ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Απαιτούν άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ

Σε συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας καλεί η ΟΒΣΑ

Στον «προθάλαμο» για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπαίνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με τη μεταβίβαση των χρεών τους στο ΚΕΑΟ
Στον «προθάλαμο» για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπαίνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με τη μεταβίβαση των χρεών τους στο ΚΕΑΟ
Την απόσυρση της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης που βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, μεταβιβάζοντας στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) όλες τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, ακόμα και για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ, απαιτούν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η ΟΒΣΑ καλεί όλα τα σωματεία και τις ενώσεις αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 π.μ., σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), ενώ η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων υπογραμμίζει ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης προσθέτει ένα ακόμη επίκαιρο αίτημα στο πλαίσιο της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΟΒΣΑ: Ζήτημα επιβίωσής μας το να τους σταματήσουμε

Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Προκλητικά, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει και την τελειωτική κλοτσιά, να πετάξει στον Καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους, με οφειλές στο Ταμείο. Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, "Ψαλιδοχέρης Νο 2", Α. Πετρόπουλος, με απόφασή του καταργεί την προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε ότι οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ και πλέον στο καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μεταφέρονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και τα ποσά μερικών εκατοντάδων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το ΚΕΑΟ θα εισπράττει αδιακρίτως οποιοδήποτε μικροποσό.

Η κυβέρνηση στοχοποιεί 220.000 συναδέλφους, για να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, για να τσακίσει τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι αδίστακτοι. Τους ενδιαφέρει μόνο πώς θα φέρουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν βάλει στόχο, ακόμα και αν χρειαστεί να κατασχέσουν τα σπίτια, τα εργαλεία, τα μαγαζιά, τους λογαριασμούς χιλιάδων συναδέλφων. Πλέον είναι ζήτημα επιβίωσής μας το να τους σταματήσουμε. Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, να αφήσουν όλη την πίτα της αγοράς στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη μιας χούφτας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη υπουργική απόφαση. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας εξαθλιώσει.

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στα χρέη και τα λουκέτα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων, με το ταξικό κίνημα. Με την αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά που ζεσταίνει πάλι τις μηχανές των τρακτέρ στα μπλόκα, δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Εχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο. Ενισχύουμε την Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή της πολιτικής αυτής, που μας γυρίζει στο Μεσαίωνα».

Η άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης προστίθεται στα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών

Αντίστοιχα, στη δική της ανακοίνωση, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει:

«Αφού πρώτα επέβαλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου ΚΕΑΟ, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη, έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη "διαβεβαίωση" της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

-- Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα Ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.

-- Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

-- Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια - δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

-- Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

-- Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες».

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ικανοποιήθηκαν τάχα τα αιτήματα των περσινών μπλόκων, η κυβέρνηση με την πολιτική της «προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμα επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσιο πάλης μας», την άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για τα χρέη στον ΟΓΑ.

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από τη μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».


Το «κοινωνικό κράτος» αλά ΣΥΡΙΖΑ...

«

Κοντά στον πολίτη»! Το σλόγκαν αυτό ανασύρει από τα παλιά η κυβέρνηση, θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το κράτος προσπαθεί τάχα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μιλώντας χτες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, έκανε λόγο για «ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους εν μέσω συνθηκών δημοσιονομικών περιορισμών». Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποσείσει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, μέμφθηκε τις προηγούμενες ότι δεν αποτόλμησαν «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στα χρόνια που υπήρχαν θετικές δημοσιονομικές συνθήκες».

Κεντρική ιδέα της «ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους», που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, είναι η «αναδιοργάνωση δομών και υπηρεσιών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός «front desk» του υπουργείου Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα «ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και θα πληροφορούνται για τις ενέργειες στις οποίες είναι σε θέση να προβούν σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται»! Οχι, η κυβέρνηση δεν θα καταργήσει το αντεργατικό πλαίσιο που κληρονόμησε από τους προηγούμενους και επέκτεινε η ίδια. Δεν θα επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό, δεν θα προστατεύσει τον απολυμένο από τις αυθαιρεσίες του εργοδότη... Θα στήσει όμως ένα γραφείο πληροφόρησης, στο γκισέ του οποίου θα αρχίζει και θα τελειώνει στο εξής όλο το «ενδιαφέρον» της για την άθλια κατάσταση που επιτείνεται στην αγορά εργασίας και με τη δική της πολιτική.

Η δημιουργία γραφείων του ΕΦΚΑ, είναι άλλη μια ...ρηξικέλευθη πράξη της κυβέρνησης, όπου οι ασφαλισμένοι θα «πληροφορούνται έγκαιρα και ολοκληρωμένα για τις ασφαλιστικές υποθέσεις τους...». Προφανώς, εκεί θα μαθαίνουν το πώς και πόσες φορές τους πετσοκόβονται οι συντάξεις, πώς οι νέες συντάξεις θα είναι ακόμα μικρότερες από τις προηγούμενες, πότε θα αφαιρεθεί και η «προσωπική διαφορά» από τους σημερινούς συνταξιούχους. Εννοείται, βέβαια, ότι για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ούτε λόγος να γίνεται. Ούτε βέβαια για αύξηση των συντάξεων, αφού κατά τον αντιπρόεδρο υπάρχουν «δημοσιονομικοί περιορισμοί». Η αναδιοργάνωση των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, όπου «έμφαση αποδίδεται στην άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων», είναι άλλη μια κυβερνητική καινοτομία. Την ώρα, μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα και ο ΟΑΕΔ βάζει μπροστά σχεδιασμούς για το πώς θα περικόπτει ακόμα και αυτό το γλίσχρο επίδομα των 360 ευρώ...

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση υπόσχεται νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, Κέντρα Κοινότητας για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μέχρι και Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Αυτά ανακοινώνονται όταν η κατάσταση σε όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο και όταν μόλις χτες, ακόμα και τα χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα στέλνει για είσπραξη στο ΚΕΑΟ, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή αναγκαστικών μέτρων. Να λοιπόν πώς μεταφράζεται το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «Κοντά στον Πολίτη»: Το κράτος του κεφαλαίου από τη μια μοιράζει απλόχερα προνόμια και επιδοτήσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων κι από την άλλη ενισχύει τις δομές διαχείρισης της αθλιότητας στην οποία καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική της. Τέτοιο κράτος, στην υπηρεσία της αστικής τάξης, δεν διορθώνεται. Ανατρέπεται από τα θεμέλια...


Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ