Eurokinissi |
Σε ανακοίνωσή τους οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας σημειώνουν:
«Αποτελεί πρόκληση η εναπόθεση της ευθύνης της επίλυσης των προβλημάτων στον εθελοντισμό των πολιτών και η επίκληση από την πλευρά των τοπικών αρχών της σφοδρότητας και μοναδικότητας του φαινομένου, ενώ υπήρχε προειδοποίηση ότι θα είχαμε τέτοια καιρικά φαινόμενα και σήμερα (χτες), να τελειώνει το αλάτι που χρειάζεται να ρίξουν στους δρόμους της Καρδίτσας για να μη γίνουμε παγοδρόμιο. Πρέπει, όμως, να αναρωτηθεί ο καθένας ποια είναι η αιτία, που κάθε φορά τα "σχέδια ετοιμότητας" αποδεικνύονται "χάρτινα" και ο κάθε αρμόδιος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους, με τελικό αποδέκτη όλους εμάς.
Το ΚΚΕ θεωρεί πως τα προβλήματα που βιώνουμε αποτελούν συνέπειες της πολιτικής, που, υπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου δηλαδή, και εμπορευματοποιώντας τις ανάγκες των εργαζομένων, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του εργαζόμενου λαού και της ασφάλειάς του. Πολιτική που αποτυπώθηκε και στην ψήφιση των προϋπολογισμών, όπου ελάχιστα ποσά προβλέπονται για την πολιτική προστασία, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, για προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. Πολιτική σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές των περικοπών, των συρρικνωμένων κοινωνικών δαπανών, της ανελέητης φορολογίας που με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζουν και οι τοπικές αρχές.
Εδώ και τώρα χρειάζεται, με κάθε μέσο που διαθέτει, το κράτος να διασφαλίσει τροφή, φάρμακα και νερό για τους κτηνοτρόφους και όσους μένουν σε περιοχές που έχουν δυσκολία προσέγγισης. Να διασφαλιστεί η παρουσία γιατρών και φαρμάκων για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή των αγροτικών καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές από το χιονιά στην περιοχή μας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη σταθερή κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Κρατική χρηματοδότηση για αγορά, συντήρηση κατάλληλου εξοπλισμού αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων».
Αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν και χτες σε περιοχές της χώρας, με τη βαρυχειμωνιά να αφήνει πίσω της προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία πόλεων και χωριών. Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν σε επιβαρυμένες από το ψύχος συνθήκες, με τους διαμένοντες στη Μόρια της Μυτιλήνης να αρνούνται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να μεταφερθούν στο πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού.
Συγκεκριμένα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κρύο και παγετός επικράτησαν και χτες στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, στο Νευροκόπι και την Ορεστιάδα η θερμοκρασία έπεσε στους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στη Θεσσαλονίκη πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό εξαιτίας διακοπών της ΕΥΑΘ, λόγω μεγάλης κατανάλωσης. Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους διεξαγόταν κανονικά. Κλειστός ήταν ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Αλυσίδες χρειάζονται στο οδικό δίκτυο Πανοράματος - Ωραιοκάστρου (εκτός των κεντρικών οδών), στην περιοχή Ασβεστοχωρίου - Χορτιάτη (εκτός των κεντρικών οδών) και στην Σταυρού - Ολυμπιάδας, από το 5ο χιλιόμετρο μέχρι τη Χαλκιδική.
Χωρίς νερό παρέμενε χτες, για δεύτερη μέρα, ο Βόλος, καθώς λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία διεκόπη η υδροδότηση από τη ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου). Είχαν προηγηθεί πολύωρες διακοπές νερού και μείωση της πίεσης σε διάφορες περιοχές της πόλης. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούσαν και χτες στα Γιάννενα, με τους δρόμους να καθίστανται εξαιρετικά επικίνδυνοι, λόγω του παγετού. Στην πόλη των Ιωαννίνων παρουσιάστηκαν επίσης προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ μεγάλα τμήματα της λίμνης έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η σύνδεση με το Νησί της Παμβώτιδας.
Περίπου 60 πρόσφυγες, όλοι άνδρες, από τον καταυλισμό της Μόριας, δέχτηκαν μέχρι χτες το μεσημέρι να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού και να παραμείνουν εκεί όσο θα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι εργασίες ανασύνταξης του καταυλισμού.
Στη Μόρια πραγματοποιούνταν οι καταγραφές των εισερχομένων, αλλά και οι διαδικασίες ασύλου. Το τελευταίο υποχρεώνει τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν, να βρίσκονται εκεί, συνωστιζόμενοι έξω από την περίφραξη της υπηρεσίας ασύλου, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία, όταν αυτή υπάρξει. Σ' αυτό συντείνει και η λειτουργία μέσα στον καταυλισμό μιας άτυπης ιεραρχίας με «ηγέτες» εθνικών κοινοτήτων. Πρόκειται για πρόσφυγες οι οποίοι έχουν οριστεί από Οργανισμούς και ΜΚΟ που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση του καταυλισμού και έχουν δημιουργήσει δικές τους εσωτερικές δομές εξουσίας. Πολλές φορές φτάνουν να ελέγχουν ακόμα και το ποιοι θα φτάσουν στην υπηρεσία ασύλου.
Χτες επισκέφτηκαν τη Σκόπελο και την Αλόννησο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οποίοι υποσχέθηκαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία. Οπως διαμαρτυρήθηκαν επαγγελματίες της Σκοπέλου, σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστησαν το Σεπτέμβρη του 2015, από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί.
Το «Σπίτι του Αγωνιστή» πρόσφερε στους πρόσφυγες περιοχής Σκαραμαγκά - για τις ανάγκες τους - είδη ρουχισμού και σκεπασμάτων, μέσω του Δήμου Χαϊδαρίου. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η προσφορά κάθε μορφής υλικής βοήθειας θα συνεχίζεται σταθερά και στο μέλλον. Καλούμε όλους τους συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους - φίλες να εντείνουν σταθερά τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες».
Μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών που υποφέρουν διπλά από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, διεκδικεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες ίσα ίσα που καταφέρνουν να επιβιώσουν όλες αυτές τις μέρες του παγετού. Εξαθλιώνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στο βωμό της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Κανένα λαϊκό σπίτι, κανένας εργάτης, κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη».
Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί: Αμεσα να δοθεί ρεύμα και νερό σε όλα τα σπίτια που κόπηκε λόγω οφειλών στη ΔΕΗ. Να ανοίξουν όλοι οι δημόσιοι χώροι, για να θερμανθούν οι πολίτες. Οι προνοιακές δομές να επικοινωνήσουν με όσους γνωρίζουν ότι έχουν προβλήματα για την παροχή βοήθειας. Οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές να κάνουν ελέγχους στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται ή ενδέχεται να εκτεθούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.