Eurokinissi |
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ξανά χτες το κεφάλαιο ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι πολιτικά και κοινωνικά δυνατόν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση» (φωτ. αρχείου) |
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση στην αξιολόγηση», δήλωσε χτες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», εδράζοντας τη βεβαιότητά του στο γεγονός ότι, όπως είπε, «η κυβέρνηση αναπτύσσει σειρά διπλωματικών και άλλων κινήσεων, όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου».
Παραπέρα, υποστήριξε ότι «ως αποτέλεσμα της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και των πολιτικών του επιλογών και κινήσεων, υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην καρδιά της Ευρώπης και τη Γερμανία, όπου πλέον οι Σοσιαλιστές αναστοχάζονται μήπως ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι η διέξοδος... κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό θα γινόταν χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, τις νίκες του, τις αντοχές, τις οικονομικές επιτυχίες... το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην Ευρώπη δεν θα αμφισβητείτο».
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή «παραμυθιάζουν» το λαό ότι τέτοιου είδους διεργασίες αποπνέουν φιλολαϊκό άρωμα, όταν στην πραγματικότητα απηχούν προβληματισμούς και ανησυχίες του κεφαλαίου για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, αντιθέσεις για τον επιμερισμό της χασούρας της κρίσης, αλλά και διάθεση διεκδίκησης μέτρων στήριξης της ανάκαμψής του, ιδίως στα κράτη που έχασαν περισσότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης και πάντα με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, διαβεβαίωσε χτες το κεφάλαιο ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι πολιτικά και κοινωνικά δυνατόν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».
Μιλώντας στον ρ/σ «Real» πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση εσκεμμένα να συντηρηθεί η αβεβαιότητα. Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση ... να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης ... Και έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επιτάχυνση της κατάστασης».
Στο πλαίσιο της γνωστής προσπάθειας διαχωρισμού των «θεσμών» σε καλούς και κακούς επέκρινε το ΔΝΤ ότι «υπάρχει ένας οικονομικός παραλογισμός, υπάρχει μια αμφισβήτηση του ΔΝΤ, όχι απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στους ίδιους τους αριθμούς και στην ίδια την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών και των δικών τους προβλέψεων σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας ότι «η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και αυτό καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει».
«Εν πάση περιπτώσει, ας περιμένουμε και την 6η Φλεβάρη να δούμε τι θα προκύψει από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου», κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά τη φημολογία περί διάστασης απόψεων μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου, διαβεβαίωσε ότι «οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές ... υπάρχει στενότατη συνεργασία και πολιτική και ιδεολογική συναντίληψη για το χειρισμό όλων των ζητημάτων».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, στο γνωστό πνεύμα εκβιασμού και εκφοβισμού του λαού και εντάσσοντας όλα τα ανοιχτά για την αστική τάξη μέτωπα που προκαλούν ανησυχίες σε ό,τι αφορά το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αποκήρυξε τις εκλογές, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι η χειρότερη λύση για τη χώρα, θα κάνουν τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα μεγαλώσουν τον λογαριασμό των μέτρων, θα ανακόψουν μια αναπτυξιακή δυναμική και θα ξανακυλήσουν την πέτρα της οικονομικής κρίσης στη ρίζα του βουνού .... Εκλογές τώρα, με ανοιχτή την δεύτερη αξιολόγηση, το τι θα γίνει μετά το 2018, με συνεχείς απειλές από το καθεστώς Ερντογάν, με όλη την αστάθεια μέσα στην Ευρώπη και με τον πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας που φέρνει η εκλογή Τραμπ, είναι μια πολιτική, εθνικά και κοινωνικά επιζήμια. Οποιος ζητάει εκλογές σπρώχνει τα πράγματα σε ένα τέταρτο μνημόνιο και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε».
Στα απόνερα της προχτεσινής κοκορομαχίας στη Βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, αναπαρήγε χτες το αφήγημα της ΝΔ ότι «η καθυστέρηση, η αναξιοπιστία, ο τυχοδιωκτισμός και τα ψέματα του κ. Τσίπρα είναι αυτά που ρίχνουν νερό στο μύλο των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, που ζητούν πιο επώδυνα μέτρα», αποσιωπώντας και από τη μεριά της ΝΔ ότι τέτοια μέτρα είναι απαίτηση του κεφαλαίου για τη διεύρυνση της κερδοφορίας του.
Στο ίδιο μοτίβο, και βγάζοντας λάδι ακριβώς το κεφάλαιο, συμπλήρωσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα νέα σκληρά μέτρα τα οποία, στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμφωνήσει. Μοναδικό μέλημα της δήθεν διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα είναι να τα περάσει στην ελληνική κοινωνία και στο κόμμα του, προκειμένου να μείνει στην καρέκλα του», εκτίμησε παραπέρα.
Αφησε δε να εννοηθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δεν είναι στην ίδια γραμμή με τον Πρωθυπουργό, ότι υπάρχει μεταξύ τους «διάσταση».
Επέμεινε ότι η κυβέρνηση προκαλεί «ασφυξία» στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, ενώ αντίθετα, όπως είπε, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, «μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες» με μια διαφορετική δοσολογία μέτρων, πιο αποδοτική για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που περιλαμβάνει «μείωση της φορολογίας» με βασική έγνοια της ΝΔ τους επιχειρηματικούς ομίλους, «ισόποση μείωση των δαπανών του Δημοσίου, ταυτόχρονα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και στοχευμένων παρεμβάσεων στο Δημόσιο». «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι» κατέληξε ο Β. Κικίλιας, ξανατονίζοντας την «ετοιμότητα» της ΝΔ να αναλάβει την αστική διαχείριση για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Ο δε αντιπρόεδρος του κόμματος, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στον «Σκάι», επιτέθηκε κι αυτός στην κυβέρνηση με επιχειρήματα τύπου «λατρεύουν τους φόρους, ενοχοποιούν τις μεταρρυθμίσεις», ζητώντας και αυτός την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση και η Παιδεία. Ταυτόχρονα ξόρκισε το Grexit, ζήτημα που - στο φόντο και των διεργασιών που προκαλούν οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ - από κοινού αξιοποιούν με την κυβέρνηση ώστε να σπρώξουν και τα νέα επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα, υποστηρίζοντας: «Θα ήταν τραγικά καταστροφικό να οδηγηθούμε στο Grexit, θα τιμωρήσουμε τους εαυτούς μας, όχι τους άλλους, και με τη ραγδαία υποτίμηση θα αυξηθεί δραματικά και το χρέος που θα χρωστάμε στο ευρώ».
Σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει κάποιες αποστάσεις απ' τον κυβερνητικό του εταίρο την περίοδο 2012 - 2015, στο ευρύτερο σκηνικό αναδιαμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπου όλα τα σενάρια διακυβέρνησης έχουν απλωθεί πάνω στο τραπέζι του κεφαλαίου, ψάχνοντας εναλλακτικές για την αστική διαχείριση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επανέφερε χτες την πρότασή της για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα», καλώντας, ιδίως τη ΝΔ, να συναινέσει στην πρόταση αυτή και οξύνοντας την κριτική της απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση για όσα έκανε ως κυβέρνηση την περίοδο 2004 - '09.
«Στόχος της πρότασής μας δεν είναι να στήσουμε κατηγορητήρια, αλλά να δούμε όλοι μαζί τι έφταιξε και κυρίως πώς θα χαράξουμε την εθνική γραμμή για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια αφήνοντας πίσω μας συγκεκριμένες παθογένειες», σπεύδουν να διευκρινίσουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Δεν συγκαλύπτουμε, δεν στοχοποιούμε, δεν τεμαχίζουμε, αλλά εξίσου σθεναρά καταγγέλλουμε τη συνωμοσία της σιωπής για το 2004 - '09 που έχουν συνάψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σύμπασα η ΝΔ», προσθέτουν.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ρ/σ της Θεσσαλονίκης «Focus FM», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ερωτώμενος αν νιώθει κοντά στις «ευρωπαϊκές δυνάμεις» της Βουλής, ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ανανέωση με νέες πολιτικές και πρόσωπα. Εθεσε όμως και «διαχωριστικές γραμμές», λέγοντας: «Δεν μπορώ να ταυτιστώ με την αθωωτική απόφαση που έχει βγάλει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα δάνεια. Χτες ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά έπρεπε να βρουν το θάρρος να δώσουν μία εξήγηση στον ελληνικό λαό γιατί πήραν αυτά τα 100-200 εκατομμύρια», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και πολλές αποστάσεις.
Απαντώντας, εξάλλου, αν θα ήταν θετικός στο να υπάρξει «εθνική συνεννόηση», ουσιαστικά εξηγώντας ότι οι στόχοι του κεφαλαίου καθορίζουν και τα υπόλοιπα, είπε: «Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την αξιολόγηση και να κάνουμε εκλογές. Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει τον Φλεβάρη, γιατί αλλιώς θα χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια άμεση λύση απ' αυτή τη Βουλή για να κλείσει η διαπραγμάτευση και μετά ας συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».