ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πραγματοποίησαν χτες οι πενταετείς πυροσβέστες, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης για τη μονιμοποίησή τους. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε, διότι η θητεία των 4.000 πενταετών που προσλήφθηκαν το 2012 λήγει την Παρασκευή και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, ζητώντας τη μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών και των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε με δικό της μπλοκ και πλαίσιο αιτημάτων η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), που ζητά να μπει φρένο στην τριχοτόμηση του προσωπικού στο ΠΣ με μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων πυροσβεστών, με σταθερές σχέσεις στην υπηρεσία. Σε σχετική προκήρυξη αναφέρει πως «αναλύοντας τον προϋπολογισμό του ΠΣ για το 2017, αναδείξαμε τη μείωση της δαπάνης για τη μισθοδοσία των πενταετών και των εποχικών κατά 1.571.000 ευρώ. Τονίσαμε ότι η μείωση τίποτε καλό δεν προοιωνίζεται για τους συναδέλφους πενταετείς και εποχικούς».

Το μεσημέρι έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας τους με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, που υποστήριξε πως μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας θα παρέχουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους, με διάταξη που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή από το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο αρμόδιος υπουργός, πάντως, έχει δηλώσει πως μονιμοποίηση των πυροσβεστών εξαρτάται από τη στάση των «θεσμών».

Ενταση προκλήθηκε στο υπουργείο Ανασυγκρότησης όταν οι πυροσβέστες είδαν δυο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης να πλησιάζουν προς αυτό. Τους ζήτησαν να αποχωρήσουν και όταν οι αστυνομικοί δεν το έκαναν, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους μπήκαν στο υπουργείο σηκώνοντας τα ρολά, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδό του.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εγκλωβισμένοι με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης

Κακές συνθήκες διαμονής των προσφύγων που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, διαπιστώνονται σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και των νησιών. Με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ, ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκαν το Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της «Softex» στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης τη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο, κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». Στη Νέα Καβάλα οι πρόσφυγες δήλωσαν στους ερευνητές πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Στη Ριτσώνα «οι ιατρικές υπηρεσίες σταματούν στις πέντε το απόγευμα και δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση». Στο Ελληνικό εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού».

Στη Μόρια «παρά τις πρόσφατες μεταφορές σε ξενοδοχεία και σε άλλο χώρο, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας». Σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους στη Μόρια, η επικεφαλής της αποστολής είπε ότι «δεν θα έπρεπε να εξεταστούν ανεξάρτητα από τις τρομερές συνθήκες που επικρατούν στο "hot spot" του νησιού. Αυτές οι τρομερές συνθήκες σχετίζονται επίσης με την απόφαση των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παγιδευτούν στα ελληνικά νησιά». Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και να χορηγήσουν βίζες για ανθρωπιστικούς.

Χτες το πρωί, στα νησιά βρίσκονταν εγκλωβισμένοι - αιτούντες άσυλο 9.987 άνθρωποι. Αν και μέχρι την 1η Φλεβάρη η Υπηρεσία Ασύλου είχε συνολικά καταγράψει 24.233 υποψήφιους για μετεγκατάσταση, τα κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν προσφέρει μόλις 15.164 θέσεις.

Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ένατη έκθεση ...προόδου σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, η οποία αξιολογεί τις ενέργειες που έγιναν από τις 8/12/2016. Πρόκειται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που μέσα σε δύο χρόνια έχει «φιλοξενήσει» σε χώρες της ΕΕ 10.000 ανθρώπους, αντί για 160.000 που προβλέπονταν.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, τα κράτη - μέλη έδωσαν μέχρι σήμερα νόμιμες διόδους σε 13.968 άτομα. Οσον αφορά τη μετεγκατάσταση, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 3.813 μετεγκαταστάσεις και το Δεκέμβρη σημειώθηκε ο μέγιστος μηνιαίος αριθμός μέχρι σήμερα (1.926). Ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων ανέρχεται τώρα σε 11.966.

ΚΟΒ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζει τις φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες

Τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε εργάτης από το Πακιστάν καταγγέλλει η ΚΟΒ Ασπροπύργου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουμε τις φασιστικές επιθέσεις και να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο εργάτης γης, Ζισάν Ελάχι, δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο πρόσωπο και το κεφάλι με σιδερογροθιά, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τη δουλειά. Σύμφωνα με καταγγελίες, για την επίθεση ευθύνεται ομάδα φασιστών που είχε επιτεθεί και σε σε άλλους δύο μετανάστες εργάτες.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ασπροπύργου του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι φανερό ότι φασιστικές ομάδες και μηχανισμοί του συστήματος προσπαθούν να στρέψουν τη δίκαιη αγανάκτηση που νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια για την ανεργία, τη φτώχεια και τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, ενάντια στους μετανάστες εργάτες, που είναι τα θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που τσακίζει και τις δικές μας ζωές.

Προσφέρουν έτσι πολύτιμες υπηρεσίες στον πραγματικό εχθρό του λαού, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κράτος τους, τα κόμματά τους και η Ευρωπαϊκή Ενωση - ΔΝΤ, που τους στηρίζουν. Σε όλους αυτούς, δηλαδή, που τσακίζουν τα δικαιώματά μας για να εξασφαλιστούν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Καλούμε κάθε λαϊκή οικογένεια της περιοχής να αντιδράσει και να αντισταθεί στο ρατσιστικό δηλητήριο. Να σταματήσουμε τις φασιστικές επιθέσεις, να τσακιστούν οι θρασύδειλοι τραμπούκοι (...) Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι! Καμία ανοχή στον φασισμό και το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά».

ΔΙΩΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Νέες αποφάσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης

Την αντίθεσή του στη δίωξη του δημάρχου Πάτρας Κ. Πελετίδη εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου, σημειώνοντας ότι: «Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη δίωξη του κομμουνιστή δημάρχου της Πάτρας, επειδή δεν διευκόλυνε την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να προπαγανδίσει τις φασιστικές της αντιλήψεις, δίνοντάς της χώρο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές το 2015. Καθώς και γιατί αρνήθηκε να παραδώσει στους χρυσαυγίτες στοιχεία με τα πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου».

Αντίστοιχο ψήφισμα υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, σημειώνοντας ότι «Η συμπαράστασή μας είναι αυτονόητη από έναν δήμο σαν τον Δήμο Καλλιθέας, με μεγάλη αντιστασιακή και αντιναζιστική ιστορική παράδοση, αλλά και με την αυξημένη παράδοση δημοκρατικής ευαισθησίας».

Στο Δήμο Πατρέων φτάνουν συνεχώς νέες αποφάσεις και ψηφίσματα φορέων, που απαιτούν να σταματήσει τώρα η δίωξη του Κ. Πελετίδη.

Με σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων ενημερώνει για τους φορείς που έχουν αποστείλει νέες αποφάσεις και ψηφίσματα. Αυτοί είναι:

  • Απόστολος Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
  • Χρήστος Νικολάου, δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας
  • Δήμος Πλατανιά (νομός Χανίων), ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ), παράρτημα Αχαΐας - Ηλείας
  • Σύλλογος των εν Πάτραις Κεφαλληνίων
  • Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), παράρτημα Πάτρας
  • Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
  • Θεραπευτικό και Παιδαγωγικό Κέντρο Ατόμων με Νοητική Στέρηση «Η Μέριμνα»
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πατρέων και Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πατρέων, με ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ. τους, κήρυξαν, για τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 το πρωί, με συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και πορεία - συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια.
  • H Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
  • Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο γενικός γραμματέας της οποίας, Β. Πετρόπουλος, επέδωσε το σχετικό ψήφισμα σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων και τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Διονύση Πλέσσα.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου
  • Η ΠΟΕΣΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ
Εκκένωση περιοχής για εξουδετέρωση βόμβας

Η υποχρεωτική εκκένωση περιοχής, η οποία βρίσκεται στα όρια των Δήμων Κορδελιού - Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα αποφασίσθηκε από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βάθος 5 μέτρων κάτω από πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φλεβάρη και η υποχρεωτική εκκένωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 10 το πρωί.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Κανονικά στη σύνταξη

Δεν εγκρίθηκε η θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου που τέθηκε στην κρίση της Ολομέλειας για την παράταση των ορίων ηλικίας των δικαστών από τα 67 στα 70 χρόνια. Η Διοικητική Ολομέλεια του ΑΠ έκρινε κατά πλειοψηφία με 40 ψήφους ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση των ορίων ηλικίας. Υπέρ της ανάγκης αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά όχι για τώρα, ψήφισαν 25.

Η θέση της Β. Θάνου δεν εγκρίθηκε και από τη χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του ΑΠ που γνωμοδότησε ομόφωνα ότι μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών.

Τραγωδία στην Κατερίνη

Τη ζωή του έχασε ένα 12χρονο κορίτσι μετά από φωτιά στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου όπου διέμεναν στην Κατερίνη, ενώ σε βαρύτατη κατάσταση διασωληνωμένη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο η 48χρονη μητέρα της. Ο θάνατος της ανήλικης πιθανότατα οφείλεται σε αναθυμιάσεις, καθώς μέσα στο σπίτι υπήρξε πολύ καπνός. Αρχικά εντοπίστηκε η μητέρα στην είσοδο του διαμερίσματος και λίγο αργότερα το μικρό κορίτσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ