ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από αύριο βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Συνδικαλιστές του οργανωμένου αγροτικού κινήματος μιλούν για τα μπλόκα που θα στηθούν στις 23 Γενάρη

Ετοιμα τα τρακτέρ να βγουν από αύριο στις πλατείες χωριών και πόλεων
Ετοιμα τα τρακτέρ να βγουν από αύριο στις πλατείες χωριών και πόλεων
Από αύριο, Δευτέρα, τα τρακτέρ αρχίζουν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών σ' όλη τη χώρα, «ζεσταίνοντας τις μηχανές» για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στις 23 Γενάρη. Το στήσιμο των μπλόκων αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στη Λάρισα, και αποτελεί καθοριστικό βήμα κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά. Για την προετοιμασία και το περιεχόμενο των αγροτικών κινητοποιήσεων, μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές του οργανωμένου αγροτικού κινήματος από τη Λάρισα, τη Φθιώτιδα, την Αρτα και την Αιτωλοακαρνανία.

Απαντάμε στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοροϊδία της κυβέρνησης

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων και τα ψέματα, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τη μικρομεσαία αγροτιά και να αποτρέψει τους αγώνες, ο Γιάννης Πλιάτσικας, πρόεδρος του Ενωτικού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανθήλης - Λαμίας, σημειώνει:

«Η δημιουργία, πέρσι, του συλλόγου μας έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί στην περιοχή μας υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια για τέτοιου είδους εγχειρήματα, αλλά και επειδή ανοίγεται ο δρόμος για τη δημιουργία Αγροτικών Συλλόγων και σε άλλα χωριά, ενώ έχουμε δρομολογήσει και τη συγκρότηση Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα, πήραμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας, καλώντας τους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ στο στήσιμο του μπλόκου στον κόμβο της Ανθήλης, στις 23 Γενάρη.

Αγωνιζόμαστε πραγματικά για την επιβίωσή μας και δεν μπορώ να καταλάβω πού στηρίζεται ο υπουργός όταν δηλώνει πως το εισόδημά μας αυξάνεται και τα προβλήματά μας λύνονται. Θα πω παραδείγματα από την περιοχή μου, που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Οι τιμές παραγωγού στα προϊόντα που παράγουμε, είτε παρέμειναν στα πολύ χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων είτε έπεσαν κι άλλο.

Για παράδειγμα, το ρύζι πουλιέται 27 λεπτά το κιλό το ακαθάριστο και ένα ευρώ το κιλό το αποφλοιωμένο και ο καταναλωτής το τρώει από δύο μέχρι και τρία ευρώ. Το καλαμπόκι πουλήθηκε στα 17 λεπτά το κιλό, το ίδιο το στάρι, και το ψωμί στους φούρνους κοστίζει πάνω από δύο ευρώ το κιλό.

Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής όλο και ανεβαίνει, με τον ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια να πηγαίνει από το 13% στο 24%, την τιμή του πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος να εκτοξεύεται, τα επιτόκια στη διάδοχο της Αγροτικής, Τράπεζα Πειραιώς να "χτυπούν ταβάνι", τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία να είναι τεράστιες και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν δίνονται, ψίχουλα, ενώ οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόπηκαν ήδη κατά 30% κι έπεται συνέχεια. Πώς, λοιπόν, αυξήθηκε το εισόδημά μας;

Οσο για το ότι η κυβέρνηση λύνει προβλήματα, μόνο δύο παραδείγματα: Πρώτο, τα τσιμεντένια κανάλια από τα οποία ποτίζουμε τα ρύζια, φτιάχτηκαν πριν από 50 χρόνια κι έχουν διαβρωθεί, με αποτέλεσμα το νερό να πάει χαμένο, ενώ το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε για το πότισμα είναι πανάκριβο. Κι ενώ φωνάζουμε ζητώντας λύση στο πρόβλημα, και τούτη η κυβέρνηση, όπως οι προηγούμενες, "αγρόν ηγόραζε". Δεύτερο, ο δάκος κατέστρεψε τις ελιές - η παραγωγή στην περιοχή μας μειώθηκε κατά 70%-80% - διότι, ενώ οι αγρότες πληρώνουν πολλά στον ΕΛΓΑ για τη δακοκτονία, αυτή δεν έγινε»...

Περιφρουρούμε την ενότητα και τα δίκαια αιτήματά μας

Στην παρέμβαση δυνάμεων ξένων προς τα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών - αγροτοκαπιταλιστών, αναφέρεται ο Τάκης Αδαμόπουλος, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πολυνερίου Φαρσάλων, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Οπως αναφέρει, «όλο τον τελευταίο καιρό, οι 15 Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων, μαζί με την Ομοσπονδία, οργανώνουν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις, καλώντας τους αγρότες της περιοχής, στις 23 Γενάρη, να πάρουν τα τρακτέρ και να έλθουν στο μπλόκο της Νίκαιας. Η ανταπόκριση είναι θετική.

Μπροστά μας όμως βρίσκουμε και κάποιους, οι οποίοι, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν απόντες από τις κινητοποιήσεις, κάθε φορά που ο αγώνας πάει να φουντώσει, εμφανίζονται για να τον στρέψουν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Πρόκειται για "ξέμπαρκους" που δεν συμμετέχουν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και κινούνται στον "ντορό" της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, όπου πρόεδρος είναι ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Σιδερόπουλος.

Αυτοί καλούν τον κόσμο να μην έλθει στο μπλόκο της Νίκαιας, αλλά να συνταχθεί με εκείνους που πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια είχαν στήσει το Μπλόκο των Μικροθηβών. Οι δυνάμεις που ηγούνταν σ' αυτό το μπλόκο, στο οποίο συμμετείχαν αγρότες από τη Μαγνησία και μερικοί από τα Φάρσαλα, μαζί με τις δυνάμεις που είχαν "το πάνω χέρι" στο μπλόκο των Τεμπών, ήταν από εκείνες που πέρσι πρόβαλλαν το αίτημα για διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη", το οποίο με μεγάλη ευχαρίστηση έσπευσε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, ψηφίζοντας και τον σχετικό νόμο.

Ορισμένοι από αυτούς, συνειδητά, προσπαθούν να υπονομεύσουν την ενότητα και τα αιτήματα που μπορούν να δώσουν προοπτική στους αγώνες. Αλλά υπάρχουν και πολλοί που έχουν την αυταπάτη πως, αν φύγουν γρήγορα από τη μέση οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, όσοι μείνουν θα είναι εξασφαλισμένοι για πάντα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι μετά τους μικρούς, σειρά για ξεκλήρισμα θα πάρουν οι λίγο μεγαλύτεροι και ούτω καθεξής. Στο τέλος, αυτοί που θα μείνουν θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που θα τα πάρουν όλα στα χέρια τους. Το μεγάλο ψάρι, όταν τελειώσει με τα λιανόψαρα, τρώει και από τα μεγαλύτερα.

Οσοι, τώρα, συμφωνούν με τη θέση που διακινούν κυβέρνηση και ΕΕ ότι "κάτ' επάγγελμα" αγρότες πρέπει να θεωρούνται μόνο εκείνοι που το 100% του εισοδήματός τους προέρχεται από την αγροτική απασχόληση, με αποτέλεσμα από τις 700.000 που σήμερα είμαστε οι αγρότες, να μείνουν περί τους 180.000, θα πρέπει να σκεφτούν και το ενδεχόμενο να μην καρπωθούν όσοι μείνουν το σύνολο των επιδοτήσεων - ενισχύσεων που δίνονται σήμερα, αλλά να μοιράζονται πολύ λιγότερες, αφού η ΕΕ καθορίζει το ύψος τους με βάση των αριθμό των δικαιούχων σε κάθε χώρα.

Πάντως, όταν τους μιλάμε με ειλικρίνεια, επιχειρήματα και υπομονή, οι μικρομεσαίοι αγρότες καταλαβαίνουν ποιοι εκφράζουν τα πραγματικά τους συμφέροντα και ποιοι όχι και όλο και λιγότεροι παρασύρονται από τους κάθε είδους υπερασπιστές των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματιών».

Μαζί αγρότες και εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις

Αισιόδοξος για την πετυχημένη έναρξη της κινητοποίησης στις 23 Γενάρη δηλώνει ο Κώστας Τσόγκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κολομοδίων, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας και στέκεται ιδιαίτερα στις ζημιές που έπαθε η παραγωγή εσπεριδοειδών από την κακοκαιρία.

Οπως λέει, «θα ξεκινήσουμε στις 23 Γενάρη με παναρτινό συλλαλητήριο αγροτών, εργατών κι άλλων λαϊκών στρωμάτων, που φιλοδοξούμε να είναι πετυχημένο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνει προσυγκέντρωση με τα τρακτέρ στη Γέφυρα της Αρτας, όπου και θα στηθεί το μπλόκο. Στη συνέχεια, θα κάνουμε πορεία, μαζί με τρακτέρ, προς την πλατεία Κιλκίς. Φτάνοντας μπροστά στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, θα κρεμάσουμε πανό στο οποίο θα καταγγέλλουμε το ξεπούλημα της περιουσίας των συνεταιρισμένων αγροτών, καθώς η Ενωση έχει χρεοκοπήσει και ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης της μεγάλης περιουσίας της. Στην κεντρική πλατεία, όπου θα καταλήξει η μεγάλη πορεία, θα γίνουν οι ομιλίες.

Οι 25 Αγροτικοί Σύλλογοι που υπάρχουν στην Ομοσπονδία μας - τις επόμενες μέρες γίνονται εκλογές για άλλους 10, ενώ θα γίνουν εκλογές και για νέο ΔΣ στην Ομοσπονδία - καθώς και η 10μελής Επιτροπή του Μπλόκου της Γέφυρας, έχουν "οργώσει" τα χωριά του νομού, αλλά και την πόλη, καλώντας τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Ενα ιδιαίτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε στην Αρτα, είναι η ολική σχεδόν καταστροφή στα πορτοκάλια από τον παγετό. Πάνω από 60.000 τόνοι παραμένουν αδιάθετοι, ενώ κι όσα πρόλαβαν οι παραγωγοί να πουλήσουν, τα έδωσαν σε εξευτελιστικές τιμές - 10 λεπτά το κιλό τα "Μέριλιν", 15 οι "ναβαλίνες"- με αποτέλεσμα να μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα».

Αν δεν αγωνιστούμε, θα χαθούμε...

Ο Σάκης Τσιάρας, μέλος της 15μελούς Επιτροπής του Μπλόκου Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία, αναφέρεται στους λόγους που οι αγρότες βγαίνουν, ξανά, στα μπλόκα, επισημαίνοντας: «Τασσόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και παλεύουμε για το πλαίσιο αιτημάτων που αυτή προβάλλει. Η περιοχή μας έχει παράδοση στους αγώνες του αγροτικού κινήματος και σήμερα οι αγρότες αντιλαμβάνονται ότι αν δεν αγωνιστούμε, θα χαθούμε. Γιατί, με τόσο χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, τόσο υψηλό κόστος παραγωγής, τόσο βαρείς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και τόσα άλλα χαράτσια, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε και οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα και στην πείνα. Γι' αυτό, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε την ..."έξοδο του Μεσολογγίου", συμμετέχοντας στον αγώνα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ