Copyright 2017 The Associated |
Η Κρ. Λαγκάρντ στο φόρουμ του διεθνούς κεφαλαίου |
Η Λαγκάρντ εστίασε, επίσης, στη «μεσαία τάξη που συρρικνώθηκε στις αναπτυγμένες οικονομίες και γι' αυτό υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, ελπίδας και απογοήτευση και γι' αυτό αναπτύσσεται ο λαϊκισμός στις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες». Και κατέληξε: «Με μεγαλύτερη ανάπτυξη, λιγότερη ανισότητα και περισσότερη διαφάνεια, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση».
Στο ίδιο πνεύμα αλλά εστιάζοντας στη δήθεν «υπεροχή της αστικής δημοκρατίας», ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε μια ...διάλεξη για τη «φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη» και τις «δυτικές αξίες» που δεν πρέπει να διαταραχθούν από καταστροφικές δυνάμεις. Υπερασπίστηκε το λεγόμενο ελεύθερο εμπόριο κατά του προστατευτισμού και με σαφείς σπόντες προς την ερχόμενη κυβέρνηση του Τραμπ (χωρίς να τον κατονομάσει), εξέφρασε την ελπίδα της σταθερότητας στις αρχές των ΗΠΑ, «που την κάνουν μια ξεχωριστή χώρα».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στη Ρωσία, που την χαρακτήρισε «απειλή για τη δυτική δημοκρατία», αναφερόμενος στις «κυβερνο-επιθέσεις στη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ», λέγοντας ότι ο Πρόεδρός της, Βλ. Πούτιν, «χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια του για να "πληγώσει" το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και «θέλει να γυρίσει τις σχέσεις χρόνια πίσω». Γι' αυτό, σημείωσε, «για να μπει στη θέση της η Ρωσία, χρειάζεται το ΝΑΤΟ, που εξασφαλίζει την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης». Ετσι, χωρίς και πάλι να αναφερθεί στον Τραμπ, είπε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και μια επίθεση σε μια χώρα είναι επίθεση σε όλες (σ.σ. το γνωστό άρθρο 5 της συνθήκης ίδρυσης του ΝΑΤΟ) και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αμφισβητηθεί».
Προχτές, επίσης, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, γεμάτος υπερηφάνεια εκθείασε την «παρακαταθήκη» από τα «επιτεύγματα» στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική που αφήνει η κυβέρνηση Ομπάμα.
Τις συζητήσεις στο Νταβός απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και η προχτεσινή ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που ανακοίνωσε τον «οδικό χάρτη» για την αποχώρηση από την ΕΕ έως το 2019, ζήτημα που θεωρείται από τα αστικά επιτελεία ως παράγοντας μελλοντικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με τις κινήσεις του Τραμπ.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είναι στο ελβετικό θέρετρο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις πριν η Βρετανία επίσημα υποβάλει το αίτημα της αποχώρησης (άρθρο 50 της Ιδρυτικής Συνθήκης), ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές από το Βrexit. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η τοποθέτηση του Ισπανού υπουργού Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, που είπε ότι «θέλουμε να έχουμε μια λογική συζήτηση και ελπίζω ότι θα κυριαρχήσει η κοινή λογική και η σύνεση».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Πολυποίκιλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα μεταξύ ανταγωνιστικών μονοπωλίων, εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να επιδιώξει σκληρή διαπραγμάτευση στη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, λέγοντας πως θα προτιμήσει την πλήρη αποχώρηση από την Ενωση και την ενιαία αγορά αντί της διατήρησης της πρόσβασης σε αυτήν μέσω μίας «κακής συμφωνίας»...
Οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι (VDA) απείλησαν χτες με διακοπή των επενδύσεων στη Βρετανία «για αρκετά χρόνια», λόγω αβεβαιότητας που θα μπορούσε να προκαλέσουν μελλοντικοί δασμοί σε προϊόντα τους ενόψει «σκληρού Brexit» (και πλήρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ενιαία αγορά). Οι απειλές των Γερμανών βιομηχάνων έχουν σημασία καθώς είναι γερμανικό ένα στα δύο αυτοκίνητα που πωλούνται στη Βρετανία, ενώ ένα στα δύο που κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο προορίζεται για τις αγορές της ΕΕ.
Επιπλέον ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ, εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας HSBC, προανήγγειλε μεταφορά του προσωπικού περίπου 1.000 ατόμων από το Σίτι του Λονδίνου στο Παρίσι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή στα μέσα του 2019.
Από το έντονο σκηνικό δηλώσεων και αντεγκλήσεων δεν έλειψαν ούτε χτες οι αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων της ΕΕ με πρώτο τον Τζόζεφ Μούσκατ, πρωθυπουργό της Μάλτας (που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ), που ανήγγειλε την πραγματοποίηση ειδικής συνόδου κορυφής για το Brexit στα τέλη Μάρτη μεταξύ των άλλων 17 ηγετών της ΕΕ. Στη διάρκεια της συνόδου αυτής αναμένεται να καθοριστεί και να ανατεθεί συγκεκριμένη αποστολή διαπραγμάτευσης στην ομάδα αξιωματούχων με επικεφαλής τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ που θα αναλάβει τα παζάρια με τους Βρετανούς.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επισήμανε πως «η κοινή θέση των 27 μελών στον αδιαίρετο χαρακτήρα της ενιαίας αγοράς έγινε επιτέλους κατανοητή και αποδεκτή από το Λονδίνο». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ επίσης προέβλεψε πως θα είναι δύσκολη η διαδικασία να αντιμετωπιστεί ένας εταίρος επί πολλά χρόνια σαν «τρίτο μέρος».
Στο εσωτερικό της Βρετανίας ξεχώρισε η ανακοίνωση εκπροσώπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου πως θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη (24.1) η απόφαση εάν η βουλή ή η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για αποχώρηση από την ΕΕ.
Ο Μπόρις Τζόνσον, από την Ινδία όπου βρέθηκε χτες, συνέκρινε εμμέσως τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με «φρουρό σε ναζιστικό στρατόπεδο» λόγω πρότερων αυστηρών δηλώσεών του κατά του Brexit. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ακόμη ότι «κάνουν ουρά» οι χώρες που επιθυμούν και θα επιδιώξουν εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.
Aπό την άλλη, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στάρτζεον, μιλώντας στο ΒΒC, εξέφρασε την πεποίθηση πως η απόφαση της πρωθυπουργού Μέι να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά «φέρνει πιο κοντά αναμφίβολα την προοπτική δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας». Κατά την Στάρτζεον, η Σκοτία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα «διαφορετικό μέλλον» από αυτό που περιέγραψε η Μέι, διαβεβαιώνοντας πως εκείνη «θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Για «Ευρώπη διπλής ακαμψίας» μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, χτες, από το Βερολίνο όπου συνάντησε την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με βασικά θέματα συζήτησης - σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε» - τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς «πολιτικές προκλήσεις».
Ο Ιταλός ηγέτης υποστήριξε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανσα» - ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση ότι στην τρικυμία η Ευρώπη κινείται με ένα είδος ευελιξίας υπό όρους - πολύ άκαμπτη όσον αφορά τα δεκαδικά ψηφία των προϋπολογισμών, όμως πολύ ελαστική σε θεμελιώδη ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως Ρώμη και Βερολίνο θα εργαστούν από κοινού για την «επανεκκίνηση» του τρόπου που η Ευρώπη σκέφτεται για προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην ανάπτυξη, την εργασία, τις επενδύσεις, τους μετανάστες, αν και είναι γνωστές οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαφωνίες και διεργασίες, όσον αφορά το μείγμα διαχείρισης σε μια σειρά μέτωπα. «Με την καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε για τη μοίρα της Ευρώπης: γνωρίζουμε ότι περνά μια δύσκολη φάση. Ιταλία και Γερμανία ανήκουμε στις χώρες που είναι πεπεισμένες για την εξαιρετική σημασία του μέλλοντος της Ευρώπης».
Από τη μεριά της, η Μέρκελ - όπως μετέδωσε η «Ντόιτσε Βέλε» - περιέλαβε μετανάστευση, εσωτερική ασφάλεια και ανάπτυξη στα βασικά καθήκοντα που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει και υπογράμμισε ότι αν δεν αναληφθεί δράση σχετικά με την ανασφάλεια και την ανεργία, θα είναι δύσκολο να κρατήσουμε κοντά μας τους πολίτες. Επίσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ειδικά τις διαπραγματεύσεις σε επιχειρηματικά και επενδυτικά ζητήματα.