...ενώ στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ ο στρατός για πρώτη φορά μπήκε στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της πόλης, κλιμακώνοντας τις πιέσεις σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--
Με φόντο τις εντεινόμενες ζυμώσεις και προετοιμασίες για τις επικείμενες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί επέλεξαν χτες πριν τα χαράματα να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει λιγότερο από οκτώ χλμ. από την πρωτεύουσα, Δαμασκό. Παράλληλα,η ρωσο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» στη Συρία, φαίνεται να εντείνεται μετά από την προχτεσινοβραδινή υπογραφή ρωσο-τουρκικού μνημονίου για το συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων αμφοτέρων χωρών στη Συρία.
Οσον αφορά την εξαπόλυση ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού, αλ Μετζέχ (al-Mezzeh), χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες η συριακή κυβέρνηση την καταδίκασε έντονα, προειδοποιώντας με αντίποινα τις ισραηλινές αρχές, που απέφυγαν να παραδεχθούν ή να διαψεύσουν την επίθεση.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε, μάλιστα, χτες επιστολές διαμαρτυρίας στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η επίθεση είναι «μέρος μίας μακράς σειράς ισραηλινών επιθετικών ενεργειών από την αρχή του τρομοκρατικού πολέμου σε βάρος της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας που σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες Ισραήλ, Γαλλίας και Βρετανίας και των πρακτόρων τους σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία και άλλες χώρες που θέλουν να επιβάλουν έλεγχο και την ηγεμονία τους στη συριακή επικράτεια και την ευρύτερη περιοχή».
Η πυραυλική επίθεση των Ισραηλινών φαίνεται πως έγινε από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κοντά στο βόρειο Ισραήλ και είχε ως αποτέλεσμα εκρήξεις, πυρκαγιά και υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα.
Ωρες νωρίτερα (αργά το βράδυ της Πέμπτης), εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον συντονισμό των στρατιωτικών αεροπορικών επιθέσεων «σε θέσεις τρομοκρατών» και την ασφάλεια των πτήσεων επανδρωμένων και μη στρατιωτικών αεροσκαφών αμφοτέρων χωρών που πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Στο μνημόνιο στρατιωτικής αεροπορικής συνεργασίας των δύο χωρών στη Συρία περιγράφονται μηχανισμοί συνεργασίας αλλά και οι ενέργειες «για την αποτροπή συμβάντων σε σχέση με τις πτήσεις ρωσικών και τουρκικών αεροσκαφών που πετούν στο συριακό εναέριο χώρο».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία πως δόθηκε πρόσκληση σε Αμερικανούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν τις επικείμενες ενδοσυριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 του μήνα στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ θα έπρεπε σίγουρα να είναι προσκεκλημένες και σε αυτό συμφωνήσαμε με τη Ρωσία». Αναφερόμενος στην εύθραυστη γενική εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία από τις 30 Δεκέμβρη, ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως θα πρέπει να διατηρηθεί γιατί είναι «ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», προσθέτοντας πως ο στόχος εκεί θα είναι «να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, που είναι η καλύτερη».
Το ίδιο διάστημα, ο ιρακινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης, Μοσούλη, μπαίνοντας χτες για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της πόλης, που είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.
Ο Ιρακινός ταξίαρχος Χάιντερ Φάντχιλι επιβεβαίωσε πως οι ιρακινές δυνάμεις συγκρούονται με αμείωτη σφοδρότητα με ομάδες τζιχαντιστών εντός του κτιρίου του πανεπιστημίου της πόλης, που βρίσκεται σε ανατολική συνοικία. Επιβεβαίωσε, ακόμη, πως οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν τα χημικά εργαστήρια του πανεπιστημίου για να εξαπολύσουν επιθέσεις με χημικά όπλα.
Παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τις σημαντικές περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούν τις τελευταίες βδομάδες τζιχαντιστές που πυρπολούν πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις γεωτρήσεων πετρελαίου, σημειώνοντας πως τουλάχιστον έως τις αρχές της βδομάδας είχαν σβήσει 11 μεγάλες πυρκαγιές, αλλά εξακολουθούσαν να καίνε άλλες 29.
Εμφανίζονται φωνές που θέτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Copyright 2017 The Associated |
Από την τεταμένη «συζήτηση» στο τουρκικό Κοινοβούλιο |
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεχίζεται η συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (Βουλή) για τη μεταρρύθμιση άρθρων του Συντάγματος, σε μια περίοδο που η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιφέρεια αλληλεπιδρά και με την προσπάθεια της τουρκικής πλουτοκρατίας να ιεραρχήσει επιλογές και συμμαχίες, για να διασφαλίσει το ρόλο και τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.
Ενδεικτικό είναι ότι, ήδη από προχτές, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ήρθαν στα χέρια, εν μέσω κατηγοριών για μη δημοκρατική ψηφοφορία.
Πάντως, και χτες συνεχίστηκε η έγκριση άρθρων του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων και αυτών που ενισχύουν τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, του Προέδρου, του υπουργικού συμβουλίου κ.τ.λ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», το άρθρο 6 του νομοσχεδίου - που σε πρώτη ανάγνωση εγκρίθηκε με 343 ψήφους υπέρ και 137 κατά - αναθεωρεί τους τρόπους με τους οποίους μέχρι τώρα το κοινοβούλιο μπορούσε να παρεμβαίνει στην πορεία εφαρμογής μιας απόφασης (π.χ. ενός νόμου) και στο εξής δεν προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής πρότασης μομφής ή δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Με αφορμή όλη τη συζήτηση για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού, εκδηλώνονται ξανά οι ενδοαστικές αντιθέσεις, στο φόντο και της αυξανόμενης ανησυχίας για την πορεία της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, με τη λίρα να κατρακυλά διαρκώς έναντι δολαρίου αλλά και ευρώ (βλ. αναλυτικά και θέμα στο σημερινό ένθετο «Διεθνή και Οικονομία»).
Σε συνεδρίαση της εργοδοτικής ένωσης TUSIAD, μεγαλοκαπιταλιστές στελέχη της επισήμαναν ότι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η τουρκική κυβέρνηση οδήγησαν σε «βραχυπρόθεσμη θεραπεία, αλλά δεν είναι αρκετά για να σώσουν το μέλλον» (της χώρας) και εντοπίζοντας τις απειλές από τις ευρύτερες ανακατατάξεις, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στη χώρα (δηλαδή την ντόπια αστική τάξη) «να αποτρέψει την περικύκλωσή της από τους "πόνους" της Μέσης Ανατολής», τις οποίες βέβαια η TUSIAD συνδέει έντονα με την «ύπαρξη του κοσμικού κράτους». Στην ίδια εργοδοτική συνάντηση εκτιμήθηκε πως «η Τουρκία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, επεκτείνοντας διαρκώς το καθεστώτος "έκτακτης ανάγκης"». Ακόμα, έγινε αναφορά στις «παραδειγματικές» σχέσεις που κάποτε είχε η Τουρκία με τους γείτονές της και υπογραμμίστηκε: «Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πρέπει να μπορεί το καταρτισμένο μας δυναμικό να εργάζεται ειρηνικά στην Τουρκία».
Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι φωνές που θέτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Από την πλευρά του σοσιαλδημοκρατικού CHP - του οποίου η ηγεσία το θέτει συστηματικά τον τελευταίο καιρό - χτες ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Εζγκιούρ Ουζέλ είπε ότι «αντί να γίνεται προσπάθεια για αλλαγές στο πολίτευμα, εμείς στηρίζουμε την απόφαση σήμερα κιόλας για πρόωρες εκλογές».
Αλλά και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί προχτές δήλωσε ότι σε περίπτωση που η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν εγκριθεί από τη Βουλή, τότε «το νομοθετικό σώμα δεν θα μπορεί να εργαστεί» και «θα διαταραχτεί η βούληση του λαού», ουσιαστικά δείχνοντας το δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές.
Αλλά και από την πλευρά του κυβερνώντος AKP, ο βουλευτής του Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι αν το νομοσχέδιο δεν περάσει από το κοινοβούλιο, «ας πούμε ότι (τότε) κανείς δεν θέλει εκλογές, αλλά η Τουρκία θα ήταν υποχρεωμένη να πάει σε εκλογές».
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, σχολιάζοντας την ένταση στη Βουλή, είπε: «Η παρεμπόδιση ή καθυστέρηση του έργου της Βουλής δεν έχει κανένα αποτέλεσμα... Αυτός ο "χάρτης" (σ.σ. μεταρρυθμίσεων) θα εγκριθεί και θα παρουσιαστεί στο λαό». Μεταξύ άλλων, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι μεθοδεύεται αλλαγή πολιτεύματος και υποστήριξε ότι δεν αλλάζει η έμφαση (που δίνεται) στο δημοκρατικό, κοσμικό, βασισμένο στο κοινωνικό κράτος χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας», προσθέτοντας: «Σε μια εποχή που ο κόσμος, η περιοχή και η Τουρκία αλλάζουν, είναι απλά αδιαλλαξία να πει κανείς ότι όλα πρέπει να μείνουν τα ίδια».
ΠΕΚΙΝΟ.--
Πεκίνο και Μόσχα συμφώνησαν να λάβουν «περαιτέρω αντίμετρα» ως απάντηση στα σχέδια που προχωρά γοργά η Ουάσιγκτον για εγκατάσταση υπερσύγχρονου αντι-πυραυλικού συστήματος (για αρχή) στην Κορεατική Χερσόνησο. Ρωσία και Κίνα είχαν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να εγκαταστήσουν το σύστημα THAAD, μιλώντας για απειλές για όλη την «ασφάλεια» και «σταθερότητα» σε Ασία - Ειρηνικό.
Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του «Ασοσιέτεντ Πρες», που επικαλείται και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν προχτές «συνομιλίες για την άμυνα» στη Μόσχα, ωστόσο δε δίνονται άλλες πληροφορίες.
Πάντως, χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επανέλαβε στο Πεκίνο πως η Κίνα έχει νόμιμα δικαιώματα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ασφάλεια.