ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΥΕΜΕΝΗ
Κάλυψη στην επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Ντουμπάι

Copyright 2017 The Associated

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Ντουμπάι
ΡΙΑΝΤ.--

Πλήρη κάλυψη στο ρόλο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δείχνει να δίνει ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στην Αραβική Χερσόνησο, μετά την ολοκλήρωση σημαντικών επαφών που είχε το περασμένο 48ωρο στη Σαουδική Αραβία με την κυβέρνηση του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν στην πρωτεύουσα της χώρας, Ριάντ.

Ο Γκουτέρες εξήρε το ρόλο της σαουδαραβικής μοναρχίας στην περιοχή και διεθνώς, παρομοιάζοντας τη Σαουδική Αραβία με «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και «υπόδειγμα αλλαγής και ανάπτυξης». Εξήρε μάλιστα την «αντιτρομοκρατική» συνεργασία ανάμεσα στον ΟΗΕ και τις σαουδαραβικές αρχές, πραγματοποιώντας στη συνέχεια υποκριτικά «έκκληση» για τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, τον οποίο κλιμακώνει η σαουδαραβική επέμβαση από το Μάρτη του 2015, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της εκεί αυξανόμενης γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, επέρριψε όλη την ευθύνη για τις αποτυχίες διαπραγματεύσεων στην Υεμένη στους Σιίτες αντικαθεστωτικούς Χούτι και στον πρώην Πρόεδρο της χώρας Σάλεχ, λέγοντας ότι «κάναμε μαζί τους 70 συμφωνίες και δεν εφάρμοσαν ούτε μία». Εξέφρασε την «ελπίδα» πως η χώρα του θα συνεχίσει την «αποστολή μεγάλων ποσών βοήθειας στην Υεμένη μέσω του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», ...ξεχνώντας βεβαίως πως σε μεγάλο βαθμό ο εφιάλτης που ζει σήμερα ο λαός της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου οφείλεται στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της σαουδαραβικής μοναρχίας και των συμμάχων της.

Νωρίτερα, ο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν και άλλους Σαουδάραβες αξιωματούχους, θέτοντας στο επίκεντρο των συζητήσεών τους τους πολέμους σε Υεμένη, Λιβύη και Συρία.

Χτες, μετέβη στο Ομάν, στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης περιοδείας που πραγματοποιεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Γενάρη, εκφράζοντας τη λύπη του για την ένσταση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, στο διορισμό του Παλαιστίνιου πρώην πρωθυπουργού Σαλάαμ Φαγιάντ, λέγοντας πως έχει πλήρη επάρκεια για τη θέση του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, που έως τώρα την είχε ο Γερμανός διπλωμάτης Μάρτιν Κόμπλερ. Ο Γκουτέρες σημείωσε και χτες ότι «δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για να αποφύγουμε κάποιον που είναι πολύ ικανός να κάνει μία εξαιρετικά σημαντική δουλειά», τονίζοντας ότι ο τερματισμός της σύρραξης στη Λιβύη «είναι προς το συμφέρον όλων». Ο ίδιος, απέφυγε, στη συνέχεια, να αποσαφηνίσει εάν αποσύρεται η υποψηφιότητα του Παλαιστίνιου πρώην πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο πόστο.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Γκουτέρες είναι το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Γερμανία.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η στρατιωτική συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη ανακήρυξε χτες την πόλη Χοντέιντα «στρατιωτική ζώνη», καλώντας τους κατοίκους της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι να παραμείνουν στα σπίτια τους. Αυτό αμέσως μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ, ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί «μπορούν να παγιδεύσουν αμάχους και να δυσχεράνουν τις προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος ο Σταϊνμάγερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε μια περίοδο που εμφανίζεται να φουντώνει η αντιπαράθεση Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών ειδικά μετά το πέρασμα του χρίσματος των σοσιαλδημοκρατών στον πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ενόψει εκλογών τον Σεπτέμβρη, την Κυριακή οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, όπως είχε συμφωνηθεί από πριν ψήφισαν τον σοσιαλδημοκράτη Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πρώην ΥΠΕΞ, 12ο ομοσπονδιακό Πρόεδρο. O Σταϊνμάγερ πήρε 931 ψήφους (με μικρές διαρροές στα κυβερνητικά κόμματα) σε σύνολο 1.260 (οι 630 είναι βουλευτές και οι 630, λεγόμενοι εκλέκτορες από τη δημόσια ζωή που ψηφίζουν τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο).

Στη συνεδρίαση, ξεχώρισε η ομιλία του Χριστιανοδημοκράτη προέδρου της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος αναφέρθηκε στην κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ με τον Ντ. Τραμπ, σημειώνοντας με νόημα: «Οποιος προωθεί τους διαχωρισμούς αντί ενός ανοικτού κόσμου και κυριολεκτικά περιτειχίζεται, όποιος κηρύσσει αντί της διεθνούς συνεργασίας τον απομονωτισμό και κάνει πρόγραμμά του το "Πρώτα Εμείς", δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί αν κι οι άλλοι του κάνουν το ίδιο». Το συγκεκριμένο απόσπασμα απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα των βουλευτών.

Ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του (που είναι περισσότερο τυπικά στην Γερμανία) στις 19 Μάρτη, ενώ αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Σταϊνμάγερ ήταν από τους πιο έμπιστους του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ (ο οποίος τώρα είναι υπάλληλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της «Γκάζπρομ»). Το 1996, ο Σταϊνμάγερ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, το 1999 ανέλαβε υπουργός της Καγκελαρίας και ήταν από αυτούς που στήριξαν τη λεγόμενη «Ατζέντα 2010» και τους αντεργατικούς νόμους «Χαρτς 4», που πάγωσαν τους μισθούς, διεύρυναν τη μερική απασχόληση και πάνω σε αυτήν την πολιτική «πάτησαν» και οι επόμενες κυβερνήσεις και ο μετέπειτα μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Το Νοέμβρη του 2005, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ έως το 2009 και ξανατοποθετήθηκε στο ίδιο υπουργείο από το 2013 - 2017, όποτε αντικαταστάθηκε από τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο επικεφαλής του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έφυγε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των ανακαταμερισμών στο SPD.

ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αστυνομική βία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με συλλήψεις διαδηλωτών ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι νέες συγκεντρώσεις που έγιναν ως αντίδραση στο πρόσφατο κρούσμα αστυνομικής βίας, με θύμα έναν 22χρονο σε προάστιο του Παρισιού. Θυμίζουμε ότι ένας αστυνομικός κατηγορείται για βιασμό με γκλομπ και άλλοι τρεις για άσκοπη χρήση βίας. Σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή είχαν ετοιμαστεί εκθέσεις που εμφάνιζαν το περιστατικό (μετά το οποίο ο νεαρός χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση) ως «ατύχημα».

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις νέες κινητοποιήσεις ήταν «η αστυνομία βιάζει», «η αστυνομία σκοτώνει αθώους».

Από τη μεριά της, η υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, προχώρησε σε νέες προκλήσεις, λέγοντας ότι είναι «ανάξιες» δηλώσεις πολιτικών για συχνά «ρατσιστική» αντιμετώπιση μερίδας πολιτών από τα αστυνομικά όργανα. Συμπλήρωσε ακόμα ότι «χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο, είναι προφανές ότι δεν αποκομίσαμε κανένα μάθημα από τα επεισόδια του 2005» και αξιοποιώντας και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, συνέχισε στη γνωστή οδό της συκοφάντησης των λαϊκών κινητοποιήσεων, καλλιεργώντας συνειρμούς για όσους αντιδρούν στην αστυνομική βία και μιλώντας για «αλήτες» που «αναζητούν κάθε ευκαιρία για να σπείρουν το μίσος τους για τη Γαλλία, για το κράτος δικαίου, για τις αστυνομικές δυνάμεις». Μίλησε ακόμα για «χλιαρή αντιμετώπιση» από τις «έως τα τώρα κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν δώσει σε πολλούς την πεποίθηση ότι μπορούν να δρουν ατιμωρητί».

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, επέμεινε και χτες ότι δεν θα αποσυρθεί από την «κούρσα» των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τις επόμενες μέρες μπορεί και ο ίδιος να κληθεί, στο πλαίσιο των εισαγγελικών αρχών για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η γυναίκα του Πενέλοπε, για «αργομισθία» (σ.σ. δηλαδή ότι πληρωνόταν για δουλειά που δεν έκανε ουσιαστικά).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πιέσεις για εξασφάλιση των βιομηχανικών μονοπωλίων στα παζάρια με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) άσκησε χτες πιέσεις στην κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, να μην ξεχωρίσει τις βιομηχανίες της χώρας σε «υψηλής, μεσαίας και χαμηλής προτεραιότητας», όπως αποκάλυπτε την περασμένη βδομάδα ρεπορτάζ των «Τάιμς» του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της βρετανικής οικονομίας.

«Για να πετύχει η νέα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλης της οικονομίας μας, καλύπτοντας κάθε τομέα, μέγεθος και τοποθεσία, γιατί οι συνέπειες αποχώρησης από την ΕΕ μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές συνέπειες, όχι μόνο σε ορισμένους αλλά σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας», σημείωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος των Βρετανών Βιομηχάνων, Τζος Χάρντι.

Με φόντο τις πιέσεις και τα παζάρια των Βρετανών βιομηχάνων με την κυβέρνηση Μέι, έκθεση του «Ινστιτούτου Προσωπικού και Ανάπτυξης» σημειώνει πως πάνω από το ένα τέταρτο των εργοδοτών στη Βρετανία ανησυχούν ότι θα εγκαταλείψουν την εταιρεία τους οι υπάλληλοί τους - μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ μέσα στο 2017 μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 εταιρείες, τέτοιες ανησυχίες εξέφρασαν το 43% των εργοδοτών στην Εκπαίδευση και το 49% στον κλάδο της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ