Κουκούτσης, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «έρχονται να διορθώσουν τις αγκυλώσεις»...

  • Το ΚΚΕ υπερψήφισε το άρθρο 8, που προβλέπει την παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2017 και το άρθρο 12, που προβλέπει την παράταση της προθεσμίας άνεργων εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης μέχρι τις 30 Ιούνη 2017.
Ο

ΛΑΡΚΟ: Δίωρη στάση εργασίας (12.00 - 14.00) σήμερα, Παρασκευή, έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ. Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι παλεύουν για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στο κλειστό γυμναστήριο Αργοστολίου καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Οπως εξηγεί, εργαζόμενος του δήμου τραυματίστηκε ενώ χειριζόταν βαρύ ανυψωτικό μηχάνημα. Ο εργαζόμενος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. «Με το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε υπάρξει ξανά πρόβλημα με τραυματισμό στο παρελθόν», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, επισημαίνοντας πως με αφορμή το νέο περιστατικό ήρθαν ξανά στην επιφάνεια «η παρουσία προβληματικών μηχανημάτων και η απουσία μέτρων προστασίας».

Διεκδικούν ανάκληση των απολύσεων

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θήβας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των προσφυγών εργαζομένων για την ακύρωση των απολύσεών τους. Το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικεί την ακύρωση των απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η επιχείρηση. Οπως καταγγέλλει, οι απολύσεις είναι μέρος του σχεδίου της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους σημερινούς εργαζόμενους, τα δικαιώματά τους και το ίδιο το σωματείο τους, ενώ στην προσπάθειά της έχει τη στήριξη και των άλλων βιομηχάνων της πτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι καταγγελίες του σωματείου επιβεβαιώθηκαν. Στελέχη της επιχείρησης παραδέχτηκαν ότι ενώ η εργοδοσία προχωρά σε απολύσεις, με πρόσχημα τη μείωση προσωπικού και το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα», την ίδια στιγμή μεταφέρει τη δραστηριότητά της σε άλλες εταιρείες. Μεταξύ αυτών και εταιρείες που είναι συμφερόντων «Ζούρα», αλλά και επιχειρήσεις που, ενώ εμφανίζονται ως «ανταγωνιστές» συνεργάζονται για να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων.

Το επιχειρησιακό σωματείο, εκπρόσωποι του οποίου κατέθεσαν χτες στο δικαστήριο, διεκδικεί: Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Νέες απολύσεις στον «Κωτσόβολο»

Τις δύο νέες απολύσεις, στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση «Κωτσόβολος» από το κατάστημά της στη Λαμία, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας. Υπενθυμίζει ότι είχαν προηγηθεί άλλες τρεις απολύσεις, καθώς η εργοδοσία αντικαθιστά «παλιούς» εργαζόμενους με φθηνότερους.

Το Σωματείο διεκδικεί να σταματήσουν οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έχουν ήδη γίνει, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χαμηλά μεροκάματα, εντατικοποίηση της δουλειάς και απολύσεις έχει το μενού στον "Κωτσόβολο". Συνεχίζει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις με δύο νέες απολύσεις η επιχείρηση (...) Βρίσκουν και πατάνε στην ανεργία που υπάρχει για να διώξουν τους εργαζόμενους χωρίς αντιδράσεις. Για την εταιρεία οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι. Μετά από χρόνια δουλειάς πετάνε τους εργαζόμενους στην ανεργία σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Θέλουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, συνθήκες γαλέρας».

Απόλυση και σε υπεργολάβο της «Ακτωρ»

Την απόλυση εργαζομένου, που δούλευε στο πόστο του χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων σε εταιρεία υπεργολάβο του «Ακτορα», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση «προκειμένου να εκφοβίσει την πρωτοπόρα δράση του συναδέλφου στο χώρο δουλειάς του (με δυσμενείς μεταθέσεις εκτός Αθηνών κ.ά.), να μην "κουνιέται φύλλο" στο χώρο δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ