ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Αναζητώντας αναβαθμισμένο ρόλο στη «σταθερότητα» του συστήματος

Γεννηματά - Παπανδρέου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε τον Γενάρη το ΠΑΣΟΚ, για παλιά και νυν στελέχη του
Γεννηματά - Παπανδρέου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε τον Γενάρη το ΠΑΣΟΚ, για παλιά και νυν στελέχη του
Με πουλόβερ που ράβεται από τη μία και ξηλώνεται από την άλλη μοιάζει η υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, στο φόντο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που είναι σε εξέλιξη.

Η μάχη για την «ηγεμονία» στον λεγόμενο «τρίτο πόλο» περιλαμβάνει από εκδηλώσεις και συναντήσεις μέχρι διαβουλεύσεις, σπόντες και προσωπικές επιθέσεις στο πλαίσιο των παζαριών που είναι σε εξέλιξη. Παλιά κόμματα που έχασαν τη δύναμή τους συμμαχούν, στελέχη που έφυγαν από αυτά συγκροτώντας «κινήσεις» διαπραγματεύονται την επαναπροσέγγιση, άλλες δυνάμεις - βλ. Ποτάμι - φυλλορροούν, τροφοδοτώντας είτε τη ΝΔ είτε τη σοσιαλδημοκρατία... Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η εξαγωγή στελεχών του «παλιού ΠΑΣΟΚ» από τη ναφθαλίνη, μια προσπάθεια που πατάει και στο έδαφος της χρεοκοπίας των όποιων ελπίδων έσπειρε στο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, «δικαιώνοντας» όλα τα επιχειρήματα, τους εκβιασμούς, τις αυταπάτες που έριξε το ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Σενάρια με κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή συναίνεση

Βάση των διεργασιών δεν είναι άλλη από την ανησυχία για την εξασφάλιση της απαραίτητης σταθερότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια η επιχείρηση «συγκρότηση του τρίτου πόλου» από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού κ.λπ., είναι μέρος της προσπάθειας του πολιτικού συστήματος να «προσαρμοστεί» στο γεγονός ότι οι αυτοδύναμες - μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν παρελθόν. Αλλωστε, και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, για αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας ή αύξηση του βαθμού αναλογικότητας της ψήφου, είναι δύο ακόμα στοιχεία που εντάσσονται στην πρόβλεψη της ανάγκης ευρύτερων συναινέσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν έμμεση ομολογία ότι αποδυναμώνεται η ικανότητα των αστικών κομμάτων να ενσωματώνουν μαζικά λαϊκά στρώματα ή (η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος) ότι η αστική διαχείριση απαιτεί πλέον σκληρά μέτρα διαρκείας ως όρο για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Λογικό επόμενο της διαπίστωσης αυτής για την κεντροαριστερά είναι η αναζήτηση του ρόλου της ως πολύτιμο στήριγμα στη μία ή την άλλη πιθανή κυβέρνηση, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Εκεί επιχειρεί να πλασαριστεί, με όλες τις δυσκολίες που της προσθέτει το γεγονός ότι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας τής αφήνει ελάχιστο χώρο. Η διαπάλη που είναι σε εξέλιξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποτυπώνει τις δύο τάσεις που συνυπάρχουν και εκφράζονται σε επίπεδο προσώπων, τοποθετήσεων κ.λπ.: Είτε για μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που ενισχύεται και από κύκλους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είτε για συμμαχία με «ευρωπαϊκές - μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις, χωρίς να εξαιρείται η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, ειδικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρώντας να απορρίψει το πρώτο σενάριο, έστω και προπαγανδιστικά, επαναφέρει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη «μεγάλου συνασπισμού», φιλοδοξώντας ουσιαστικά να παίξει τον «ενοποιητικό» παράγοντα. Προφανώς, το τελευταίο σενάριο, εκτός από τους «φυσικούς πρωταγωνιστές», έχει ανάγκη και από τους «λαγούς» που θα το νομιμοποιούν σαν ανάγκη στην εργατική - λαϊκή συνείδηση. Κι εδώ εκτός από την κεντροαριστερά, παίζει ρόλο και η Ενωση Κεντρώων.

Η ρευστότητα εξηγείται

Στιγμή δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι όλο αυτό το «μπρος - πίσω» εντάσσεται στη μεγάλη εικόνα της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και δεν είναι αποτέλεσμα απλά προσωπικών επιλογών, φιλοδοξιών, ιδιαιτεροτήτων. Είναι απόρροια της επίδρασης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, του βάθους της, των διεθνών εξελίξεων, των ανησυχιών για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες αντίστοιχες προσπάθειες αναβάπτισης της σοσιαλδημοκρατίας που «τρέχουν» σε κράτη της ΕΕ. Και, παρά τις προστριβές, τα μεγάλα λόγια περί «νέων τομών», «προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», «αξιών και ιδεών της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», στην πράξη φαίνεται η μεγάλη δυσκολία να παρουσιαστεί κάτι, έστω και στο ελάχιστο, διαφορετικό από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που δοκιμάζουν για τα καλά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ειδικά τα τελευταία χρόνια και με τη δική τους σφραγίδα.

Για όποιον αμφιβάλλει για το δρόμο που θα ακολουθηθεί και από τα κυοφορούμενα σχήματα του χώρου αυτού ή συντηρεί την παραμικρή αυταπάτη από την κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει παρά να δει ότι και αυτές οι δυνάμεις δεν κουνάνε ρούπι από τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης: την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου, την αύξηση του ενεργού ρόλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την αποκατάσταση των θέσεων της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή όλα τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη συνέχιση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο σημειώνεται σχετικά με την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού (Θέση 32):

«Συνολικά και συμπερασματικά: Είναι κρίσιμο ζήτημα να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η αστική προπαγάνδα που συνοδεύει την προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος κι έχει ως στόχο την απόσπαση της ενεργής λαϊκής στήριξής της.

Να αντιμετωπιστούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται συστηματικά, ότι μέσα από μια διαδικασία δημιουργίας νέων κομμάτων και κυβερνητικών συμμαχιών μπορεί να προκύψει κάτι θετικό και συμφέρον για το λαό. Υπάρχει άλλωστε πρόσφατη πλούσια πείρα από τη διαδικασία αναμόρφωσης που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικής εφεδρείας για το σύστημα.

Είναι επίσης βασικό να αντιμετωπιστούν ο φόβος που καλλιεργείται σε σχέση με το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, η ανησυχία για την ύπαρξη σταθερών αστικών κυβερνήσεων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, οι εκκλήσεις περί συναίνεσης και συνοχής. Ολα αυτά στοχεύουν ώστε οι εργαζόμενοι να διευκολύνουν με τη στάση τους - στο όνομα της εθνικής ενότητας - το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, να "βάλουν πλάτη" ακόμα και σε θεσμικές αλλαγές σε αντιδραστική κατεύθυνση».


Δ. Π.


Πατριδογνωμόνιο
Το αγοράκι με τα σπίρτα

Βγήκαν απ' τα συρτάρια όλες οι παμπάλαιες φαρμακοτρίφτικες συνταγές για να σωθούν τα άσωστα μιας αριστερής διακυβέρνησης που ξεκίνησε με κόκκινα τριαντάφυλλα - επί σκοπόν πυρ - στην Καισαριανή και καταλήγει για καφεδάκι με τους Ρότσιλντ, αντιρυτιδικές κρέμες της L' OREAL και φλάμπουρο την ιστοσελίδα αναφοράς καθημερινών παραπόνων, σαν κι αυτή που είχε ανοίξει ο Μπεγλίτης για τη βασανιζόμενη από καψόνια φανταρία.

Στο πρώτο στάδιο οι συνταγές πήγαιναν με το ρεύμα της εποχής, με δωρεάν πατάτες στα ιερά πλακάκια που πάτησαν οι αγανακτισμένοι και με φανταχτερές αυτοκτονίες απελπισμένων μεσαιοταξιτών, που ενέπνεαν ειδικές επιτροπές σ' ένα είδος εξουσιαστικού παρακοινοβουλίου. Οταν τα βαρουφάκεια μιντιακά κεφάλαια αυτοανεφλέγησαν, κάτι σαν υποβοηθούμενη αυτοκτονία, οι φασίστες κυκλοφορούσαν χωρίς βραχιολάκι, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη των προοιμίων του αίματος που θα χυθεί, και η κυβέρνηση έκανε ρεσάλτο στο μαύρο της ΕΡΤ με τον Παππά να πετάγεται ιδρωμένος, βλέποντας τον Πρετεντέρη σαν φάλαινα Μπόμπυ Ντικ, το παιχνίδι χόντρυνε. Η Ζωή βολεύτηκε με δυο κλειδιά για τρία γραφεία, και η ανταρσία του Μπάουντι της Δραχμής φέρνει πιο κοντά, σαν λίρα εκατό, τον Παναγιώτη με την Τερέζα Μέι απ' ό,τι τον Πάνο με τον Ντόναλντ και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος με το ΝΑΙ.

Η καινούργια σοδειά αριστερής επικοινωνιακής αντεπίθεσης φέρνει το μικρό αγόρι να παίζει με τα σπίρτα σαν εποχιακός απλήρωτος πυροσβέστης του καπιταλισμού. Θυσιάζεται ο Τζανακόπουλος, ως Πάτροκλος με γραβάτα, στη φθορά της επικοινωνίας, κραυγάζοντας πως η αχίλλειος φτέρνα του φίλου του μπορεί να καλύπτεται και να προστατεύεται ακόμα και από σπιρούνια Ποροσένκο, ναζιστικής κατασκευής. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση για τον διδάκτορα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου της Σμύρνης, που παίζει στα δάχτυλα μεγαλοτραπεζίτες, πολυεθνικές και άδειες ασύλου με όρους τηλεοπτικών αδειών.

Ετσι περνάν απαρατήρητα τα φιτίλια του πολέμου, του πραγματικού πολέμου, που πλησιάζει όταν το αγοράκι με τα σπίρτα πάει στη Σερβία εν μέσω στρατιωτικών προετοιμασιών, για προαναγγελθείσες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, και ενώ όλοι κοιτάνε το «Τσεσμέ» που βγαίνει για έρευνες στο Αιγαίο, περνάει απαρατήρητο το Μπουντρούμ που εμποδίζει την πόντιση καλωδίου τριμερούς συμφωνίας (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ). Ο στόχος είναι ορατός. Ο λαός πρέπει να βλέπει τα τείχη της φυλακής του ως τη μέγιστη ασφάλεια που του εξασφαλίζουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και την Κερκόπορτα στα χέρια της αριστεράς σαν αψίδα θριάμβου, που ανοίγει διάπλατα για να περάσει η ανάπτυξη, τρίβοντας τα μάτια της με όνειρο ζωής να μπορείς να οδηγηθείς απ' την κατάληψη λυκείων στην κατάληψη των μεγαλοαστικών κυλικείων για μεσημέρια κι όχι νύχτες με τον ταξικό σου εχθρό.

Πολύ αμφιβάλλω αν έστω και ένα πολιτικό κοράκι ή δημοσιογραφικό παπαγαλάκι ντρέπεται τώρα και κοκκινίζει έστω το μάτι του, στη θύμηση εκείνων των χυδαίων προτροπών, αποριών, συμβουλών και ρητορικών ερωτημάτων «γιατί δεν ενώνεστε κι εσείς στο ΚΚΕ για μια μεγάλη αριστερά ή τουλάχιστον να συγκρατείτε τον ΣΥΡΙΖΑ;». Ηταν εκείνοι που φαντάζονταν το ΚΚΕ μ' έναν αντιπρόεδρο Βουλής (Λαμπρούλης) κι έναν ευρωβουλευτή (Ζαριανόπουλος) που έχουν μπει στη μαύρη λίστα των Ουκρανών, κυρίαρχων τώρα διαδόχων του Μπαντέρα (όχι του Μπαντέρας) επειδή νοιάστηκαν για την αντικομμουνιστική σφαγή, να μετατρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις σε αριστερές και τον Καμμένο σε Μολότωφ. Ηταν εκείνοι που έψαχναν άλλοθι για το κουτάκι με τα σπίρτα που έβαλε φωτιά στα μπατζάκια του αγοριού, που του 'λαχε στη ζωή του να δει κοτζάμ Γιούρι Γκέλερ να λυγίζει ξημερώματα κουτάλι...

Υ.Γ. Οχι άλλη φωτό του Αλέξη σε θρησκευτικό τουρισμό, έλεος! (το πρώτο μέιλ μου στον Φλαμπουράρη).


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ