ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Σε νέα βαλλιστική δοκιμή προχώρησε η ΛΔ Κορέας το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα), εκτοξεύοντας έναν πύραυλο τύπου «Pukguksong-2», που αποτελεί νέου τύπου πύραυλο και σύμφωνα και με την εφημερίδα «Ροντόνγκ Σιμούν» (που είναι το όργανο της ΚΕ του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της ΛΔ Κορέας) μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή και έχει διευρυμένο βεληνεκές σε σχέση με προηγούμενους τύπους πυραύλων.
Τη δοκιμή επόπτευσε ο Πρόεδρος της χώρας και ηγέτης του Κόμματος Εργατών, Κιμ Γιονγκ Ουν, που σε δηλώσεις του τόνισε ότι η πυραυλική βιομηχανία της χώρας έχει κατορθώσει πλέον να αναπτύσσεται αυτοτελώς, όχι απλά να αντιγράφει «δείγματα» βιομηχανιών άλλων χωρών και πρόσθεσε: «Χάρη στην ανάπτυξη ενός νέου στρατηγικού οπλικού συστήματος, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι ικανές να υλοποιήσουν τα στρατηγικά τους καθήκοντα με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα σε κάθε πεδίο: είτε υποθαλάσσια είτε στο έδαφος».
Ο πύραυλος σε ύψος ξεπέρασε τα 550 χλμ. και αφού διήνυσε μια απόσταση τουλάχιστον 500 χλμ. έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας (ανατολικά της κορεατικής ακτής). Σύμφωνα με νοτιοκορεάτικες εκτιμήσεις ο νέος πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχους μέχρι και 2.500 - 3.000 χλμ. μακριά.
Αμεση ήταν η αντίδραση των Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ, με τους ηγέτες των δύο πρώτων πλευρών να ανταλλάσσουν δηλώσεις αλληλο-στήριξης στο πλαίσιο της συνάντησής τους που βρισκόταν σε εξέλιξη στις ΗΠΑ (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).
Σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα συνεδρίασαν εκτάκτως τα Εθνικά Συμβούλια. Επίσης, χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) αναμενόταν να συγκληθεί εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φουμίο Κισίντα, δήλωσε πως η χώρα του περιμένει το ΣΑ να στείλει «ηχηρό μήνυμα» στην Πιονγιάνγκ. Εκ μέρους της Ουάσιγκτον, ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄ Ντόνελ τόνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--
«Πράσινο φως» για την υλοποίηση των σχεδίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τη δημιουργία δικής τους στρατιωτικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο λιμάνι Μπερμπέρα της Σομαλιλάνδης που αποσχίστηκε μονομερώς (δίχως διεθνή αναγνώριση) το 1991 από την υπόλοιπη Σομαλία έδωσε το κοινοβούλιο του «κρατιδίου», με 144 ψήφους υπέρ σε σύνολο 151 βουλευτών.
Ο «πρόεδρος» της Σομαλιλάνδης, Αχμετ Μαχαμούντ Σιλάνγιο, επικρότησε την απόφαση της βουλής, διαβεβαιώνοντας πως το σχέδιο για την υλοποίηση της ξένης στρατιωτικής βάσης στη χώρα θα έχει διάρκεια 25 χρόνια, θα αξιοποιηθεί μόνο από τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και από καμία άλλη ξένη δύναμη και θα προσελκύσει και «άλλες ξένες μεγάλες επενδύσεις». Ο ίδιος είχε κλείσει τη συμφωνία με αξιωματούχους των ΗΑΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη, αφού είχε προηγηθεί συμφωνία ύψους 442.000.000 δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού Μπερμπέρα από την εταιρεία του Ντουμπάι, «DP World».
Είναι η δεύτερη στρατιωτική βάση που φτιάχνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Κέρας της Αφρικής, μετά από εκείνη στο λιμάνι Ασάμπ της Ερυθραίας το 2013. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στα μακροπρόθεσμα σχέδια της χώρας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής σε μία από τις πιο στρατηγικές, σε διεθνές επίπεδο, περιοχές της διεθνούς ναυσιπλοΐας απέναντι σε άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν, αλλά και μεγαλύτερες, διεθνώς αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις όπως η Κίνα, που έχουν για παρόμοιους λόγους σχεδιάσει την κατασκευή σινικής στρατιωτικής βάσης στο γειτονικό Τζιμπουτί.
ΚΑΪΡΟ.-- Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, στο πλαίσιο της οποίας είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. Χτες, υπεραμύνθηκε των στενών σχέσεων ανάμεσα στην ένοπλη πτέρυγα της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» με το Ιράν, λέγοντα πως η μεταξύ τους συνεργασία «μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον, όσο τουλάχιστον ο λιβανέζικος στρατός δεν είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μπορεί να πολεμήσει το Ισραήλ, εάν χρειαστεί». Νωρίτερα (Κυριακή) κατέφθασε στο Κάιρο μεγάλη αντιπροσωπεία 40 βρετανικών επιχειρήσεων με επικεφαλής τον εμπορικό απεσταλμένο της Βρετανίας, Τζέφρι Ντόναλσον, προκειμένου να εξακριβωθούν τα περιθώρια για την πραγματοποίηση «μεγάλων επενδύσεων» στην Αίγυπτο.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ο Γεχίγε Σινουάρ εξελέγη χτες αρχηγός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Ηταν ένα από τα ανώτερα στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης που κρατούνταν από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές έως το 2011, οπότε απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων.
ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ.-- Συνελήφθη χτες ως βασική ύποπτη για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού η 44χρονη Μαλίσα Ανκόνα, σύζυγος του αρχηγού της ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ, Φρανκ Ανκόνα, που βρέθηκε το Σάββατο δολοφονημένος σε χαντάκι του ποταμού Μισισίπι, ενώ η τύχη του αγνοούνταν επί μέρες.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν χτες στη Λαχόρη του βορειοανατολικού Πακιστάν, μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε κοντά στη βουλή του τοπικού κρατιδίου. Σύμφωνα με την πακιστανική «Αυγή», την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Jamat-ul-Ahrar» που θεωρείται παρακλάδι των «Ταλιμπάν».
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον απεργιακό αγώνα, που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες, παραμένουν χιλιάδες γιατροί στην Κένυα που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, παρά τη χτεσινή φυλάκιση επτά συνδικαλιστικών στελεχών με απόφαση δικαστηρίου στο Ναϊρόμπι.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Χελένα Ουασίλουα, που είχε αποφασίσει προ ημερών την αναστολή της απεργίας ως καταχρηστικής, με το επιχείρημα ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, διέταξε τη σύλληψη και 30ήμερη φυλάκιση των επτά συνδικαλιστών γιατρών για περιφρόνηση δικαστικών αποφάσεων. Η ίδια βέβαια δεν πήρε ανάλογες αποφάσεις σε βάρος της κυβέρνησης, που χρόνια τώρα παραμελεί τη δημόσια υγεία προς όφελος των ιδιωτικών μονοπωλίων που λυμαίνονται το χώρο σε βάρος του λαού, που δίνει καθημερινά πάλη για επιβίωση απέναντι στη φτώχεια, παρά το σημαντικό φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας που καρπώνονται η ντόπια αστική τάξη και ξένα μονοπώλια.
Παρά τις συλλήψεις, πάνω από 5.000 γιατροί σε όλη την Κένυα συνέχισαν τον απεργιακό αγώνα, διεκδικώντας αύξηση του βασικού μισθού από τα 400 στα 850 δολάρια, σε αντιδιαστολή με τον τεράστιο βουλευτικό μισθό που ξεκινά από τα 14.000 δολάρια το μήνα!
Το συνδικάτο των γιατρών «Κενυατική Ενωση Γιατρών, Φαρμακοποιών και Οδοντιάτρων» κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε πριν τρία χρόνια για αύξηση των μισθών του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, καταγγέλλοντας ότι πριν την έναρξη της απεργίας τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν είχαν πολλά από τα βασικά αναλώσιμα όπως επαρκή πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, αναισθητικά και ιατρικά γάντια μίας χρήσης.
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Η νέα σοσιαλδημοκρατία του «Ποδέμος» («Μπορούμε») στην Ισπανία πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο το 2ο Συνέδριό της, στο στάδιο Βισταλέγκρε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, σε κλίμα έντονης διαπάλης για τη γραμμή που θα ακολουθήσει. Τελικά, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας με 89% επανεκλέχτηκε γραμματέας και επικράτησε η τάση του με 57% (παίρνει 37 μέλη στη λεγόμενη «Επιτροπή Πολιτών» - ανώτερο όργανο). Η τάση αυτή εμφανίζεται ως δήθεν πιο ριζοσπαστική, που στηρίζει την «κοινωνική κινητοποίηση» και ζητάει συνεργασία με το άλλο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα της Ενωμένης Αριστεράς για «αριστερή διαχείριση» του καπιταλισμού. Η τάση του πιο κεντρώου, νούμερο 2, Ινιγκο Ερεχόν, που θέλει συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, για να ηττηθεί η «δεξιά» κυβέρνηση του Μ. Ραχόι, ήρθε δεύτερη με 34% και 23 μέλη της στην Επιτροπή, ενώ η αυτοονομαζόμενη «αντικαπιταλιστική» τάση, που επίσης καλλιεργεί αυταπάτες για λύσεις όπως «η εθνικοποίηση των τραπεζών» μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος έχει 2 μέλη.
Το συνέδριο, που ονομάζεται «Αντιπροσωπευτική Συνέλευση», έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών (και όποιου είχε το εισιτήριο εισόδου με προαιρετική οικονομική συνεισφορά) στο όνομα της «συμμετοχικής δημοκρατίας» και κυριάρχησε η αντίληψη της «ενότητας με πλουραλισμό», δηλαδή ενός πολυτασικού κινήματος. Αλλά είναι φανερό ότι οι επιδιώξεις των διαφορετικών ομάδων θα συνεχιστούν, ενώ η ανακωχή Ιγκλέσιας - Ερεχόν, το πιθανότερο είναι να μην κρατήσει για πολύ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τη «γύμνια» και τις αδυναμίες των ΗΠΑ σε ορισμένες από τις κρίσιμες υποδομές της χώρας μεταξύ άλλων σε φράγματα, οδοποιία, Ενέργεια και ύδρευση, αποκαλύπτει η απόφαση των αρχών στη βόρεια Καλιφόρνια να απομακρύνουν την Κυριακή 188.000 ανθρώπους από τις εστίες τους, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου κατάρρευσης του ψηλότερου αμερικανικού φράγματος, Οροβιλ.
Αφορμή έδωσε η υπερχείλιση αγωγού που φάνηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης έπειτα από βδομάδες ισχυρότατων βροχοπτώσεων που πλήττουν την Καλιφόρνια μετά από παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας τα τελευταία χρόνια.
Η απόφαση των τοπικών αρχών αφορά την εκκένωση κομητειών που βρίσκονται κάτω από το φράγμα Οροβιλ, που βρίσκεται στην ομώνυμη λίμνη, και περιοχών κατά μήκος του ποταμού. Η «Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων» Καλιφόρνιας ανακοίνωσε αργότερα ότι ο υπό κατάρρευση αγωγός άντεξε, τουλάχιστον έως χτες βράδυ, τον μεγαλύτερο όγκο υδάτων και ότι ειδικά συνεργεία με τη βοήθεια ελικοπτέρων έριξαν πέτρες κλείνοντας τεράστια τρύπα που είχε δημιουργηθεί στον αγωγό, αποτρέποντας επί του παρόντος τα χειρότερα. Ωστόσο, επειδή η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη, οι κάτοικοι των κομητειών Οροβιλ, Γιούμπα Μπιουτ, Μέρισβιλ παραμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, καθώς παραμένει εν ισχύι η εντολή να μην επιστρέψουν στις εστίες τους.
Η εξέλιξη φαίνεται πως ευνοεί τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ να πριμοδοτήσει τις μπίζνες κατασκευαστικών μονοπωλίων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων υποδομών της χώρας.