Οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, έξω από το υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία |
Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όπου συμμετείχε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), διαμηνύοντας ότι οι επικουρικοί γιατροί είναι ένα αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, που έχει αποκτήσει πολύτιμη κλινική εμπειρία, η οποία αχρηστεύεται βγαίνοντας στην ανεργία, καθώς δεν εξασφαλίζεται η θεραπευτική συνέχεια. Αρα, ο στόχος της κυβέρνησης για γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σχετίζεται και με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί ενώνουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Απεργούμε ενάντια στο νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που παίρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πρόσχημα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν φτηνούς εργαζόμενους», υπογράμμισε σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, και συνέχισε:
«Μια πλευρά είναι και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους - πλευρά του οποίου είναι και η Υγεία - που είναι και διαχρονική αξίωση και απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, όπου οι δαπάνες για την Υγεία παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τον περσινό, κατακρεουργημένες κατά 22,8%.
Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν με όσο το δυνατόν μικρότερη κρατική χρηματοδότηση και με έσοδα που θα εξασφαλίζουν από τους ασθενείς - πελάτες. Θέλουν νοσοκομεία - επιχειρήσεις, γι' αυτό και, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσλαμβάνουν επικουρικούς με μειωμένα δικαιώματα, γιατί δεν πληρώνονται από το κράτος, αλλά από τα έσοδα των νοσοκομείων.
Απαιτούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε το δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας».
Για τις τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας μίλησε και ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέσα στους επόμενους εννιά μήνες οι επικουρικοί γιατροί που θα απολυθούν και όσοι συνταξιοδοτούνται είναι αθροιστικά πάνω από 1.000. «Το υπουργείο - είπε ο Ηλ. Σιώρας - ήδη αναγνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη από 6.500 γιατρούς και λέει ότι "θα" προκηρυχθούν 2.000 θέσεις. Οσο είδαμε τις 760 θέσεις μόνιμου προσωπικού για όλη την Ελλάδα που είχαν προκηρυχθεί το Μάη κι έχουν προσληφθεί μόνο 70 γιατροί, θα δούμε και τις 2.000 θέσεις»...
Αμέσως μετά, νοσοκομειακοί γιατροί που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία, πορεύτηκαν στην πλατεία Κάνιγγος κι από εκεί στην Ομόνοια, όπου συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Τροχιοδεικτικές βολές για την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή (εφέσιμη) επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εύη Καρυδάκη και Θόδωρο Τσαλούχα, γιατί ως μέλη της διοίκησης του σωματείου τους και ως όφειλαν, εφάρμοσαν και πάλεψαν την απόφαση του κλάδου για απεργία των δημοτικών υπαλλήλων ενάντια στις διαθεσιμότητες, το 2012.
Για «κατάπτυστη απόφαση» και για «ωμή επέμβαση της Δικαιοσύνης στη συνδικαλιστική δράση» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και σημειώνει ότι η απόφαση «εκπορεύεται από την κυβερνητική πολιτική και την προσπάθεια τώρα στα πλαίσια των νέων μέτρων να απαγορευτεί η συνδικαλιστική δράση, να μπουν νέα εμπόδια στην οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων για να περνάνε με μεγαλύτερη ευκολία τα μέτρα και οι επιδιώξεις κυβερνήσεων και κεφαλαίου».
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να εκδώσουν άμεσα ψηφίσματα καταδίκης και να απαντήσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην ποινικοποίηση της πάλης των εργαζομένων. Και τονίζει: «Οσες προσπάθειες κι αν κάνει το κεφάλαιο με τις κυβερνήσεις του και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για να φιμώσουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, να γνωρίζουν ότι θα πέσουν στο κενό».
Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η επικίνδυνη τοποθέτηση της Προέδρου του Δικαστηρίου ότι απαγορεύεται να κάνουν απεργία οι εργαζόμενοι της καθαριότητας των Δήμων και η καταδίκη των συνδικαλιστών, «ουσιαστικά ποινικοποιούν την απεργία ως μέσο πάλης των εργαζομένων, ξεκινώντας από έναν κλάδο και με τη δικαιολογία της "δημόσιας υγείας", που όμως με αντίστοιχα προσχήματα εύκολα επεκτείνεται σε πολλούς ακόμα κλάδους. Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη βάζουν στο απόσπασμα το δικαίωμα στην απεργία».
Σημειώνοντας ότι εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην εισαγγελική παραγγελία που οδήγησε στην τωρινή καταδίκη ήταν η τότε δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, καθώς και μερίδα των ΜΜΕ της πόλης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γνωστή δημοσιογράφο που εκλιπαρούσε καθημερινά εκείνη την περίοδο να παρέμβουν οι αρχές - όλοι αυτοί αξιοποιήθηκαν στη δίκη είτε ως μάρτυρες κατηγορίας, είτε χρησιμοποιήθηκαν πριν για να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο - υπογραμμίζει:
«Η τωρινή δημοτική αρχή, ως καλός μαθητής, βαδίζει ακριβώς στα ίδια βήματα, έχοντας τον δικό της κύκλο προσκείμενων ΜΜΕ, που αρκετές φορές κάνουν την πιο βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της. Κοινός τους παρονομαστής η υλοποίηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».
Και καταλήγει: «Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος να καταδικάσουν την απόφαση του δικαστηρίου, να υψώσουν τείχος στην κρατική καταστολή που στο στόχαστρο τώρα έχει το δικαίωμα στην απεργία. Για το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές συνδικαλιστές, τέτοιες αποφάσεις μάς τροφοδοτούν με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα, ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στο καθήκον για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς». Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΑΣ ΟΤΑ ν. Μαγνησίας.
Συζητήθηκε χτες στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ
Ο λεγόμενος «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε και η Ελληνίδα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου. Πρωτεργάτης αυτής της ιδέας είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας πέρυσι στο συνέδριο της ΣΕΣ (εργοδοτικά συνδικάτα της ΕΕ) πρότεινε «έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας».
Στη συνέχεια, τον περασμένο Μάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσης για τον «ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», με στόχο τη δημιουργία μιας «πανευρωπαϊκής αγοράς εργασίας». Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση δύο κειμένων: Το πρώτο έχει τον τίτλο «Εναρξη διαβούλευσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» και το δεύτερο τον τίτλο «Πρώτο προκαταρκτικό σχέδιο για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».
Οπως ήταν αναμενόμενο, στο «Σχέδιο» θεωρείται δεδομένη η σημερινή ζούγκλα στην αγορά εργασίας, με τη ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα της μόνιμης, πλήρους και σταθερής εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, «ο επαγγελματικός βίος καθίσταται περισσότερο πολύπλευρος, συμπεριλαμβάνει δε πλέον, κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, πολλαπλές θέσεις εργασίας και μορφές απασχόλησης, διακοπές σταδιοδρομίας (σ.σ. εννοεί την ανεργία!), αυξημένη κινητικότητα και αλλαγές επαγγέλματος»!
Ειδικότερα, το «Σχέδιο» σημειώνει πως «οι ευέλικτες συμβάσεις μπορούν να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας και να προάγουν τις επαγγελματικές μεταβάσεις, ενώ, ταυτόχρονα, επιτρέπουν στους εργοδότες να ανταποκρίνονται σε μεταβολές στη ζήτηση».
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ο «Πυλώνας» δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αναπροσαρμογή στο αντεργατικό «ευρωπαϊκό κεκτημένο», με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο ξεχαρβάλωμα των ΣΣΕ, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις απολύσεις κ.ά. Αλλωστε, στη βάση αυτή γίνονται και οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου για τα Εργασιακά.
Ταυτόχρονα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου κατέρρευσε και ο προπαγανδιστικός μύθος της κυβέρνησης ότι δήθεν η πλευρά της ΕΕ είναι ο «καλός» στη διαπραγμάτευση, απέναντι στο «κακό» ΔΝΤ. Οπως ομολόγησε η Ε. Αχτσιόγλου, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ μέχρι τώρα εμφανιζόταν να το στηρίζουν.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ούτε το ΔΝΤ ούτε οι άλλοι «θεσμοί» άλλαξαν στάση. Το μόνο που αλλάζει είναι η κυβερνητική προπαγάνδα, που ανάλογα με την περίσταση επινοεί «συμμάχους» και «εχθρούς», προκειμένου να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, όταν στο παρασκήνιο μένει απόλυτα δεσμευμένη στις ανατροπές που συνυπέγραψε με το 3ο μνημόνιο, ενώ βάζει στα σκαριά και το 4ο για μετά το 2018.
Γι' αυτό άλλωστε στην ανακοίνωση του υπουργείου για το Συμβούλιο υπουργών δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην έγκριση που έδωσε σε σχετική Οδηγία της ΕΕ για τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, η οποία προωθεί στην πράξη άλλη μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επέκταση των Ταμείων αυτών ως εργαλείων χρηματοδότησης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς βέβαια να δίνεται η παραμικρή εγγύηση για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.