ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανένα προσφυγόπουλο έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, με κρατική ευθύνη, ώστε κανένα προσφυγόπουλο να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής κατά τη συζήτηση - μετά από αλλεπάλληλες αναβολές - σχετικής Ερώτησης του Κόμματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να λειτουργήσουν επιτέλους όλες οι δομές υποδοχής, να δημιουργηθούν κι εκείνες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στα γενικά σχολεία, αφού βεβαίως τηρηθούν οι προϋποθέσεις, να δημιουργηθούν χώροι προσχολικής αγωγής, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης και μέσα στις δομές φιλοξενίας, να προσληφθεί προσωπικό, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, σήμερα για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων λειτουργούν 126 τμήματα σε 94 σχολεία, φοιτούν σε αυτά γύρω στις 2.500 παιδιά και έχουν προσληφθεί 274 εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, συνεχίζεται το έργο του εμβολιασμού των παιδιών με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 12.395.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν τα παραπάνω.

«Νομίζουμε ότι η πολιτική σας σε αυτό το ζήτημα, έτσι όπως υλοποιείται και με τους ρυθμούς που υλοποιείται, αφήνει χώρο και περιθώρια στη δράση της Χρυσής Αυγής και έχετε ευθύνη γι' αυτό», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι από τα 800 τμήματα που είχε ανακοινώσει το υπουργείο, λειτουργούν 126 και από τα 22.000 καταγεγραμμένα παιδιά φοιτούν 2.500. Αναφέρθηκε παράλληλα στο ρόλο που έχουν αναλάβει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και η αμερικάνικη πρεσβεία, που στήνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, ζήτησε να ληφθεί υπόψη στην επιλογή βιβλίων ότι υπάρχουν παιδιά χωρίς καμία αναγνωστική ικανότητα και πολλές φορές εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να προσπαθούν μόνοι τους να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των εκπαιδευτικών «που δίνουν και την ψυχή τους και που οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν εννιά με δώδεκα ώρες - μέχρι και δεκαπέντε ώρες - για να πάρουν μισθούς των 400 με 450 ευρώ», ζητώντας να γίνουν πλήρους ωραρίου, έτσι ώστε απερίσπαστοι να αφοσιωθούν. Να υπάρξει παράλληλα μέριμνα και για την επίλυση των προβλημάτων των γενικών σχολείων και για τα ελληνόπουλα και να ενισχυθούν και οι Σχολικές Επιτροπές.

Από την πλευρά του, ο Κ. Γαβρόγλου δέχτηκε πως υπήρξαν καθυστερήσεις, παρέπεμψε το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων στην επιτροπή που συστάθηκε για τα οικονομικά της Εκπαίδευσης, ενώ σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, δήλωσε πως «είναι ένα καθεστώς που θα το αντιμετωπίσουμε με τους διορισμούς τους οποίους θα ανακοινώσουμε, όταν έρθει η ώρα (...) Οταν λοιπόν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην κανονικοποίηση, η οποία, ομολογώ, θα πάρει πολύ διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Για τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων

Να εξισωθούν οι άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τις άδειες των μονίμων συναδέλφων τους ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας. Οπως αναφέρεται σε αυτήν, «στα δημόσια σχολεία εργάζονται πλέον κάθε χρόνο ως αναπληρωτές αλλά και ως ωρομίσθιοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που όχι μόνο δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε άδειες με τους μόνιμους συναδέλφους τους, αλλά και πολλές φορές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν ακόμα και με απόλυση, αν πάρουν π.χ. άδεια αναρρωτική πάνω από 15 μέρες και κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους!

Η αρνητική αυτή διαφοροποίηση γίνεται ακόμα πιο άδικη, αν σκεφτούμε ότι οι αναπληρωτές είναι συνεχώς με μία βαλίτσα στο χέρι και κάθε χρόνο διασχίζουν τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, τις αυξημένες ανάγκες για συντήρηση των ίδιων και των οικογενειών τους και μειωμένες οικονομικά δυνατότητές τους λόγω πολύμηνης ανεργίας, αλλά και για τα παιδιά ή άλλα προστατευόμενα από αυτούς μέλη (γονείς, παππούδες...), που αναγκάζονται να αφήνουν πίσω τους ή πολλές φορές να παίρνουν μαζί τους.

Ο τρόπος χορήγησης της άδειας διαφέρει ακόμα κι ανάμεσα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αφού όσοι προσλαμβάνονται μέσω κρατικού προϋπολογισμού, παίρνουν, όταν και εφόσον παίρνουν, την άδεια με αίτησή τους στη/στο διευθυντή του σχολείου, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, ενώ όσοι προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ (και είναι πλέον οι περισσότεροι και σχεδόν όλοι στην Ειδική Αγωγή) πρέπει να κάνουν αίτηση και να πάρουν άδεια με έγκριση του διευθυντή Εκπαίδευσης, πράγμα που τους δυσκολεύει περισσότερο.

Τέλος, με δεδομένες τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους, άρα και για τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Με βάση τα παραπάνω και την αρχή της ισότητας, που πρέπει να διέπει το καθεστώς εργασίας και παροχών για όλους όσοι εργάζονται στον ίδιο χώρο εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά μέτρα ώστε:

-- Να εξισωθούν οι άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τις άδειες των μονίμων συναδέλφων τους, πράγμα που απαιτεί την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει σήμερα τις άδειες των αναπληρωτών και την υπαγωγή τους στη νομοθεσία που διέπει τις άδειες των μόνιμων εκπαιδευτικών.

-- Να έχουν οι αδειούχοι αναπληρωτές/-τριες όλα τα δικαιώματα που έχουν οι μόνιμοι συνάδελφοί τους (να μην τους γίνεται καμία παρακράτηση μισθού για τις άδειες που θα παίρνουν με βάση αίτησή τους και τα δικαιώματά τους, να αναγνωρίζεται ο χρόνος άδειας ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας, να μην έχουν χρονικό περιορισμό στις αναρρωτικές άδειες αλλά να δικαιούνται όσες πραγματικά χρειάζονται με βάση την ιατρική γνωμάτευση κ.λπ.).

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Συναυλία αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα με τους «Υπεραστικούς»

Η αφίσα για τη συναυλία
Η αφίσα για τη συναυλία
«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τους φασίστες»: Με το σύνθημα αυτό η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου διοργανώνει συναυλία, αύριο Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1), με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα διωγμένα, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προσφυγόπουλα και να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τη συλλογή σχολικών ειδών, τροφίμων, βρεφικών ειδών και ό,τι άλλο μπορεί να διαθέσει ο καθένας από το υστέρημά του.

Από σήμερα, Παρασκευή, που οι πρόσφυγες μαθητές θα ξεκινήσουν τα μαθήματα σε γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, οι Λαϊκές Επιτροπές καλούν τους εργαζόμενους να τους υποδεχθούν με συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία: Σήμερα, στη 1.30 μ.μ. στο 5ο και στο 9ο Δημοτικά Χαϊδαρίου. Τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου και στη 1.30 μ.μ. στο 3ο και στο 10ο Δημοτικά του Αιγάλεω. Την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο 13ο - 33ο Δημοτικό Περιστερίου και στις 2 μ.μ. στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. Στα σχολεία του Χαϊδαρίου, μάλιστα, το «παρών» στην υποδοχή των προσφυγόπουλων θα δώσει και η δημοτική αρχή της πόλης.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καλωσορίζουμε σήμερα τα παιδιά του πολέμου

Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική υποδοχή των παιδιών του πολέμου στο Γυμνάσιο Αγ. Αθανασίου, σήμερα Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι. Η ΕΛΜΕ ξεκαθαρίζει ότι η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή και ότι η φοίτηση όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον της πολιτείας και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει. Παράλληλα, ζητά να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσα από δημόσιες δομές Υγείας και να πληρούνται όλα τα κριτήρια εγγραφής (εμβόλια κ.τ.λ.) που ισχύουν για όλα τα παιδιά, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό.

«Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. (...) Απομονώνουμε την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και όσους ψευτοπατριώτες σκόπιμα βλέπουν τον εχθρό στα μάτια αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους», τονίζει μεταξύ άλλων η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συναυλία αλληλεγγύης σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και καταδίκης της φασιστικής Χρυσής Αυγής με τίτλο «Στους κυνηγημένους δίνουμε το χέρι, όπλο μας η αλληλεγγύη. Απομονώνουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής», διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο φουαγιέ της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Γεωλογικού, Φυσικού και Πολιτικών Επιστημών. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν φοιτητικά συγκροτήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ